Ontmoet de wisent in de Wisent-Wildnis

Ontmoet de wisent in de Wisent-Wildnis Wisenten, de Europese variant van de Amerikaanse bizon, kom je bijna nergens meer tegen. Wisenten zijn tegenwoordig een bedreigde diersoort. Gelukkig zijn er projecten om deze machtige dieren weer een eigen plekje te geven. De Wisent-Wildnis in het Duitse Bad Berleburg is zo’n plek. Bezoekers kunnen hier een bezoek aan de wisenten brengen en ook in oog komen staan met deze machtige dieren.

Wisenten

Je kunt de wisent de Europese bizon noemen, een naast familielid van de Amerikaanse bizon. Het zijn de twee laatst overgebleven van de familie Bison. Een derde tak van de familie, de Kaukasische wisent stierf aan het begin van de twintigste eeuw in de noordelijke Kaukasus uit. De wisent is een van de grootste Europese zoogdieren. De mannetjes zijn bij de wisenten het grootst, deze kunnen een schouderhoogte van maximaal 188 cm behalen, een kop-romplengte van 270 cm en een gewicht van tussen de 436 en 840 kilo. De vrouwtjes zijn wat kleiner en lichter, met een schouderhoogte van 167 cm, een kop-romplengte van 270 cm en een gewicht tussen de 340 en 540 kilo. Kortom, imposante dieren. Wisenten zijn bruin van kleur, met mogelijke kleurnuances. Hoorns kom je bij de mannetjes én bij de vrouwtjes tegen.

Voedsel

Wisenten zijn herkauwers, net als onze runderen. Hun natuurlijke leefomgeving bestaat uit bosachtige streken. Het voedsel bestaat vooral uit begroeiing van de bosbodem, struiken, bladeren, scheuten en boomschors. Ook eikels worden graag gegeten. Een volwassen wisent kan per dat wel zo’n 60 kilo voedsel eten.

Beweging

Een van de belangrijkste activiteiten van de wisent, behalve eten, is slapen. Dat wil niet zeggen dat een wisent niet beweeglijk is. Met een staplengte van 1,5 meter kunnen ze, hoewel ze zelden meer dan 500 meter aan één stuk rennen, een snelheid behalen tot wel 60 kilometer per uur. Springen kunnen ze ook uitstekend, een hindernis tot twee meter hoog en drie meter breed is voor een wisent te nemen.

Leefgebied

In vroeger tijden was het leefgebied van de wisent flink groot. In grote delen van west-, centraal- en oost-Europa kon je wisenten tegenkomen, zelfs in sommige delen van het zuiden van Zweden. Met het cultiveren van het Europese land werd het leefgebied van de wisenten steeds verder teruggedrongen. Een schatting van 31 december 2014 noemt een aantal van ruim 3500 in het wild levende wisenten, vooral in midden- en oost-Europa: Polen, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Litouwen, Slowakije, Duitsland en Roemenië.

Uitsterven

Door het steeds verder verkleinen van het leefgebied van de wisent door het meer en meer in cultuur brengen van bosgebieden is het aantal wisenten gestaag afgenomen. Aan het einde van de vijftiende eeuw was een ontmoeting met een wisent in de natuur al een zeldzaamheid, en aan het begin van de twintigste eeuw stond de wisent op de rand van uitsterving. Gelukkig is door fokprogramma’s en het terugplaatsen van dieren in de natuur het tij weer aan het keren, en is het aantal vrij rondlopende dieren weer toegenomen van ruim 2300 exemplaren in 2013 tot ruim 3500 op het eind van 2014. De genoemde getallen zijn schattingen. De eerste herintroducties van dieren vond plaats vanaf 1952 in Polen. Met aandacht voor fok- en beschermingsprogramma’s is er hoop dat de wisenten-soort voor de toekomst behouden kan blijven.

Wisent in het wild tegenkomen

Wisenten zijn machtige dieren en het is dan ook bijzonder als je ze in het echt kunt bekijken. Dat kan in dierentuinen, maar daar ontbreekt het de dieren aan de echte natuurlijke ruimte. Je kunt in het oerbos in Polen gaan rondwandelen, waar de grootste hoeveelheid wisenten rondloopt, maar de kans dat je in zo’n ruime omgevingen de wisenten ook werkelijk tegenkomt is weer niet zo groot. Zijn er alternatieven om deze mooie dieren te bewonderen? Jawel, hiervoor moet je een bezoekje brengen aan onze oosterburen.

Wisent-Wildnis am Rothaarsteig

In Duitsland, bij de plaats Bad Berleburg, is een heel natuurgebied ingericht als woongebied voor een kudde wisenten. Een beperkte kudde, maar door het ontbreken van natuurlijke vijanden kan de groep wisenten hier prima overleven. Het park heeft de toepasselijke naam Wisent-Wildnis am Rothaarsteig, ofwel Wisent-wildernis. Hier kun je als bezoeker ongestoord rondwandelen en de imposante wisenten in hun natuurlijke omgeving bewonderen.

Veiligheid

In het park Wisent-Wildnis staat de veiligheid voorop. En dat betreft niet alleen de veiligheid van de dieren, maar ook van de bezoeker. Na het kopen van een kaartje kun je een route door het park lopen, die zich door het wisentendomein slingert. Bezoekers en wisenten zijn door middel van hekken van elkaar gescheiden en kunnen elkaar dus niet bereiken. Omdat het wisentdomein ook aan de achterkant met hekken is begrensd zijn er voldoende plekken waar je als bezoeker het hele terrein kunt overzien en de wisenten in volle glorie kunt bewonderen. Het afwisselende terrein laat je niet alleen van de wisenten genieten. Het bos, de heuveltjes en de waterstroompjes brengen je – afgezien van de aanwezige beschermende hekwerken – midden in de natuur.

Bezoekje

Wie een bezoekje wil brengen aan de Wisent-Wildnis vindt in de buurt van Bad Berleburg allerlei opvallende borden die de juiste weg wijzen. Daarnaast kun je in Bad Berleburg in de oude districtsraadvilla, naast het raadhuis van de stad, een expositie bekijken. Informatie over openingstijden van de expositie én van het wildpark kun je vinden op www.wisent-welt.de
© 2015 - 2023 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Indische bizon, de grootste bizon op AardeDe Indische bizon, de grootste bizon op AardeDe Indische bizon heeft veel verschillende benamingen. Soms verschilt dit zelfs per land of regio. De Indische bizon, of…
Duitsland wandelland, de Rothaarsteig in SauerlandDe Rothaarsteig is een 154 kilometer lange wandeltocht in het West-Duitse Sauerland. De tocht loopt van Brilon via Winte…
De Bizon: vrijwel uitgestorvenRond het jaar 1500 waren er zo’n 60 miljoen Bizons in Noord-Amerika, in 1892 waren er slechts 85 over. Gelukkig heeft de…
Het haar verlengenMet haarstukken kun je altijd een geweldig kapsel creëren. Wat voor haarstukken bestaan er allemaal?

Shanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeShanghai Disney Resort: Chinees park met Nederlands tintjeIn Shanghai bevindt zich het Shanghai Disney Resort. Net als alle Disney parken heeft het park een kasteel, maar anders…
De lijnen van het metrosysteem van BostonDe lijnen van het metrosysteem van BostonElke moderne stad kampt met hetzelfde probleem: hoe verwerk je de stroom van mensen die zich binnen de stad naar verschi…
Bronnen en referenties
  • http://www.wisent-welt.de/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wisent
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 02-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.