Camino del Rey (Koningspad) na restauratie weer opengesteld

Camino del Rey (Koningspad) na restauratie weer opengesteld Camino del Rey, ook wel Het Koningspad geheten, is begin vorige eeuw aangelegd tegen de bergwanden van de El Chorro-kloof in het zuiden van Spanje. Het pad is indertijd aangelegd om mensen en materiaal te kunnen vervoeren en staat bekend als één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld. Als gevolg van verval is het aan het eind van de eeuw gesloten. Na een restauratie is de vernieuwde Camino del Rey in maart 2015 heropend en toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Camino del Rey, het Koningspad

Camino del Rey, of El Caminito del Rey, wordt ook wel Het Koningspad genoemd. Deze naam is afkomstig van koning Alfons XIII. Ondanks dat het pad al vijftien jaar in gebruik was heeft de koning het pas in 1921 officieel geopend. Het pad is na meerdere ongelukken decennia lang gesloten geweest maar op 28 maart 2015 weer opengesteld. Camino del Rey staat bekend als één van de gevaarlijkste wandelpaden ter wereld.

El Chorro-kloof in Malaga

Camino del Rey ligt ongeveer vijfentwintig kilometer ten noordwesten van Malaga in het zuiden van Spanje en loopt van Alora naar Campillos. Het pad werd aangelegd in de eerste vijf jaar van de vorige eeuw en loopt door de El Chorro-kloof (La Garganta del Chorro). De kloof bestaat uit enorme rotswanden van vierhonderd meter hoog over een lengte van drie kilometer.

Het pad werd in 1905 in gebruik genomen en was bedoeld om mensen en materiaal te kunnen vervoeren tussen de Choro-watervallen en de Gaitanejo-watervallen. Door het hoogteverschil tussen de twee aangelegde waterreservoirs ontstond er een voor die tijd unieke mogelijkheid hydro-elektriciteit op te wekken. Aan beide kanten van de kloof stonden stroomcentrales.
De Spaanse koning Alfons XIII gebruikte het pad in 1921 om de stuwdam Conde del Guadalhorce officieel te openen en sindsdien staat het ook bekend als Het Koningspad.

Het Koningspad vóór de restauratie

Het Koningspad, met een lengte van drie kilometer, bevindt zich op honderd meter hoogte, heeft een breedte van één meter of zelfs minder en heeft nagenoeg geen leuningen. Op meerdere plaatsen zijn loopbruggen aangelegd. Het pad bestaat grotendeels uit metalen balken die bij de aanleg begin vorige eeuw zijn opgevuld met zand en cement. Doordat het pad niet meer onderhouden wordt raakt het in verval. Op sommige plaatsen is het cement verdwenen en zijn de smalle metalen balken zichtbaar. Uit veiligheidsoverwegingen wordt het in 1992 officieel gesloten. Beide toegangen worden afgebroken om te verhinderen dat mensen na deze sluiting toch het pad gaan beklimmen. Dit neemt niet weg dat avonturiers en andere waaghalzen het als een uitdaging blijven zien het pad te beklimmen hetgeen in een aantal gevallen ongelukken tot gevolg heeft, ook met dodelijke afloop. Na vijf slachtoffers in 2000 wordt besloten het pad strenger te bewaken. Op het alsnog proberen te beklimmen van het pad staat een boete van 6000.

Restauratie

De overheid van Andalusië, de regio waaronder Malaga valt, begint in 2014 met restauratiewerkzaamheden. De kosten van de restauratie worden gefinancierd door de stad Malaga en de autonome overheid van Andalusië en geschat op drie miljoen euro. De herstelwerkzaamheden bestaan uit de reparatie van de brug en het verankeren van stalen bouten in de rotsen voor de veiligheidslijnen. Afgebrokkelde stenen paden zijn vervangen door houten loopbruggen en langs de randen zijn hekwerken en leuningen aangebracht. Omdat er niet meer geklommen of geklauterd hoeft te worden is het lopen van het pad minder gevaarlijk dan voorheen. Om de zogeheten fear factor toch aanwezig te laten zijn is op sommige plekken het pad gemaakt van glas.

Heropening maart 2015

Gedurende de eerste drie maanden na de heropening is de toegang gratis voor iedereen vanaf acht jaar, hierna bedraagt de toegangsprijs 10. Uit veiligheidsoverwegingen blijft het aantal toeristen dat dagelijks wordt toegelaten beperkt.
De totale wandelafstand bedraagt ongeveer 6,6 kilometer. De route kan worden gestart vanaf twee vertrekpunten, één vanaf de noordkant (bergafwaarts, vertrekpunt Ardales) en één vanaf de zuidkant (bergopwaarts, vertrekpunt Alora). Wel dient met hoogteverschillen rekening te worden gehouden. De route vanuit Ardales gaat naar beneden en wordt beschouwd als de meest toegankelijke van de twee startpunten. Het dragen van goede wandelschoenen wordt aangeraden en mensen met hoogtevrees wordt afgeraden de camino te lopen. Het dragen van een helm, uitgereikt bij de start, is verplicht. Andalusië hoopt met dit vernieuwde Koningspad het toerisme in de regio een flinke stimulans te geven.

Alfons XIII

Alfons XIII was door het plotselinge overlijden van zijn vader al vanaf zijn geboorte in 1886 de koning van Spanje. Aan het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaat vanuit de bevolking steeds meer verzet tegen de monarchie en wordt de roep om democratie groter. Als de koning in 1931 wordt gedwongen verkiezingen uit te schrijven leveren die een overwinning op voor de republikeinen. De koning wordt gedwongen Spanje te verlaten, alhoewel hij geen troonsafstand doet. Vanaf dat moment is Spanje een republiek, dit duurt tot 1975. De Spaanse koning Felipe VI is gevraagd het gerestaureerde Koningspad officieel te openen.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
El Caminito del Rey: (voormalig) levensgevaarlijk wandelpadEl Caminito del Rey: (voormalig) levensgevaarlijk wandelpadDe El Caminito del Rey bevindt zich in Zuid-Spanje. Deze attractie wordt ook wel 'het Koningspad' genoemd. Het pad was i…
Malaga, stad in SpanjeMalaga, een stad gelegen aan de zuidkust van Spanje in het gebied Andalusië. De betekenis Malaga is een toeristencentrum…
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…
Descalzos Viejos wijn uit RondaDe wijnmakerij, bodega Descalzos Viejos is gesitueerd in een oud kerkje aan de rand van de beroemde kloof van Ronda in A…

Het Rijtuigenmuseum LissabonIn Lissabon in de wijk Belém en vlakbij het Jeronimus klooster, staat het Nationaal Rijtuigenmuseum (Museu dos Coches).…
Reisbestemmingen in NepalReisbestemmingen in NepalSinds de grenzen van Nepal in 2010 open gingen voor toerisme, is Nepal als reisbestemming aantrekkelijk geworden. Nepal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michael131977, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://nos.nl/artikel/2027323-s-werelds-gevaarlijkste-wandelpad-weer-open.html
  • http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/spain/11096676/Caminito-del-rey-Worlds-scariest-footpath-to-re-open.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Caminito_del_Rey
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfons_XIII_van_Spanje
  • http://www.vakantiehuizenspanje.nl/Alora/artikels/een-bezoek-aan-de-caminito-del-rey-malaga
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 06-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.