Glijden van de Cerro Negro vulkaan in Nicaragua

Glijden van de Cerro Negro vulkaan in Nicaragua Bij een excursie naar een actieve vulkaan denk je misschien aan een wandeltocht of een helikoptervlucht, maar op de flanken van de Cerro Negro in Nicaragua kon je een andere spectaculaire activiteit ondernemen: glijden van de vulkaan op een houten slee. De excursies naar de Cerro Negro trekken jaarlijks veel toeristen. De samenstelling van het vulkanisch gesteente van de Cerro Negro nabij León maakt deze vulkaan bij uitstek geschikt om van naar beneden te roetsjen. De houten slee en beschermende kleding die je hierbij nodig hebt worden bij de excursie verstrekt.

Cerro Negro


Cerro Negro: actieve vulkaan in Nicaragua

De Cerro Negro is een actieve vulkaan in het noord-westen van Nicaragua. De vulkaan maakt deel uit van de Cordillera Los Maribios, een bergketen van een kleine 65 kilometer lang waarvan onder andere ook de vulkanen San Cristóbal, Momotombo en Telica deel uitmaken. De Cerro Negro is een hele nieuwe vulkaan, hij is namelijk pas in 1850 ontstaan. Hij dankt zijn naam - die Zwarte Heuvel betekent - aan zijn basalt-achtige sintelkegel, die schril afsteekt bij de rest van de omgeving.

Uitbarstingen

De eerste uitbarsting van de Cerro Negro vond plaats in 1850 en de vulkaan is daarna nog diverse malen uitgebarsten. Opvallend bij uitbarstingen van de Cerro Negro is dat enkel as omhoog komt uit de kegel, terwijl de lava uit scheuren aan de basis van de vulkaan vloeit. Tussen 1850 en 1999 is er in totaal 23 maal sprake geweest van een uitbarsting. In de vorige eeuw leidde dit diverse malen tot de evacuatie van enkele omliggende steden en dorpen. Omdat de Cerro Negro in dunbevolkt gebied ligt blijft het risico voor mensen echter beperkt. Door de uitstoot van as en vulkanische gesteente (tefra) wordt helaas wel vaak veel schade toegebracht aan landbouwgrond. Alhoewel in 2004 heftige seismische activiteit werd gemeten kwam het toen niet tot een uitbarsting. Tot 2020 was de laatste serieuze eruptie in 1999.

León, Nicaragua

De dichtstbijzijnde stad en de plek waarvandaan de meeste excursies richting de Cerro Negro vertrekken is León. Dit is na Managua de op één na grootste stad van Nicaragua. Voor toeristen is het prettig vertoeven in deze stad op een kleine 20 kilometer van de Stille Oceaan. Je kunt er diverse historische gebouwen bezoeken zoals de neoclassicistische Kathedraal van León (met een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst), de ruïnes van de kerk van San Sebastián, het oude treinstation en het Colegio de San Ramón. Ook kun je León Viejo bezoeken, de ruïnes van de oude stad León die bedolven zijn geweest door uitbarstingen van de Momotombo vulkaan aan het begin van de 17e eeuw.

Glijden van de Cerro Negro

Waar actieve vulkanen vaak veel toeristen trekken voor bijvoorbeeld trektochten rond de basis van de vulkaan of helikoptervluchten om in de kratermond te kunnen kijken, is de Cerro Negro onder toeristen om een heel andere reden bekend. Doordat de kegel van vulkaan bezaaid ligt met zeer fijne stukjes vulkanisch gesteente, leent deze zich bij uitstek voor een wel heel avontuurlijke activiteit: glijden van de vulkaan op een houten slee. Toeristen trekken speciaal naar de regio voor deze spectaculaire excursie.

Om je aan deze glijpartij te wagen moet je eerst zo'n 700 meter klimmen. Dit kost je ongeveer 45 minuten, waarbij je de houten slee op je rug mee naar boven draagt. Eenmaal aangekomen bij de 'drop zone' trek je een beschermend pak en leren handschoenen aan en zet je een veiligheidsbril op. Dit is nodig om je huid en kleding te beschermen tegen scherpe stukjes opspattend vulkanische gesteente. De houten sleeën hebben aan de onderkant een dun laagje metaal zodat je beter glijdt. Aan de voorkant is een touw bevestigd waaraan je je kunt vasthouden en mee naar achteren kunt leunen voor het bereiken van een optimale snelheid.

De helling is best wel stijl: op sommige stukjes wel 40 graden. Het is ook mogelijk om een wat minder stijl stuk je kiezen om vanaf te dalen. Echte waaghalzen proberen toch een zo hoog mogelijke snelheid te behalen. Dit is niet zonder gevaar: wanneer je van de slee valt zul je er ondanks het beschermende pak flinke schrammen aan overhouden, dit is onvermijdelijk. Ben je niet zo'n durfal dan kun je door je gewicht goed te verdelen ook wat langzamer dalen. Dreig je naar één kant te glijden dan kun je nog makkelijk afremmen door je voeten of je handen (met handschoenen) aan weerszijde van de slee tegen de grond aan te drukken. Je gids zal je hierover verdere instructies geven.

Een excursie boeken

Het bedrijfje Quetzaltrekkers Nicaragua organiseert excursies vanuit de stad León waarbij je kunt glijden van de Cerro Negro. Voor US$ 30 boek je hier een Vulcano Boarding excursie (prijzen van 2020). Een gids neemt je dan mee naar de plek waarvan met een slee van de vulkaan kan worden afgedaald. De speciale sleeën en andere benodigdheden worden daarbij verstrekt. Een excursie bestaat niet uit één maar uit twee keer naar beneden glijden. Vond je het de eerste keer toch te heftig, dan kun je natuurlijk passen voor een tweede ritje en de afdaling van de rest van beneden bewonderen. Aangeraden wordt dat je zelf goede wandelschoen meeneemt, evenals iets als een sjaal om je mond mee te bedekken wanneer je naar beneden roetsjt.

Het mooie van Quetzaltrekkers is dat het een non-profit onderneming is. Alle winst uit de excursies die het organiseert doneert Quetzaltrekkers aan lokale projecten.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galeras vulkaan, Nariño, Colombia een gevaarlijke vulkaanDe Colombiaanse vulkaan is een zeer actieve vulkaan die met grote regelmaat verhoogde vulkanische activiteiten laat zien…
Vulkaan informatieVulkaan informatieEen vulkaan is een berg, die is gevormd als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen die in het verleden hebben pla…
Vulkaan in Nederland: ZuidwalvulkaanNederland heeft een vulkaan! Een heuse stratovulkaan, die zich ruim 2 kilometer onder de aardoppervlak bevindt, onder de…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…

Taron: Achtbaan met 4 wereldrecords in PhantasialandTaron: Achtbaan met 4 wereldrecords in PhantasialandTaron is een achtbaan die sinds 30 juni 2016 geopend is in het nieuwe themagedeelte ‘Klugheim’ in het pretpark Phantasia…
Naar Thailand? Alternatieven voor rijden op een olifantNaar Thailand? Alternatieven voor rijden op een olifantVoor veel toeristen in Thailand hoort een ritje op een olifant er helemaal bij. Maar wat de meeste mensen niet weten, is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rapidtravelchai, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cerro_Negro
  • http://expertvagabond.com/volcano-boarding/
  • http://leon.quetzaltrekkers.org/volcano-boarding.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.