InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Buitenland > Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintje
nieuws uitgelicht

Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintje

Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintje In Shanghai bevindt zich het Shanghai Disney Resort. Net als alle Disney parken heeft het park een kasteel, maar anders dan in de andere Disney parken bezit het Disney Resort Chinese eigenschappen. Ook Nederland is vertegenwoordigd in het Shanghai Disney Resort. Giethoorn maakt onderdeel uit van het Disney park, want Nederland en Giethoorn zijn goed bekend in China.

Disney-parken vind je overal

Over de hele wereld komen we de Disney-parken tegen, in Frankrijk (Parijs), in Japan (Tokyo), in de VS (Florida en Californië) en in China (Hong Kong). Het nieuwste park dat op 16 juni 2016 wordt geopend is het Shanghai Disney Resort in China dat wordt geëxploiteerd door de Shanghai Shendi Group en The Walt Disney Company. Het Shanghai Disney Resort beslaat 1000 hectare in het Pudong New District. In het park bevinden zich twee hotels met een capaciteit van 1220 kamers. Eveneens bezit het park een winkelcentrum van ongeveer 46.000 m², een Chinese tuin en een meer. De tuin zal worden gebruikt voor verschillende activiteiten.

Het Shanghai Disney Resort krijgt een Chinees karakter

Het Disney Resort is een echt Disney park met het overbekende Disney kasteel. Toch heeft het park een duidelijk Chinees karakter. Anders dan in de andere Disney parken zijn er in het Shanghai Disney Resort kenmerken terug te vinden die te maken hebben met de Chinese gewoontes, legendes en gebruiken. Gericht op de Chinese bezoeker ontstaat er een Chinees Disneyland met shows en entertainment bedacht en uitgevoerd door Chinezen. Bij de totstandkoming van het park is ook gekeken naar het gedrag van bezoekers van het Hong Kong Disney Resort. Gemiddeld besteden de bezoekers in het park in Hong Kong twee keer zoveel tijd aan eten en drinken dan de bezoekers van andere parken. Bij de bouw van het park in Shanghai is hier rekening mee gehouden.

Voor het park in Shanghai worden nieuwe ideeën gelanceerd

Het Chinese themapark heeft de kenmerken van een Disney park, toch wijkt het af van de andere Disney parken:
 • Er is een rechthoekig plein dat bewoond wordt door Mickey Mouse en zijn vriendjes: Mickey Avenue, hier bevindt zich ook de hoofdingang en kunnen de bezoekers op de foto met hun favoriete Disney figuren. Voor souvenirs kan men terecht bij de Avenue M Arcade.
 • In plaats van een Central Plaza (The Hub) krijgt Shanghai Disneyland een gigantisch groen park (Gardens of Imagination) dat zich bevindt tussen Mickey Avenue en het kasteel.
 • Shanghai Disneyland krijgt het grootste kasteel van de Disney parken, het Enchanted Storybook Castle dat uit meerdere verdiepingen bestaat.
 • Geen Space Mountain maar een Tron achtbaan ontleend aan de Disney film Tron Legacy uit 2010.
 • Het park is het eerste Disney park met een echte wildwaterrivier.
 • Piraten krijgen hun eigen land: Treasure Cove.
 • Bezoekers kunnen een boottocht dwars door het kasteel (het Enchanted Storybook Castle) maken.
 • Shanghai Disneyland komt met een vernieuwde versie van Soaring waarbij passagiers over de hele wereld reizen: Soaring over the Horizon.
 • Een geheel vernieuwd Tomorrowland dat in niets doet denken aan de bestaande Tomorrowlands compleet met achtbaan en vliegtuigmolen. In het Chinese Tomorrowland komen we ook de personages uit Star Wars en Marvel tegen.
 • Disneytown heeft naast winkels en restaurants het Walt Disney Grand Theatre. Hier wordt de musical The Lion King opgevoerd in het Mandarijn.

Giethoorn onderdeel van het Shanghai Disney Resort

Een deel van het pretpark in Shanghai krijgt een Hollands thema. Een pittoresk dorp als Giethoorn zal daar onderdeel van gaan uitmaken. Hiervoor is in 2015 een Chinese delegatie afgereisd naar Giethoorn om inspiratie op te doen zodat de kenmerkende Gieterse stijl ook in Shanghai voor bezoekers beschikbaar is.

China is voor de Nederlandse toeristische sector van groot belang. Via de Chinese sociale media en de Chinese reisbureaus wordt Nederland op grote schaal gepromoot. Ook Giethoorn is goed bekend bij de Chinese bezoekers. Elk jaar komen er duizenden toeristen naar het bekende waterdorp en de verwachting is dat de bezoekersaantallen alleen nog maar toe zullen nemen. Naast de bekende highlights als de Zaanse Schans, de Amsterdamse grachten en de Keukenhof, doen ook steeds meer Chinese bezoekers Giethoorn aan. Vooral in de zomermaanden vindt u er meer Chinese toeristen dan andere toeristen. Zelfs op het bordspel Monopoly heeft Giethoorn een plek weten te veroveren en vanaf 2016 is het dorp dus ook te bekijken in het Shanghai Disney Resort.
© 2015 - 2018 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden VS: Disney World FloridaDisney World Florida is het grootste attractiepark van heel de wereld. Jaarlijks trekt het park dan ook 18 miljoen bezoe…
Disney Treasures: Disneyland USADisney Treasures: Disneyland USADisneyland, waarschijnlijk heeft u er al wel eens van gehoord. Het is een zeer groot pretpark dat bedacht is door The Wa…
Geheimen en weetjes van Disneyland ParijsGeheimen en weetjes van Disneyland ParijsDisneyland Paris werd in 1992 geopend onder de naam Euro Disney. Het resort omvat twee pretparken, een uitgaansgebied en…
Disneyland Parijs: tickets, kaartverkoop en openingstijdenWie is er niet opgegroeid met Disney? Kinderen en ook volwassenen worden al vele decennia geraakt door de magie van Disn…
Disney Treasures: The adventures of Oswald the lucky RabbitDeze Disney Treasure vertelt over Oswald the lucky rabbit. Oswald was een creatie van the walt disney studios en is de v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ErikAggie, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Disney_Resort
 • http://nl.gbtimes.com/leven/disney-shanghai-zal-veel-meer-dan-alleen-een-imitatie-worden
 • http://www.parkplanet.nl/2250-shanghai-disneyland-china-wordt-anders
 • http://nos.nl/artikel/2064258-chinees-disneypark-bouwt-giethoorn-na.html
 • http://www.brederwiedekrant.nl/48080.html
 • http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/10/giethoorn-mogelijk-onderdeel-van-chinese-disneyland

Reageer op het artikel "Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: 17-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!