Windsor Castle: een bijzondere toeristische attractie

Windsor Castle: een bijzondere toeristische attractie Windsor Castle is een van de verblijfplaatsen van het Britse Hof waar de koninklijke familie regelmatig verblijft. Het is het grootste kasteel van de wereld dat nog bewoond wordt en staat in het Graafschap Berkshire in het stadje Windsor. Een belangrijk onderdeel van het kasteel is de kapel waarin zich de graven van Britse monarchen bevinden. De inrichting van het Windsor Castle bevat veel kostbare schatten zoals boeken, collecties porselein, keramiek, klokken, manuscripten, meubels, schilderijen, textilia en wapens. Bij een brand in 1992 is echter veel verloren gegaan maar na een langdurige restauratie is het kasteel weer bijna als vanouds.

Van station naar Windsor Castle

Ondanks dat Windsor Castle de verblijfplaats is van de koninklijke familie zijn delen van het complex toegankelijk voor toeristen. Veel van hen komen per trein vanuit Londen naar Windsor en blijven dan even hangen in het stijlvolle overdekte winkelcentrum van het honderd jaar oude station. Ook in de omgeving bevinden zich winkels en restaurants en terrasjes. Voldoende geshopt kunnen de vele toeristen die het stadje jaarlijks bezoeken te voet naar Windsor Castle wat ongeveer vijf minuten lopen is.

Bijzondere toeristische attractie

De weg naar Windsor Castle is makkelijk te vinden omdat het kasteel de skyline van Windsor domineert. Mede door de omvang en ook door de iets hogere ligging is het kasteel van alle plekken in de stad goed zichtbaar is. Overigens is de toegangsprijs tot het kasteel erg hoog maar een bezoek is zeer de moeite. Er worden ook rondleidingen georganiseerd maar doordat Windsor Castle ook een werkpaleis is kunnen die nog wel eens geannuleerd worden als er plechtigheden plaatsvinden. De te bezoeken onderdelen van het kasteel zijn de St. George’s Chapel, State Apartments, Queen Mary’s Dolls’ House en de Semi-State Rooms.

Geschiedenis van de bouw van Windsor Castle

Het oorspronkelijke Windsor Castle bestond uit een verdedigingsburcht die in 1070 in opdracht van Willem I de Veroveraar werd gebouwd. Maar na de bouw vonden diverse uitbreidingen plaats zoals aan het eind van de twaalfde en het begin van de dertiende eeuw door Hendrik II en Hendrik III. Uiteindelijk werd het kasteel in de veertiende eeuw door koning Edward III zodanig uitgebouwd dat het voortaan dienst kon doen als Koninklijke residentie. Windsor Castle werd echter hoofdzakelijk gebruikt als tweede woning omdat de meeste vorsten er de voorkeur aan gaven om in Londen in het Buckingham Palace te verblijven. Alleen koning George IV gebruikte het kasteel als hoofdverblijfplaats. De huidige Britse Koninklijke familie verblijft echter regelmatig in het al 900 jaar bewoonde Windsor Castle.

St. George’s Chapel met graven

Een bijzonder onderdeel van het grote complex is de St. George’s Chapel die rond 1500 gebouwd is en door toeristen bezocht mag worden. De bouw ving aan in de tijd van Eduard IV en werd voltooid onder Hendrik VIII. De kapel is gebouwd in de zogenaamde perpendicular style. Perpendicularis betekent loodrecht en slaat op de kenmerkende verticale lijnen van deze laat gotische bouwstijl met pijlers zonder kapitelen die overgaan in ingewikkelde gewelven. Veel kathedralen van Engeland zijn grotendeels gebouwd in deze stijl die in ongeveer 1350 volgde op de rijker versierde decorated stijl en in het begin van de zestiende eeuw overging in de Tudor stijl. In de kapel en ook daar onder bevinden zich de graven van Britse monarchen.

Veel verloren door grote brand

In november 1992 brak in Windsor Castle een brand uit die veel schade aanrichtte aan honderd zalen en salons. Ook stortte een middeleeuws dakgebint in en gingen grote schilderijen verloren omdat ze niet op tijd konden worden verplaatst door de mensen van de koninklijke huishouding en het leger. De rook bracht veel schade toe aan de inboedel met onder meer historisch meubilair, schilderijen en tapijten. De brand was ontstaan doordat een gordijn vlam vatte. De restauratie heeft vijf jaar geduurd en kostte 36,5 miljoen pond sterling dat voor een groot deel werd bijeengebracht door de entreeprijs van het publiek dat delen van het kasteel bezocht.

Tamelijk recente huwelijken van prins Edward en prins Charles

In het kasteel vonden rond de eeuwwisseling twee belangrijke huwelijken plaats.

Prins Edward

Op 19 juni 1999 trouwde prins Edward met Sophie Rhys-Jones. Aan hen werden ter gelegenheid daarvan de erfelijke titels van graaf en gravin van Wessex verleend. Prins Edward is het vierde kind van Elizabeth II en prins Philip.

Prins Charles

Op 9 april 2005 werd het huwelijk voltrokken tussen prins Charles en Camilla Parker Bowles. Daarvoor werd het kasteel met 35.000 narcissen versierd. In totaal waren 2000 gasten aanwezig. Prins Charles is het oudste kind van Elizabeth II en prins Philip en trouwde na een scheiding van Diana Spencer voor de tweede keer.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuidoost-EngelandZuidoost-EngelandZuidoost-Engeland met Brighton als populaire badplaats is een must om te bezoeken. Met zijn pier, kiezelstrand, gezellig…
Stirling Castle in Stirling, SchotlandStirling Castle in Stirling, SchotlandHet huidige Stirling Castle in Schotland, midden in het plaatsje Stirling is een kasteel uit de 14de eeuw. In de twaalfd…
Blair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle in Blair Atholl, SchotlandBlair Castle is Schotland's meest bezochte historisch huis. Het is een imposant wit sprookjeskasteel op een uitgestrekt…
Stedentrip Edinburgh, het kasteelStedentrip Edinburgh, het kasteelWaar je ook loopt in Edinburgh, vanuit overal kun je het grote kasteel zien. Het is een van de meest populaire attractie…

10 originele attracties in Phantasialand10 originele attracties in PhantasialandPhantasialand in Brühl bij Keulen is een van de populairste pretparken van Europa. Dat succes komt niet uit de lucht val…
El Caminito del Rey: (voormalig) levensgevaarlijk wandelpadEl Caminito del Rey: (voormalig) levensgevaarlijk wandelpadDe El Caminito del Rey bevindt zich in Zuid-Spanje. Deze attractie wordt ook wel 'het Koningspad' genoemd. Het pad was i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dragonsquash, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Windsor_Castle
  • http://www.weekendplanner.nl/engeland/windsor_eton.htm
  • http://www.top10bezienswaardigheden.nl/engeland/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.