Speelparadijs Achterhoek: Megapret en Jan Klaassen

De Gelderse Achterhoek heeft een keur aan speelparadijzen. Een aantal daarvan zijn gevestigd op voormalige boerenbedrijven. Veel voormailig landbouwers hebben van de nood een deugd gemaakt door de landbouw vaarwel te zeggen en zich vervolgens te richten op het toerisme. Alle informatie over o.a. het Hof Van Eckberge in Eibergen, Megapret in Lievelde, Het Land Van Jan Klaassen in Braamt, partyboerderij de IJsselhoeve in Doesburg en koffieboerderij Groot Nibbelink in Sinderen.
Het speelparadijs, vaak gekoppeld aan een eetgelegenheid, is geliefd bij de Achterhoeker die er zijn kinderfeestjes organiseert of gewoon vertier voor kinderen zoekt. Ook voor het vieren van een jubileum, verjaardag, groeps- of bedrijfsuitjes weet men ze te vinden. De Achterhoek is één van de groenste provincies van Nederland en beschikt over een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk. Over de grenzen van de Achterhoek wordt nogal eens gediscusieerd, tegenwoordig ligt globaal de grens in het westen zo'n beetje bij bosgebied 't Montferland, het zuiden bij Gendringen en Aalten, het oosten bij Winterswijk, en vooruit, het noorden bij Doesburg. Veel accommodaties zijn gevestigd op geliefde pleisterplaatsen voor wandelaars en fietsers die er pauze houden voor een kop koffie met appeltaart. Veel agrariërs in de Achterhoek hebben de afgelopen jaren het roer omgegooid door zich geheel op het toerisme te richten, of hun boerenbedrijf te combineren met recreatieve activiteiten.

Hof van Eckberge, Eibergen open vanaf 30 januari 2012

Maarten Reimes en Carine Grijsen openen op 30 januari 2012 speelparadijs Hof van Eckberge, in de directe omgeving van zwembad 't Vinkennest.

Hof van Eckberge is een nieuwe, 25.000m² grote speel- en belevingsaccommodatie in Eibergen voor zowel jong als oud.
Het Hof is behalve een speelparadijs ook een geschikte locatie voor vergaderingen, feesten en partijen.
Tevens kan men er lasergamen, bowlen en bv. kookworkshops volgen. Ook is er een onderwaterwereld waar elf zoutwateraquaria te bewonderen te bewonderen zijn vol tropische, exotische vissen.

Adres:
Hof van Eckberge
Lintveldseweg 1a
7151 NK Eibergen
0545 - 46 11 00

Megapret Lievelde

Megapret is een familiepark, gesitueerd net buiten het dorp Lievelde. Het heeft een binnen en buiten gedeelte. 500m2 speelplezier binnen en 10.000m2 speelplezier buiten. De combinatie binnen/buiten maakt het ook aantrekkelijk voor schoolreisjes, gezien de weersafhankelijkheid. Zelf eten of drinken meebrengen is niet toegestaan.
Het park is zeer geschikt voor grote groepen gezien de diversiteit aan actitiviteiten. De eigenaars zijn oorspronkelijk begonnen met Binnenpret (ook de vroegere naam van het speelparadijs). Dit is gevestigd in de enorme, verbouwde schuur van hun boerderij, voorzien van een reusachtig, klimtoestel met megaglijbanen, een ballenbak, spookhuis en kinderdisco. Voor de ouders en/of begeleiders van de kinderen staan er lange rijen tafels en stoelen (met leesmappen). In de loop van de jaren is dit uitgebreid met buitenpret, waterpret en golfpret.

Het speelparadijs is opgesplitst in vier onderdelen:
 • Binnenpret (indoor, pluspunten: ideaal voor dagen met slechter weer en voor de wat jongere kinderen, gezien de overzichtelijkheid)
 • Buitenpret
 • Golfpret Adventure golfbaan, geschikt voor bedrijfsuitjes, personeelsfeesten, jubilea of familiefeesten in het Achterhoekse coulisselandschap.
 • Waterpret

Behalve dit park beheren de eigenaars ook nog twee appartementen in Berlijn (Duitsland) en een huis in Florida (VS) die ze verhuren via hun site.
Megapret
de Stegge 23
7137NC Lievelde
0544-377932


De geschiedenis van de boerderij gaat terug tot in het jaar 1279. Tegenwoordig niet meer in gebruik als actief boerenbedrijf maar een pleisterplaats met speeltuin/speelweide. Het is inmiddels een rustpunt en pauzeplaats geworden voor menig fietser en wandelaar in de regio. Ze beschikken over een oplaadpunt voor elektrische fietsen.
Buiten onder de hooimijt of binnen, in de voormalige nu nostalgisch ingerichte boerenschuur kunnen feestjes gegeven worden tot 50 personen. Ze hebben tevens arrangementen voor kinderfeestjes.
Regelmatig zijn er op de zondag folkloristische optredens.

Van begin juli tot aan het einde van september is er tegenover de koffieboerderij een maisdoolhof. Toegangsbewijzen kan men kopen op de koffieboerderij.

Koffieboerderij “Groot Nibbelink”
Nibbelinklaan 12
7065 AH Sinderen
Familie Schurink
Tel. 0315-241589


IJsboerderij 't Kempke, Etten

't Kempke is de naam van de boerderij die sinds 1959 eigendom is van de familie Winters. In 1997 is het achterhuis van hun boerderij verbouwd tot ijskeuken, winkel en opslagruimte. Momenteel runt de familie nog steeds het moderne melkveebedrijf met als doel een gedeelte van de eigen melk te verwerken tot ambachtelijk boerderij-ijs. Binnen is er voldoende zitgelegenheid en een kleine speelhoek voor jonge kinderen. Buiten is er een groot terras en een uitgebreide speeltuin met speelweide, met weids uitzicht. De ijsboerderij verhuurt ijskarren voor evenementen van 100, maar ook voor 40.000 bezoekers. Zo staan ze elk jaar met hun ijskar op Huntenpop.

IJsboerderij 't Kempke
Oude IJsselweg 3
7061 GK Etten (Terborg)
0314-325 071


Partyboerderij de IJsselhoeve, Doesburg

Restaurant & Partyboerderij de IJsselhoeve is een gerestaureerde boerenhofstede in Doesburg, gelegen in een romantisch rivierenlandschap. De boerderij is sfeervol ingericht met agrarische werktuigen en gereedschappen en ademt een nostalgische, knusse sfeer uit. Ze geven aan dat ze beschikken over de mogelijkheden om groepen van 20 tot 600 personen aan te kunnen.
Speelparadijs Binkie, het binnenspeelparadijs, is zo'n 1000 vierkante meter groot. Er is een rodelbaan, superglijbaan van 6 meter hoog, een spookhuis, klimwanden, een spinnenweb en springkussen. Voor de allerkleinsten hebben ze een speciale speelruimte ingericht. Ze hebben speciale arrangementen voor kinderfeestjes.

Partyboerderij de IJsselhoeve
Eekstraat 15
6984 AG Doesburg
0313-474444


Het Land van Jan Klaassen

Het Land van Jan Klaassen geldt als het grootste pretpark van de Achterhoek. Het is gelegen net buiten Braamt, aan de rand van bosgebied 't Montferland en vlakbij vakantiepark Palestra. De buitenspeeltuin heeft een oppervlakte van 30.000 m2, de binnenspeeltuin 2.000 m2. Het herbergt het grootste poppentheater van Nederland. Gedurende de openingstijden wordt er drie keer per dag, het gehele jaar door, in de reuzenpoppenkast een voorstelling opgevoerd, die zowel voor kinderen als volwassenen aantrekkelijk is. Hoofdpersoon in de poppenkast is natuurlijk Jan Klaassen.

In Het Land van Jan Klaassen is het meebrengen van eigen hapjes en drankjes toegestaan. Het park gaat op speelse wijze met regels om: jarige gasten mogen gratis naar binnen en er zijn regelmatig in de plaatselijke media acties met aantrekkelijke kortingen. Bij de McDonalds in Doetinchem liggen vrijwel altijd kortingsbonnen voor toegangsbewijzen. (2 voor de prijs van één, of reducties op arrangementen)
In het park is een invalidentoilet en alle ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Voor baby's is er een slaapkamer voor het middagdutje, met een leestafel voor de ouders. Verder is er een verschoningsruimte met douche babybadje en magnetron, en zelfs een wasmachine en droger.

Het park beschikt over twee feestzalen voor festiviteiten:
 • de "Theaterzaal" voor groepen tussen de 50-200 mensen
 • "Taverne van Graaf Otto van Gelre" voor groepen tussen de 25 en 50 personen

Het Land van Jan Klaassen
Gildeweg 6
7047 AR Braamt
0314-684777
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
All-inclusive-pretparken en -speelparadijzen in NederlandAll-inclusive-pretparken en -speelparadijzen in NederlandNaar het pretpark of (indoor) speelparadijs met de (klein)kinderen kan, zeker wanneer je ter plekke nog eten en drinken…
Vakantiebestemming de AchterhoekVakantiebestemming de AchterhoekVakantiebestemming de Achterhoek. Het is ieder jaar weer een klus om de vakantiebestemming te bepalen. De Achterhoek is…
De leukste indoor speeltuinen van NederlandDe leukste indoor speeltuinen van NederlandIs het vakantietijd, dan is het leuk om met de kinderen een dagje op stap te gaan. Omdat je niet altijd op het weer kunt…
Jan Klaassen - personage in de Nederlandse poppenkastJan Klaassen - personage in de Nederlandse poppenkastIn Nederland is Jan Klaassen het bekendste personage in de poppenkast. Hij is getrouwd met Katrijn. Dit koppel heeft in…

Het Spoorwegmuseum in Utrecht, leuk voor jong en oud!Het Spoorwegmuseum in Utrecht, leuk voor jong en oud!Treinen hebben een aantrekkingskracht op jong en oud. In het Spoorwegmuseum te Utrecht kun je genieten van de historie v…
Ponyparkcity en Slagharen: plezier voor jong en oud!Ponyparkcity en Slagharen: plezier voor jong en oud!Een park waar je de hele dag over een pony mag beschikken, waar je rijles krijgt, waar je een duik kan nemen in een zwem…
Bronnen en referenties
 • www.megapret.nl
 • www.koffieboerderij.nl
 • www.allez4kidz.nl
 • www.tctubantia.nl
 • www.janklaassen.nl
 • www.hofvaneckberge.nl
 • www.hofvaneckberge.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 07-01-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.