Naar Thailand? Alternatieven voor rijden op een olifant

Naar Thailand? Alternatieven voor rijden op een olifant Voor veel toeristen in Thailand hoort een ritje op een olifant er helemaal bij. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat olifanten die dit werk doen ernstig mishandeld worden en onder miserabele omstandigheden moeten leven. Wil je in Thailand toch een olifant ontmoeten? Wist je dat er dan hele mooie alternatieven zijn? In een olifantenopvang of olifantenreservaat wordt met veel liefde voor deze machtige dieren gezorgd. Veel van deze centra kun je bezoeken. Je kunt deze machtige dieren van dichtbij bewonderen en vaak mag je ze ook zelf voeren en wassen in de rivier!

Rijden op een olifant

Het is een van de bekendste attracties in Thailand: een ritje maken op een olifant. Voor de olifanten die dit werk doen, is het leven echter niet bepaald een pretje. Meestal zijn toeristen zich daar helemaal niet bewust van. Het ziet er zo vredig uit. Een olifant die geduldig wacht totdat jij in het stoeltje op zijn rug bent geklommen en die dan een mooi ritje maakt door de prachtige Thaise jungle. En vaak mag je de olifant nog voeren ook! Waarschijnlijk doet de eigenaar alsof hij de grootste dierenvriend is, want hij weet maar al te goed dat Westerse toeristen erg gevoelig zijn voor dierenleed.

Uitgebuit voor geld

Het enige wat de eigenaar wil, is zo veel mogelijk geld verdienen met zijn olifant. De olifant krijgt dus slecht te eten, wordt in een kleine ruimte opgesloten als jij weer naar je hotel teruggaat en als hij te oud is geworden om te werken, wordt hij gedood of achtergelaten in de jungle waar hij van honger sterft.

Dierenmishandeling

Voordat de olifanten in de toeristenindustrie aan het werk kunnen, moeten ze 'tam' worden gemaakt. Dit gaat met veel geweld en dierenleed gepaard. Eerst wordt een olifantenjong gescheiden van zijn moeder. Dan wordt hij net zo lang geslagen en gestoken met messen totdat hij alles doet wat zijn eigenaar maar van hem vraagt. Tot voetballen aan toe. En dan kan zijn rotleven beginnen.

Olifantenrug

Wist je dat een olifantenrug helemaal niet geschikt is om een grote last te dragen? Ze zijn oersterk, maar dat geldt niet voor hun rug. Een olifantenrug kan niet meer dan 100 kilo dragen. Dit in tegenstelling tot de nek, die wel 600 kilo houdt. De stoel op de rug van een olifant weegt vaak al 50 kilo. Tel daar twee mensen bij op die in die stoel gaan zitten en de olifant draagt veel meer dan hij eigenlijk aan kan.

Een geweldig alternatief: olifantenopvang en olifantenreservaten

Gelukkig zijn er ook mensen in Thailand die zich om het lot van olifanten bekommeren. Zij zorgen voor deze dieren in speciale opvangkampen en reservaten, waar afgedankte olifanten van hun oude dag kunnen genieten. Of waar olifanten wonen, die op tijd gered zijn uit de toeristenindustrie. Door hun achtergrond kunnen ze nooit meer terug naar de vrije natuur, dus dit is het beste alternatief.

Elephant Nature Park

De bekendste en eerste olifantenopvang in Thailand is Elephant Nature Park. Hier kun je olifanten van dichtbij bewonderen, je mag ze voeren vanaf een platform en ze met emmertjes water wassen in de rivier. Het is sterk aan te raden om vooraf te reserveren, want dit park is erg populair. Er zijn verschillende andere plekken in Thailand waar olifanten worden opgevangen. Een goed overzicht vind je op de websites van Zuidoost-Azië Magazine en Tips Thailand.

Werken als vrijwilliger

Wil je echt een bijzondere ervaring en 's ochtends wakker worden van het geluid van getrompetter? Ga dan een week of langer als vrijwilliger werken in een olifantenopvang. Je bereidt het eten voor de dieren, je kapt bananenbomen in de jungle, je ruimt olifantenpoep op, terwijl de olifanten vrij om je heen lopen. Doordat je langer tussen deze intelligente dieren verblijft, heb je meer tijd om echt contact te maken. Let op: vaak moet je betalen voor dit vrijwilligerswerk. Van dat geld kan de olifantenopvang bestaan. Een Aziatische olifant eet ongeveer 150 kilo voedsel per dag. Je kunt je dus voorstellen dat er veel geld nodig is voor de verzorging van deze dieren. En jij krijgt er een ervaring voor terug die je niet meer vergeet!

Op vakantie in Thailand? Maak zelf je keus!

De reden dat deze vorm van dierenmishandeling nog steeds bestaat in Thailand is omdat eigenaren van olifanten er goed geld mee kunnen verdienen. Zo lang dat zo blijft, zal dit niet veranderen. Met meer kennis over de achtergrond van het rijden op een olifant, kun je als toerist je eigen afweging maken. Hoe meer mensen kiezen voor een bezoek aan de olifanten in een opvang of reservaat, hoe beter Thaise dierenliefhebbers voor deze olifanten kunnen zorgen!
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olifant rijden & meer - Dierenmishandeling door toerismeOlifant rijden & meer - Dierenmishandeling door toerismeOveral ter wereld is dierenmishandeling en dierenleed. Wanneer je met vakantie bent valt dit vaak niet op, terwijl je er…
De olifant: ware kuddedierenDe olifant: ware kuddedierenDe olifant is het grootste landzoogdier dat er op aarde rondloopt. De olifant kun je indelen in 2 soorten. De Afrikaanse…
Abul-Abbas: de olifant van Karel de GroteAbul-Abbas: de olifant van Karel de GroteAbul-Abbas was de olifant die keizer Karel de Grote in het jaar 802 als schenking kreeg van Haroen ar-Rashid, de Abbasid…

Glijden van de Cerro Negro vulkaan in NicaraguaGlijden van de Cerro Negro vulkaan in NicaraguaBij een excursie naar een actieve vulkaan denk je misschien aan een wandeltocht of een helikoptervlucht, maar op de flan…
Activiteiten en openingstijden rond Drielandenpunt bij VaalsActiviteiten en openingstijden rond Drielandenpunt bij VaalsHet Drielandenpunt bij Vaals ligt ongeveer op de top van de Vaalserberg. Op dit punt komen Nederland, België en Duitslan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kumarsaswat6660, Pixabay
  • http://www.zuidoostaziemagazine.com/ritje-op-een-olifant-geen-goed-idee/ (geraadpleegd op 09/08/2016)
  • http://tipsthailand.nl/olifant-rijden-thailand/ (geraadpleegd op 09/08/2016)
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.