InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Europa > Zuidoost-Engeland

Zuidoost-Engeland

Zuidoost-Engeland Zuidoost-Engeland met Brighton als populaire badplaats is een must om te bezoeken. Met zijn pier, kiezelstrand, gezellige winkelstraten en The Royal Pavilion is het een van de meest bruisende plaatsen aan de zuidkust van Engeland. Maar aankomen in Dover met zijn witte krijtrotsen is al een bijzondere gewaarwording. En ook een bezoek aan een kasteel zoals bijvoorbeeld Highclere Castle waar de serie Downton Abbey is opgenomen. Als je dan daarna door de South Downs rijdt met zijn prachtige heuvellandschap dan is je bezoek aan Zuidoost-Engeland bij voorbaat al geslaagd.

Graafschappen

De witte krijtrotsen van DoverDe witte krijtrotsen van Dover
De graafschappen die onder de regio South East England vallen zijn Kent, in het uiterste zuidoosten, met de hoofdstad Maidstone en natuurlijk de bekende havenstad Dover. Ten westen van Kent ligt het graafschap East Sussex. De hoofdstad is Lewes. Westelijk daarvan ligt West Sussex met de hoofdstad Chichester. Ten noorden van West Sussex ligt het graafschap Surrey. De hoofdstad daarvan is Guildford met de Universiteit van Surrey en er vlak naast de Cathedraal van Guildford. Hampshire met de hoofdstad Winchester, is het grootste graafschap van Zuidoost-Engeland en heeft twee van de grootste havensteden, Portsmouth en Southampton. Ten noorden van Hampshire ligt Berkshire, ook wel Het Koninklijke Graafschap Berkshire genoemd omdat de koninklijke familie regelmatig in Windsor Castle verblijft. Oxfordshire grenst aan Berkshire en de hoofdstad is de universiteitsstad Oxford. Buckinghamshire grenst oostelijk aan Oxfordshire en heeft als hoofdstad Aylesbury. Het graafschap Isle of Wight is het grootste Engelse eiland en ligt in het Kanaal op een kilometer of 7 vanaf de kust van Hampshire.

Kastelen

Kasteel ArundelKasteel Arundel
Voor de liefhebbers van kastelen is er voldoende keus. In Kent staat Dover Castle bovenop de witte rotsen met een van de mooiste uitzichten in Engeland. In Surrey is er Guildford Castle met een Normandische wachttoren uit ongeveer 1066. In West Sussex staat Arundel Castle hoog op een heuvel bij de rivier de Arun, gebouwd aan het einde van de elfde eeuw. Windsor Castle vind je in Berkshire, waar koningin Elisabeth nog regelmatig haar intrek neemt. Dan zijn er nog Hever Castle in Kent en Herstmonceux Castle in East Sussex, allebei rustig gelegen en door mooie tuinen omringd. Leeds Castle in Maidstone dateert uit 1119 en is sindsdien verbouwd en aangepast. Highclere Castle in Newbury, Berkshire is een voorbeeld van vroege Victoriaanse architectuur. Ook vind je er uniek Egyptisch antiek en is het de locatie van de populaire TV-serie Downton Abbey.

Brighton

Royal Pavilion BrightonRoyal Pavilion Brighton
In de lente vindt elk jaar het Brighton Festival plaats. Met dans, muziek, toneel en literatuur maakt men feest om de zomer in te luiden. In juni is het Soundwaves festival met klassieke muziek, gecomponeerd in de 21e eeuw. De Brighton Pride wordt in augustus georganiseerd, daar komen duizenden bezoekers op af.
In Brighton vind je ook het Royal Pavilion, een bijzonder gebouw. Het is tussen 1787 en 1823 gebouwd als paleis voor regent George, de latere koning George IV. Aanvankelijk werd de architect Henry Holland ingehuurd in 1787 en werd het bestaande gebouw uitgebreid in een Frans georienteerde neoklassieke stijl. Later, tussen 1815 en 1822 werden er door de architect John Nash nog meer veranderingen aangebracht en kwam het paleis er uit te zien zoals nu. Een opvallend, sprookjesachtig paleis dat aan de buitenkant Indiaas aandoet maar waarvan het interieur ook Chinese invloeden vertoont. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het Pavilion gebruik als hospitaal voor de gewonde, meest Indiase, soldaten.
Met de bouw van de Brighton pier werd begonnen in 1891 en de opening vond plaats in mei 1899. Op 4 februari 2003 brak er brand uit op de pier maar de schade viel mee en de pier ging de volgende dag weer open.

Royal Pavilion BrightonRoyal Pavilion Brighton
Pub in LittlehamptonPub in Littlehampton
South Downs LandschapSouth Downs Landschap

Lees verder

© 2013 - 2020 Writersblock27, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Engeland en FrankrijkMooi natuurverschijnsel: krijtrotsen Engeland en FrankrijkKrijtrotsen: ze zijn een prachtig natuurverschijnsel. Ze zijn ontstaan in het Krijttijdperk en zijn opgebouwd uit heel v…
Britse kostuumdramaserie Downton AbbeyBritse kostuumdramaserie Downton AbbeyDe eerste aflevering van het tweede seizoen van de kostuumdramaserie Downton Abbey begint in 1916 tijdens de Eerste Were…
Nord-Pas de Calais - De OpaalkustMet z'n witte krijtrotsen wordt de kuststrook tussen Calais en Boulogne ook wel de Opaalkust genoemd. Hoogtepunten zijn…
Brighton en omstreken: de moeite waard!Wie Brighton hoort denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan de pier, het strand en fish and chips. Dit alles kan je natuurl…
Bezienswaardigheden in het Engelse graafschap SussexBezienswaardigheden in het Engelse graafschap SussexSussex is een graafschap in Zuid-Engeland, dat voor bestuurlijke doeleinden is verdeeld in East Sussex en West Sussex, H…
Bronnen en referenties
  • www.visitsoutheastengland.com
  • www.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Zuidoost-Engeland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writersblock27
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Special: Europese bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!