Gent: een beknopte toeristische gids

Gent: een beknopte toeristische gids Gent, de Vlaamse stad die zich bevindt aan de monding van de Leie in de Schelde, staat bekend als één van de toeristische parels van Vlaanderen. Als middeleeuwse en bruisende stad, die bovendien heel veilig en betaalbaar is, is het de ideale bestemming voor eenieder die een weekendje of langer wil doorbrengen in een culturele topbestemming. Bovendien is de stad goed ontsloten, zodat je deze goed kan bereiken.

Bereikbaarheid

Het openbaar vervoer is de eenvoudigste manier om het centrum te bereiken / Bron: Hpgruesen, PixabayHet openbaar vervoer is de eenvoudigste manier om het centrum te bereiken / Bron: Hpgruesen, Pixabay

Openbaar vervoer

Gent is relatief eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Er rijden meerdere keren per uur treinen vanuit Antwerpen, Kortrijk, Brugge en Brussel naar Gent. Voor de mensen die uit Nederland komen is het doorgaans het eenvoudigste om eerst naar Antwerpen te reizen en daar vervolgens op een trein naar Gent over te stappen. Mensen uit Zeeuws-Vlaanderen nemen het beste de bus naar een Vlaamse stad over de grens (bijvoorbeeld Knokke of Eeklo) en nemen van daaruit de trein of bus naar Gent. Inwoners uit Limburg rijden best eerst tot Genk of Eupen en kunnen van daaruit naar Gent reizen (eventueel met overstap in Brussel).

Om tot in het centrum te geraken moet je echter een bus of tram gebruiken. Binnen Gent zijn er vier tramlijnen. Tram 1 en 2 zijn de meest gebruikte door toeristen. Tram 1 rijdt van het Sint-Pietersstation naar het toeristische stadscentrum en terug. Tram 2 rijdt van het Sint-Pietersstation naar 'het Zuid', een belangrijk busstation naast het stadscentrum. Verder zijn er ook nog talrijke buslijnen die door Gent rijden en Gent met haar omgeving verbinden.

Auto

Gent is bereikbaar via twee autosnelwegen: de E40 en de E17. Voor de mensen uit Zeeuws-Vlaanderen en het Meetjesland is er de N9 en R4 als alternatief. Merk op dat Gent goed bereikbaar is met de auto, maar dat het heel wat moeilijker is om met de auto tot in het stadscentrum te geraken, omwille van het circulatieplan. Dit plan, dat in 2017 in werking werd gesteld, moet er voor zorgen dat er geen auto's meer in het centrum rijden. Het betreden van het stadscentrum met de auto kan daarom een serieuze boete opleveren. Daarom parkeer je het beste aan de stadsrand en neem je van daaruit het openbaar vervoer.

Lage emissie zone

Sinds 1 januari 2020 is er een lage emissie zone (LEZ) binnen de Gentse stadsring. Deze zal regelmatig strenger worden. Als je met de auto komt controleer je best op voorhand of je binnen de Gentse stadsring mag rijden en waar je kan parkeren. Voor bepaalde type wagens kan je nog een dagpas kopen.

Fiets

Aangezien Gent een studentenstad is, is het vrij logisch dat er veel met de fiets gereden wordt. Samen met Leuven is Gent hierdoor één van de Belgische steden die qua fietsgebruik vergelijkbaar is met de Nederlandse steden. Op talrijke plaatsen kan je daarom ook fietsen huren.

Er zijn relatief veel fietspaden, en door het circulatieplan heb je als fietser ook veel plaats en ruimte om te fietsen in het stadscentrum, omdat auto's er geweerd worden. Merk op dat het in een klein aantal drukke winkelstraten verboden is om overdag te fietsen. Hier moet je even afstappen en met je fiets verder wandelen. Indien je hier doorrijdt kan je door de politie beboet worden.

Het vele water in Gent biedt de mogelijk om de stad met een boot of kano te verkennen / Bron: Grace A, Flickr (CC BY-2.0)Het vele water in Gent biedt de mogelijk om de stad met een boot of kano te verkennen / Bron: Grace A, Flickr (CC BY-2.0)

Boot

Gent is ook bereikbaar met de boot via het kanaal Gent-Terneuzen en via de Schelde. In Gent zelf kan je ook deelnemen aan een toeristische boottocht of een kano of kajak huren.

Cultuur

Gebouwen

De skyline van Gent wordt bepaald door de drie prachtige torens in het centrum; de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Niklaaskerk en het Belfort. Andere mooie gebouwen zijn het Gravensteen; de oude woonplaats van de Graaf van Vlaanderen, het Gerard de Duivelsteen, het oude postgebouw, het gebouw van de Bond Moyson (socialistisch ziekenfonds) en het Sint-Pietersstation. Ook de gildehuizen aan de Korenlei zijn zeker het bekijken waard. De hele binnenstad, inclusief de voornoemde gebouwen zullen een middeleeuws uiterlijk bieden, maar zijn feitelijk zeer recent gerestaureerd. Voor de wereldtentoonstelling van 1913 werden de meeste oude gebouwen namelijk in neo-gotische stijl gerestaureerd.

De skyline van Gent wordt bepaald door de drie torens van de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Niklaaskerk en het Belfort / Bron: Hpgruesen, PixabayDe skyline van Gent wordt bepaald door de drie torens van de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Niklaaskerk en het Belfort / Bron: Hpgruesen, Pixabay

Muziek en theater

Na een dagje Gent bezocht te hebben, is er ook de mogelijkheid om 's avonds te genieten van muziek of theater. Gent heeft een opera (onderdeel van de Vlaamse Opera), waar er door het jaar heen verschillende opera's, balletten en concerten plaatsvinden. Naast de opera ligt de handelsbeurs, waar er eveneens op regelmatige momenten klassieke- of jazz concerten plaatsvinden. Ook in de Bijloke kan je dergelijke concerten meepikken. In feestzaal de Vooruit vinden er moderne concerten plaats (technomuziek, wereldmuziek,...). In het Kuipje (wielerpiste) vinden er soms ook grote muziekvoorstellingen. Voor theater kan je terecht in NT Gent, de Minardschouwburg, Theater Tinnenpot en de Capitole. Kleinere concertjes en theaterstukken vinden plaats in zaaltjes, kerken en cafés over de hele stad.

Kunstmusea

Gent is de ideale stad voor de kunstliefhebber; musea zijn bijgevolg een belangrijk aspect van het Gentse toerisme Het SMAK is bekend in Europa omwille van zijn uitgebreide collectie moderne kunst. Voor zij die liever de Klassieke kunstwerken bekijken is het MSK een aanrader (onder andere veel Vlaamse werken van meesters zoals Rubens, De Crayer,...). Daarnaast bevatten de vele Kerken in Gent topwerken van enkele Vlaamse meesterschilders (zoals Van Eyck, Rubens, Van Thulden,...). Het meest bekende werk is het Lam Gods van de gebroeders van Eyck dat tegen betaling bezichtigd kan worden in de Sint-Baafs kathedraal. Andere kerken die mooie kunstcollecties bezitten zijn de Sint-Pieterskerk, de Sint-Niklaaskerk en Sint-Michielskerk.

Overige musea

Gent heeft ook diverse andere musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het STAM (stadsmuseum) biedt een blik in de geschiedenis van de stad Gent. Ook zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen die één aspect van de Gentse stadsgeschiedenis in het licht zetten. Het MIAT toont de geschiedenis van Gent als industriestad, met name de textielnijverheid. Tenslotte is er ook de wereld van KINA, een museum dat de natuur aan kinderen uitlegt.

Eten, uitgaan en feesten

Het stadscentrum biedt genoeg gelegenheden om 's avonds uit te gaan. Bekende cafeetjes zijn Bierhuis aan de Waterkant, het Druppelkot of de Trollenkelder. Bij Sint-Jacobs gaan veel mensen uit tot in de vroege uurtjes in de Charlatan of één van de andere danscafés in de buurt. Verder van het centrum is er de Overpoort, waar vooral studenten uitgaan. Het is een zeer bruisende buurt tijdens het academiejaar, maar vrij doods op andere momenten. Eten kan je doen in de talloze restaurantjes die je overal kan terugvinden. Bekende Gentse gerechten zijn de Gentse waterzooi en de Gentse stoverij.

Beroemd zijn de Gentse feesten; een groot tiendaags festival waar alle soorten entertainment aan bod komen. Van kindertoneel over klassieke muziek tot grote concerten die tot diep in de nacht doorgaan. Het festival vindt plaats rond de derde week van juli. Voor mensen die de stad liever in alle rust bezoeken is het evenwel afgeraden om tijdens deze periode aanwezig te zijn in de stad. De Gentse feesten zijn namelijk een zeer druk bezocht evenement.

De Gras- en Korenlei / Bron: Hpgruesen, PixabayDe Gras- en Korenlei / Bron: Hpgruesen, Pixabay

Natuur

Gent heeft relatief weinig grote groen plekken; het Citadelpark is het grootste park in de stad. Het Citadelpark huist verschillende musea, het Kuipje (baanwielrennen), sculpturen en vijvers. Andere parken zoals het groene valleipark, het Baudelopark, Muinkpark, ... Buiten het centrum zijn er twee meersen die gelden als natuurgebied. De Blaarmeersen zijn gericht op recreatie, terwijl de Ossemeersen vooral gericht zijn op de rustzoekende natuurliefhebber. In de rest van de stad kan je wat kleinere openbare parkjes en tuinen terugvinden.

Winkelen

Gent heeft één belangrijke winkelstraat; de Veldstraat. Hier bevinden zich alle grote winkelketens met de meest belangrijke merken. De zij- en parallelstraten huizen kleinere- en speciaalzaken. Op de groentemarkt kan je de fameuze Gentse neuzen (een snoepje) kopen bij twee kramen die vlak naast elkaar staan. Berucht is de vijandigheid tussen beide uitbaters die regelmatig met elkaar in de clinch gaan over wie nu de beste of echte Gentse neuzen verkoopt. Ook rond de Korenmarkt en bij de Sint-Jacobs kerk kan je leuke winkels tegenkomen. De buurt rond de Sint-Jacobs kerk staat bekend als de plek waar je antiek kan kopen. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagochtend is er dan ook een grote open lucht antiekmarkt.

Universiteit

Weinig toeristen zullen in de universiteitsgebouwen komen, maar toch maakt de universiteit deel uit van de stad. Gesticht door koning Willem I (toen België en Nederland nog verenigd waren), was de universiteit Gent aanvankelijk een relatief kleine universiteit. Echter vandaag de dag is het één van de grootste universiteiten in België. Ook in de internationale ranglijsten is het samen met katholieke universiteit van Leuven één van de beste van België (en de lage landen in het algemeen). Doorheen het jaar zijn er veel studentenactiviteiten in de stad (opening academisch jaar, 12 urenloop, Beiaardcantus, ...) waarbij de studenten en personeel prominent aanwezig zijn in de stad. De aanwezigheid van meer dan 40.000 universiteitsstudenten en een 30.000 tal hogeschoolstudenten op een bevolking van ongeveer 260.000 inwoners zorgt ervoor dat er een unieke atmosfeer van studentikoziteit in de stad heerst.

Hoewel je 's nachts altijd moet oppassen, is Gent een relatief veilige stad. Zeker als je in het gezelschap van anderen bent / Bron: Kloxklox Com, PixabayHoewel je 's nachts altijd moet oppassen, is Gent een relatief veilige stad. Zeker als je in het gezelschap van anderen bent / Bron: Kloxklox Com, Pixabay

Veiligheid

Gent is een extreem veilige stad en er is feitelijk geen enkele buurt waar men overdag niet kan komen. Zeker in vergelijking met andere Belgische steden zoals Brussel, Charleroi of Antwerpen is Gent een hele veilige stad. Net als in andere steden moet je natuurlijk op jouw spullen letten en is het af te raden om (alleen) dronken rond te lopen. Buiten het centrum wordt het afgeraden om 's nachts alleen door het Citadelpark te wandelen. Armere buurten zoals Dampoort, Ledeberg, de Brugse Poort of Sint-Jan-Baptist geven een verwaarloosde en verloederde indruk, maar liggen zeer ver van het feitelijke centrum en hier zal de gemiddelde toerist dan ook niet komen. Echter in het culturele centrum kan je zonder problemen overdag en 's nachts rondlopen, hetgeen Gent tot ideale toeristische bestemming maakt.

Conclusie

Gent is een zeer leuke en veilige toeristische bestemming. De stad straalt geschiedenis en cultuur uit en biedt voor elk wat wils. Van de kunstliefhebber over de feestvierder tot de winkeltoerist. Bovendien is de stad zeer eenvoudig te bereiken; zowel vanuit Vlaanderen als vanuit Nederland.
© 2018 - 2024 Willibrordus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in Gent: Een kot of studentenwoning hurenStuderen in Gent: Een kot of studentenwoning hurenGent is een van de bekendste studentensteden in Belgie. Jaarlijks starten duizenden studenten er met een studie aan de h…
Frankrijk: Languedoc Roussillon voor een heerlijk vakantieFrankrijk: Languedoc Roussillon voor een heerlijk vakantieFrankrijk staat bekend om haar mooie en romantische karakter. Een van de meest geliefde streken in Frankrijk is waarschi…
Weetjes over de maand juli: vakantie en ontspanningWeetjes over de maand juli: vakantie en ontspanningJuli is voor velen de maand van de ontspanning. Velen hebben vakantie. Studenten rusten uit van hun drukke examenperiode…

Carry-le-Rouet, parel aan de Blauwe KustCarry-le-Rouet, parel aan de Blauwe KustCarry-le-Rouet is een gemeente in het departement Bouches-du-Rhône (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur) in Zuid-Frankrijk.…
Toonaangevende musea in UtrechtToonaangevende musea in UtrechtUtrecht is een prachtige historische stad, die onderdak biedt aan verscheidene toonaangevende musea en daardoor een uits…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • Bert Staes, https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180730_03640089, bezocht op 31-07-2018
  • UGent, https://www.ugent.be/nl/univgent/organisatie/feiten, bezocht op 27-07-2018
  • Visit Gent, https://visit.gent.be/nl/top-10-tips, bezocht op 27-07-2018
  • Afbeelding bron 1: Hpgruesen, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Grace A, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Hpgruesen, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Hpgruesen, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Kloxklox Com, Pixabay
Willibrordus (52 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.