Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintje

Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintje In Shanghai bevindt zich het Shanghai Disney Resort. Net als alle Disney parken heeft het park een kasteel, maar anders dan in de andere Disney parken bezit het Disney Resort Chinese eigenschappen die te maken hebben met de Chinese gewoontes, legendes en gebruiken. Ook Nederland is vertegenwoordigd in het Shanghai Disney Resort. Giethoorn maakt onderdeel uit van het Disney park, want Nederland en Giethoorn zijn goed bekend in China.

Disney-parken vind je overal

Over de hele wereld komen we de Disney-parken tegen, in Frankrijk (Parijs), in Japan (Tokyo), in de VS (Florida en Californië) en in China (Hong Kong). Op 16 juni 2016 werd het Shanghai Disney Resort in China geopend, dat wordt geëxploiteerd door de Shanghai Shendi Group en The Walt Disney Company. Het Shanghai Disney Resort beslaat 1000 hectare in het Pudong New District. In het park bevinden zich twee hotels met een capaciteit van 1220 kamers. Eveneens bezit het park een winkelcentrum van ongeveer 46.000 m², een Chinese tuin en een meer. De tuin wordt gebruikt voor verschillende activiteiten.

Het Shanghai Disney Resort krijgt een Chinees karakter

Het Disney Resort is een echt Disney park met het overbekende Disney kasteel. Toch heeft het park een duidelijk Chinees karakter. Anders dan in de andere Disney parken zijn er in het Shanghai Disney Resort kenmerken terug te vinden die te maken hebben met de Chinese gewoontes, legendes en gebruiken. Gericht op de Chinese bezoeker ontstaat er een Chinees Disneyland met shows en entertainment bedacht en uitgevoerd door Chinezen. Bij de totstandkoming van het park is ook gekeken naar het gedrag van bezoekers van het Hong Kong Disney Resort. Gemiddeld besteden de bezoekers in het park in Hong Kong twee keer zoveel tijd aan eten en drinken dan de bezoekers van andere parken. Bij de bouw van het park in Shanghai is hier rekening mee gehouden.

Voor het park in Shanghai worden nieuwe ideeën gelanceerd

Het Chinese themapark heeft de kenmerken van een Disney park, toch wijkt het af van de andere Disney parken.
 • Er is een rechthoekig plein dat bewoond wordt door Mickey Mouse en zijn vriendjes: Mickey Avenue, hier bevindt zich ook de hoofdingang en kunnen de bezoekers op de foto met hun favoriete Disney figuren. Voor souvenirs kan men terecht bij de Avenue M Arcade.
 • In plaats van een Central Plaza (The Hub) krijgt Shanghai Disneyland een gigantisch groen park (Gardens of Imagination) dat zich bevindt tussen Mickey Avenue en het kasteel.
 • Shanghai Disneyland krijgt het grootste kasteel van de Disney parken, het Enchanted Storybook Castle dat uit meerdere verdiepingen bestaat.
 • Geen Space Mountain maar een Tron achtbaan ontleend aan de Disney film Tron Legacy uit 2010.
 • Het park is het eerste Disney park met een echte wildwaterrivier.
 • Piraten krijgen hun eigen land: Treasure Cove.
 • Bezoekers kunnen een boottocht dwars door het kasteel (het Enchanted Storybook Castle) maken.
 • Shanghai Disneyland komt met een vernieuwde versie van Soaring waarbij passagiers over de hele wereld reizen: Soaring over the Horizon.
 • Een geheel vernieuwd Tomorrowland dat in niets doet denken aan de bestaande Tomorrowlands compleet met achtbaan en vliegtuigmolen. In het Chinese Tomorrowland komen we ook de personages uit Star Wars en Marvel tegen.
 • Disneytown heeft naast winkels en restaurants het Walt Disney Grand Theatre. Hier wordt de musical The Lion King opgevoerd in het Mandarijn.

Chinees park met Nederlands tintje

Een deel van het pretpark in Shanghai heeft een Hollands thema. Een pittoresk dorp als Giethoorn maakt daar onderdeel van uit. Hiervoor is in 2015 een Chinese delegatie afgereisd naar Giethoorn om inspiratie op te doen zodat de kenmerkende Gieterse stijl ook in Shanghai voor bezoekers beschikbaar is.

Chinese toeristen naar Giethoorn

China is voor de Nederlandse toeristische sector van groot belang. Via de Chinese sociale media en de Chinese reisbureaus wordt Nederland op grote schaal gepromoot. Ook Giethoorn is goed bekend bij de Chinese bezoekers. Elk jaar komen er duizenden toeristen naar het bekende waterdorp en de verwachting is dat de bezoekersaantallen alleen nog maar toe zullen nemen. Naast de bekende highlights als de Zaanse Schans, de Amsterdamse grachten en de Keukenhof, doen ook steeds meer Chinese bezoekers Giethoorn aan. Vooral in de zomermaanden zijn er meer Chinese toeristen dan andere toeristen. Zelfs op het bordspel Monopoly heeft Giethoorn een plek weten te veroveren en vanaf 2016 is het dorp dus ook te bekijken in het Shanghai Disney Resort.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geheimen en weetjes van Disneyland ParijsGeheimen en weetjes van Disneyland ParijsDisneyland Paris werd in 1992 geopend onder de naam Euro Disney. Het resort omvat twee pretparken, een uitgaansgebied en…
Disney Treasures: Disneyland USADisney Treasures: Disneyland USADisneyland, waarschijnlijk heeft u er al wel eens van gehoord. Het is een zeer groot pretpark dat bedacht is door The Wa…
Hotel Newport Bay Club in Disneyland Resort ParisHotel Newport Bay Club in Disneyland Resort ParisWie een bezoek brengt aan één van de twee themaparken van het Disneyland Paris Resort in Chessy, Frankrijk het Disneyl…
Disneyland Parijs; Overnachten in Davy Crockett RanchVoor een bezoek van meerdere dagen aan Disneyland Parijs zijn er talloze overnachtingsmogelijkheden. Eén daarvan is Dins…

Het laatste oerbos van Europa: het woud van BialowiezaHet laatste oerbos van Europa: het woud van BialowiezaAls je een wandeling maakt door een van onze bossen, dan valt je naast al het natuurschoon misschien op, dat veel bomen…
Ontmoet de wisent in de Wisent-WildnisOntmoet de wisent in de Wisent-WildnisWisenten, de Europese variant van de Amerikaanse bizon, kom je bijna nergens meer tegen. Wisenten zijn tegenwoordig een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ErikAggie, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Disney_Resort
 • http://nl.gbtimes.com/leven/disney-shanghai-zal-veel-meer-dan-alleen-een-imitatie-worden
 • http://www.parkplanet.nl/2250-shanghai-disneyland-china-wordt-anders
 • http://nos.nl/artikel/2064258-chinees-disneypark-bouwt-giethoorn-na.html
 • http://www.brederwiedekrant.nl/48080.html
 • http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/10/giethoorn-mogelijk-onderdeel-van-chinese-disneyland
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 28-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.