Snorkelen in Rangiroa, atol in Frans Polynesië

Rangiroa is een bijzonder koraaleiland. Vooral onder water bruist het van leven. Lees hoe het eiland eruit ziet en over wat je beslist moet doen als je op vakantie naar Rangiroa gaat. Je moet er wel van houden om tussen de haaien te zwemmen. Rangiroa heeft de vorm van een onregelmatig gevormde ovaal. Het is een ringvormige landstrook van slechts een paar honderd meter breed. Binnenin is een zee die minimaal 70 kilometer breed is. Dit is een broedplaats voor allerlei dieren. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Croissantje eten op een Pacifisch ringatol

Rangiroa is het op één na grootste atol in de wereld. Een atol is een ringvormig koraaleiland. Rangiroa is niet perfect rond maar heeft eerder een walvisvorm. Het behoort tot de Tuamotu-archipel. Het is onderdeel van Frans Polynesië waarvan Tahiti ongetwijfeld het bekendste eiland is. De voertaal is Frans. Men eet croissants bij het ontbijt en er wordt wijn verbouwd. De Polynesiërs piekeren er niet over om onafhankelijk te worden want ze hebben het veel te goed onder het Franse bestuur.

Zonsondergang en volle maansopkomst

Tijdens volle maan kun je rond 18.00 uur de zon er in zee zien zakken en nog geen half uur later aan de andere kant van het eiland de volle maan omhoog zien komen uit de Stille Oceaan of Pacifische Oceaan. Het eiland is dus vrij smal, een soort zandstrook waarop ruim 2300 mensen wonen. Er zijn ongeveer 240 kleine eilandjes, motu’s die als één groot eiland worden gerekend. Er zijn kleine openingen tussen de eilanden met soms kleine bruggen van het ene eilandje naar het andere. Deze bruggen zijn bij eb niet nodig want dan is alles land maar bij vloed stroomt er water tussen de hoger gelegen stukken van Rangiroa. Op één plek is altijd een sterke stroming. Hier vaart een speedboot als veerboot naar de overkant. Zou je hier bij eb in zee springen dan verdwijn je voorgoed omdat je door de sterke stroming de Pacifische Oceaan wordt ingedreven.

Snorkelen

Als het vloed is en het oceaanwater naar binnen stroomt is het er prachtig snorkelen. Je wordt dan door de stroom de lagune ingedreven. Het water is extreem helder; je kunt 35 meter onder je de bodem zien. Je ziet vele haaien, schildpadden, roggen en de meest uiteenlopende soorten vissen zwemmen. Alle zeedieren maken gebruik van deze doorgang naar de binnenzee, lagune. Ik heb Barracuda’s witvinhaaien en een hamerhaai gezien. Zelfs de mensetende haaien hebben hier bij nog nooit een mens aangevallen. De bewoners zeggen dat dat komt door de warme zee en het feit dat er genoeg te eten is.

Lagune

De binnenzee is maar 35 meter diep en heeft een relatief hoge temperatuur. Tijdens het snorkelen zie je soms iets liggen wat een rare vorm had. Het kan een raar gevormde tak van een boom zijn. Maar als je het wilt vastpakken kan het door je hand glijden en blijkt het de staart van een rog te zijn. Ik liet hem snel los. Het koraal in de binnenzee is adembenemend mooi. Als je erover snorkelt is het vaak een meter of minder diep. Dan gaat het opeens 25 meter kaarsrecht naar beneden. Aan de zijkanten zie je de meest vreemde vormen en kleuren. Overal zwemmen de meest kleurrijke vissen. Van compleet knalblauw tot alle kleuren van het schilderspalet. Onder de laatste categorie behoort de papegaaivis. Hij kan 100 cm lang worden en is erg bont, bovendien verschieten de kleuren vaak van paars naar groen net zoals in de nekveren van een duif. Het atol is een geliefde plek voor scuba diving.

Koraalstrand

Op Rangiroa moet je wel heel veel zwemmen, duiken en snorkelen want a: er is verder weinig te beleven, en b: het is overdag op het land verschrikkelijk heet. Gelukkig staat er nog een stevige bries die voelt als een warme föhn op je lijf. De oceaankant van het atol is totaal anders van uiterlijk dan de binnenzeekant. Aan de oceaankant beuken hoge golven neer op het strand terwijl nog geen 100 meter verderop aan de binnenzee slechts kleine golfjes over het koraalstrand heen aaien. Een koraalstrand bestaat uit stukken dode koraal. Zodra koraal afbreekt door de stroming gaat het dood en wordt het wit. Het strand ligt overwegend bezaaid met wit koraal. maar soms vind je nog groene, rode, oranje, blauwe of gele stukjes. Het totale eiland is 230 kilometer in omtrek. Het strand is ongeveer 5 tot 10 meter breed. Er liggen legio stukken mooigevormd koraal op het strand.

Dolfijnen en walvissen

Als je over de lagune heen kijkt kun je de overkant niet zien; de diameter varieert en is 75 kilometer op zijn grootst. Het hele jaar door zwemmen er vooral aan de oceaankant dolfijnen rond Rangiroa. Als je de oceaan met een bootje bevaart, hoef je maar even te zingen of ze komen om je heen gezwommen want dolfijnen houden van muziek. Op gezette perioden in het jaar trekken vele walvissen voorbij die je vanaf de oceaan kunt zien.

Polynesische muziek

In de avonduren begint op Rangiroa de temperatuur op het land eindelijk draaglijk te worden. Als je in het restaurant zit aan zee zie je regelmatig een haaienvin boven het water uit steken. In de avond is er tijd voor muziek en dans. De Polynesiërs maken voor westerlingen aangename muziek. Het klinkt totaal niet Aziatisch maar eerder Afrikaans. Dit ondanks dat de Polynesiërs van de Chinezen afstammen. Dat wordt verklaard door het feit dat de Polynesiërs ook van de Melanesiërs afstammen, wiens melodieën eerder Afrikaans kunnen worden genoemd en niet op de naburige Aziatische muziek lijken. Als ritme instrumenten gebruiken ze houten uitgeholde boomstammen. Ze zingen en dansen heel enthousiast.

Rangiroa is het best bereikbaar met een klein vliegtuig vanuit Papeete, Tahiti.
© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bora Bora: exclusief, tropisch eilandBora Bora is een vulkanisch eiland in de Stille oceaan dat omringd is door een turquoise lagune. Om het eiland loopt een…
Tropische eilanden; Tuamotu eilandenDe 118 eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan vormen tezamen Frans Polynesië. Van deze eilanden zijn er maar 67 bewoond…
Kauehi, een paradijs in de Tuamotu-archipelKauehi wordt ook wel Putake genoemd. Het ligt in Frans Polynesië en is een ringatol; een koraaleiland wat groeit op de r…
De Aranui, per vrachtschip door Frans PolynesiëIedereen kent wel de aanblik van de luxueuze cruise-schepen. Acht verdiepingen, vijf bioscopen en allerlei restaurants,…

Flottieljezeilen in TurkijeDe zomer is weer begonnen en veel mensen zijn nog op zoek naar een vakantiebestemming. Veel toeristen gaan voor een zonv…
Bronnen en referenties
  • Bezoeken aan Rangiroa
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.