Attractiepark Slagharen; de geschiedenis van een pretpark

Attractiepark Slagharen; de geschiedenis van een pretpark Ontdek de geschiedenis van Attractiepark Slagharen en Shetland Ponypark Slagharen, een pretpark in de Nederlandse gemeente Hardenberg. Draaimolens, achtbanen en andere sensationele attracties; ze horen allemaal bij een dagje Attractiepark Slagharen. De publiekstrekkers van vandaag lijken echter in de verste verte niet op de 'attracties' die er in 1963 te vinden waren in Slagharen. Hoewel de vrijevaltorens, boomstamattracties en schommelboten van vandaag het park wel populairder maakten, waren het de shetlandpony's die het park groot en bekend maakten.

Geschiedenis Attractiepark Slagharen


1960: Henk Bemboom gaat op zoek naar een nieuwe geldwinning

In de jaren ’60 van de twintigste eeuw kunnen meer en meer gezinnen het zich permitteren om een auto te kopen. Dat ten nadele van heel wat lokale zelfstandigen, waar onder andere Henk Bemboom deel van uitmaakt. Bemboom baatte een kleine winkel uit in het Nederlandse dorpje Slagharen. Door de toenemende mobiliteit van de Nederlandse bevolking verloor hij echter heel wat van zijn klanten. Die konden namelijk makkelijker de, vaak goedkopere, grootwarenhuizen in de steden bereiken en lieten de winkel van Bemboom links liggen.

Met het probleem van de wagen in het achterhoofd bedacht de winkelier een plan om zelf ook te profiteren van de extra mobiliteit van de Nederlander. Bemboom beslist om enkele vakantiehuisjes voor toeristen te bouwen rond een ouder boerderij, dat op afraden van heel wat sceptici. Om extra aantrekkingskracht te creëren kocht hij tevens enkele shetlandpony's die hij samen met ieder vakantiehuisje verhuurde. Zowel vakantiehuisjes als pony’s waren toentertijd nog uiterst zeldzaam in Nederland.

1963: Shetland Ponypark Slagharen gaat open voor publiek

Toen Shetland Ponypark Slagharen tijdens het Pinksterweekend in 1963 opende waren er 24 vakantiehuisjes. Dankzij de enorme populariteit besliste Bemboom nog datzelfde jaar om het aantal huisjes uit te breiden. Al snel werd ook de eerste speeltuin en zelfs een zwembad gebouwd om de gasten langer bezig te kunnen houden. Ondertussen werd het park steeds populairder in binnen- en buitenland.

Toen Shetland Ponypark Slagharen een zwembad bouwde gooide dat trouwens hoge ogen bij het grote publiek. Zwembaden waren indertijd namelijk erg uniek en een relatief nieuw gebeuren voor de middenklasse. Naast de vakantiehuisjes die verhuurd werden met een shetlandpony bleek het park dus opnieuw een troef gevonden te hebben. Alle attracties konden trouwens apart betaald worden waardoor het voor de meeste gezinnen een voordelig dagje uit was.

1970: Eén entreeprijs en de eerste echte attracties

Met nog meer nieuwe attracties besliste Bemboom in 1972 om één entreeprijs te vragen om onbeperkt te kunnen genieten van de attracties in Shetland Ponypark Slagharen. Een idee dat opnieuw bijzonder goed onthaald werd bij het grote publiek. Wanneer een gezin het park vóór 1972 bezocht moesten ze namelijk alles apart betalen, daardoor vertrokken sommige gezinnen al in de namiddag. Met de invoering van één tarief bleven ook deze gezinnen langer en gingen ze meer geld uitgeven aan onder andere eten en drinken.

Het jaar 1973 was een waar kantelpunt voor Shetland Ponypark Slagharen. Het park bouwde in dat jaar namelijk zijn eerste echte attractie; de Octopus die er anno 2014 nog altijd staat. Later in de jaren '70 volgden nog vele andere mechanische attracties zoals de Cable Car zetellift in 1976, de Enterprise in 1977, de Monorail in 1978 en de Thunder Loop achtbaan in 1979. Net zoals de Octopus draaien al deze attracties anno 2014 nog steeds hun rondjes.

1980: Shetland Ponypark Slagharen kent een groeispurt

In de jaren ’80 van de twintigste eeuw leek Shetland Ponypark Slagharen niet meer te stoppen. Steeds grotere attracties maakten hun opwachting in het park zoals de Flying Cloud in 1984 en het overdekte zwembad in 1987. In deze periode werd het park ook opgenomen in het dagtochtenprogramma van de Nederlandse Spoorwegen. Niet zonder succes, want vier jaar lang was het park de populairste dagtocht van Nederland.

Het was echter niet alles plezier wat de klok sloeg. In 1981 brak er een grootse brand uit waarbij verschillende attracties verloren gingen. Onder andere een restaurant, een groot orgel, een carrousel en een station van de monorail ging volledig in de vlammen op. Hoewel de oorzaak tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk is, beweren sommige kwatongen dat de brand indertijd aangestoken is.

1990: Henk Bemboom maakt plaats voor de jonge generatie

In 1990 was het welletjes voor oprichter Henk Bemboom gaf hij de fakkel door aan zijn kinderen. Ook de nieuwe leiding had dezelfde visie als hun vader; investeren loont. Tijdens dit decennium bleef het park dan ook quasi jaarlijks een nieuwe attractie bouwen. Zo kwam er in 1994 waterspeelplaats Randys Water Splash, in 1996 de Tomahawk, in 1997 piratenboot Pirate, in 1998 torenattractie Eagle en in 1999 panoramatoren Sky Tower

Bouwe en Henric Bemboom, respectievelijk de zoon en dochter van Henk, hadden echter begrepen dat het toekomstige pretparklandschap meer moest bieden dan mechanische attracties. Het was dan ook tijdens de jaren '90 dat het park zich steeds meer ging toeleggen op show en entertainment. Naast allerhande straatentertainment waren er ook verschillende optredens op podia, speciaal daarvoor werden een nieuw Saloon en het Westerntheater gebouwd.

2000: Meer entertainment en een nieuw gezicht voor het ponypark

In de jaren '00 van de éénentwintigste eeuw bleef de familie Bemboom zich verder toespitsen op het steeds belangrijker wordende entertainment. Dat uitte zich onder andere in de Slagharen Zomerparade van 2005 en de Miracle of Lights Parade in 2006. Ondertussen bleef men ook het vakantiepark uitbreiden met een nieuwe camping naast het bestaande park.

Ondertussen bleef men echter ook investeren in nieuwe attracties. In tegenstelling tot de eerdere decennia opende men in de jaren '00 echter niet bijzonder veel mechanische attracties, al waren de investeringen die men wel deed niet van de minste. Zo bouwde het park onder andere de Mine Train achtbaan en de Wild West Adventure dark ride in 2001 en vrijevaltoren Free Fall in 2003.

In 2008 kreeg het park uiteindelijk een nieuw gezicht aangemeten. De oude naam - Shetland Ponypark Slagharen - was namelijk al vele jaren niet meer representatief voor wat er afspeelde in het park. De vrijetijdsbestemming was ondertussen uitgegroeid van een recreatiepark met een speeltuin tot een heus resort met attracties, een zwembad en heel wat slaapaccommodaties. In 2008 veranderde de naam van het park dan ook in Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

2010: Een nieuw tijdperk met een nieuwe eigenaar

In 2011 trok Attractie- en Vakantiepark Slagharen al bijna 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Een heuse opdracht voor een familie om te runnen en omdat er geen geschikte opvolging gevonden kon worden besloot de familie Bemboom om hun park te verkopen aan de Spaanse pretparkketen Parques Reunidos, eigenaar van onder andere Bobbejaanland en Movie Park Germany.

De nieuwe eigenaar liet zich bij andere parken al kenmerken als een niet erg vrijgevige geldschieter. Groot was de verbazing dan ook toen het park in 2012 bekend maakte dat het vier nieuwe attracties kreeg voor zijn vijftigjarige jubileum in 2013. Feit was echter dat Attractiepark Slagharen met een verouderd attractieaanbod zat doordat het in al die tijd enkel attracties bouwde, maar zelden of nooit er eentje afgebroken heeft.

In 2013 opende het park met Jules Verne Adventureland uiteindelijk zijn grootse nieuwigheid voor 2013. Jules Verne Adventureland is een themagebied dat enkele oude attracties in zich opnam, maar ook enkele nieuwigheden bevatte zoals waterattractie Expedition Nautilus, Magic Bikes en Passepartout Explorer. Om plaats te maken voor deze nieuwe attracties moesten wel drie andere oudheden afgebroken worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ponyparkcity en attractiepark SlagharenPonyparkcity en attractiepark SlagharenPonypark Slagharen, ponyparkcity. Ponyparkcity werkt nauw samen met Attractiepark Slagharen. Het ligt in de gemeente Ove…
Ponyparkcity in OverijsselPonyparkcity in OverijsselVlak bij Slagharen in de provincie Overijssel vindt je in een bosrijke omgeving Ponyparkcity. Het is een ideale vakantie…
Bespaartips: Pretpark en dierentuin bezoekBespaartips: Pretpark en dierentuin bezoekBespaartips zijn altijd welkom, want de gevolgen van de financiële crisis zijn in Nederland nog goed merkbaar. Het blijk…

Familiepretpark JulianatorenFamiliepretpark JulianatorenFamiliepretpark Julianatoren is een pretpark wat zich vooral richt op kinderen tot twaalf jaar. Het park beschikt over d…
Disneyland Parijs; Overnachten in Davy Crockett RanchVoor een bezoek van meerdere dagen aan Disneyland Parijs zijn er talloze overnachtingsmogelijkheden. Eén daarvan is Dins…
Bronnen en referenties
  • http://www.parkspot.eu/nostalgia/nostalgie-pretparken/pretpark-postkaarten/slagharen-postkaarten-nostalgie/
  • http://www.parkworld.nl/nl/nederland/attractiepark-slagharen/geschiedenis-slagharen
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.