Vogezen: zes niet te missen plaatsen op en rond Gerardmer

Vogezen: zes niet te missen plaatsen op en rond Gerardmer De Vogezen zijn een fantastische streek, zowel zomer als winter. Je vindt er bossen en bergen, meren en pittoreske dorpjes. Niet voor niets dat men de Vogezen "Het Franse Canada" noemt! Eén van de bekendste plaatsen in de Vogezen is Gerardmer. In de zomer kan men er heerlijk zwemmen in de meren en wandelen in de bossen, in de winter zijn er de vele skipistes. Maar er is nog meer te zien en te doen in de buurt. Zes plaatsen die men moet gezien hebben! Voor elk wat wils.

Gerardmer

Gerardmer, door de locals uitgeproken als Gerardméé, ligt in de Franse Vogezen. Bij Gerardmer ligt ook het meer van Gerardmer. Een mooi meer waar kan gezwommen worden, waar je rond kan wandelen en waar je aan watersport kan doen. Ook het populaire stand up paddle kan je er beoefenen. Gerardmer ligt niet ver van Xonrupt-Longemer en ten westen van Colmar. In de winter kan je er heerlijk gaan skiën. In en rond Gerardmer zijn heel wat interessante bezienswaardigheden. Zo is er het Musée Faune Lorraine, het Pierres du Monde, La Saboterie, de Vilmains met hun houten voorwerpen, het snoepjesfabriek CDHV en Fraispertuis-city. Genoeg om een hele week zoet te zijn!

Het Musée Faune Lorraine

Ligging

Dit kleine, maar interessante museum ligt op 3 km. van Gerardmer, op de Route du Col de la Schlucht, op 500 m van de Saut des Cuves. Het juiste adres is: 627 Route de Colmar - 88400 Xonrupt-Longemer.

Fauna uit de streek

Op verschillende verdiepingen kan je kijken naar levensechte taferelen van opgezette dieren uit de streek. Zo zie je er scènes met roofvogels, lynxen, wolven en herten. Ook is er een tafereel met de auerhaan, een zeldzame en beschermde diersoort van de streek. Beneden, in de kelder, zijn er een aantal aquaria met plaatselijke vissoorten. In totaal zijn er een honderdtal diersoorten, uit bossen, bergen, velden, moerassen, rivieren en meren.

Interactief museum, leuk voor kinderen

Voor de kinderen zijn er spelletjes, zoals voeldozen met verschillende dierenpelsjes in, een raadsel met diersporen, een spelletje met een gewei, en ga zo maar door. Daarna kan je naar een filmpje gaan kijken over het opzetten van dieren en aan de wand hangen er voorbeelden van de verschillende stappen. Wat ook leuk is, is dat bij verschillende dieren de Nederlandse naam vermeldt staat. Niet bij allemaal, maar toch bij de overgrote meerderheid. Verder is er natuurlijk ook een shop met natuurboeken, fotoboeken, postkaarten, kaartspelen met dieren, stylo's, potloden, opgezette dieren, etc.

Pierres du monde

Enorme winkel

Het wordt gepromoot als museum, maar eigenlijk is het een enorme winkel. De toegang is gratis en je bent niet verplicht te kopen. Op enkele meters van het Musée Faune Lorraine, nl. 316 Route de Colmar eveneens in Xonrupt-Longemer.

Alle maten, gewichten en prijscategorieën

Je vindt er heel mooie edelstenen, halfedelstenen en mineralen in alle maten en gewichten, in alle prijscategorieën ook. Voor beginnende liefhebbers zijn er stukjes gesteenten in kleine deksels met daarop de naam en de oorsprong van de steen. De grootste steen die er staat (en die te koop is!) is een amethist van 800 kg. Verder vind je er een heleboel hebbedingetjes gemaakt uit verschillende soorten stenen: vlinders, allerlei soorten dieren, klokjes, asbakken, schaakborden, etc. Op de bovenverdieping vind je een enorme collectie juwelen, meer dan 2000 modellen, met en zonder stenen, met en zonder diamanten, eveneens in alle prijscategorieën.

Documentaire

Je kan er ook kijken naar een korte documentaire over de mijnen in de wereld en hun stokpaardje is een zwart licht experiment. Van een museum kan je dus niet echt spreken, want er staat niet echt uitleg bij de uitgestalde waren, maar je krijgt er wel een goed overzicht van stenen van over de hele wereld. In combinatie met het Musée Faune Lorraine goed voor een leuke middag wanneer het weer eens niet meezit. In de winter verhuren ze in dezelfde winkel ski's. Meer dan 1200 paar ski's in voorraad.

La Saboterie

Initiatie in de kunst van het klompenmaken

Iets verder weg, in La Bresse (het skigebied nummer 1 van de Vogezen) op het nummer 60 van de Route de Vologne, vind je de Saboterie. Voor een virtueel kijkje kan je alvast terecht op www.saboterie.com. Ben je ter plaatse, dan kan je elk uur een rondleiding meepikken. De vrij jonge klompenmaker, die het beroep heeft geleerd van één van de meest vermaarde klompenmakers van Frankrijk, brengt je eerst in zijn werkruimte. Daar zie je een viertal machines, sommige al meer dan 70 jaren oud. Hij legt je de verschillende fasen van het klompen maken uit. Hoe het hout wordt gekliefd, hoe de klomp met behulp van een mal wordt gemaakt en hoe hij verder wordt afgewerkt. Met grappen en grollen en zeer interactief naar het publiek toe. Wel in het Frans natuurlijk! Daarna ga je naar de andere hoek van de werkruimte waar wordt getoond hoe vroeger klompen werden gemaakt, met de hand namelijk. Aan de wand hangt het gereedschap dat hiervoor werd gebruikt. Ook wordt hier uit de doeken gedaan waar de klompen en klompjes allemaal voor gebruikt worden.

Klompen om aan te doen en klompen als versiering

Je hebt natuurlijk klompen om aan je voeten te doen, maar de kleinere exemplaren worden vaak als decoratie gebruikt. Ze worden beschilderd of gepyrograveerd. Ze kunnen dienen als vaas, als pennen - of brillenhouder, als sierstuk of als servetring. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben er een klompje voor gebruikt. Na het bezoek komt men in de winkel waar men klompen in alle soorten en voor alle doeleinden kan kopen. Met zijn meer dan 50.000 bezoekers per jaar is deze saboterie de grootste van de streek. De inkomprijs is laag, voor kinderen is het gratis. Een iets kleiner exemplaar vind je in Gerardmer zelf. Dit kleine museum, La Saboterie des Lacs, is gelegen 25, Boulevard de la Jamagne, en is gratis te bezichtigen.

Guy et Germaine Vilmain, artisanaal gemaakte houten voorwerpen

Dit familiale museum vind je in Rochesson, op 18, Chemin fourrière du Moulin. Rochesson vind je ter hoogte van La Bresse. De toegang is gratis. Guy en Germaine Vilmain zijn noch houthakkers, noch schrijnwerkers. Alleen, hout is voor hen een passie geworden. En die passie delen ze graag met iedereen die naar hun atelier wil komen. Daar laten ze de verschillende facetten van de houtbewerking zien. Hun specialiteit is het maken van nuttige en decoratieve objecten, van spelletjes, van speelgoed, van puzzels... Allemaal van hout natuurlijk! Ook bij hen kan je van alles ter plaatse kopen of later van thuis uit via internet bestellen. Aangezien hout en houtbewerking een belangrijke plaats inneemt in het dagelijkse leven van de Vogezenaren, vind je natuurlijk meer van deze ateliers in de streek. Zo heb je onder andere het atelier van Jean-Louis Claude in Liezey. Dit atelier ligt midden in het bos en ook hier kan je houten voorwerpen kopen. Nog een ander is het atelier de Planois in Basse-sur-le-Rupt. Zelfde scenario: kleine uitleg en enorm aanbod houten objecten.

CDHV, artisanale bereiding van de beroemde "bonbons des Vosges"

Snoepjes, snoepjes en nog eens snoepjes

Hun internet-site vind je op www.cdhv.fr. en the real thing bevindt zich in Plainfaing, in Habeaurupt. Je kan het niet missen, overal staan bordjes naar de fabriek, die jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers verwelkomt. Op deze plaats worden meer dan 30 soorten snoepjes gemaakt. Bij het binnenkomen word je verwelkomd met een snoepje en een uitleg over het inpakken.

In het hart van de fabriek

Daarna mag je het eigenlijke fabriek binnen waar de snoepjes worden gemaakt en versneden. Je ziet hoe de ingrediënten worden vermengd, op vuur worden bereid in koperen ketels, hoe de massa op een plaat wordt gegoten, en hoe de snoepjes tot stand komen door middel van een plaat met vormpjes. Tijdens het proces krijg jegeregeld een snoepje gepresenteerd.

Verpakkingen en meer uitleg

Na het fabriek kom je in een kleine tentoonstellingsruimte waar je de verschillende verpakkingen in de loop der jaren ziet. Ook staan er borden met de verschillende heilzame werkingen van de verschillende ingrediënten. Er staat oud gereedschap en een bergamotboompje.

Snoepjes kopen

En daarna kom je natuurlijk weer in de winkel terecht. Naast de traditionele snoepjes, waaronder de beroemde dennenboom- en bergamotsnoepjes, vind je ook specialiteiten als snoepjes met mirabellenlikeur, snoepjes met klaprozen, viooltjes, eucalyptus, etc. Je kan dit snoepgoed ook kopen in de vorm van platen, zodanig dat je er zelf stukken kan van afbreken. Niets gaat hier verloren: ook de afgebroken stukjes snoep kan je kopen in een zakje. Met deze mengeling kan je dan een infuus maken. Ook pindanootjes, hazelnoten en gegrilde amandelen worden hier verwerkt. Moest je niet genoeg krijgen van al die lekkernijen, dan kan je later thuis ook per internet bestellen. CDHV voert dagelijks uit naar heel Europa.

Prijzen

Deze snoepfabriek bestaat sinds 1986, na overname van de Suikerwarenfabriek van Images d'Epinal die sinds 1952 bestond en die hen de bereidingsgeheimen mee heeft verkocht. Dit familiebedrijf waar 2/3 van de werknemers familie van elkaar is, ontving reeds meerdere prestigieuze prijzen:
 • 1995, de Mercure d'Or du Commerce
 • 1996: Bravos de l'Accueil
 • 1999: Trophée du Commerce
 • 2000: IGP voor de Bergamote de Nancy
 • 2000: Bronzen medaille voor Toerisme

Fraispertuis-city

Attractiepark in cowboy-stijl

Als je na al dat museumgeweld eens iets anders wil, dan kan je naar Fraispertuis-city. Dit attractiepark, dat in 2016 vijftig jaar oud werd, ligt in Jeanmenil, ten Noorden van Gerardmer, richting Nancy. Als je even een kijkje neemt op hun website www.fraispertuis-city.fr, dan zal dit park je misschien bekend voorkomen. Dit oorspronkelijk cowboy-geïnspireerde park lijkt inderdaad veel op Attractiepark Slagharen in Nederland. Veel van de attracties zijn helemaal hetzelfde, zo onder andere het rad met de huifkarren. Je vindt er meer dan 25 attracties, voor jong en oud. Achtbanen, treintjes, vliegende boten, molens en spelen. Verder ook restaurants en winkeltjes. Sinds 2009 is er de Piratenkreek, een attractie waar je een beetje nat van wordt! En waarmee voor de eerste keer van het cowboy-thema wordt afgeweken. Zoals in elk attractiepark komen er jaarlijks nieuwe attracties bij. De inkomprijs ligt rond de 25 en voor de openingsuren en -dagen kan je best een kijkje nemen op hun site, omdat het erg wisselend is naargelang het seizoen.

Al deze attracties vind je terug in het foldertje Culture & Détente, 6 sorties incontournables, verkrijgbaar bij de toeristische dienst van Gerardmer.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gérardmer en omgeving; vakantie in FrankrijkGérardmer en omgeving; vakantie in FrankrijkAan de Franse kant de Vogezen, aan Duitse zijde de tegenhamger: het "Zwarte Woud' en daartussen slingert de Rijn zich ee…
Vogezen: sneeuwpret, skiën en langlaufen dicht bij huisVogezen: sneeuwpret, skiën en langlaufen dicht bij huisEven weg voor een shortski of voor een leuke gezinsvakantie in de sneeuw, het zegt je wel wat. Geen zin om uren in de au…
Gerardmer, ook wel parel van de Vogezen genoemdGerardmer, ook wel parel van de Vogezen genoemdGerardmer. Niet zo heel ver weg, wel tamelijk onbekend. Een heel mooie stad in de Franse Vogezen. Een stad waar heel wat…
Vogezen: specifieke fauna en flora, meren en vergezichtenVogezen: specifieke fauna en flora, meren en vergezichtenSpectaculaire dieren als bizons en beren zijn reeds lang uitgestorven en zal je dus niet meer tegenkomen in de Vogezen.…

Ifrane - Natuur en Franse architectuur in de Midden-AtlasIfrane - Natuur en Franse architectuur in de Midden-AtlasIfrane is een klein stadje gelegen in het Midden-Atlasgebergte van Marokko en ligt ongeveer 40km ten noorden van Meknes.…
Toeristische hoogtepunten van La PalmaLa Palma is een ideaal vakantie eiland. Er is veel te doen en veel te zien. Verspreidt over het hele eiland staan pracht…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jolisoleil / Jswinetours / Jscitytours, Flickr (CC BY-2.0)
 • Culture & Détente, 6 sorties incontournables
 • Folder CDHV 2009, prijslijst en eigen bezoek
 • http://www.cdhv.fr/index.php (op 20.06.2016)
 • Folder "Les Artsans de la Vallée des Lacs"
 • Folder Saboterie La Bresse
 • Folder Pierres du Monde
 • http://pierres-du-monde.eu/ (op 19.06.2016)
 • Folder Musée Faune Lorraine
 • http://www.museefaunelorraine.com/tarifs.htm (op 19.06.2016)
 • Vosges, la découverte 2009
 • http://www.fraispertuis-city.fr/ (op 19.06.2016)
 • https://www.tourisme-lorraine.fr/destinations/hautes-vosges/ (op 10.06.2017)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.