Rondreis door Zuid-Noorwegen: Kristiansand - Kinsarvik

Rondreis door Zuid-Noorwegen: Kristiansand - Kinsarvik Kristiansand ligt aan de zuidkust van Noorwegen en dit is de grootste stad van deze kust. Het is tevens een plaats waar veerdiensten vanuit Denemarken aankomen. Kristiansand ligt centraal, van hieruit kun je diverse kanten op. Zo kan men via de E39 een rondreis langs de kust richting Stavanger (en hoger) maken, of juist de andere kant op. Via de E18 richting Oslo. Wil men meer van het binnenland zien, dan is weg 9 richting Haukligrend een mooi alternatief.

Inhoud


Hoe naar Noorwegen reizen

Om in Noorwegen te komen, kun je voor verschillende opties kiezen. Je kunt onder andere met de boot van Kiel (Duitsland) naar Oslo, of rijden via Duitsland, Denemarken en Zweden en zo de grens naar Noorwegen oversteken. Ook is er een mogelijkheid om in Fredrikshavn (Denemarken) met de boot over te steken naar Göteborg (Zweden) of in Hirtshals (Denemarken) de boot naar Noorwegen te nemen.

Nederland-Sindal
Na een tocht van dik 850 kilometer bereiken we onze bestemming. We overnachten in een hut op Sindal Camping in Sindal (Denemarken). Dit is niet zo ver van Hirtshals af, namelijk maar 20 minuten.

Vuurtoren Rubjerg Knude / Bron: ©ottergraafjesVuurtoren Rubjerg Knude / Bron: ©ottergraafjes

Bezienswaardigheden Noord-Jutland

Noord-Jutland heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Grenen

In Grenen - dat is het uiterste puntje aan de noordoost kust - komen het Kattegat en Skagerak samen. Grenen is ontstaan door het verplaatsen van zand vanaf de westkust. Het gaat gemiddeld om 10 meter per jaar en daardoor komt Grenen steeds dichter bij Zweden te liggen.

Vuurtoren Rubjerg Knude

Niet ver van Lønstrup is de vuurtoren van Rubjerg Knude. Deze vuurtoren zakt door verplaatsing van het zand steeds verder weg in het zand. Voor de liefhebbers is er een parkeerterrein aangelegd zodat men te voet naar de vuurtoren kan gaan. Een erg leuke wandeling! Tussen Skagen en Fredrikshaven is Råbjerg Mille. Dit is een duin die constant in beweging is. Het beweegt van west naar oost. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 1 km2, is 40 meter hoog (boven de zeespiegel) en bevat ongeveer 4.000.000 m3 zand. In 2019 werd de vuurtoren een stuk verplaatst, omdat het te dicht op de afgrond stond.

Bulbjerg

In Bulbjerg heb je een schitterend uitzicht op het Skagerak. In het water ligt een dik rotsblok. Dit rotsblok schijnt vroeger afgebroken te zijn van de hoge rotswand, die aan het water grenst. In deze rotswand nestelen trouwens veel vogels. Dit is één van de weinige plaatsen in Denemarken waarin vogels in een rotswand nestelen. Ook is er een bunker - die stamt uit de Tweede Wereldoorlog - te bezichtigen. Boerenzwaluwen hebben deze bunker ook ontdekt. Ze hebben daar hun nestjes. Er zijn trouwens nog veel meer bunkers langs de westkust te vinden.

Rijden over het strand

Wat ook zeker de moeite waard is: van Løkken met je eigen auto over het strand naar Blokhus rijden! Dat kun je je in Nederland absoluut niet voorstellen!

Hirtshals

Deze plaats ligt in het uiterste noorden van Noord-Jutland. Van hieruit vertrekken er verschillende boten naar Noorwegen. Zo kun je kiezen voor rederij Color Line, die overtochten verzorgt naar Larvik of Kristiansand. Met rederij Fjordline kun je de oversteek maken naar Langesund, Kristiansand, Stavanger of Bergen.

Nordsoen Oceanarium

Maanvis / Bron: ©ottergraafjesMaanvis / Bron: ©ottergraafjes
Naast het kijken naar de bedrijvigheid in de haven is er ook nog een andere bezienswaardigheid die de moeite waard is. Dat is het Nordsoen Oceanarium. Hier zijn veel verschillende soorten waterdieren te zien. Er zijn zelfs hele grote maanvissen te bewonderen. In de maanden juli en augustus is dit park van 9-18 uur geopend. Voor overige maanden is het handig om even op de site te kijken. Kinderen van 0-2 jaar zijn gratis, vanaf 2 jaar moet er entree worden betaald.

Hirtshals-Byglansfjord

Wij varen met de Super Speed 1 van Rederij Color Line. De boot vertrekt om 12.15 uur en we moeten minimaal een uur van te voren aanwezig zijn. Bij het inchecken hoeven wij alleen maar ons boekingsbewijs te tonen en ontvangen dan onze tickets. Het is daarom erg handig om deze overtocht al in Nederland te boeken. Na drie uur en een kwartier meert de boot aan in de haven van Kristiansand. Na de eerste drukte, in verband met controles bij de douane, is er niets meer van alle mensen te merken. Vanaf Kristiansand volgen we weg nr. 9 richting Evje. Via een mooie omgeving rijden we richting Bylgandsfjord, een rit van 85 kilometer. Op een gegeven moment hebben we een schitterend uitzicht op de Byglandsfjorden. Dat er elanden in dit gebied leven, is te zien aan de borden langs de weg.

Rivier Otra

Onderweg komen we langs de rivier de Otra. Dit is de langste rivier in Zuid-Noorwegen. Hij ontspringt in het Setesdal en in Krisiansand mondt hij uit in het Skagerak. Er wordt volop in deze rivier gevist. Er is namelijk forel en zalm te vinden. Deze rivier is trouwens een stroomleverancier. Veel waterkrachtcentrales halen hun stroomvoorziening uit de Otra.

Setesdal

Het Setesdal is 147 kilometer lang en begint bij Evje en eindigt bij het skigebied van Hovden. Qua natuur is het zowel lieflijk als ruig. De oude tradities zoals muziek en zilverbewerken leven nog steeds in dit dal voort. Uiteindelijk bereiken we Neset Camping, waar we voor een nacht een hut tot onze beschikking hebben. Deze mooie camping ligt aan de Byglandsfjorden. De camping wordt door een Noor gerund, die zelfs een beetje Nederlands spreekt.

Reiårsfossen bij Ose / Bron: ©ottergraafjesReiårsfossen bij Ose / Bron: ©ottergraafjes

Byglandsfjord-Kinsarvik

Van Byglandsfjord gaat de reis verder naar Kinsarvik. Dit is een rit van ongeveer 300 kilometer. We pakken wederom weg nr. 9 en die houden we totdat we in Haukligrend komen. In het begin is de natuur nog steeds erg lieflijk, maar schitterend. In heel Noorwegen zijn veel watervallen te zien. Bij het plaatsje Ose is de prachtige waterval Reiårsfossen.

Winters in Noorwegen

De winters in Noorwegen duren lang en dat is in mei nog steeds te zien. Al ver voor de wintersportplaats Hovden, ligt er sneeuw op de bergtoppen. Hoe dichter we bij Hovden komen, hoe meer sneeuw er ligt. En dan niet alleen maar sneeuw op de bergtoppen, maar ook echt in de berm langs de weg. Op de meertjes ligt nog ijs. In één woord schitterend!

Hovden

Dit is een wintersportplaats en ligt op 740 meter hoogte. In de winter wordt hier volop geskied. De bergen zijn rond de 1200 meter hoog. Deze plaats is niet alleen in de winter in trek, ook kan men er zomers veel vertier vinden. Zo kan men er vissen, zwemmen of wandelen. Net na Hovden gaat de weg bergafwaarts naar Haukligrend. Hier pakken we de E134. Deze weg gaat van Oslo naar Haugesund (aan de kust). Ook hier ligt veel sneeuw. We rijden door diverse tunnels richting Røldal. Deze tunnels zijn er niet voor niets. 's Winters ligt hier namelijk veel sneeuw en dan is de weg afgesloten. Røldal is ook een plaats waar 's winters volop geskied wordt. In Røldal staat een mooie stavkirke.

Stavkirke Røldal / Bron: ©ottergraafjesStavkirke Røldal / Bron: ©ottergraafjes

Stavkirke

Een Stavkirke is de Noorse benaming voor een staafkerk. Zo'n kerk is geheel uit hout opgebouwd en heeft een typische Scandinavische bouwstijl. Ze stammen veelal uit de periode vanaf 1150. In heel Noorwegen zijn nog maar 29 goedbewaarde stavkirke overgebleven.

Låtefossen

Even later rijden we door de Røldaltunnel (4631m lang) en houden deze weg (E134) tot aan Skarsmo. Hier gaan we over op weg 13 richting Odda. Net na de splitsing van beide wegen komen we langs de Låtefossen. De Låtefossen is een mooie dubbele waterval. Het is een toeristische trekpleister en er is dan ook een groot parkeerterrein aangelegd. Deze dubbele waterval is ongeveer 165 meter hoog. De beide watervallen komen ter hoogte van de oude stenen boogbrug samen en stromen dan verder in de rivier Grønsdalslona.

Låtefossen / Bron: ©ottergraafjesLåtefossen / Bron: ©ottergraafjes
Låtefossen 6 weken later bij mooi weer / Bron: ©sodrafLåtefossen 6 weken later bij mooi weer / Bron: ©sodraf

Fruitboom in Lofthus / Bron: ©ottergraafjesFruitboom in Lofthus / Bron: ©ottergraafjes

Lofthus

Na Låtefossen vervolgen we onze weg richting Kinsarvik dat aan het Sørfjord ligt. Het is de bedoeling dat wij hier twee nachten in een hut blijven. Deze streek en met name Lofthus is trouwens bekend om de vele fruitbomen (wel meer dan 150.000) en kersen. Eén keer per jaar - in juni - wordt er het Zoete Kersen Festival gehouden. De bekende componist Edvard Grieg (1843-1907), heeft een aantal van zijn bekendere werken in Lofthus gecomponeerd. Het hutje waarin hij dit deed staat tegenwoordig in de tuin van Hotel Ullensvang. Lofthus ligt net zoals Kinsarvik aan het Sørfjord.

Hardangerfjord, Sørfjord en Eidfjord

Het Hardangerfjord is een fjord dat 170 kilometer lang is en een diepte van 725 meter heeft. Dit fjord heeft twee zij-armen, namelijk het Sørfjord en het Eidfjord. Het is het één na langste fjord van Noorwegen. Het Sørfjord is 38 kilometer lang. Het fjord begint bij Kinsarvik en eindigt bij Odda. Het Eidfjord en dan met name het gelijknamige plaatsje Eidfjord, zijn bekend om de vele cruiseschepen die daar komen. Aan het einde van het Eidfjord is het Eidfjordfatnet. Dat is een stuwmeer.

Hardangerbrug

Zodra je van Kinsarvik richting Eidfjord rijdt, zie je de Hardangerbrug. Voordat je over deze brug kunt rijden, kom je eerst door een tunnel. In deze tunnel zit een rotonde met prachtig blauw licht. Dat is ook het geval aan de andere kant van de brug. Om in Eidfjord te komen, moet je echter niet over deze brug, maar rijd je bij de rotonde rechtdoor (weg nr. 7).
De Hardangerbrug is een hangbrug en is tussen februari 2009 en augustus 2013 gebouwd. De brug is 1380 meter lang. De pijlers (202,5 meter hoog) van deze brug staan op de oever, omdat het fjord te diep is. Het totale wegdek dat over het water gaat is 1310 meter. De totale vrije doorvaart is 55 meter, zodat er ook cruiseschepen onderdoor kunnen varen. Momenteel moet men tol betalen om over de brug te rijden. Dit bedraagt voor auto's NOK 150. Zodra de onkosten van de brug eruit zijn, wordt de tol opgeheven. Dat is een mooi systeem in Noorwegen. Voordat deze brug er was, moest je met een veerboot oversteken van Brimnes naar Bruravik.

Hardangerbrug / Bron: ©ottergraafjesHardangerbrug / Bron: ©ottergraafjes
Rotonde voor Hardangerbrug / Bron: ©ottergraafjesRotonde voor Hardangerbrug / Bron: ©ottergraafjes

Vøringfossen / Bron: ©ottergraafjesVøringfossen / Bron: ©ottergraafjes

Vøringfossen

In de buurt van Eidfjord is (vermoedelijk) de bekendste Noorse waterval te bezichtigen. Deze waterval is de Vøringfossen. Om bij deze mooie waterval te komen, rijd je door het prachtige Måbødal. In deze weg zitten wederom diverse tunnels. Geen rechte, maar juist met lange bochten erin. Zodra we bij het verlaten parkeerterrein (bij het gesloten cafetaria) aankomen, zien we waarom hier zoveel tunnels zijn. Het parkeerterrein is namelijk deels onbegaanbaar door de nog niet opgeruimde sneeuw. Een stukje terug is een speciaal fotopunt gemaakt, waarbij je een schitterend uitzicht op de waterval hebt.
Deze waterval is één van de hoogste watervallen van Europa. Het heeft een hoogte van 182 meter en het water valt op het hoogste punt 145 meter naar beneden.

Dagtocht Kinsarvik
Vanuit Kinsarvik maken we een dagtocht. We rijden weer richting Odda (weg 13) en nemen in Odda weg nr. 550. Nu komen we aan de andere kant van het Sørfjord terecht. Ook hier bloeien de fruitbomen volop. In de buurt van Utne, zien we de Hardangerbrug weer. We rijden de toeristische route - Folgefonnsvei genaamd - richting Jondal. Deze weg ontleent trouwens zijn naam aan de grote gletsjer Folgefonna.

Hereiane / Bron: ©sodrafHereiane / Bron: ©sodraf

Folgefonna gletsjer

De Folgefonna gletsjer heeft een oppervlakte van ongeveer 214 km² en komt hiermee op de derde plaats qua omvang op het Europese vasteland. Het hoogste punt ligt op 1644 meter boven de zeespiegel en het laagste punt op 400 meter boven de zeespiegel. Hier valt jaarlijks trouwens veel regen, ongeveer 5500 mm. We rijden door vele kleine dorpjes en hebben steeds een schitterend uitzicht op de Samlafjorden. Hier bloeien ook weer veel fruitbomen. Bij Hereiane liggen erg dikke keien.

Steindalsfossen / Bron: ©ottergraafjesSteindalsfossen / Bron: ©ottergraafjes

Steindalsfossen

We rijden verder naar Jondal en daar nemen we de veerboot naar Tørvikbygd. Zodra we aan de andere kant van het fjord zijn, rijden we richting Norheimsund om naar de Steindalsfossen te gaan. Hier is ook weer een grote parkeerplaats aangelegd.
Bij deze waterval stort het water 50 meter naar beneden. Er is speciaal een pad aangelegd om (bijna) droog achter de waterval langs te kunnen lopen. Deze waterval is trouwens in 1699 ontstaan, toen het water van de rivier van koers veranderde.

Om vanaf de waterval weer in Kinsarvik te komen, kun je voor twee manieren kiezen. Of je rijdt via weg nr. 7 naar Kvanndal en neemt daar de veerboot die via Utne naar Kinsarvik vaart. Of je rijdt door naar Granvin, rijdt daar door de 7,5 kilometer lange Valleviktunnel naar Bruravik en gaat hier over de Hardangerbrug.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelvakantie in NoorwegenEen wandelvakantie in Noorwegen is een echte belevenis. In Noorwegen vind je uitgestrekte hoogvlaktes, heidevelden, ruig…
WK voetbal 1998In 1998 was het de beurt aan Frankrijk om het 16e Wereld Kampioenschap voetbal te organiseren. Om meer landen meet te ku…
Ferry's en bruggen in en naar DenemarkenFerry's en bruggen in en naar DenemarkenDenemarken is een populair vakantieland met rollende heuvels, schattige stadjes en lange zandstranden. Daarnaast wordt D…

Vulkaan Kawah Ijen in Oost-JavaEen van de hoogtepunten van een rondreis door Java: Kawah Ijen. Veel toeristen die door Java reizen brengen wel een bezo…
Tønder – Deense stad aan de waddenkustTønder – Deense stad aan de waddenkustTønder is een Deense stad, niet ver boven de grens met Duitsland. In de winter is het er tamelijk rustig, maar in het zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
  • Eigen ervaring
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grenen_%28Denemarken%29
  • http://www.visitnorway.com/nl/bestemmingen/zuid-noorwegen/setesdal/vvv-kantoor-in-setesdal/belangrijke-informatie-over-het-setesdal/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hardangerfjord
  • http://www.wegenwiki.nl/Hardangerbrua
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/V%C3%B8ringsfossen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_park_Folgefonna
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 6: ©sodraf
  • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 11: ©sodraf
  • Afbeelding bron 12: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 14-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.