La Trappe Fietsroutes

Dat La Trappe de enige Nederlandse Trappist is, is bij de meeste bierliefhebbers wel bekend. Dat La Trappe ook nog een aantal mooie fietsroutes heeft opgesteld, waarbij je kunt kiezen voor een korte of langere fietsroute, is echter minder bekend. Voor iedereen die in de omgeving van Berkel Enschot woont of daar op vakantie is en die het leuk vindt om een stukje door de prachtige omgeving te fietsen, is de Brabantse route erg geschikt. Mocht je in Zuid Limburg zijn, dan zijn er ook daar drie verschillende fietsroutes te volgen. Houd je daarnaast ook nog van een lekker biertje, dan is zo'n route natuurlijk een absolute must-do! De routes zijn te downloaden via de website www.latrappe.nl. Daarbij valt te kiezen uit de fietsroute Brabant en de fietsroute Limburg. Hieronder komen beide fietsroutes en de verschillende varianten aan bod.

Fietsroutes Brabant

De fietsroutes in Brabant zijn opgedeeld in een rode en een blauwe route. Daarbij kun je kiezen uit een korte of langere fietsroute. Het leuke aan deze routes is dat deze heel divers zijn en door allerlei pittoreske dorpjes met leuke terrassen leiden. Op de plattegrond van de fietsroute (deze is te downloaden op latrappe.nl en daarnaast bij de meeste La Trappe verkooppunten gratis mee te nemen) staan de aangesloten La Trappe verkooppunten aangegeven en ook langs de route is meestal aan parasols of uithangborden te zien of er La Trappe wordt verkocht, zodat je weet waar je gedurende de route in stijl kunt pauzeren.

De rode route

De rode route is een route van 33 kilometer en leidt onder andere om en door Moergestel, Oisterwijk en Tilburg. De verlengde rode route beslaat 56 kilometer en komt daarnaast ook door Spoordonk en Oirschot, Deze verlengde route gaat door een prachtige bosrijke omgeving en komt, zoals gezegd, door Oisterwijk; de parel van Brabant.

De blauwe route

De blauwe route is wat zuidelijker gelegen. Het betreft een route van 37 kilometer die verlengd kan worden naar 45 kilometer. Deze route leidt door Tilburg, Hilvarenbeek, Esbeek, Diessen, Haghorst en langs Biest-Houtakker. De verlengde route gaat nog wat verder naar het zuiden en leidt nog door Baarschot.

Fietsroutes Limburg

De fietsroutes in Limburg zijn opgedeeld in een rode, blauwe en groene fietsroute, waarbij je bij de rode fietsroute kunt kiezen voor de korte of de langere variant. Verder kun je kiezen voor een route met lichte tot matige hellingen (rood en blauw) of met uitdagende beklimmingen en afdalingen (lange rode en de groene route).

De rode route

De rode route (37km) leidt door Margraten, Banholt, Slenaken, België, Epen, Mechelen en Gulpen. De route is uit te breiden naar 56 kilometer waarbij de route ook door het mooie Vijlen, Duitsland, Bocholtz, Simpelveld, Eys en Wittem gaat.

De groene route

Deze route leidt je in 57 kilometer door Valkenburg, Schin op Geul, Wijlre, Wittem, Mechelen, Vijlen, Vaals, Duitsland, Bocholtz, Simpelveld, Eys, Voerendaal en langs Klimmen. Een mooie, uitdagende route langs verschillende mooie plaatsen, waaronder het drielandenpunt in Vaals.

De blauwe route

Deze route beslaat maar liefst 74 kilometer en is daarmee de langste van alle La Trappe fietsroutes. De route gaat door Valkenburg, Margraten, Banholt, Slenaken, België, Epen, Mechelen, Vijlen, Vaals, Duitsland, Bocholtz, Simpelveld, Eys, Voerendaal en langs Klimmen. Eigenlijk bestaat deze route voornamelijk uit een combinatie van bovengenoemde fietsroutes, al zijn er gedeeltes die bij de andere routes verschillen.

Bijzonder

Bijzonder aan de La Trappe fietsroutes in Limburg is dat deze zowel door Gulpen als door Wijlre leiden, waar de brouwerijen van Gulpener en Brand bier te vinden zijn. Wellicht is het leuk om je fietstocht te combineren met een bezoek aan één of beide brouwerijen, als variatie op de vele terrasjes aan de route waar La Trappe bier geschonken wordt.

Start route

Waar je de route oppakt is voor alle routes niet zozeer van belang, omdat de routes in beide richtingen bewegwijzerd zijn. Ook kun je tijdens het fietsen van de route altijd nog bepalen of je de verlengde route volgt of de reguliere route.

Abdij O.L.V. Koningshoeven

Wat natuurlijk eigenlijk wel een must is bij de fietsroutes in Brabant, is een bezoek aan de Abdij O.L.V. Koningshoeven. Daar kun je een wandeling maken in de kloostertuin, eventueel kun je deelnemen aan een rondleiding door de brouwerij, maar je kunt er in ieder geval gedurende de openingstijden terecht in het Proeflokaal of op het terras. Daar kun je genieten van een lekkere La Trappe met een snack (bijvoorbeeld de Quadrupel bitterballen) of een heerlijke lunch. Leuk aan de menukaart hier is dat er La Trappe bier wordt gebruikt in de bereidingen van verschillende gerechten. Voordat je weer verder fietst is het nog de moeite waard om een bezoek te brengen aan de shop, vlak bij de ingang van het terrein. Hier kun je diverse La Trappe artikelen kopen, veelal gemaakt door de broeders zelf, als aandenken of om gewoon nog eens thuis na te genieten van deze mooie fietstocht.
© 2015 - 2024 Sonyamaha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Happen en Trappen, culinaire fietsroutes door heel NederlandHappen en Trappen, culinaire fietsroutes door heel NederlandEr is in Nederland een culinaire organisatie die u op de fiets naar de prachtigste plekjes in Nederland brengt. Happen e…
Hoogste berg van NederlandHoogste berg van NederlandWat is de hoogste berg van Nederland? Vroeger was dit een makkelijk te beantwoorden vraag. De Vaalserberg was met 321 de…
Westmalle trappistenbierenWestmalle trappistenbierenMijn favoriete bier is Westmalle Dubbel. Het heeft een heerlijke, lange afdronk en de slok zelf levert een fantastisch g…

10 tips voor regen in de vakantieAls het regent in de vakantie word je al snel overmand door het gevoel: moet ons dat nu juist treffen? Waarom wij? Vervo…
Tips voor vrouwen tegen verveling in de winterTips voor vrouwen tegen verveling in de winterDe winter is de tijd van het jaar waarin je niet lekker een dagje naar het strand kan of gewoon even lekker buiten kan z…
Bronnen en referenties
  • http://www.latrappetrappist.com/nl-nl/
  • http://www.fietsroutelatrappe.nl/home.htm
  • http://www.fietsroutelatrappe.nl/brabant.htm
  • http://www.fietsroutelatrappe.nl/limburg.htm
Sonyamaha (2 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.