Activiteiten en openingstijden rond Drielandenpunt bij Vaals

Activiteiten en openingstijden rond Drielandenpunt bij Vaals Het Drielandenpunt bij Vaals ligt ongeveer op de top van de Vaalserberg. Op dit punt komen Nederland, België en Duitsland samen. Rond het punt zijn verschillende activiteiten te doen, waaronder een labyrint, wandelroutes en lekker eten en drinken bij één van de horecagelegenheden. Voor kinderen zijn er ook verschillende activiteiten te doen. Daarnaast zijn er rond de top van de Vaalserberg diverse monumenten te vinden. Ook zijn er tal van grensstenen te vinden in dit gebied. Met name in de zomer is het Drielandenpunt bij Vaals een populaire plek voor een dagje uit.

Ontstaan van het Drielandenpunt bij Vaals

Het Drielandenpunt bij Vaals is voor het eerst als toeristische trekpleister geopend in 1928. Er werden toen een aantal oude grenspalen verzameld en deze werden geplaatst bij de in 1896 geplaatste gedenksteen van het hoogste punt van Nederland. De geschiedenis van het Drielandenpunt zoals dat er nu bij ligt gaat echter verder terug.

Bij het Drielandenpunt hebben vanaf 1815 verschillende landsgrenzen gelopen, waaronder die van één van de twee vierlandenpunten die de wereld gekend heeft. Na de Tweede Wereldoorlog werd Klein Moresnet bij België gevoegd en sindsdien ligt hier het drielandenpunt tussen Nederland, België en Duitsland. In 1905 werd de eerste uitkijktoren geplaatst, de Koningin Wilhelminatoren. In 1930 werd de eerste autoweg naar het punt aangelegd, zodat het beter toegankelijk was voor bezoekers.

Na de Tweede Wereldoorlog nam het toerisme rond het Drielandenpunt bij Vaals serieuzere vormen aan en kwam het in een stroomversnelling. Dit werd in gang gezet door de bouw van een nieuwe Koningin Wilhelminatoren die in 1951 werd geopend. Vanaf dat moment kwamen er steeds meer winkeltjes en horecagelegenheden bij. Zeker toen in 1970 de eerste Koning Boudewijntoren werd gerealiseerd. Het labyrint bij het punt is aangelegd in 1992.

Activiteiten rond het Drielandenpunt

Rond het Drielandenpunt bij Vaals zijn tal van leuke activiteiten te doen. De meest bekende is het Labyrint Drielandenpunt, een doolhof waar het de bedoeling is het middelpunt te vinden. Ook zijn er twee uitzichtpunten. Hiervoor moet wel een toegangsprijs voor worden betaald, maar het uitzicht is dan ook adembenemend. Rond de Vaalserberg is ook een enorm netwerk aan verschillende wandelroutes, variërend van ongeveer 3 kilometer tot ongeveer 18 kilometer. Zo is er voor iedereen een geschikte route te vinden.

Ook zijn er rond het Drielandenpunt verschillende monumenten, voor verschillende gebeurtenissen uit de geschiedenis. Tot slot zijn er op en rond de Vaalserberg verschillende horecagelegenheden te vinden. Sommige met prachtig panorama-uitzicht en allemaal met uniek karakter.

Labyrint Drielandenpunt

Op Nederlands grondgebied ligt bij het Drielandenpunt het Labyrint Drielandenpunt. Door middel van hoge hagen, bruggen en opspuitende watermuren is het de bedoeling uiteindelijk bij het middelpunt uit te komen. Hier staat een uitkijktoren met een kroon op het dak. Het doolhof is aangelegd in 1992. Sindsdien is het één van de populairste activiteiten rond de Vaalserberg. In het patroon van het doolhof zijn twee leeuwenkoppen en een adelaar te herkennen. De twee leeuwen staan voor Nederland en België en de adelaar voor Duitsland.

Het vinden van het middelpunt van het doolhof duurt gemiddeld rond de 45 minuten. Het Labyrint afleggen kost in 2016 5,- per volwassenen en 4,- per kind in de leeftijd 4 tot en met 12 jaar en voor 65-plussers. Groepen vanaf twintig personen krijgen 50 cent korting per persoon. Voor een schoolreisje geldt dat er per tien kinderen, één begeleider gratis mee naar binnen mag. Entreetickets worden bij de kassa van het Labyrint aangeschaft. Van 25 maart tot 1 november is het Labyrint dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur (kassa sluit om 17.00 uur). Buiten deze periode is het Labyrint enkel geopend bij mooi weer in vakanties en weekenden.

Uitzichtpunten

Er zijn twee uitzichtpunten rond de Vaalserberg. Eentje ervan ligt in België, de andere in Nederland. De hoogste van de twee ligt op Belgisch grondgebied, het uitzichtpunt Koning Boudewijntoren. De kleinere van de twee torens ligt op Nederlands grondgebied, het uitzichtpunt Koningin Wilhelminatoren. Beide zijn vernoemd naar de koning of koningin die ten tijde van de bouw van de torens op de troon zat.

Uitzichtpunt Koning Boudewijntoren

De eerste Koning Boudewijntoren werd gebouwd in 1970, vernoemd naar de toenmalige koning van België. De eerste toren had een hoogte van 33 meter en werd gebouwd uit twee voormalig Franse radarstations. In 1993 werd de eerste toren gesloopt, er kwam toen een nieuwe, moderne toren te staan. De hoogte van deze toren is 50 meter en binnenin is een glazen lift gebouwd. Zowel de eerste als de tweede Koning Boudewijntoren staan op Belgisch grondgebied.

De Koning Boudewijntoren staat vlak naast de grenspaal waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. De toren biedt een schitterend panorama-uitzicht over deze drie landen. Onder andere de Ardennen en Aken zijn duidelijk te zien vanaf het hoogste punt.

Een toegangsmunt kan direct naast de toren worden gekocht, indien dit verkooppunt niet open is kan in het naastgelegen informatiepunt/restaurant een toegangsmunt worden gekocht. Het beklimmen van de Koning Boudewijntoren kost (in 2016) 3,50 per volwassen, per kind kost het 2,-. De toen is het gehele jaar open van 10.00 uur tot 18.30 uur.

Uitzichtpunt Wilhelminatoren

Het uitzichtpunt Wilhelminatoren is voor de eerste keer gebouwd in 1905. De toren die toen werd gebouwd is vernoemd naar de toenmalige koningin Wilhelmina der Nederlanden. Op 11 augustus 1951 is de tweede Wilhelminatoren geopend. Deze tweede toren is gebouwd, nadat de eerste toren door storm, blikseminslag en Duits artillerievuur in de Tweede Wereldoorlog dusdanig hevige schade aan het gebouwd hadden aangericht, dat in 1945 de eerste toren werd gesloopt.

In juni 2011 werd de huidige Wilhelminatoren opgeleverd, nadat in de winter van 2010-2011 de tweede Wilhelminatoren werd gesloopt, omdat deze in zeer slechte staat verkeerde. De tweede toren had toen al de nodige vervangingen en reparaties achter de rug. De Wilhelminatoren die in juni 2011 is geopend is 34 meter hoog en heeft een skywalk waar bezoekers overheen kunnen lopen. Ook is er een lift aanwezig in de Wilhelminatoren.

De Wilhelminatoren behoort tot Brasserie & Restaurant Wilhelminatoren. Bij dit restaurant, maar ook bij restaurant De Bokkerijder, kan een toegangsmunt worden gehaald. Een toegangsmunt kost 3,-. De Wilhelminatoren is het gehele jaar open van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Wandelroutes

Rond het Drielandenpunt bij Vaals zijn tal van wandelroutes uitgestippeld. De mooie omgeving van het gebied rondom de Vaalserberg is zeker de moeite waard om te voet te ontdekken. In de souvenirwinkel van het Labyrint Drielandenpunt zit ook het VVV-punt van het gebied. Hier wordt informatie verstrekt over de wandelroutes en kan er een boekje met wandelroutes worden aangeschaft. Ook heeft het Drielandenpunt bij Vaals een speciaal wandelarrangement, waarbij u voor de wandeling kunt genieten van een lekkernij en achteraf een lekkere lunch krijgt geserveerd.

Ook heeft Wandelgids Zuid-Limburg een aantal wandelingen in het gebied uitgestippeld die kunnen worden gevolgd. Deze zijn online of via een app gratis te verkrijgen.

Monumenten

Rond het Drielandenpunt bij Vaals zijn een aantal bijzondere monumenten te bewonderen. Vlakbij de Koningin Wilhelminatoren staat een propeller op een steen, een monument voor een neergestort vliegtuig. Op de plek stortte tijdens een verkenningsvlucht van de Koninklijke Marine op 27 juni 1932 het vliegtuig neer waarbij de piloten om het leven kwamen.

Ook ligt er vlakbij het Drielandenpunt een Keltische grafheuvel die dateert van enkele duizenden jaar voor Christus, deze ligt tussen twee wegen in. De grafheuvel ligt op Nederlands grondgebied en is een rijksmonument.

Vlak voor het daadwerkelijk punt waar de drie landen elkaar raken ligt op Nederlands grondgebied het hoogste punt van Nederland en het Drielandenpuntmonument. Op deze plek ligt het hoogste punt van Nederland (Europees Nederland) op een hoogte van 322,7 meter boven NAP. Een paar meter verderop ligt het officiële drielandenpunt. Hier komen Nederland, België en Duitsland samen. In de bestrating is nog te zien waar ooit het vierde gebied liep, dat van Klein Moresnet.

Tot slot staan er op Belgisch grondgebied twee monumenten die herdenken aan de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Monument Via Dolorosa herdenkt aan de plek (gemeente) waar de Duitsers België binnenvielen in 1914. Dit monument bestaat uit samengeperst oorlogsmateriaal en staat in de gemeente Gemmenich. Het monument Pierrie Roiseux is een herdenkingsmonument aan de oorlogsvrijwilliger Pierrie Roiseux die op de plek van het monument stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Horecagelegenheden

Rond het Drielandenpunt bij Vaals liggen een aantal horecagelegenheden met elk een uniek karakter. Bij de Koningin Wilhelminatoren ligt Brasserie & Restaurant Wilhelminatoren. Met een schitterende panorama-uitzicht over Nederland en een stukje Duitsland. Het is er bourgondisch genieten. Van 1 april tot 1 november is de gelegenheid dagelijks geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur. Buiten dit seizoen zijn de openingstijden, met uitzondering van vakanties, van 10.00 tot 20.00 uur enkel in de weekenden.

Iets verderop ligt restaurant De Bokkerijder. Volgens de legende kwamen hier de bokkerijders bijeen in de 18e eeuw. Hoewel het mysterieus en gevaarlijk klinkt, is de inrichting modern en heeft u een mooi panorama-uitzicht over de omgeving. De openingstijden van het restaurant zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 21.00 uur. Op maandag zijn de openingstijden van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Tot slot zijn er, tussen het Labyrint Drielandenpunt en de Koning Boudewijntoren, Taverne de Grenssteen en friture, poffertjespaviljoen en Herberg de Grenssteen. Bij de taverne zijn enkele historische objecten rond het Drielandenpunt nagebouwd. Hier kunt u genieten van ontbijt, lunch en diner. Bij de friture, poffertjespaviljoen en herberg kunt u terecht voor snacks, friet, ijs en andere lekkernijen. De taverne is gedurende het hele jaar open, met uitzondering van eerste kerstdag en carnavalsmaandag. De keuken sluit tussen 17.00 en 18.00 uur. De friture, poffertjespaviljoen en herberg is dagelijks open van 10.00 uur tot 18.00 uur tussen 1 april en 1 november. Buiten deze periode is deze gelegenheid enkel open bij redelijk weer in vakanties en weekenden.
© 2016 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het vierlandenpunt bij VaalsHet vierlandenpunt bij VaalsEen vierlandenpunt bij Vaals? Nee, dat is geen fout! Tussen 1839 en 1919 was het tegenwoordige drielandenpunt bij Vaals…
Overzicht van vierlandenpunten in de wereldOverzicht van vierlandenpunten in de wereldDrielandenpunten zijn niet zeldzaam, in Nederland is er ook één bij Vaals. Hier komen Nederland, België en Duitsland sam…
La Trappe FietsroutesDat La Trappe de enige Nederlandse Trappist is, is bij de meeste bierliefhebbers wel bekend. Dat La Trappe ook nog een a…
Moresnet: voormalige vrijstaat onder VaalsMoresnet: voormalige vrijstaat onder VaalsTot begin vorige eeuw bevond zich bij Vaals geen drie- maar een vierlandenpunt. Als een taartpunt met recht afgesneden r…

Naar Thailand? Alternatieven voor rijden op een olifantNaar Thailand? Alternatieven voor rijden op een olifantVoor veel toeristen in Thailand hoort een ritje op een olifant er helemaal bij. Maar wat de meeste mensen niet weten, is…
SEA LIFE Scheveningen: een verrassende onderwaterwereldSEA LIFE Scheveningen: een verrassende onderwaterwereldGa je een dagje naar Scheveningen en houd je van onderwaterdieren, dan is een bezoek aan SEA LIFE Scheveningen zeker iet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Inoue-hiro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.drielandenpunt.nl/dagje-drielandenpunt/labyrint/
  • http://www.drielandenpunt.nl/dagje-drielandenpunt/plattegrond/
  • http://www.drielandenpunt.nl/
  • http://www.wilhelminatorenvaals.nl/
  • http://www.skywalkvaals.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Drielandenpunt_%28Vaals%29#Grensmarkeringen
  • http://www.drielandenpunt.nl/omgeving/wandelingen/
  • http://www.wilhelminatorenvaals.nl/
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.