Overdekte attracties & indoor uitstapjes

Overdekte attracties & indoor uitstapjes Slecht weer en toch behoefte aan een belevenis? Probeer een indoor uitje en neem de kinderen mee. Geen duffe tentoonstelling, maar iets dat u niet meer vergeet. In ons land zijn er vele overdekte attracties, van zeer populair tot wat minder bekend, en altijd laten ze een indruk na. Van megafilms tot reptielen, van wassenbeelden tot raketten, van grotten tot moderne kunst. Verdrijf de sleur of verveling en kies voor informatief, boeiend, leerzaam of spectaculair. Laat de grauwe dagen maar komen!

Madame Tussauds

Madame Tussauds is een beroemd wassenbeeldenmuseum met vestigingen wereldwijd. Verdeeld over meerdere etages staat u oog in oog met sterren uit binnen- en buitenland. Zowel wereldleiders, politici, sporters, Hollywood-sterren, royals als BN'ers zijn er te bewonderen. En dat al meer dan tweehonderd jaar. Regelmatig worden er weer nieuwe beelden onthuld. Ook zijn er verschillende interactieve attracties en verrassingseffecten. Wie zijn er op dit moment van dichtbij te bestuderen? Hier een greep: Prinses Diana, Prinses Maxima, Koningin Beatrix, Koningin Wilhelmina, J.P. Balkenende, Gandhi, Nelson Mandela, Anne Frank, Pim Fortuyn, Barack Obama, Michael Jackson, David Bowie, Prince, Elvis Presley, Madonna, Jennifer Lopez, Tina Turner, Bob Marley, Robbie Williams, Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Brad Pitt, Albert Einstein, Wim Kok, Ruud Lubbers, Luciano Pavarotti, Pablo Picasso, David Beckham, Joop van den Ende, Herman Brood, Freddy Heineken, Ali B, Jan Smit, Chantal Janzen, Marco Borsato, Gerard Joling, Gordon en Doutzen Kroes.
Adres: Dam 20, Amsterdam (10 min. lopen vanaf Amsterdam CS)

Omniversum

De naam Omniversum is samengesteld uit de woorden 'Omnimax' en 'Universum'. Omnimax is een bijzonder filmprojectiesysteem en Universum herinnert aan sterrenkundige programma's uit het verleden. Omniversum is kort gezegd een filmtheater waar met geavanceerde techniek informatieve documentairefilms rondom het publiek op een kolossaal doek vertoond worden. Het filmbeeld is een gigantisch, koepelvormig scherm zo groot als een half voetbalveld, waardoor het lijkt alsof u zelf middenin de film zit. De onderwerpen van de films zijn zeer gevarieerd, waaronder spectaculaire natuurfilms. Het theater neemt u mee naar compleet andere werelden, bijvoorbeeld een onderwaterwereld, de mooiste plekken op aarde, een rafttocht door de Grand Canyon, expedities, de wereld van dieren en berggebieden zoals de Mount Everest. Steeds staat mens, natuur, cultuur, avontuur en wetenschap centraal. Een film in het Omniversum duurt maximaal een uur, en elk uur is er weer een andere film te zien. Zo kunt u dus meerdere films achter elkaar bekijken.
Adres: President Kennedylaan 5, Den Haag

Sea Life

Sea Life is onderdeel van een internationale organisatie die niet enkel laat zien hoe schitterend de wereld van oceanen en zeeen is, maar ook een belangrijke rol speelt bij de bescherming van deze wateren en hun bewoners. Sea Life biedt meer dan 45 aquaria waar u zich kunt vergapen aan de wonderlijkste zeedieren. Behalve aandacht voor de dieren in de Noordzee, zoals zeesterren, garnalen, krabben, roggen en zelfs haaien, zijn ook de Tropen vertegenwoordigd: Zeeschildpadden, prachtige koralen en zwartpuntrifhaaien vragen om bewondering. En wat te denken van piranha's, zeepaardjes, kaaimannen, krokodillen, kreeften, een octopus en een reuzenspinkrab? Een onderwatertunnel geeft u de mogelijkheid de dieren van nog dichterbij te bekijken. Dat is nog eens duiken zonder nat te worden! En let u op de speciale voedertijden dan kunt u toezien hoe de dieren hun buikjes vol schransen.
Adres: Strandweg 13 (Boulevard), Den Haag

Beeld en geluid Experience (Media Museum)

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een enorm, sensationeel archief met de grootste audiovisuele verzameling van Nederland. In een kleurrijk gebouw met een museum en een 'experience' van vijftien paviljoens beleeft de bezoeker zijn eigen geschiedenis. De gevolgen van deze audiovisuele media zijn op het dagelijkse leven voor iedereen voelbaar. Het mediamuseum laat dit zien. Zie de sterren van toen en nu, showfragmenten, showkleding, hoorspellen, spullen uit oma's tijd, reclames, audiovisuele shows, de omroepgeschiedenis, een popstudio, decor uit een serie, enz. De experience is ook interactief, zo kunt u foto's met sterren laten maken, of kunt u uzelf terugzien als nieuwslezer, showmaster of soapster. Lang vervlogen tijden herleven in vele doe-spellen en urenlang kijkplezier. Een bijzondere ontdekkingsreis.
Adres: Media Park, Sumatralaan 45, Hilversum

Space Expo

Space Expo is het officiele bezoekerscentrum van ESTEC, de Nederlandse vestiging van ESA, European Space Agency. Houd u van ruimtevaart dan mag u de permanente tentoonstelling Space Expo niet missen. U wordt meegenomen op een reis langs verre planeten en Melkwegstelsels. Naast inzage in de rijke geschiedenis laat Space Expo ook de toepassingen en techniek achter de ruimtevaart zien. Zo ziet u modellen en echte versies van raketten en satellieten waaronder de Apollo 11 op ware grootte, een schatkamer met een echte maansteen en diverse astronautenpakken en uitrustingen. Ook treft u delen van het International Space Station op ware grootte aan. Laat u rondleiden langs de modernste technologische ontwikkelingen evenals de ruimtevaarthistorie. En krijg meteen een indruk van de psychologische en emotionele uitdagingen waaraan de ISS-astronauten worden blootgesteld. Space Expo is boeiend, donker, leerzaam en... spacy.
Adres: Keplerlaan 3, Noordwijk

NEMO

In een immens groenkoperen gebouw nabij de IJ-tunnel is NEMO gevestigd. NEMO is het grootste science-fiction museum van Nederland, met vijf etages vol spannende doe- en ontdekdingen, waar u eindeloos in kunt dwalen. De thema's in NEMO hebben te maken met technologie en wetenschap. Zo vindt u er theatervoorstellingen, films, demonstraties, workshops en vele tentoonstellingen. Zet al uw zintuigen maar in werking, want hoe de wereld werkt kunt u zien, voelen, horen en ruiken. En NEMO geeft antwoord op tal van vragen. Hoe internet werkt, hoe u er over dertig jaar uitziet, waarom u op uw ouders lijkt, waarom bruggen en gebouwen zo sterk zijn, wat kosmische straling is, hoe men water zuivert, hoe u lijm maakt van aardappels, hoe bliksem en satellieten werken, hoe groot de kans is dat er een alien aanbelt, of u uzelf kunt opsluiten in een zeepbel en wat er gebeurt bij een zoen. In NEMO Science Museum kruipt de bezoeker in de huid van een wetenschapper, technoloog of technicus. Leergierige kinderen zullen er de dag van hun leven hebben.
Adres: Oosterdok 2, Amsterdam (naast het CS-station)

Panorama Mesdag

'Panorama' is een Grieks woord en betekent 'alles' (pan) en 'zicht' (horama). Wie in Scheveningen op een hoge duin staat en om zich heenkijkt ziet hoe de zee in duinen en vervolgens de stad overgaat. Hendrik Willem Mesdag, een bekend kunstenaar van de Haagse School, legde dit vergezicht vast op een panoramisch doek van 120 meter lang en 14 meter hoog. Een uniek cultuurhistorisch monument dat het grootste schilderij van Nederland is. Ook is het het oudste panorama ter wereld dat op zijn oorspronkelijke plaats bewaard is gebleven. Wanneer u het doek ziet, lijkt het alsof u zelf deel uitmaakt van het schilderij. U staat er niet voor, maar middenin. Zo waant u zich in het oude dorp Scheveningen in 1881. En ervaart u perspectief, illusie en zinsbegoocheling.
Adres: Zeestraat 65, Den Haag

Reptielenzoo Iguana

Oog in oog met de giganten uit de reptielenwereld kan bij Iguana. Iguana is Europa's grootste, overdekte reptielendierentuin. Verdeeld over vier gebouwen vindt u ruim vijfhonderd levende reptielen, amfibieën en insecten uit de hele wereld. Van de giftige keizerschorpioen tot de meterslange netpython. En natuurlijk een keur aan andere griezels. Wat dacht u van kikkers, padden, salamanders, leguanen, slangen, hagedissen, krokodilachtigen, schildpadden, insecten en vogelspinnen? Ook is er een kamer waar eieren worden uitgebroed en jongere dieren te zien zijn. Behalve tentoonstelling is Iguana ook bedoeld als opvangcentrum. Door overheid en particulieren worden dieren aangebracht die in beslag zijn genomen of om welke reden dan ook niet meer gewenst zijn. Dit zijn dieren die niet meer terug in de natuur kunnen, bijvoorbeeld omdat hun biotoop verwoest is of omdat ze gehandicapt zijn en een oog of een poot missen. Ouderwets griezelen dus.
Adres: Bellamypark 31-35, Vlissingen

Gemeentegrot Valkenburg

Onder het Limburgse Valkenburg bevindt zich een fascinerende wereld, de Gemeentegrot. Tweeduizend jaar geleden begonnen de Romeinen met de ontginning van deze grot, die later als schuilplaats werd gebruikt. De mergelgrot, of liever: kalksteengroeve biedt u een overzicht van vele generaties, zo vindt u er muurschilderingen, plaquettes, kunstuitingen, maar ook fossielen en schelplagen die de natuurlijke omstandigheden van ver voor onze jaartelling laten zien. Kortom, een unieke mix van natuur en cultuur. Natuurlijk vormen de onderaardse gangen een duister schouwspel op zich. Wilt u wandelen, dan gaat er vanzelfsprekend een gids mee die u alles vertelt. Ook kunt u per treintje de grotten bekijken en u laten informeren over alles wat u tegenkomt. Een verschil tussen te voet en per trein is dat u met de wandelrondleiding het oudste gedeelte van de grot bezoekt en per trein de schuilkelder uit de Koude Oorlog. Jaarlijks wordt tijdens de kerstperiode een deel van de grot omgetoverd in een ondergrondse kerstmarkt.
Adres: Cauberg 4, Valkenburg aan de Geul

Andere mogelijkheden overdekte attracties

  • Rijksmuseum, Amsterdam. Museum van Nederlandse kunst en geschiedenis, met natuurlijk 'De nachtwacht'.
  • Anne Frank Museum, Amsterdam. Een museum met een verhaal: Het achterhuis waar Anne Frank ondergedoken zat.
  • TV Toys Museum, Dieren. Een wandeling door de wereld van kindertelevisie en kinderfilms.
  • COBRA museum, Amstelveen. Museum met moderne kunst uit de Cobra-verzameling.
  • Museon, Den Haag. Populair-wetenschappelijk museum met wisselende tentoonstellingen.
  • Orchideeënhoeve, Luttelgeest. Wonderlijke, kleurige wereld van orchideeën en vlinders in een tropisch decor.

"Wherever you go, go with all your heart." ~ Confucius

Lees verder

© 2010 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De grotten van Han, een paradijs voor mens en dierIn de Belgische Ardennen, op een half uurtje van Namen, liggen de grotten van Han. Een toeristische trekpleister die jaa…
De leukste indoor speeltuinen van NederlandDe leukste indoor speeltuinen van NederlandIs het vakantietijd, dan is het leuk om met de kinderen een dagje op stap te gaan. Omdat je niet altijd op het weer kunt…
Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Welk kind kent ze nu niet? Kabouter Plop, Maya de Bij, Wicky de Viking, Bumba en Mega Mindy om er maar een paar te noeme…

Midwinterhoornblazen: oerkreet uit het oostenMidwinterhoornblazen: oerkreet uit het oostenTussen eind november (eerste advent) en 6 januari (Driekoningen) klinken overal in Twente en de Achterhoek de oerklanken…
Het Spoorwegmuseum in Utrecht, leuk voor jong en oud!Het Spoorwegmuseum in Utrecht, leuk voor jong en oud!Treinen hebben een aantrekkingskracht op jong en oud. In het Spoorwegmuseum te Utrecht kun je genieten van de historie v…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.