Provence – van Dijon door de Bourgogne
Op weg van Ameland naar de Provence, via deels de Route du Soleil, ligt net voorbij Dijon het hotel Arts & Terroirs. Het ligt in het hart van de Bourgogne wijnstreek en op de flanken van de heuvels liggen de wijngaarden. In begin september moet de druivenpluk nog plaatsvinden en de witte en blauwe trossen hangen trots onder de groene druivenbladeren aan de stokken. Het barst er in de streek van wijngaarden en ‘domaines’, wijnhuizen met wijnkelders waar ze rondleidingen en proeverijen verzorgen. De bestemming is Malaucène, aan de voet van de Mont Ventoux, maar eerst wordt Bourgogne gepasseerd.
Bourgogne
Bourgogne dankt zijn naam aan het vroegere machtige hertogdom Bourgondië. De mensen in de streek houden van lekker eten en een goed glas wijn. De hertogen van Bourgondië hielden al van luxe en rijkdom en van lekker eten en drinken. Daar komt de ‘Bourgondische levensstijl’ en de term ‘Bourgondiër’ vandaag. Filips de Goede en Karel de Stoute waren bekende hertogen uit de 15e eeuw die de Bourgondische levensstijl aanhingen.
Hotel Arts & Terroirs
Tussen Dijon en Beaune in, weg van de snelweg, ligt het hotel Arts & Terroirs. Een lange gevel langs een doorgaande weg, met aan de overkant een wijngaard. Het hotel draagt het symbool van
Logis en staat in het hart van het prestigieuze wijnstreek Gevrey-Chambertin. Het hotel is een familiehotel, met alle karakteristieken van dien. De aankleding is eigen en er is veel antiek en curiosa te bewonderen. De stoelen en banken in de lounge zijn van klassiek leder en de medewerkers zijn niet in uniform. De kamers zijn mooi, met antieke kastjes en lampen en gedegen ouderwets gordijnwerk. De tuin achter het hotel is een oase van rust, met mooie bomen en struiken en leuke paarse tuinmeubeltjes. De wijn die geserveerd wordt is goddelijk.
Bron: Logis Arts & Terroirs
28, route de Dijon
21220 Gevrey-Chambertin
Logis
Logis is een netwerk van internationale Europese hotels en restaurants. Oorspronkelijk zaten ze alleen in Frankrijk en heette het netwerk Logis de France. Tegenwoordig zijn er 2400 logis-verstrekkende hotels lid van het netwerk in veel verschillende Europese landen, ook in Nederland. De organisatie, die het hoofdkantoor in Parijs heeft, geeft een Internationale Gids van de Logis hotel-restaurants uit. Het aantal schouwtjes, symbolen te vergelijken met de Michelin-sterren, geven de kwaliteit van de accommodatie aan. Arts & Terroirs heeft drie schouwtjes.
Bourgondisch eten
In Arts & Terroirs bevelen ze een plateau
fromages et charcuterie aan, een plateau met de heerlijkste kaasjes uit de streek en de lekkerste vleeswaren uit de buurt. Het is
slow food, dat je kunt genieten met een heerlijk glas Bourgondische wijn ernaast. Geen aardappelen vlees en groente, maar Jambon cru, Rosette, Pancetta, Coppa, Comté, Camembert, Époisses, Cîteaux, Régal de Bourgogne en tot slot Délice de Bourgogne.
Vleeswaren - Charcuterie
Jambon cru
Jambon cru is een ongekookte ham die door natuurlijke fermentatie en rijping zijn smaak krijgt. De rijping duurt minstens negen maanden.
Rosette
Rosette is een roze worst uit Lyon, gemaakt van varkensvlees en zonder toevoeging van smaak- en kleurstoffen. Rosette wordt in dunne plakjes gesneden. De fijne huid van darm wordt voor het eten verwijderd.
Pancetta
Pancetta is licht gerookt buikspek, met specerijen als nootmuskaat en kruidnagel. De spek wordt na het roken en kruiden nog drie maanden luchtgedroogd.
Coppa
Coppa is gezouten en gedroogd vlees van de nek van het varken, verwerkt tot vleeswaar. Het is rauw en geaderd roodroze en wit en wordt in dunne plakjes gegeten.
Kazen - Fromages
Comté
Comté is een kaas die familie van de Gruyères kazen. Ze worden gekookt en geperst. De comté is een rauwe kaas van koemelk die bijzonder romig is. Hij wordt gemaakt van melk van de Montbéliarde en Franse Simmentale koeien die uitsluitend gevoed worden met gras en hooi. De korst van de kaas kan korrelig goudgeel tot bruin zijn. De hele kaas (zogenaamde 'Meule') weegt tussen de 30 en 48 kilo.
Camembert
De Camembert is een witte schimmelkaas van koemelk. Hij wordt oorspronkelijk in Normandië gemaakt en heet
Camembert de Normandie, maar de naam is nooit geregistreerd, zodat iedereen camembert mag maken en onder die naam verkopen.
Camembert de Normandie draagt het Europese AOC/AOP-keurmerk (Appellation d’ Origine Protégé) en komt gegarandeerd uit Normandië.
Époisses
De époisses is een kaasje uit het dorp met dezelfde naam. Sinds 1956 produceren boeren daar de kaas weer en heeft het een AOP-kerumerk. Époisses is een zachte kaas met een pittige smaak in de vorm van een camembert. De korst is oranje tot steenrood. Als de kaas wordt aangesneden loopt hij meteen uit.
Cîteaux
Cîteaux, of voluit
Abbaye de Cîteaux, is een roodbacteriekaas. Hij is zacht van binnen met een oranjerode korst die gegeten kan worden. De kaas wordt gemaakt door monniken, die kaasjes laten rijpen in de kelder van het klooster. Het is kaas van rauwe koemelk van de kloosterkudde, die een week of drie moet rijpen. De korst ontstaat tijdens het rijpingsproces; de kazen worden twee tot drie keer per week geborsteld en gewassen met zout water met een bacteriemengsel. Dat geeft de korst de kleur en de kaas de smaak en geur.
Régal de Bourgogne
Régal de Bourgogne is een romige kaasje van koemelk met crème fraîche. Er zijn verschillende varianten, onder meer een die is bedekt met rozijnen. Het is een vet kaasje, dat niet heel erg naar kaas smaakt.
Délice de Bourgogne
De Délice de Bourgogne is een zachte romige kaas met een aromatische smaak. De kaas heeft een witte korst. De kaas is zacht en glad en het centrum is dikker dan de buitenste laag, die sterker van smaak is.
Malaucène
De route gaat verder naar de voet van de Mont Ventoux, de beroemde kale berg die vaak een etappe in de Tour de France vormt. Het dorpje Malaucène ligt aan de voet van deze berg. Dat is de bestemming van deze reis.
Lees verder