Toonaangevende musea in Utrecht

Toonaangevende musea in Utrecht Utrecht is een prachtige historische stad, die onderdak biedt aan verscheidene toonaangevende musea en daardoor een uitstekende bestemming is voor een culturele trip. De meeste musea vind je in het centrum van Utrecht en deze musea zijn gemakkelijk via een wandeling vanaf het Centraal Station of een van de parkeergarages in de stad te bereiken. Indien je liever gebruik maakt van het openbaar vervoer dan is er ook de mogelijkheid om met buslijn 2 diverse musea te bezoeken. Deze buslijn wordt ook wel de Museumbus genoemd en brengt je naar de meeste toonaangevende musea in Utrecht. Bij een cultureel bezoek aan de Domstad mogen de volgende musea zeker niet op je verlanglijstje ontbreken:

Domtoren

De Domtoren is het icoon van Utrecht en de inwoners van de Domstad zijn trots op dit historische gebouw. Deze bezienswaardigheid zie je vanaf bijna elke plek in het centrum en je culturele trip is niet compleet zonder dit religieuze gebouw van dichtbij te zien. De Domtoren is de hoogste kerktoren van Nederland en het icoon van Utrecht. De geschiedenis van deze historische toren gaat terug tot het jaar 1382 en het is mogelijk om de Domtoren tijdens een rondleiding te beklimmen. Wees wel voorbereid om 465 traptreden te beklimmen naar de top van deze toren, die op 112 meter ligt. Bovenop de Domtoren geniet je van een prachtig uitzicht over de stad Utrecht en de wijde omgeving. Bij goed weer kun je zelfs andere steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam of Den Bosch zien.

Centraal Museum

Ben je nieuwsgierig naar het werk van bekende Utrechtse kunstenaars, zoals Gerrit Rietveld en Dick Bruna? Het Centraal Museum in Utrecht besteedt uitgebreid aandacht aan deze twee bekende Utrechters, maar daarnaast is er nog veel meer te zien. Dit museum heeft een collectie die bestaat uit tienduizenden items en toont een gevarieerde verzameling aan mode, design, kunst en de geschiedenis van Utrecht. Het Centraal Museum, gevestigd in een fraai middeleeuws klooster, werd geopend in 1838 en is daarmee het oudste stedelijke museum in Nederland.

Spoorwegmuseum

Utrecht is het grootste spoorknooppunt van Nederland en ook het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen is in de Domstad gevestigd, het vervoer per trein heeft dan ook altijd een belangrijke rol gespeeld in de stad Utrecht. Aan de geschiedenis van treinen wordt uitgebreid aandacht besteed in het Spoorwegmuseum, een van de bekendste musea van Utrecht en het Spoorwegmuseum biedt een beleving voor het gehele gezin. Het is gevestigd in het voormalige Maliebaanstation en toont een grote collectie treinen, modeltreinen en het is ook mogelijk om over een historisch treinstation te wandelen en je in vroeger tijden te wanen. Daarnaast verzorgt het Spoorwegmuseum diverse interactieve tentoonstellingen.

Kruideniersmuseum Betje Boerhave

Kruideniersmuseum Betje Boerhave is gevestigd in een klein 17e eeuws huisje in het centrum van Utrecht en toont de bezoeker hoe het er meer dan honderd jaar geleden aan toe ging in een typische Utrechtse kruidenierswinkel. Het museum bestaat uit een winkel en een tentoonstellingsruimte en in de sfeervolle winkel kun je diverse producten uit vroeger tijden kopen, zoals griesmeel, ulevellen, pepermuntjes, kaneelstokken en wijnballen. Alle producten worden keurig afgewogen met koperen gewichten.

In de tentoonstellingsruimte vind je een permanente expositie van kruideniersartikelen en daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen over het kruideniersbedrijf, waar met enige regelmaat ook toonaangevende bedrijven zoals Droste en Douwe Egberts hun medewerking aan verlenen.

Nederlands Volksbuurtmuseum

Wil je graag weten hoe het leven is in een echte Utrechtse volksbuurt en wil je meer te weten komen over andere bekende volksbuurten in Nederland? Aan de rand van de Utrechtse volksbuurt Wijk C vind je het Volksbuurtmuseum, een museum dat het leven van de 'gewone man' in de Nederlandse volksbuurten, zoals de Jordaan in Amsterdam, het Oude Noorden in Rotterdam en Schilderswijk in Den Haag, laat zien. Het Nederlands Volksbuurtmuseum is enig in zijn soort, er zijn weliswaar musea die aandacht besteden aan de geschiedenis van een bepaalde stad, maar er is geen enkel musea dat de focus heeft op de volksbuurten in Nederlandse steden en hoe het is om in deze wijken te leven.

Museum Catharijneconvent

Religie heeft door de eeuwen heen een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Utrecht. Het is bijvoorbeeld ook nog steeds een gebruik dat de aartsbisschop van Utrecht, de titel van kardinaal toekent, de hoogste rang na de paus.Voor iedereen die geïnteresseerd is in religieuze kunst is Museum Catharijneconvent in Utrecht een museum dat zeker niet op je lijstje mag ontbreken. In dit Museum vind je zowel protestantse als christelijke kunst en daarnaast kom je veel te weten over de geschiedenis van het christendom In Nederland en de centrale en leidende rol die Utrecht door de jaren heen speelde in de ontwikkeling van het Christendom.

Museum Speelklok

Museum Speelklok is een leuk en vrolijk museum in het centrum van Utrecht. Het maakt niet uit of je oud of jong bent, van dit museum en al haar muziek wordt iedereen vrolijk. Museum Speelklok heeft een uitgebreide collectie aan zelfspelende muziekinstrumenten in allerlei soorten en maten. Zo vind je hier onder andere carillonklokken, kleine speeldoosjes, dansorgels en straatorgels. Tijdens de rondleiding kom je van alles te weten over historische zelfspelende muziekinstrumenten, terwijl er ook uitleg wordt gegeven over de werking en de techniek achter deze muziekinstrumenten.

Kortom: Utrecht is naast een prachtige stad met veel historische gebouwen, ook een uitstekende bestemming voor liefhebbers van musea.
© 2018 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met (jonge) kinderen naar het museumMet (jonge) kinderen naar het museumMet (jonge) kinderen naar het museum is lang niet altijd vanzelfsprekend, maar kan erg leuk zijn. In Nederland zijn een…
Catharijneconvent: eigentijds museum over religieCatharijneconvent: eigentijds museum over religieEen uniek museum voor kerkelijke kunst. Dat was Museum Catharijneconvent ruim 25 jaar. Nu bezoekers niet meer vanzelfspr…
De museumkaart voor kinderenDe museumkaart voor kinderenDe museumkaart (voorheen museumjaarkaart) voor kinderen is een uitkomst als je af en toe naar een (populair) museum gaat…
Interessante galerieën in Utrecht bezoekenInteressante galerieën in Utrecht bezoekenIn de stad Utrecht speelt kunst een vooraanstaande rol en er zijn dan ook diverse musea en galerieën in het midden van h…

Gent: een beknopte toeristische gidsGent: een beknopte toeristische gidsGent, de Vlaamse stad die zich bevindt aan de monding van de Leie in de Schelde, staat bekend als één van de toeristisch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niekverlaan, Pixabay
  • https://www.museumspeelklok.nl
  • http://www.kruideniersmuseum.nl/
  • http://www.volksbuurtmuseum.nl/
  • Flyer 'Ontdek Utrecht - musea en galerieën'
Rvdz (32 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.