Ponyparkcity en Slagharen: plezier voor jong en oud!

Ponyparkcity en Slagharen: plezier voor jong en oud! Een park waar je de hele dag over een pony mag beschikken, waar je rijles krijgt, waar je een duik kan nemen in een zwembad, waar je mag gaan mini-golfen, waar er 's avonds leuke shows zijn? Een attractiepark met meer dan 30 attracties voor groot en klein? Een leuke bungalow, een tipi of een tent in een groene omgeving? Vriendelijk personeel en een kinderboerderij? En dit alles voor een all-in prijs? Dan moet je in Collendoorn bij Ponyparkcity zijn en met het speciale treintje naar attractiepark Slagharen gaan!

Ponyparkcity in Collendoorn

In het Noorden van Nederland, in de buurt van Zwolle en Meppel, ligt een klein, landelijk dorpje, Collendoorn. En toch is dit kleine dorpje gekend in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland! Want het is daar dat zich Ponyparkcity bevindt. Een bungalowpark in een bos waar meer dan 300 shetlandpony's aanwezig zijn.

Het park

Het bungalowpark bevindt zich in een bos. De huisjes staan in groepjes van zes bij elkaar. Ieder huisje bestaat uit een slaapkamer met twee stapelbedden, een badkamertje met douche en WC en een woonkamer / keuken met zithoek en eethoek. Van de zitbank in de woonkamer kan een dubbel bed worden gemaakt. De bungalows zijn voorzien voor zes personen (2 volwassenen, 4 kinderen) maar mits bijbetaling mogen er vijf kinderen mee. Deze kinderen moeten niet per sé van hetzelfde gezin zijn. Voor buiten is er een tafeltje en zes stoelen. De huisjes staan tussen de bomen en je hebt genoeg grond rond het huisje om lekker, gezellig buiten te kunnen zitten en de kinderen te laten ravotten. De kinderen kunnen er de pony laten grazen, hem vastmaken en rustig roskammen of hem eten en drinken geven. De meeste bungalows hebben zelfs genoeg terrein voor een partijtje voetbal of een potje badmington. Honden zijn wel verboden, voor de veiligheid van de pony's. Aan de ingang van het bungalowpark bevindt zich een speeltuin / zandbak. Op het centrale pleintje vind je een kruidenierswinkeltje, een restaurant / saloon, een smidse, een wasserij, een souvenirswinkeltje en het zwembad. In het midden is er een terras en een speeltuin / zandbak. Naast het plein bevindt zich de minigolf en de arena waar de rijlessen, de buitenspektakels en de barrelraces worden gehouden. Nieuw sinds 2010 is de binnenhall, in een gloednieuw gebouw. Hier kunnen de buitenactiviteiten plaatsvinden wanneer het slecht weer is. Sinds 2009 zijn er eveneens nieuwe bungalows, iets luxueuzer en helemaal van hout. Buiten is er een rocking-chair en ook de meubeltjes zijn overal van hout. Deze bungalows bevinden zich naast de nieuwe hall. Zowel in het oude gedeelte van het park als in het nieuwe gedeelte zijn er overal paden waar je met de pony's mag rijden.

De aankomst

Wanneer je aankomt in het park, meld je je aan bij de receptie. Daar wordt gecheckt of je wel geboekt hebt en of alles betaald is. Is dat niet het geval, dan kan je boeken en betalen met een creditcard. Je krijgt dan de sleutel van je bungalow en een leuke verrassing voor de kids. Vroeger zaten er steevast badmingtonraketten in het welkomstpakket en een aantal magazines voor kinderen, waaronder natuurlijk minstens één magazine over paarden. Verder ook blikjes cola en een pakje chips of popcorn. Sinds 2010 is het pakket aangepast en zit alles in een bijzonder mooie en handige tas. In de tas zitten ook kortingsbonnen voor een hapje en een drankje in de saloon en de bingoformulieren voor de bingo op vrijdagavond.

Hoe verloopt je verblijf in Ponyparkcity?

Je kan een verblijf boeken voor een weekend. Je komt dan aan op vrijdagmiddag of -avond en mag blijven tot zondagavond. Of je kan een midweek boeken van maandag tot vrijdag of een hele week van vrijdag tot zondag. Er is zoveel te doen om en rond het park dat je je geen moment zal vervelen! Eerst en vooral is er op vrijdagavond de bingo. Deze is speciaal voor kinderen, ook de prijzen zijn op hen afgestemd. Tussendoor zijn er ook optredens van Dan Wheeler, die countrymuziek ten berde brengt. Verder mogen de kinderen iedere dag per bungalow één pony gaan halen. Een extra pony kan verkregen worden mits bijbetaling. De pony's mogen bij de kinderen blijven van 11 uur 's morgens tot 17.30 's avonds. Met de speciale kaart waarop staat hoeveel dagen je in het park verblijft, ga je op zaterdagmorgen om 10 uur naar de ponyrijles. Deze is verplicht. Je krijgt er uitleg over de pony, over hoe je het paard moet behandelen, wat mag en niet mag en hoe je moet rijden. Papa's en mama's kunnen ondertussen genieten van een gratis kopje koffie. Daarna mag je je pony gaan halen. Je krijgt dan een stempel dat je de instructies hebt gevolgd. Een tok is verplicht maar kan je huren in de saloon mocht je er zelf geen hebben. En dan mag je de hele dag met je pony rondwandelen. Best vermoeiend voor papa of mama, want er moet steeds een volwassenen bij zijn om het dier te begeleiden. Op zaterdagmiddag om 13 uur is er de regendans, speciaal voor de kleintjes. Rond de wigwam wordt er gedanst en gelachen. Daarna is er de barrelrace. Hierbij moeten de kinderen een parcours en proefjes afleggen te paard. Iedereen krijgt een medaille en de beste krijgt een beker. Dan Wheeler laat zien hoe een paard nieuwe hoefijzers krijgt aangemeten in de smidse. Daarna is er een spektakel over het Wilde Westen en als uitsmijter verschijnt Zorro op zijn zwarte paard. Wanneer de paardjes binnen moeten, kan je gaan zwemmen of gaan minigolven. Eten kan je in de bungalow of in de saloon. Op zaterdag is er een barbecue en worden er Mexican songs geïnterpreteerd. 's Avonds is er een spektakel met de Daltons en daarna een clown. Ook hier is alles op kinderen gericht en heel interactief. Iedereen mag meedoen en geregeld worden er kindjes op het podium geroepen voor een spelletje. Zondag begint alles van voren af aan. Je kan een pony gaan halen. 's Middags is er de Miss Pony verkiezing. Bedoeling is dat je jezelf en je paard versiert. Een jury beslist dan wie de mooiste combinatie heeft. Natuurlijk mogen ook jongens meedoen met een stoere versie. Daarna mogen de papa's en de mama's een ritje maken op een groot paard. Op zondagavond is er opnieuw een bingo. Verblijf je een hele week, dan is er iedere avond een andere show en iedere dag andere animatie.

Het vertrek

Wanneer je de bungalow hebt opgekuist, ga je de sleutel afgeven bij de receptie. Ook bij het vertrek is er een leuke attentie voor groot en klein. Bij de receptie kan je de CD van Ponyparkcity verkrijgen met leuke meezingliedjes voor kinderen op. Na het op tijd uitchecken ben je wel vrij om nog iets te gaan eten in de saloon of nog een laatste show mee te pikken.

Pony's beu?

Naar Slagharen

Op zes kilometer van Ponyparkcity ligt attractiepark Slagharen. Tussen de twee parken rijdt er om het uur een treintje, maar je mag ook met je eigen auto gaan. Er is een grote parkeerplaats aan de overkant van het attractiepark. De toegang tot Slagharen is gratis en zit mee in je verblijf van Ponyparkcity. Je mag zo dikwijls naar Slagharen als je maar wil. In Slagharen zijn meer dan 30 attracties voor jong en oud. Er is de piratenboot, de vliegende mat, de free fall, de achtbaan, de wildwaterbaan, etc. voor de groten en de dapperen. Voor de kleintjes zijn er oude autootjes, vliegende olifanten, houten paardjes op een parcours, een mooie, antieke paardenmolen, een oude kermismolen, een reuzenrad, een goudzoekersparcours en nog veel meer. Je kan het park rond met een trein of met een kabelbaan. Gedurende de hele dag zijn er ook shows en spektakels op bepaalde uren. En er is de 4D-cinema met elk jaar een nieuwe animatiefilm. Er is een streetparade met leuke figuren. Randy en Rosie, de twee wasberen, hebben ook hun eigen spektakel en een heel leuk liedje. Vanaf oktober is er ook 's avonds een parade, met sfeervol verlichte wagens. In het park is een groot overdekt zwembad met glijbaan. Attractiepark Slagharen behaalde in 2010 en in 2011 een Zoover Award. Je kan ook in Slagharen verblijven. Er zijn verschillende formules. Je kan in een bungalow of in een wigwam verblijven. In de bungalows zijn honden toegestaan mits bijbetaling, in de wigwams mogen geen honden binnen. Sinds 2014 zijn er terug pony's in Slagharen! Je kan dus nu in Slagharen verblijven en genieten van een pony bij je deur. Een leuke optie voor een gezin met kinderen waarvan er sommigen graag ponyrijden en anderen liever op attracties zitten. Ook in de buitenlucht vind je hier een zwembad. 's Avonds is er animatie voorzien (bingo, spektakel...).

Bron: Allysia2015, PixabayBron: Allysia2015, Pixabay
Nieuw sinds 2010 / 2011 zijn de winterdagen. Tijdens de kerstvakantie kan je gaan genieten van Ijskoud Slagharen. In Winterwonderland Slagharen kun je lekker gaan eten, genieten van de winterse aankleding van het park, van de sfeervolle muziek, van de magisch verlichte hoofdstraat, kun je je verwarmen aan de vuurkorven en kijken naar de Miracle of Lights Parade. Dit allemaal voor zo'n 70 euro per persoon. De liefhebbers kunnen ook nog eens blijven slapen in een lodge. Hiervoor betaal je rond de 35 euro p.p.p.n. In 2012 werd dit wegens groot succes herhaald en ook de jaren nadien zal er van alles te beleven vallen in Interwonderland Slagharen.

Sinds april 2012 is Slagharen trouwens ook nog eens een zusterbedrijf geworden van Movie Park in Duitsland en van Bobbejaanland in België. Dit opent weer nieuwe perspectieven! Begin 2013 vertaalde zich dat al door de komst van maar liefst vier nieuwe attracties voor Slagharen, opgesteld in de wereld van Jules Verne. In Expedition Nautilus kan je met 36 andere avonturiers een heus watergevecht aangaan. Gegarandeerd dat je er een nat pak aan overhoudt. Nog meer water, maar dan op het droge, krijg je in Fogg's Trouble. Hier zit je in een grote boot die van links naar rechts en van boven naar onder gaat. Voor mensen met een stevige maag! Magic Bikes is een kalmere attractie voor de kleinsten onder ons. In de molen mag je de fietsen zelf de lucht in trappen. Hou je meer van auto's? Dan moet je in The Passepartout Explorer zijn. Hier kan je een rijbewijs halen in een heus autopark.

Nieuw sinds 1 mei 2015 is het Aqua Mexicana. Voor de echte waterratten is dit speelparadijs in Mexicaanse sfeer het mekka! In dit waterpark van 5200 m² staan tien glijbanen waarvan drie met special effects, samen goed voor meer dan een halve kilometer glijplezier. Vijf zwembaden om verfrissing in te zoeken. Daarnaast een bubbelbad voor 70 personen, uniek in Nederland. De inkom van dit waterparadijs is gratis voor mensen die in Slagharen verblijven. Bezoekers betalen 7 per dag, kampeerders en mensen die verblijven in de Wigwamwereld betalen ook maar hebben een speciaal voordeeltarief. Aqua Mexicana is dagelijks open van 10 tot 21 uur. Vanaf 12 jaar mag men alleen komen, onder 12 jaar moet er begeleiding bij zijn.

2016: einde van de Tunder Loop

Het bekende houten treintje op de achtbaan, de Tunder Loop, werd in september 2016 na 37 jaren dienst ontmanteld. Er waren tal van leuke activiteiten voor zijn laatste weekend en de opbrengst hiervan ging naar SOS Kinderdorpen. Mensen konden een speciaal arrangement boeken, de Tunder Loop zelf bedienen en abseilen van de lifthill. Je mocht overnachten onder de Tunder Loop in een tentje. Of je kon de lifthill beklimmen. Een niet te missen weekend voor de liefhebbers van de Tunder Loop, een van de meest gefotografeerde plekken van Slagharen!

Buiten de attractieparken: tijd voor natuur en shopping

Het Collendoornerbos

Tussen Slagharen en Collendoorn ligt het Collendoornerbos. Wat vroeger een stort was, is nu een leuke plek om te wandelen. Er zijn drie gevarieerde routes uitgestippeld met verschillende lengtes. Je komt door een bos en langs weilanden, waarin, hoe kan het ook anders, pony's staan te grazen!

Hardenberg

In het dorpje Hardenberg kan je gezellig gaan winkelen of gewoon wat rondslenteren. Op maandagmorgen is er een markt. Je kan er een leuke fietstocht van maken als je je fietsen bijhebt.

Ponyparkcity versus Slagharen

Ponyparkcity

In Ponyparkcity heb je natuurlijk de bonus van de pony's, wat je in Slagharen niet hebt. Ponyparkcity ligt in een bos, dus het is er erg rustig en gemoedelijk. Het is er erg familiaal en alles is op kinderen gericht. Het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam en velen werken er al jaren. Zij kennen dan ook de vaste klanten, want vele families komen al vele generaties lang naar dit park. Extra is dan ook dat je naar Slagharen mag voor dezelfde prijs.

Slagharen

Slagharen is veel groter en er is dus meer volk. De spektakels zijn onpersoonlijker en meer op volwassenen gericht. Je hebt er sinds 2014 ook een pony ter beschikking. Het is een attractiepark, dus er komen ook mensen van buitenaf voor één dag. De sfeer is er heel wat minder gemoedelijk en familiaal. Aqua Mexicana is natuurlijk een extra troef om volk te lokken, ook mensen die niet van pretparken en snelle attracties houden.

Beide parken zijn ook erg geschikt voor familie-of kinderfeestjes. Op aanvraag kan je twee bungalows krijgen die naast mekaar liggen. Samen eten en spelen, de max toch!

Beide formules zijn interessant en voordelig. Toen onze kinderen klein waren, kozen ze steevast voor Ponyparkcity! Ieder jaar moesten we minstens eenmaal gaan, zeker acht jaar lang! En wanneer we vertrokken en we vroegen wie er terug wou, klonk het onveranderlijk in koor "ikke!". Ze kregen er maar niet genoeg van! Toen ze wat groter waren, konden ze sommige dingen al alleen doen, zoals het zwembad of de minigolf en dan konden wij gezellig genieten van een glaasje wijn in het zonnetje onder de bomen! Als tiener kozen ze meer voor Slagharen, omdat ze te groot waren geworden voor de pony's. Attracties en waterpret, de max. Nu gaan zij alleen naar slagharen met hun vrienden. En binnen enkele jaren kunnen we terug naar Ponyparkcity met de kleinkinderen! Dat is nu eenmaal de grote troef van beide parken. Door ze te koppelen vindt elke generatie er zijn gading!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ponyparkcity en attractiepark SlagharenPonyparkcity en attractiepark SlagharenPonypark Slagharen, ponyparkcity. Ponyparkcity werkt nauw samen met Attractiepark Slagharen. Het ligt in de gemeente Ove…
Ponyparkcity in OverijsselPonyparkcity in OverijsselVlak bij Slagharen in de provincie Overijssel vindt je in een bosrijke omgeving Ponyparkcity. Het is een ideale vakantie…
Attractiepark Slagharen; de geschiedenis van een pretparkAttractiepark Slagharen; de geschiedenis van een pretparkOntdek de geschiedenis van Attractiepark Slagharen en Shetland Ponypark Slagharen, een pretpark in de Nederlandse gemeen…

Speelparadijs Achterhoek: Megapret en Jan KlaassenDe Gelderse Achterhoek heeft een keur aan speelparadijzen. Een aantal daarvan zijn gevestigd op voormalige boerenbedrijv…
Ballonvaren in parc André Citroën - ParijsEen modern park is te vinden op het terrein van de voormalige Citroën autofabrieken. Dit park wordt omsloten door modern…
Bronnen en referenties
Reacties

Quinty de Crom, 27-12-2015
Hallo ik heb een vraagje.
hoe duur is ponyparkcity als je wilt logeren in een huisje met een pony erbij, hoe duur is dat nu dan?
groetjes Reactie infoteur, 15-01-2016
Op www.ponyparkcity.nl vindt u steeds de meest actuele prijzen alsook de speciale aanbiedingen van het ogenblik.

Tevens kan u zich aanmelden voor een nieuwsbrief en dan krijgt u regelmatig aanbiedingen in uw mailbox.

Veel plezier!

Meid, 18-05-2013
Hoi leuke artikel,
Ik heb een vraagje. Kunnen er ook bezoekers in en uitkomen in het park?

Pony park city
Mijn zoontje is binnenkort jarig. En ik wilde graag dat er bezoekers bij ons huisje komen, Waar kunnen ze hun auto parkeren?

groejtes Reactie infoteur, 21-05-2013
Hallo,

Bezoekers mogen het park in, maar moeten zich wel melden aan de receptie. Ze mogen niet blijven slapen.

Voor een extra pony moet je bijbetalen, per pony per dag.

Alvast een leuk verjaardagsfeest!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.