Peterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van Gibraltar

Peterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van Gibraltar Peterselie-eiland, Isla de Perejil, is een rotseilandje in de Straat van Gibraltar waar zowel Spanje als Marokko aanspraak op maakt. Vooralsnog heeft Spanje de beste papieren, maar Marokko laat het er niet bij zitten. Het eilandje ligt in de buurt van Gibraltar en is een Spaanse exclave in Marokkaans gebied. Juist vanwege dat Gibraltar wil Spanje het niet kwijt, net als die andere eilandjes van de Plazas menores en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla op het Afrikaanse continent.

Isla de Perejil - Peterselie-eiland

Peterselie-eiland is niet meer dan 0,15 km² groot. Om dat ergens mee te vergelijken waar we ons een voorstelling van kunnen maken: het is 4.33 keer groter dan het forteilandje Pampus dat in het IJmeer voor Amsterdam ligt. De kustlengte is 1.6 km en het rotseilandje steekt 17 meter boven de zeespiegel uit. Isla de Perejil is 500 meter lang en 300 meter breed en het hoogste punt steekt 74 meter de lucht in. Het ligt vlak voor de Afrikaane kust, ongeveer 200 meter verwijderd van het vasteland van Marokko. En hoeveel mensen wonen er? Nul. Het eilandje is onbewoond. De Marokkaanse naam voor het eiland is Leila dat 'niemandsland' betekent. Het eiland valt onder de regio Andalusië en binnen de Spaanse provincie van Cádiz.

Plazas menores van Spanje

Isla de Perejil hoort bij de eilandengroep Plazas menores en is het buureiland van Peñon de Vélez de la Gomera, Peñon de Alhucemas en Isla de Alborán.

Exclaves

Plazas menores horen bij de Plazas de soberanía, exclaves van Spanje. Die Plazas zijn onderverdeeld in de Plazas mayores (grote plaatsen), en de Plazas menores (kleine plaatsen). Het zijn soeverijne plaatsen die rechtstreeks onder Madrid vallen. De Plazas mayores zijn de twee vestingsteden Ceuta en Melilla en de Plazas menores zijn de kleine eilandjes waar niemand woont en alleen af en toe Spaanse soldaten verblijven. Geografisch behoren deze gebieden tot het Afrikaanse continent, maar politiek tot Spanje. De Plazas menores bestaan uit:
  • Isla de Alborán
  • Isla de Perejil
  • Islote de la Nube
  • Peñón de Vélez de la Gomera
  • Peñón de Alhucemas
  • Isla de Mar
  • Isla de Tierra
  • Islas Chafarinas (Isla del Congreso, Isla Isabel II, Isla del Rey)

Peterselie-eiland / Bron: Juanlu Gonzalez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Peterselie-eiland / Bron: Juanlu Gonzalez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Middellandse Zee en Cueta

Het eilandje ligt in de Middellandse Zee, in het deel dat Straat van Gibraltar heet, op nog geen 8 km verwijderd van de stad Cueta (uit te spreken als Sebta).

Spaans gebied bij Marokko

Het is sinds 1580 Spaans grondgebied, maar daar is Marokko het niet zo mee eens. Het is een eilandje waar alleen wat geiten huizen en af en toe wat migranten die het als tussenstop gebruiken op weg naar een beter leven in Europa. Ook waren er zo nu en dan militairen van het Spaanse Vreemdelingenlegioen gestationeerd, vooral om het Spaanse grondgebied te verdedigen tegen migranten en Marokkanen. De kustbewakeing wordt tegenwoordig vanuit Ceuta en Melilla georganiseerd.

Bezetting door Marokko

11 juli 2012

In 2012 was er een incident, met militaie gevolgen. Op 11 juli 2002 bezette de Marokkaanse politie het eiland onder het mom van strijd tegen de illegalen en het terrorisme. Spanje was furieus en liet het niet over zijn kant gaan. De halve kilometer rots in de Middellandse Zee moest weer de Spaanse vlag dragen. Spanje vond de Europese Unie aan zijn zijde.

Spanje

Landmacht, marine en luchtmacht werden ingezet om de Marokkaanse agenten te verdrijven. Ze boden geen tegenstand. De Marokkaanse vlag werd vervolgens door een Spaanse vervangen. Spanje interpreteerde de actie van Marokko als een test en reageerde met een overmacht. Marokko wil niet alleen Peterselie-eiland terug, maar ook de exclaves op het vasteland: Ceuta en Melilla. Spanje prakkiseert er niet over.


Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Whale Watchen in de Straat van Gibraltar (Tarifa, Spanje)Tarifa is een Spaans stadje gelegen in het uiterste zuiden van het land, aan de Straat van Gibraltar. Dit stadje is niet…
Soorten walvissen spotten in de Straat van Gibraltar(Spanje)De Straat van Gibraltar verbindt niet alleen twee werelddelen (Afrika en Europa), het is ook de thuishaven van enkele be…
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Ceuta in Noord-Afrika: Spaanse enclave in MarokkoWist u dat Ceuta een Spaanse enclave is? Het is dus officieel van Spanje. Het ligt vlak bij de Straat van Gibraltar, maa…

Zuid-Tirol, Italië: StelviopasZuid-Tirol, Italië: StelviopasIn het noorden van Italië op de grens met Zwitserland ligt Nationaal park Stelvio. In dit park ligt ook de welbekende St…
La Gomera, het alternatieve Canarische eilandLa Gomera, het alternatieve Canarische eilandLa Gomera is vooral populair bij wandelaars, natuurliefhebbers en iedereen die rust zoekt. Dit kleine eiland dat drie ke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Original Uploader Was Sssanderrr At Nl.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Peterselie-eiland geraadpleegd op 7 mei 2016
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2800007/2002/07/13/Oorlog-om-Peterselie-eiland.dhtml geraadpleegd op 7 mei 2016
  • http://www.volkskrant.nl/archief/status-peterselie-eiland-al-eeuwen-onduidelijk~a620807/ geraadpleegd op 7 mei 2016
  • http://www.eilandeninfo.nl/eilanden.php?eiland=peterselie_eiland geraadpleegd op 7 mei 2016
  • http://www.bestemminginbeeld.nl/stedentrip/europa/spanje/ceuta/bibspotter/fotos/35466/peterselie_eiland.html geraadpleegd op 7 mei 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Plazas_de_soberan%C3%ADa geraadpleegd op 7 mei 2016
  • Afbeelding bron 1: Juanlu Gonzalez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.