10 originele attracties in Phantasialand

10 originele attracties in Phantasialand Phantasialand in Brühl bij Keulen is een van de populairste pretparken van Europa. Dat succes komt niet uit de lucht vallen. Het park is een van de vooruitstrevendste ter wereld. Sommige ritjes lijken sterk op gelijkaardige banen in Nederland en België, maar in Phantasialand zijn ze toch een stuk origineler. Ronde bootjes op een wildwaterrivier vind je in veel parken, maar ‘River Quest’ heeft onderweg een lift en maar liefst drie steile afdalingen. Boomstammetjes op water zijn nog zo'n klassieker, maar hier is de 'drop' hoger dan elders en krijg je zelfs een achterwaartse afdaling. Welke tien originele attracties mag je niet missen in dit pretpark?
Phantasialand's Winja's Fear & Force / Bron: Coaster J, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Phantasialand's Winja's Fear & Force / Bron: Coaster J, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Phantasialand bezoeken: tien originele attracties in het pretpark

Een uniek park

Toegegeven, er zijn ook pretparken dichterbij in Nederland en België. Maar Phantasialand heeft unieke en originele attracties die je nergens anders vindt. Het park investeert en innoveert voortdurend. Zelfs attracties die sterk lijken op degene die je overal vindt zijn hier toch net iets origineler en anders. Het park gaat voortdurend op zoek naar primeurs waarbij een nieuwe attractie een record breekt of innovatieve elementen bevat. Kortom, andere parken kopiëren is voor Phantasialand geen optie.

Tien originele attracties in Phantasialand

Hou je van pretparken, dan mag je Phantasialand dus niet missen en moet je het gewoon eens bezoeken. Er zijn heel wat attracties, maar tien springen er uit. Ze vestigen stuk voor stuk records of zijn zo origineel dat je ze niet op dezelfde manier in andere parken vindt.

Winja’s Fear & Force

Dit is een van de populairste attracties van Phantasialand. 'Winja's Fear & Force' is een zogenaamde ‘spinning coaster’ en is in dat genre een van de beste ter wereld. Bij een 'spinning coaster' rijd je over een spoor maar kunnen de wagentjes tegelijk ook ronddraaien. Achtbanen met draaiende wagentjes vind je ook in andere parken, maar daar zijn ze toch vaak minder spectaculair dan in Phantasialand.

Verloop

Wanneer je de baan bekijkt vanuit de grote hal waar het spoor doorheen loopt ziet het er allemaal vrij rustig uit. Wagentjes van vier personen rijden over sporen, maken af en toe een scherpe bocht en draaien wat heen en weer. Maar schijn bedriegt. Wat je beneden niet ziet is dat de attractie begint met een lift. Het omhoogtakelen lijkt wel eindeloos te duren. Boven aangekomen kantelt het wagentje plots wat naar voren en schuiven de deuren open. Een stem weerklinkt: 'Winja's Fear!' of 'Winja's Force!', waarna met een klik de remmen losgaan en het wagentje steil naar beneden duikt. De baan zit nadien vol leuke elementen zoals drops, haarspeldbochten, richtingsveranderingen en verrassingselementen. Zo zakt het spoor ineens schuin of beland je plots op een andere track.

Twee banen

Er zijn twee verschillende banen met elk hun eigen verrassingen. In het laatste gedeelte van de wachtrij voor je in de wagentjes stapt kies je links of rechts. Links vind je 'Winja's Force', rechts 'Winja's Fear'. Welke baan moet je kiezen?

'Winja's Fear' gaat iets sneller en is iets langer dan 'Winja's Force'. De eerste 'drop' na de start is ook een stuk steiler en dieper. Veel bezoekers vinden deze baan daarom de leukste. Anderen vinden dan weer 'Winja's Force' leuker, met veel bochtenwerk en richtingsveranderingen na de eerste afdaling. Deze baan kent een heel ander traject en verloop dan 'Winja's Fear'. Een tip: probeer beide banen eens uit en vorm je eigen mening.

Wachttijden

Er is wel één nadeel. De wachttijden lopen soms hoog op, maar vaak vallen deze tijdens het laatste openingsuur terug tot maar vijf of tien minuten. Je kunt dan snel nog een paar keer deze attractie doen.

River Quest / Bron: Karim, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)River Quest / Bron: Karim, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

River Quest

'River Quest' is een attractie met ronde bootjes op een wildwaterrivier. Je vindt dergelijke rit in vrijwel elk pretpark. Maar vrijwel nergens vind je zo’n rivier als in Phantasialand. Wat maakt deze attractie anders?

‘River Quest’ loopt door een gebouw met drie verdiepingen. Dat dit iets speciaals wordt merk je al gauw wanneer je bootje plots in een doodlopende ruimte belandt. Een deur gaat open en het bootje schuift opzij. Deuren dicht en je belandt in een lift. Wanneer je boven bent aangekomen wacht je een eerste spectaculaire duik naar beneden. Nadien volgen verder op het parcours nog twee steile afdalingen. Bovendien kom je tijdens de rit ook nog in een grote draaikolk terecht, die in 2017 geheel vernieuwd werd.

Taron

Taron is een van de pareltjes van Phantasialand. De rollercoaster werd geopend in 2016 en verving de verouderde zilvermijn of ‘Silbermine’, waar je met 2,3 kilometer per uur langs scènes uit het wilde westen reed.

Hoewel 'Taron' geen inversies of loopings heeft gaat het toch om een intense rit. De attractie vestigt verschillende wereldrecords. De snelheid loopt op tot een duizelingwekkende 117 kilometer per uur en heeft als eigenaardigheid een dubbele lancering. Vooral de tweede katapultlancering is ronduit ‘brutaal’ en een van de intensiefste ter wereld. De baan kruist zichzelf maar liefst 116 keer tijdens de rit en zit boordevol speciale effecten.

Black Mamba

Black Mamba, genoemd naar de gelijknamige snelste slang ter wereld, is een ‘inverted rollercoaster’: de passagiers zitten in stoeltjes onder een stalen spoor boven de wagentjes. De attractie, ingekleed in een Afrikaans thema, werd in 2006 geopend en is nog steeds een van de populairste van Phantasialand. De rit duurt slechts 47 seconden maar is heel intens met snelheden tot 80 kilometer per uur en heel wat bijzondere elementen zoals een looping, een kurkentrekker en andere effecten.

Het spoor loopt deels ondergronds. De rit geeft ook voortdurend de indruk dat je op rotsen of tunnels gaat botsen maar ontwijkt steeds op het laatste moment de hindernissen. Phantasialand's ‘Black Mamba’ staat bekend als een van de beste coasters in Europa.

De attractie Chiapas in Phantasialand / Bron: Druyts.t, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De attractie Chiapas in Phantasialand / Bron: Druyts.t, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Chiapas

Chiapas werd in 2014 geopend. Het is Phantasialand’s versie van de beroemde boomstammetjes op het water. De attractie verving de verouderde waterbaan. Tijdens de zes minuten durende tocht door een Mexicaans decor en oerwoud donder je maar liefst drie keer naar beneden.

Eén van de afdalingen behoort tot de steilste ter wereld voor een boomstamattractie. De helling bedraagt maar liefst 53 graden. Bij een van de andere 'drops' ga je zelfs achterwaarts naar beneden, ook zeldzaam bij dit soort attracties. Hoogtechnologische snufjes met verschuivende sporen, leuke decors en opzwepende muziek maken het helemaal af.

Maus au Chocolat

Ook met deze attractie had Phantasialand een primeur. Het was immers de eerste interactieve 3D-darkride in Europa.

Verhaal

Bakkerij Lehmann wordt geplaagd door muizen. En niet zomaar een muis hier of daar. Neen, het krioelt er gewoon van. Dus wordt jij erop uitgestuurd om er iets aan te doen.

Verloop

Je zit in een wagentje dat 360 graden ronddraait. Gewapend met een slagroomspuit schuif je door de bakkerij. Hier en daar houd je halt in een of andere kamer om de muizen er flink van langs te geven. Wie de meeste dieren heeft gevangen en op het einde van de rit de meeste punten heeft gescoord is de winnaar.

Colorado Adventure

Een al wat oudere attractie uit 1996 maar ze bleef ook in de eenentwintigste eeuw steeds populair. Niemand minder dan Michael Jackson opende in Phantasialand persoonlijk de attractie, waardoor men ze nog steeds 'the Michael Jackson thrill ride' noemt. Je stapt in een treintje en vertrekt voor een dolle rit van bijna drie minuten door een bergachtig landschap vol mijnschachten en rotsen. Wanneer je in het wagentje zit ben je verbaasd over de snelheid en de hoogte. Het lijkt immers op het eerste zicht een ‘tamme’ baan, maar dat is het zeker niet. Zo zijn er leuke passages waar je de indruk hebt dat de trein even vooruit schiet voor hij diep en steil een mijn induikt. Ook de steile en kromme afdaling helemaal op het einde, waar het spoor helemaal scheef tegen de rotsen loopt, is gewoon 'creepy'.

Mystery Castle

Het ‘Mystery Castle’ is al vanop de parking van Phantasialand zichtbaar. De 65 meter hoge toren van dit kasteel bevat een spannende attractie met een zogeheten ‘bungee drop’: de bezoekers worden tegen een hoge snelheid van 72 kilometer per uur naar de top geschoten, waarna een vrije val naar beneden volgt.

De attractie dateert al uit 1998 maar bleef ook in de eenentwintigste eeuw steeds populair. Het ritje duurt hooguit 45 spannende seconden. Een must voor liefhebbers van dit soort attracties!

Raik

Deze stalen shuttlebaan werd samen met ‘Taron’ geopend in 2016. Ook hier ging Phantasialand weer voor niets minder dan een record: bij opening was het de snelste en langste ‘family boomerang’ coaster ter wereld. Bij een ‘boomerang’ coaster trekt men de wagentjes voor de start van de rit achteruit, waarna ze door het startstation ‘gekatapulteerd’ worden. Een ‘family boomerang’ bevat geen inversies en loopings maar wel ‘helixen’: het spoor maakt een schuine bocht met een hellingshoek naar boven of naar beneden. Dit maakt de attractie wat geschikter voor kinderen maar toch nog spannend genoeg voor ouderen. Raik ligt samen met ‘Taron’ in hetzelfde themagebied 'Klugheim'. De baan haalt een snelheid van 62 kilometer per uur.

Temple of the Night Hawk / Bron: Coaster J, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Temple of the Night Hawk / Bron: Coaster J, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Temple of the Night Hawk, nostalgie in Phantasialand

Deze attractie is met haar 46,5 kilometer per uur misschien wat traag naar de huidige normen. Maar 'Temple of the Night Hawk' is pure nostalgie. Inmiddels is het een van de oudste attracties van Phantasialand, gebouwd in 1988. Maar ook deze baan staat nog steeds bij de records: het blijft een van de langste overdekte achtbanen ter wereld.

Waarom de achtbaan na zoveel jaren toch nog steeds in gebruik is? Ten eerste omdat ze nog altijd populair is bij bezoekers. Maar ook omdat ze er niet meer uitziet als in 1988. Het park heeft de attractie al meermaals herbouwd. Bij de opening had de rit een ruimtethema en heette ze ‘Space Center’.

In 2001 werd deze achtbaan in Phantasialand helemaal omgebouwd en verdween het space-verhaal. De vertrekhal werd nu een oerwoud en de rit door de ruimte werd voortaan een tocht door een oude tempel in totale duisternis, waarin alleen nog een met laserstralen geprojecteerde valk hier en daar opdook.

Sinds 2015 heeft het pretpark de attractie alweer opgefrist, met een paar nieuwe lichteffecten en een nieuwe soundtrack tijdens de dolle rit. Kortom, ondanks de hoge leeftijd blijft dit klassiek pareltje nog wel even in Phantasialand.
© 2016 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Black Mamba (Phantasialand)Phantasialand heeft in 2006 een mega investering gedaan van 11 miljoen euro aan hardware + 11 miljoen euro aan thematise…
Phantasialand, Duits pretparkPhantasialand, Duits pretparkPhantasialand ligt niet heel ver van Nederland af en is erg leuk om een keer te bezoeken. Het pretpark is ook geschikt v…
Snelste achtbanen en Walibi: NederlandIn de wereld een heleboel pretparken, met een enorm aantal achtbanen. Ons kleine landje beschikt ook over een aantal pre…
Linnanmäki: een pretpark in HelsinkiLinnanmäki: een pretpark in HelsinkiOp ongeveer 13 minuten rijden ten noorden van het centrum van de Finse hoofdstad Helsinki ligt het pretpark Linnanmäki.…

Uitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandUitje voor het hele gezin in Utrecht: Prison IslandPrison Island in Utrecht is een soort combinatie tussen Escape Room en Fort Boyard. Spreken deze spellen je aan dan is P…
Windsor Castle: een bijzondere toeristische attractieWindsor Castle: een bijzondere toeristische attractieWindsor Castle is een van de verblijfplaatsen van het Britse Hof waar de koninklijke familie regelmatig verblijft. Het i…
Bronnen en referenties
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 16-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.