De mooiste parken in Nederland

De mooiste parken in Nederland Het vergt soms enig zoekwerk maar ze bestaan wel degelijk, de paradijsjes van ons land: Van het onbekende Boekesteyn tot de wereldberoemde bloementuin Keukenhof. Wandelliefhebbers kunnen er eindeloos genieten van stijlvolle vijvers, romantische bruggetjes en doorkijkjes, bijzondere dieren en bloemen. De verrassende schoonheid van parkbossen kan zelfs ongerepte natuur overtroeven en vormt een inspiratie voor je eigen tuin. Neem de moeite en ga eens dolen in een van onderstaande parken.

Landgoed Boekesteyn

Net als andere 's-Gravelandse buitenplaatsen is Landgoed Boekesteyn in de zeventiende eeuw gesticht door rijke Amsterdamse kooplieden die zich hier vervolgens permanent vestigden. Het schitterende parkbos met zijn vele fotogenieke doorkijkjes dankt zijn naam aan de vele beuken in het gebied. Deze beuken vind je ook langs statige lanen die door het park voeren. 'Boek' is de Oud-Hollandse benaming voor beuk, maar behalve beuken vind je nog veel meer moois in dit verrassende stukje Nederland, zo vind je er tulpenbomen, kleurige rododendrons en azalea's in de lente, en een oogverblindend gebladerte en opvallende vliegenzwammen in het najaar.

Wat het parkbos tevens zo bijzonder maakt zijn de spectaculaire waterpartijen, vijvers, romantische bruggetjes, tal van bankjes en de fijne sfeer. Vossen, eekhoorns, buizerds, herten, uilen, spechten, vleermuizen en zelfs slangen, ja de ongevaarlijke soort, zijn er eveneens te vinden. Uiteraard zijn er een aantal fraaie wandelroutes uitgezet en is er een bezoekerscentrum (Vereniging Natuurmonumenten) bij de parkeerplaats. Het zuidelijk deel van Boekesteyn bestaat uit weilanden en akkers waar trekpaarden en runderen grazen.
Adres: Noordereinde 54 - 56, 's-Graveland (tussen Hilversum en Kortenhoef)

Kronenburgerpark

Het heuvelachtige Kronenburgerpark is de trots van Nijmegen, ooit zo pakkend bezongen door Frank Boeyen die er weliswaar 'Kronenburg Park' van maakte, maar dat maakte de aandacht voor het park niet minder. Het in Engelse landschapsstijl aangelegde park werd kwam rond 1880 tot stand volgens een ontwerp van de Belgische landschapsarchitect Lieven Rosseels. Het park dat ingebed ligt in een zeer stedelijke omgeving, wordt gedomineerd door de Kronenburgertoren, ook wel bekendstaand als 'kruittoren'. Deze toren was onderdeel van de Nijmeegse stadswallen en diende eeuwenlang als verdediging van de stad. In het midden van het park, in de diepte, bevindt zich een juweel van een zwanenvijver dat oorspronkelijk nog onderdeel van de oudste haven was. Een volière en dierenkamp zijn eveneens deel van het park.

Kronenburgerpark heeft grote hoogteverschillen en daarom is er eveneens een waterval gemaakt die zuurstof in de vijver brengt en het park aantrekkelijker maakt. De St.Jakobstoren aan de zuidkant completeert het geheel. Tezamen met de overige restanten van de stadsmuren, de verdedigingswerken, heeft de stadstuin de uitstraling van een kasteeltuin. Echter, het was niet altijd rozengeur en maneschijn in het park: In de jaren tachtig was het een hangplek voor drugsverslaafden en prostituees, thema in het bekende nummer van de Frank Boeyen Groep. Gelukkig is het park weer veilig door flinke opknapbeurten en is het in de huidige tijd een opvallend stadspark met allure, zelfs in de stromende regen, zoals Frank het zong.
"Op zoek naar geluk in Kronenburg Park..."
Adres: Kronenburgsingel, Nijmegen (vlakbij het CS)

Natuurpark Lelystad

Wilde dieren in de vrije natuur vind je in het uitgestrekte Natuurpark Lelystad waar przewalskipaarden, wisenten, edelherten, wilde zwijnen, ooievaars, Europese otters, bevers en Pater Davidherten een behuizing hebben gevonden. Bij het uitgebreide bezoekerscentrum beginnen diverse wandelroutes. In 1981 kwamen de eerste Przewalskipaarden vanuit diverse dierentuinen over de wereld naar Natuurpark Lelystad en sindsdien zijn er diverse malen paarden teruggebracht naar de steppes in Mongolië, waar ze worden geherintroduceerd in hun natuurlijke omgeving en aldus voldoende voedsel kunnen vinden. De kudde die nu in Lelystad is is door de stichting Ter Behoud en Ter Bescherming van het Przewalskipaard geschonken aan Flevo landschap, de beheerders van het park. De wilde zwijnen in het natuurpark zijn een attractie op zich. Ze zijn allesbehalve mensenschuw en wroeten fanatiek in de modderige aarde terwijl bezoekers van slechts een metertje of wat toekijken. Dat ze het naar hun zin hebben blijkt uit het feit dat er regelmatig jongen worden geboren.

Behalve dieren is er ook een Prehistorische Nederzetting nagebouwd in het park. Oude bewoningsvormen en potscherven werden in '66 afgegraven bij Schokland. De vondst bleek afkomstig van een cultuur die de overgang moet zijn geweest van een jagersleven naar een boerenbestaan, een cultuur die stamt uit circa 4300 jaar voor C. Naar aanleiding van de gevonden resten is een mini-dorpje opgezet, waar je een indruk krijgt van het leven van toen.
Adres: Vlotgrasweg 11, Lelystad

Park Berg en Bos

Grenzend aan de Kroondomeinen van het Loo ligt het uitermate fraaie bosrijke natuurpark Berg & Bos, waar natuur en cultuur op een schitterende manier zijn gecombineerd. Berg en Bos ligt aan de rand van het Veluwse heuvellandschap. Het 250 hectare grote park behoort tot Apeldoorn en werd in de dertiger jaren aangelegd. Al bij binnenkomst van het park vallen de prachtige bloemenborders langs het hoofdpad op. Dit pad leidt automatisch naar de oogverblindende bosvijver waar hoogteverschillen, wandelpaden, bankjes en avondverlichting een feeërieke sfeer geven. Wandelgelegenheid is er volop en routes zijn uitgezet. Deze wandelroutes leiden je langs de allermooiste plekken en hebben verschillende lengtes. Hier geen autogeraas of ander lawaai!

Naarmate je verder van de vijver af loopt, verandert het karakter van de omgeving van park naar een gevarieerd boslandschap waar je niet moet opkijken van een zwijn of hert. Voor kinderen is er ook voldoende te doen. Er is een speelweide met picknickmogelijkheden, diverse klim- en speeltoestellen en een 40 meter hoge uitkijktoren, tevens is er een vlindertuin en een geurentuin. Natuurlijk mag een bezoek aan de bekende De Apenheul niet ontbreken. Deze apen-tuin is onderdeel van Berg en Bos en er zijn gecombineerde toegangskaarten.
Adres: J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn

Kasteeltuinen Arcen

Wil je uren kunnen slenteren en voortdurend iets nieuws zien? De Kasteeltuinen Arcen vormen een afwisselend en tijdloos decor van bloemen, bloesems, rotspartijen en beplanting! In het Rosarium dat barokke vijvers inclusief waterval omringt bevinden zich meer dan tienduizend rozen en honderden verschillende soorten rozen. De watertuinen omvatten zeven spiegelende vijvers op verschillende niveaus waaromheen bomen, struiken en kunst hun waarde toevoegen. Kleine idyllische paadjes voeren de bezoeker langs intieme beekjes, watervalletjes en vijvertjes, vaste planten en bolgewassen. De wereldtuinen zijn geestprikkelend en inspirerend voor ieders eigen tuin. Alles is er te zien, van Chinese tuin, Japanse tuin, Thaise tuin, grassentuin, watertuin tot kruidentuin. In Casa Verde kan de bezoeker opgaan in een uniek mediterraan klimaat en tussen palmbomen, varens en bananenstruiken dolen, waarna de tocht wordt vervolgd langs olijf- en citrusbomen naar droge cactussen.

Het blijft hier echter niet bij. Tuinliefhebbers kunnen hun lol op in nog veel meer tuinen: De acertuin, golftuin, beeldentuin, hostavarentuin, Rhododendrontuin, Italiaanse tuin, het sparrenbos, de Canyon en de groene vallei. Kasteeltuinen Arcen beschikt tevens over een koivijver, doodshoofdaapjes op een apeneiland, ezeltjes, antilopen, kinderboerderij, stokstaartjes, waterspeeltuin, midgetgolfbaan, pottenbakkerij en speeltuin. Uiteraard is de naam Kasteeltuinen Arcen niet voor niets: Het Kasteel van Arcen is 17e-eeuws en open voor bezoekers.
Adres: Lingsforterweg 26, Arcen

Keukenhof

7,5 Miljoen bloembollen met de hand geplant en het resultaat is de Keukenhof, terecht het best gefotografeerde park in Nederland. De Keukenhof is al meer dan zestig jaar een van 's lands populairste bestemmingen. Het verrassende park vol met bloeiende tulpen, narcissen, hyacinten en andere bolgewassen trekt mensen van over de hele wereld. Op jaarbasis 750.000 toeristen! Over maar liefst vijftien kilometer wandelpaden kan de bezoeker genieten van de ongeëvenaarde kleurenpracht in een parkachtige omgeving van 32 hectare. Behalve dit zijn er aparte kunstobjecten van Nederlandse kunstenaars, een dierenweide, speeltuin en doolhof.

De bloembollen zijn natuurlijk van de natuur afhankelijk, vandaar dat de Keukenhof alleen in het voorjaar is geopend. Bij een koel voorjaar duurt het langer voordat de bollen gaan bloeien. En de variëteit is afhankelijk van de bloeiperiode ongekend: Orchideeën, gerbera's, irissen, lathyrus, anthurium, lelies, begonia's, bromelia's, kalanchoë, Kaaps viooltje, amaryllis, freesia's, chrysanten, anjers, asters, alstroemeria, hortensia's, sering, cyclamen, forsythia en prunus. De bolgewassen zijn afkomstig van bedrijven uit de omgeving. Toeristen noemen de Keukenhof ook wel 'The garden of Europe'.
Adres: Stationsweg 166, Lisse

Landgoed van Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld en haar schitterende, langgerekte park ligt in de gemeente Baarn. Het grootste gedeelte van het landgoed is in Engelse landschapsstijl aangelegd. Wie houdt van romantische vijvers, heuvels, kronkelende beekjes, imposante boomgroepen en solitaire bomen, slingerpaden, weilanden en betoverende doorkijkjes kan zijn lol op. Het park is rond 1800 door tuinarchitecten aangelegd en veranderde mettertijd van een strakke Franse stijl uit de 18e eeuw met rechte lijnen en geometrische vormen, naar een Engelse stijl wemelend van de romantiek.

Staatsbosbeheer probeert van beide stijlen de essentie te bewaren. Net als in de 18e en de 19e eeuw wil Groeneveld, de "buitenplaats voor stad en land", een plek zijn waar de stedeling het platteland en het buitenleven kan ontmoeten en ervaren. Behalve eindeloos wandelen in een idyllische omgeving kan de bezoeker ook naar een 18e-eeuwse moestuin, een bloementuin, een 'insectenhotel' en een ijskelder waar vleermuizen overwinteren. Wie liever binnen is kan het kasteel bezichtigen of zich verpozen in het Grand Café...
Adres: Groeneveld 2, Baarn

“Trees are always a relief, after people.” ~ David Mitchell

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteeltuinen Arcen informatieKasteeltuinen Arcen informatieIn Noord Limburg liggen de prachtige kasteel tuinen van Arcen. De tuinen zijn het jaar rond te bezoeken en ieder seizoen…
Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeShanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeIn Shanghai bevindt zich het Shanghai Disney Resort. Net als alle Disney parken heeft het park een kasteel, maar anders…
Keukenhof: mooiste lentepark van de wereldKeukenhof: mooiste lentepark van de wereldIeder jaar genieten circa een miljoen bezoekers, tussen half maart en half mei, van het mooiste lentepark van de wereld.…

Wat maakt de Efteling zo leuk?mijn kijk opWat maakt de Efteling zo leuk?Wie werd als kind niet betoverd door de muziekpaddestoelen in het Sprookjesbos? Wie hield niet van het spetterende water…
Duitsland - Dierenparken en -attractiesWist u dat er in Duitsland roofvogelshows zijn waarbij de vogels op uw hand komen zitten? En dat u er een boottocht kunt…
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 07-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.