Het Spoorwegmuseum in Utrecht, leuk voor jong en oud!
Treinen hebben een aantrekkingskracht op jong en oud. In het Spoorwegmuseum te Utrecht kun je genieten van de historie van het Nederlandse Spoor. Er is veel afwisseling: een audiotour, een theatervoorstelling maar ook een spannend ritje in donkere mijngangen. Je kunt zeker een uur of vier doorbrengen in het museum. Ben je in het bezit van een Museumkaart, dan kun je een gratis bezoek brengen aan het Spoorwegmuseum. Let op, parkeren op het terrein van het Spoorwegmuseum kost 9,50 euro (2020).
Inhoud artikel
Adresgegevens Het Spoorwegmuseum
Maliebaanstation
3581 XW Utrecht
Tel. 030-230 62 06
www.spoorwegmuseum.nl
info@spoorwegmuseum.nl
Parkeren, openbaar vervoer, lopen, pendeltrein
- Er is een parkeerterrein (200 plaatsen) bij het museum, hier betaal je 9,50 euro voor een parkeerplek (2920). Je kunt een ticket kopen bij het loket. Er zijn vier parkeerplaatsen voor invaliden.
- Bus: vanaf Utrecht CS neem je GVU buslijn 3, richting Fockema Andrealaan, halte Malielaan.
- Lopen: vanaf Utrecht CS kun je ook lopen naar het museum, dit zal ongeveer 20 minuten in beslag nemen.
- Pendeltrein: deze rijdt dagelijks één keer per uur tussen Utrecht CS en Het Spoorwegmuseum. Je kunt je OV-Chipkaart gebruiken. Bij het Spoorwegmuseum kun je in- en uitchecken.
Bron: Foto infoteur
Openingstijden
- Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
- Ook is het museum open op de maandagen tijdens alle officiële schoolvakanties, eerste en tweede Paasdag, eerste en tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag.
- Het museum is gesloten op Nieuwjaarsdag en op Koningsdag.
- Kijk voor het bezoek voor de zekerheid op de website.
Tarieven 2020
- Volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar: 17,50 euro
- Kinderen onder de 3 jaar: gratis
- Museumkaarthouders: gratis
- ICOM-houders: gratis
Rolstoelgebruikers
Het museum is
niet volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, het museumgedeelte 'Stalen Monsters' is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Dit in verband met veiligheidsmaatregelen. Invalidenparkeerplaatsen, invalidenliften en een invalidentoilet zijn aanwezig. Wil je een rolstoel huren dan kun je contact opnemen met de afdeling Reserveringen (030-230 62 83).
Wat kun je zien in het museum
Je komt binnen in een prachtige stationshal met marmeren vloeren, prachtige kroonluchters en een Koninklijke wachtkamer. In de hal vind je de kassa waar je entreebewijzen en een parkeerticket kunt kopen. Het is overigens ook mogelijk om online kaartjes te bestellen, deze zijn echter niet onbeperkt geldig, lees de voorwaarden op de website.
Dit zijn vier hoofdattracties, vier werelden, waarin treinen de hoofdrol spelen.
Wereld 1: De Grote Ontdekking
Dit is een audiotour. De reis begint met een lift die je het gevoel geeft dat je daalt. Stap je uit deze lift dan waan je je in het jaar 1800. Je loopt door een Engels mijndorp, door een van de ramen kun je een model van de wereldberoemde stoomlocomotief The Rocket zien staan. Verder lopend kom je langs de tekenkamer van Michael Longdridge, de ontwerper van de Arend. In een werkplaats zie je hoe er gewerkt wordt aan de rijtuigen, door de geur van hout lijkt het net echt. Aan het einde van de tour kom je uit op een plein waar je de stoomlocomotief de Arend kunt bewonderen: de eerste stoomlocomotief in Nederland. Op het plein staat een handkar, hier kun je koptelefoon en kastje inleveren.
Bron: Foto infoteur
Wereld 2: Droomreizen
Hier ga je op reis naar verre oorden en kun je genieten van voorstellingen over de Oriënt Express in het theater. Er zijn drie voorstellingen (Annabel, Zacharov, Collette en Fifi) die je meerdere keren per dag kunt bezoeken, de aanvangstijden vind je op diverse plekken in het museum.
Wereld 3: Stalen Monsters
Je stapt binnen op de zolderkamer van opa Gommers, hij heeft zijn eigen spoormuseum gemaakt. Je ziet opa samen met zijn kleinzoon, opa legt van alles uit omdat zijn kleinkind een spreekbeurt wil houden over de spoorwegen.
Achter in de zolder kun je door een deur, een medewerker begeleidt je in een karretje en daarna maak je een interessante maar ook spannende rit langs allerlei beroepen die met het spoor te maken hebben zoals een seinwachter, wisselwachter, machinist enzovoort.
Wereld 4: De Werkplaats
Hier staan tientallen locomotieven, rijtuigen en treinen. Je kunt ze op eigen gelegenheid verkennen.
Speciaal voor kinderen
Vlakbij de restauratie kun je naar buiten, hier vind je de
Jumbo Express, hiermee kunnen kinderen een ritje maken. Verder zijn er glijbanen en je kunt met een bootje naar het vuurtoreneiland varen.
Wat vind je nog meer in het museum
- Modellenzolder: unieke modeltreinen.
- Open depots: in deze depots vind je penningen, reizigersattributen, schilderijen, tekeningen.
- Restauratie: hier kun je een hapje eten of drinken. Er staan heel veel tafels waaraan je ook meegebracht eten kan nuttigen.
- Buiten: seinhuis, watertoren en een originele draaischijf voor een stoomlocomotief.
Permanente expositie: Beladen treinen
Met deze expositie staat het Spoorwegmuseum stil bij de transporten van Joden in de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen. Deze permanente expositie heeft een plek gekregen in en om een bagagewagen die is gevonden in Roemenië.
Bron: Foto infoteur
Goed om te weten
- Je mag niet roken in het museum.
- Geen huisdieren meenemen, een blindengeleidehond is wel toegestaan.
- Niet klimmen op treinen.
- Niet fotograferen op een statief.
- Je mag niet filmen in het museum.