Vogezen: sneeuwpret, skiën en langlaufen dicht bij huis

Vogezen: sneeuwpret, skiën en langlaufen dicht bij huis Even weg voor een shortski of voor een leuke gezinsvakantie in de sneeuw, het zegt je wel wat. Geen zin om uren in de auto te zitten of om over hoge bergen te moeten rijden? Hou het dan dichtbij, ga naar de Franse Vogezen! In Gerardmer, Xonrupt en andere skistations zit je goed voor een paar leuke uurtjes of dagen sneeuwpret, skiën of langlaufen. Ook een ritje met de hondenslee behoort tot de mogelijkheden.

Waar?

Op amper vijf uur rijden van Antwerpen, een kleine zeven uur van Amsterdam, ligt een waar wintersportparadijs aan schappelijke prijzen. De Vogezen in het oosten van Frankrijk. Het grootste skigebied ligt rond La Bresse. Hier komen veel dagjesmensen en volle toeristenbussen om te skiën. Iets kleiner en gemoedelijker is het skigebied van Gerardmer. Verder vind je ook nog skipistes in Ventron, Valtin en in Xonrupt-Longemer.

Wat kan je allemaal doen in de Vogezen in de winter?

De zes wintersportplaatsen van de Vogezen bieden samen 90 skiliften en 120 pistes die onderling met elkaar verbonden zijn. Voeg daarbij ook nog eens 100 km bewegwijzerde pistes om te langlaufen en 350 sneeuwkanonnen om de natuur op tijd en stond een handje te helpen en iedereen is dik tevreden. De après-ski is hier misschien iets minder spectaculair dan in Oostenrijk, Zwitserland of Italië, maar wel erg gezellig en cosy. Hou je niet zo van skiën, dan kan je ook gaan sleeën, wandelingen maken met sneeuwschoenen, gaan snowboarden of een tocht met een hondenslee maken. Wat wil een mens nog meer?

Gerardmer

Skipistes

Wil je indruk maken op de locals, zeg dan Gerardmee, want zo wordt het ginder uitgesproken! In Gerardmer vind je maar liefst 20 pistes op het Domaine de la Mauselaine-Chaume Francis- Grouvelin: 2 zwarte, 7 rode, 4 blauwe en 7 groene. En niet te vergeten een oefenweide, met sleeplift! In totaal 40 kilometer pistes.

Dieren op de pistes!

De skipistes hebben allemaal namen van plaatselijke diersoorten: le Renard, le Tétras, la Marmotte, etc. Het hoogste punt hier is 1400 m. Het skigebied ligt ongeveer 2,5 kilometer buiten het stadscentrum. Ga je met de auto, dan kan je die kwijt op een parking met 1200 staanplaatsen. Het verhuurcentrum voor skimateriaal bevindt zich onderaan de piste. Tijdens het weekend en in schoolvakanties kan je ook een pendelbus nemen. Op dinsdag, vrijdag, zaterdag en tijdens de schoolvakanties worden de pistes verlicht tussen 17 en 22 uur en kan je dus aan avondskiën doen.

Kinderen

Ook kids kunnen prima in Gerardmer terecht. Er zijn speciale kinderskiliften, kinderopvang en een kinderskischool. Verder zijn er voor hen ook speciale sleehellingen.

Snowboarden en langlaufen

Hou je niet zo van skiën? In Gerardmer kan je ook snowboarden in een speciaal aangelegd snowpark, langlaufen (30 km pistes die verbonden zijn met die van La Bresse en Xonrupt) en een raquettewandeling maken (Bas-Rupt en La Mauselaine). In het Complexe sportif de loisirs vind je een schaatsbaan van 800 m².

Wandelen

Bij de Ecole de ski français (ESF) kan je naast de klassieke skicursussen ook terecht voor meer spectaculaire uitstapjes zoals het beklimmen van ijswatervallen, sneeuwtunnels, voor ice ruisseling en snow canyoning. Zij geven ook skiles aan gehandicapten. Verder kan je er ook genieten van prachtige vergezichten en wandelen rond het bevroren en ondergesneeuwde meer van Gerardmer.

Xonrupt

Twee kleine familiale domeinen: Le Poli nabij Xonrupt met 4 pistes (2 blauwe en 2 rode) en 2 skiliften en in Retournemer met 1 piste en 1 skilift. Twee sleegebieden, een Snow Run. In Gerbépal kan je met een hondenslee op pad, een unieke ervaring!

Le Valtin

Hier vind je drie skigebieden. Les Hautes Navières nabij Valtin met 3 pistes (groen, blauw, rood), mini-ski, snowpark en 1 sleepiste. Het Domaine du Col de la Schlucht, en het domaine du Grand Valtin - Vimbar.

La Bresse

De grootste

Grootste skistation van het gebied, met als gevolg dat er ook beduidend meer volk is dan in de andere stations. Maar toch nog niet overdreven. Hier werden verschillende wereldbekers langlaufen gehouden, alsook verschillende Europacups Alpijns skiën. Hier vind je drie skigebieden, verbonden met La Bresse-dorp door een pendelbus.

La Bresse-Hohneck

Een eerste skigebied vind je in La Bresse-Hohneck, op 8 km van de stadskern. 22 skiliften en 21 km pistes (4 groene, 11 blauwe, 11 rode en 1 zwarte) over 220 ha. 70% van het domein wordt indien nodig besneeuwd met niet minder dan 220 sneeuwkanonnen. Hier kan je ook avondskieën. La Bresse is trouwens het grootste verlichte skigebied van Europa. Ook skiën bij het ochtendgloren met ontbijt behoort tot de mogelijkheden, vanaf 6 uur ieder weekend.

La Bresse-Lispach

Het tweede skigebied is La Bresse-Lispach, eveneens op 8 km van het centrum. Hier vijf skiliften en 6 pistes (2 groene, 2 blauwe, 1 rode en 1 zwarte). Enkele familiepistes bij het meer van Lispach.

La Bresse-Brabant

Dichterbij het centrum vind je de pistes van La Bresse-Brabant. Drie skiliften en vier pistes (1 groene, 2 blauwe en 1 rode). Hier ook enkele familiale pistes.

La Bresse

Ook in La Bresse kan je snowboarden in een snowpark met een echte half-pipe, een quater pipe en een big air. Langlaufen kan je op de 50 km pistes van La Bresse-Lispach. Rond het meer heb je een groene piste van 2,5 km en een rode van 9 km. In het Nordic Parc vind je een aangelegd parcours met bulten, putten en springgelegenheden. In Le Montagnard, op de col de Grosse-Pierre kan je een biathlon-initiatie krijgen (langlaufen en karabijnschieten) of deelnemen aan de ludiekere biathlon-versie met raquette-tartiflette. Voor de liefhebbers van wandelingen met raquettes zijn er zes afgebakende pistes, over een afstand van 40 km in totaal. Naast de Dienst voor Toerisme vind je een overdekte schaatsbaan van 600m² met natuurijs.

Ventron

In het domaine de l'Ermitage du Frère-Joseph vind je acht skiliften en tien pistes, waaronder één zwarte. Surf en schans. Ook een sleepiste is hier aanwezig. Materiaal kan je ter plaatse huren. Wil je langlaufen, dan vind je hier ook nog eens 28 km pistes, op 6 km van Ventron, op het domein Cornimont/Brabant.

Bussang

Bescheiden skistation en eerste stadje in de Moezelvallei. Hier ook twee skigebieden. Ten eerste het gebied La Bouloie met drie skiliften en vier pistes (groen, blauw en rood). Naast het domein 3 pistes om te sleeën. Verder het domaine Larcenaire met vier skiliften en 10 ha waarover 7 pistes slingeren (blauw, groen en rood). Gratis langlaufparcours met drie pistes die samen goed zijn voor 21 km plezier. Ook op de raquetten kan je zo'n 10 km afleggen.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gérardmer en omgeving; vakantie in FrankrijkGérardmer en omgeving; vakantie in FrankrijkAan de Franse kant de Vogezen, aan Duitse zijde de tegenhamger: het "Zwarte Woud' en daartussen slingert de Rijn zich ee…
Gerardmer, ook wel parel van de Vogezen genoemdGerardmer, ook wel parel van de Vogezen genoemdGerardmer. Niet zo heel ver weg, wel tamelijk onbekend. Een heel mooie stad in de Franse Vogezen. Een stad waar heel wat…
Vogezen: zes niet te missen plaatsen op en rond GerardmerVogezen: zes niet te missen plaatsen op en rond GerardmerDe Vogezen zijn een fantastische streek, zowel zomer als winter. Je vindt er bossen en bergen, meren en pittoreske dorpj…
Originele sportactiviteiten in de AlpenOriginele sportactiviteiten in de AlpenTijdens een wintervakantie in de Alpen kiest een overgrote meerderheid van de reizigers voor skiën, snowboarden en langl…

Voor menselijke poolberen: de ijshotelsWie zich niet laat afschrikken door koude en een unieke ervaring in de barre natuur wil beleven, vindt zijn gading zeker…
Wintersport in Spindleruv Mlyn en HarrachovWintersport in Spindleruv Mlyn en HarrachovSpindleruv Mlyn en Harrachov zijn twee wintersportgebieden in Tsjechië. De plaatsen liggen in het Tsjechische Reuzengebe…
Bronnen en referenties
  • Guide du Routard: Alsace/Vosges 2009 / 1010
  • Libelle, Even onderduiken in de sneeuw
  • Brochure: les Vosges, la nature vivante
  • Gérardmer Xonrupt-Longemer 2009: brochure
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 20-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.