Wales – Llandudno aan de noordkust van het schiereiland

Wales – Llandudno aan de noordkust van het schiereiland Llandudno, uit te spreken als Glendudno, is een stad met ongeveer 19.000 inwoners. Het ligt aan een wonderschone baai en het is de bekendste badplaats aan de noordkust van Wales. De stad ligt op een schiereiland en paart heuvels en wintersport aan een baai met strandjes en watersport. Voor de kust in zee staat een windmolenpark dat met helder weer goed te zien is. Voor een deel is de badplaats vergane glorie, met ruïnes van grandioze hotels uit een tijd die voorbij is. Gelukkig is er nog genoeg Victoriaanse architectuur te genieten. Van Llandudno gaat de reis via Holyhead naar Ierland.

Op weg naar de Stena Line veerboot vanuit Holyhead

De Stena Line vaart vanuit Holyhead naar Ierland en Llandudno is dan een prachtige stop op weg daar naar toe. Een stad vol Victoriaanse architectuur, waar de grandeur uit de tijd van de Titanic nog is te proeven. In het oude centrum van de stad hebben de luifels voor de winkels nog hun gietijzeren pilaren. De mandjes bloemen die er aan zijn gehangen completeren de sfeer van de lange rokken en hoedjes. Winkelen aan zee kan in de Mostyn Street.

Badplaats Lladnundo aan de noordkust van Wales

Lladnundo is een geliefde badplaats aan de noordkust van Wales en om die liefde voor de baai, de kust en de strandjes zijn vele voorzieningen gebouwd. Allereerst zijn daar de vele hotels, waarvan we het Dunoon Hotel in het midden van de stad al hebben besproken. Dat hotel heeft geen uitzicht op de baai, maar floreert. Het majesteitelijke Grand Hotel aan de pier ligt op een super A locatie, maar zakt zowat in elkaar van het achterstallige onderhoud. Aan de restanten van de gietijzeren staanders te zien heeft naast het hotel een enorm terras gelegen, ook met uitzicht op de baai. Je kunt je er nog van alles bij voorstellen, hoe mooi dat moet zijn geweest. Tegenwoordig staan de wafel- en suikerspintentjes voor de ruïne en is het een kermis voor de grote entree van het Grand Hotel.

Pier vol vermaak en vreterij

Grand Hotel ligt aan de voet van de pier die honderden meters de baai in steekt. Het is een geweldig mooie pier, maar ook hier is het voor een groot deel vergane glorie. Vooral aan het begin van de uitloper is er een ratjetoe aan bedrijvigheid ontstaan dat de pier zelf geen goed doet. Wie heeft er een kermis nodig bij dit uitzicht over deze schitterende baai, vragen we ons af. Voor vier pond kunnen de kinderen lopen en springen in een plastic bal, voor twee pond mag je trampolinespringen of in de botsautootjes. Het is wonderlijk hoe een unieke plek met een unieke voorziening kan verloederen tot een smakeloos en lawaaiig nietszeggend terrein vol vermaak en vreterij. De pier heeft wat van de Pier van Scheveningen in zijn allerslechtste dagen: ooit allure, nu afgegleden naar smakeloze schreeuwerigheid en armoe.

Kermis op de pier / Bron: Jeanet de JongKermis op de pier / Bron: Jeanet de Jong
Grand Hotel / Bron: Jeanet de JongGrand Hotel / Bron: Jeanet de Jong
Windmolens / Bron: Jeanet de JongWindmolens / Bron: Jeanet de Jong

Queen of Welsh

De pier heet The Queen of Welsh Piers en Llandudno noemt hem zelf ‘splendid’. Hij steekt zo’n 700 meter de zee in en op de pier zelf zijn verschillende winkeltjes met op de kop een speelhal en een restaurant. Er zit een waarzegster, een galerietje en een hotdog tent. De fotograaf heeft foto’s van de pier bij storm in zijn etalage staan en eentje van de pier in de winter waarbij alles is bedekt met sneeuw. Dan zie je niet de verveloosheid van vele houtdelen en de rot in de kozijnen. Dan ziet het er fenomenaal uit. Vooral bij storm, als de zee meters over de reling spat.

Bankjes 'In loving memory'

Heel bijzonder zijn de bankjes die op de pier tegen de hekken zijn geplaatst. Families laten ze plaatsen ‘in loving memory’ van een geliefd familielid of vriend. Mensen die hebben genoten van hun verblijf in Lladnundo of er hebben gewoond worden herinnerd met een plaatje waarop hun naam staat. Hier en daar is er ook in het hout van de vlonder een koperen plaatje met inscriptie geschroefd. Voor deze gestorvenen is er geen bank maar wel een herinneringsteken.

Een herinneringsbank / Bron: Persbureau AmelandEen herinneringsbank / Bron: Persbureau Ameland
Het plaatje / Bron: Jeanet de JongHet plaatje / Bron: Jeanet de Jong
Geen meeuwen voeren / Bron: Jeanet de JongGeen meeuwen voeren / Bron: Jeanet de Jong

Strandje met grof zand en kiezels

Recht voor de boulevard ligt een klein strandje dat voor een deel bestaat uit grof zand en verder uit kiezels en stenen. Je kunt er zeesafari’s en rondvaarten boeken en pootjebaden. Voeren van de meeuwen is ten strengste verboden. Er staat een enorme boete op, net als op het achterlaten van rommel.

Kopermijn

Lang geleden werd er mijnbouw gepleegd in de buurt van Llandudno. In de bergen werd koper gevonden en al in het Bronzen Tijdperk werd het daar gewonnen. Tegenwoordig zijn deze mijnen te bezoeken, van midden maart tot eind oktober. De toegang en de mijn zijn 3.500 jaar tot 4.000 jaar oud.

Great Orme

De heuvel waar de stad tegenaan is gebouwd heet de Great Orme. Er lopen wandelroutes naar boven en er gaat een kabelbaan omhoog. De heuvel is iets meer dan 200 meter hoog en op de top ontvouwt zich een geweldig uitzicht. Je ziet er Llandudno, Little Orme en de Cowny estuarium. Op de heuvel zijn prehistorische overblijfselen te zien.

Kabelbaan en wintersport

Het Llandudno kabelbaansysteem naar de Great Orme is de grootste van Groot Brittannië. Het brengt je behalve naar geweldige uitzichten ook naar het skigebied van de regio. Op 126 meter boven zeeniveau kun je skiën en snowboarden.

Golfbaan

De golfbaan van Llandudno is gespecialiseerd in familiegolf. Vader leert zijn zoon en dochter het spel en de sport of moeder leert het haar kinderen. Het is een nine hole pitch met vrij spelen en cursussen voor groepen en clubs. Het is golf met een uitzicht op de landerijen, heuvels en op zee. Ook uitzicht op windmolens aan de kim. Enkele mijlen uit de kust is een batterij windmolens geplaatst. Wales worstelt als veel landen met de duurzame energievoorziening en offert het uitzicht op aan stroom uit wind.

Llandudno Museum

Het Llandudno Museum, schuin tegenover het Dunoon Hotel, laat je een reis door de tijd maken. Het museum vertelt over de prehistorie van de Great Orme, de Romeinse geschiedenis van de stad en over de kopermijnen. Het laat ook de ontwikkeling van de stad zien naar het hedendaagse toeristencentrum Llandudno. Het museum bezit bovendien een grote collectie schilderijen.

Van Holyhead naar Dublin

Ongeveer 70 kilometer verderop ligt Holyhead. Ook op een schiereiland. Van daar brengt de Stena Line ons naar Dublin, de stad van Molly Malone. De veerboot is comfortabel en de oversteek duurt zo’n drie uur. Je hoeft er geen hut voor te boeken, want de lounges, bars en restaurants bieden meer dan genoeg zitplaats om de tijd door te brengen en af en toe een versnapering te nuttigen. Dublin kondigt zich aan met het licht van een vuurtoren.


Lees verder

© 2014 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
Rondreis door ZwedenRondreis door ZwedenZweden is 11 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 9 miljoen mensen. Er zijn veel bergen, bossen en meren. Wij…
Bezienswaardigheden van CardiffCardiff is een en al verrassing. Niet alleen omwille van de bezienswaardigheden en de leuke sfeer, maar ook omdat er zov…
Verschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd KoninkrijkVerschillen Engeland, Groot-Brittannië, Verenigd KoninkrijkWanneer spreken we van Engeland en wanneer van Groot-Brittannië? Wat valt er onder het Verenigd Koninkrijk en valt Ierla…
Albufeira: de ideale bestemming voor jongerenAlbufeira: de ideale bestemming voor jongerenZin om met je vrienden of vriendinnen een weekje helemaal los te gaan in de beste clubs van Portugal? Voor een geweldige…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • 'North Wales Llandudno'
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Jeanet de Jong
  • Afbeelding bron 6: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.