De Scilly Eilanden - eilandengroep in de Atlantische Oceaan

De Scilly Eilanden - eilandengroep in de Atlantische Oceaan De Scilly Eilanden (Isles of Scilly) is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten zuidwesten van Engeland. De Scilly Eilanden behoren tot het Verenigd Koninkrijk. Er wonen ongeveer 2200 mensen en de voornaamste bron van inkomsten is het toerisme. De Scilly Eilanden zijn bereikbaar per boot of per helikopter. In 1986 kwam er een einde aan de 335-jarige oorlog met Nederland.

De Scilly Eilanden



Eilanden

De Scilly Eilanden bestaan uit vijf bewoonde en ongeveer 140 onbewoonde eilanden. Het voornaamste is St Mary’s, waar driekwart van de bevolking woont en ook de hoofdstad Hughtown zich bevindt. De andere bewoonde eilanden zijn Tresco, St Martin’s, St Agnes (met Gugh) en Bryher. Hier omheen en tussendoor liggen de onbewoonde eilandjes, vaak niet meer dan een flinke rots die uit de zee steekt.

Geschiedenis

Al sinds het Stenen Tijperk worden de Scilly Eilanden bewoond. Aannemelijk is, dat het toen nog een groot eiland was, dat door zeespiegelstijgingen en bodembewegingen langzaam zakte, waardoor in de loop der eeuwen de vele kleine eilandjes zijn ontstaan. In Griekse en Romeinse geschriften wordt Scilly beschreven als zijnde één eiland.
Tussen de 10de en de 12de eeuw na Christus werden de Scilly Eilanden overheerst door Noormannen en Vikingen. Daarna behoren ze tot Engeland en behoren ze tot het County Cornwall. Sinds 1888 hebben de eilanden een eigen lokaal bestuur.

335 jaar in oorlog met Nederland

De Scilly Eilanden hebben 335 jaar (van 1651 tot 1986) in staat van oorlog geleefd met Nederland. Ten tijde van de Tweede Britse Burgeroorlog (tussen republikeinen en royalisten) koos Nederland de kant van de republikeinen, omdat die aan de winnende hand waren. Daarom werden Nederlandse schepen die in de buurt van de in handen van de royalisten zijnde Scilly Eilanden kwamen vaak geplunderd of tot zinken gebracht. Admiraal Maarten Harpertszoon Tromp ging verhaal halen en schadeloosstelling eisen. Toen hij die niet kreeg verklaarde hij de Scilly Eilanden de oorlog (niet de rest van Engeland, omdat dat grotendeels in handen van de republikeinen was). Er is in deze oorlog geen schot gelost en het bestaan ervan raakte in de vergetelheid, tot 1986, toen de Nederlandse ambassadeur op de Scilly Eilanden een vredesverdrag ondertekende.

Klimaat

Het klimaat op de Scilly Eilanden is dankzij de warme golfstroom zeer gematigd: zachte winters, koele zomers en weinig neerslag. Extreme weersomstandigheden komen er eigenlijk niet voor. De laagste temperatuur ooit gemeten op de Scilly Eilanden is -7,2 C (in 1987), de hoogste 27,8 C (in 1947). Wel kan het er flink waaien. En er is een groot verschil tussen eb en vloed. Bij eb zijn diverse eilanden onderling te voet bereikbaar.

Toerisme

Tot het begin van de 20ste eeuw leefden de bewoners van de Scilly Eilanden voornamelijk van landbouw en visserij. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. 85% van de inkomsten van de eilandengroep komt uit deze branche. De meeste toeristen verblijven op het grootste eiland, St Mary’s, wat dan ook de meeste accomodaties te bieden heeft. De grootste pluspunten van de Scilly Eilanden zijn de gematigde zomertemperaturen, de mooie natuur, de relaxte sfeer en de goede bereikbaarheid.

Vogelaars

Het eerste land dat trekvogels tegenkomen als ze de Atlantische Oceaan oversteken is de Scilly Eilanden. Daarom komen in oktober veel vogelaars naar de eilandengroep om er zeldzame vogels uit Noord Amerika en Siberië te spotten.

Bereikbaarheid

De Scilly Eilanden zijn vanuit Cornwall te bereiken per boot en per helikopter. Ook tussen de eilanden ondeling varen boten en bootjes. St Mary´s is het enige eiland met een wegennetwerk van betekenis. Je kunt er elektrische golfkarretjes huren om het eiland te verkennen. Ook rijden er op ST Mary´s bussen.

Bezienswaardigheden

  • De voornaamste bezienswaardigheid op de Scilly Eilanden is de natuur. Sinds 1975 geldt de eilandengroep als “Area of Outstanding Natural Beauty”. Er zijn veel zeehonden te zien en op de eilanden Annet en Samson zijn grote kolonies van sternen. Veel toeristen bezoeken de Scilly Eilanden ook om de mooie stranden.
  • In Hugh Town op St Mary's staat een fort, The Garrison.
  • Cromwell’s Castle op Tresco stamt uit de tijd van de Tweede Engelse Burgeroorlog. Het werd gebouwd nadat de republikeinen de Scilly Eilanden hadden veroverd op de royalisten.
  • Ook op het eiland Tresco liggen de subtropische tuinen van Abbey Gardens.
  • Er zijn veel overblijfselen uit de prehistorie en uit de eerste eeuwen na Christus te zien. Bij Bant’s Carn op St Mary’s ligt een graf uit de bronstijd. Vlak daarbij is Halangy Down te vinden, een nederzetting uit de ijzertijd. Restanten van kapelletjes zijn te zien op de eilanden St Helen’s, Tean en St Martin’s. Menhirs zijn er op St Mary’s, Gugh en St Martin’s.

Opmerkelijk

Scilly of silly?

De bewoners van de Scilly Eilanden staan er op dat in het Engels gesproken wordt van Isles of Scilly, in plaats van Scilly Islands. De “c” van Scilly wordt namelijk niet uitgesproken, waardoor Scilly Islands zou klinken als Silly Islands (rare eilanden).

Elke week een voetbaltopper

De Scilly Eilanden herbergen de kleinste voetbalcompetitie te wereld. De Isles of Scilly Football League telt namelijk maar twee voetbalclubs: de Woolpack Wanderers en de Garrison Gunners. Die spelen zeventien keer per seizoen tegen elkaar om de landstitel en in twee bekercompetities.
© 2014 - 2024 Lebonton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turks- en CaicoseilandenTurks- en CaicoseilandenDe tientallen eilanden die samen de Turks- en Caicoseilanden vormen, liggen ten oosten van Cuba en ten noorden van Haïti…
Tropische eilanden; Benedenwindse GenootschapseilandenTropische eilanden; Benedenwindse GenootschapseilandenDe Genootschapseilanden zijn onderdeel van Frans Polynesië een archipel in het zuiden van de Stille Oceaan. Het geheel b…
De Malediven als vakantielandDe Malediven als vakantielandDe laatste jaren zijn de Malediven steeds populairder geworden als vakantiebestemming. Veel reisbureaus bieden vakanties…
Op ontdekkingsreis naar de AzorenOp ontdekkingsreis naar de AzorenMidden in de diepe donkerblauwe Atlantische Oceaan duiken ineens groene eilanden op. De eerste zeevaarders die op deze e…

Johor 'poort naar de natuur'In de meest zuidelijke punt van het Aziatische vasteland op het schiereiland Maleisië ligt de Maleisische deelstaat Joho…
Kuala Lumpur en PutrajayaKuala Lumpur, gewoonlijk aangeduid als KL is de hoofdstad van Maleisië. Het kreeg een speciaal statuut en is nu een fede…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tom Corser, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Wikipedia.org
  • Foto garrison flickr.com gilles messian
Lebonton (31 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.