El Caminito del Rey: (voormalig) levensgevaarlijk wandelpad

El Caminito del Rey: (voormalig) levensgevaarlijk wandelpad De El Caminito del Rey bevindt zich in Zuid-Spanje. Deze attractie wordt ook wel 'het Koningspad' genoemd. Het pad was in de loop der jaren vervallen geraakt. Hierdoor behoorde het tot de gevaarlijkste routes ter wereld. Omdat er veel avonturiers gesneuveld zijn heeft men het pad geheel gerestaureerd. Hierdoor is het pad nu veilig te bewandelen door toeristen. Hoe kan ik dit wereldberoemde wandelpad bereiken? Waar dien ik allemaal op te letten en wat voor voorzieningen zijn er in de omgeving aanwezig?

El Caminito del Rey


Wat is het verhaal achter de El Caminito del Rey (het Koningspad)?

Bij het Spaanse plaatsje El Chorro ligt een kloof. Rond het jaar 1900 werd hier een dam geplaatst om elektriciteit op te wekken. Dit is zo'n 18 jaar nadat 's werelds eerste dam werd gebouwd voor elektriciteitsvoorziening. De toenmalige koning genaamd Alfonso XIII had besloten om door de kloof een pad aan te leggen. Hierdoor werd het mogelijk om van het dorpje El Chorro naar het nabijgelegen dorpje Ardales te gaan. Het pad is door de architect genaamd 'Luis machuc' ontworpen.

Het pad had meerdere doeleinden

Het pad was in 1921 gereed voor gebruik en werd sindsdien ook wel 'het Koningspad' genoemd. De constructie werd door zowel medewerkers van de elektriciteitscentrale als de lokale bevolking gebruikt. Tevens was het pad geschikt voor het vervoer van goederen door middel van pakezels.

Waar bevindt de El Caminito del Ray zich?

Het Koningspad is in het zuiden van Spanje te bewandelen. Omdat het gebied vlakbij de Middellandse Zee ligt heerst hier een gematigd klimaat. Het gebied bevindt zich in de provincie Málaga en heeft als hoofdstad de gelijknamige Málaga. Málaga is één van de acht provincies van Andalusië. El Chorro is het meest dichtstbijzijnde dorpje. De toegangsweg naar het pad wordt El Chorro-Caminito del Rey genoemd.

Bron: Granonaka, PixabayBron: Granonaka, Pixabay
De omgeving
Het pad bevindt zich in een prachtige omgeving met stuwmeren en bossen. Een deel hiervan is van glas gemaakt zodat de bezoeker de mogelijkheid heeft om meer dan 100 meter naar beneden te kijken.

Hoe kom ik er?
Het is voor treinreizigers belangrijk om de 'Álora'-zijde te kiezen. Het Koningspad is met de auto zowel via Álora als Ardales te bereiken. Voor automobilisten is de Ardalesroute het kortst. Aan het einde van het pad heeft men de mogelijkheid om met de bus terug te keren naar het beginpunt (afhankelijk vanaf welke kant je met de wandeling bent begonnen).

Het wandelpad leek de tand des tijds niet te kunnen doorstaan

Erosie heeft ervoor gezorgd dat het pad destijds begon af te takelen. Geen (of weinig) onderhoud zorgde ervoor dat de natuur de overhand kreeg. Ondanks het feit dat het pad steeds riskanter werd om te bewandelen bleef het pad zeer in trek onder avonturiers. Zelfs het begin van het pad werd gesloopt en men zou een boete krijgen van 6.000 euro. Dit heeft echter niet geholpen. Hierdoor is er in 2006 besloten om het pad volledig te restaureren.

Het pad is speciaal voor toeristen gerestaureerd

De bezienswaardigheid is volledig vernieuwd om de veiligheid van toeristen te garanderen. Hiervoor had men een begroting van 7 miljoen euro vrijgemaakt. Hiervoor werden namelijk helikopters en alpinisten ingezet. Dit waren ervaren bergbeklimmers. Het wandelpad werd op maart 2015 heropend. Vanwege de bekendheid van de locatie waren de tickets echter al voor 3 maanden uitverkocht. Dit betekent dat er voor de heropening maar liefst tienduizenden kaarten zijn verkocht. De restauratie heeft in totaal meer dan 4 miljoen euro gekost. Hiernaast heeft men de toegangsweg naar het pad gerestaureerd zodat toeristen eenvoudig het pad kunnen bereiken.

Hoe lang is dit wandelpad en hoe lang duurt de gemiddelde wandeltocht?

Het pad bestaat uit twee verschillende routes. Je komt namelijk tegenliggers tegen tijdens de wandeling die de route vanaf de andere zijde hebben genomen. Het pad heeft een lengte van in totaal 3 kilometer.

Overige belangrijke informatie

Het wandelpad is toegankelijk voor personen vanaf 8 jaar. Er is een identiteitsbewijs nodig om de bezienswaardigheid te kunnen betreden. Honden zijn niet toegelaten. Op het wandelpad zijn geen toiletvoorzieningen aanwezig. Tevens is het van belang om zelf eten en drinken mee te nemen. In de omgeving zijn er echter wél restaurants te vinden. Er zijn op het pad overigens geen afvalbakken aanwezig. Het is van belang om hier rekening mee te houden.

© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camino del Rey (Koningspad) na restauratie weer opengesteldCamino del Rey (Koningspad) na restauratie weer opengesteldCamino del Rey, ook wel Het Koningspad geheten, is begin vorige eeuw aangelegd tegen de bergwanden van de El Chorro-kloo…
Malaga, stad in SpanjeMalaga, een stad gelegen aan de zuidkust van Spanje in het gebied Andalusië. De betekenis Malaga is een toeristencentrum…
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…

Windsor Castle: een bijzondere toeristische attractieWindsor Castle: een bijzondere toeristische attractieWindsor Castle is een van de verblijfplaatsen van het Britse Hof waar de koninklijke familie regelmatig verblijft. Het i…
Zwemmen met dolfijnen in Californië en Las VegasZwemmen met dolfijnen in Californië en Las VegasMet dolfijnen zwemmen is voor veel mensen een droom. Deze fascinerende en intelligente dieren spreken al sinds mensenheu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MichiNerja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.travelvalley.nl/natuur/el-caminito-del-rey-de-gevaarlijkste-wandelroute-ter-wereld?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
  • http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3018209/El-Caminito-del-Rey-walkway-reopens-Malaga-Spain.html
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Caminito_del_Rey
  • http://www.americaslibrary.gov/jb/gilded/jb_gilded_hydro_1.html
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1laga_(provincie)
  • https://www.andalusierondreizen.nl/provincies
  • http://www.ontdekmalaga.nl/wat-te-doen/ontdek-het-andere-malaga/caminito-del-rey-het-koningspad
  • Afbeelding bron 1: Granonaka, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 26-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.