Åre, Zweden – skigebied voor sneeuwzeker wintersporten

Åre, Zweden – skigebied voor sneeuwzeker wintersporten Åre is een sneeuwzeker skigebied in Zweden. In het skigebied van Åre vind je meer dan 112 verschillende pistes. Het skigebied is geschikt voor beginners en gevorderden maar ook voor andere wintersporten kun je hier terecht. Het wintersportdorp ligt tussen bergen van 1450 meter hoogte en aan de zuidzijde van Åre ligt het meer Åaresjön. Åre ligt op 1882 kilometer van Utrecht en is gemakkelijk met het vliegtuig te bereiken door te vliegen op Östersund.

Inhoudsopgave


Åre

Åre ligt in het westen van de Zweedse provincie Jämtland en heeft ongeveer 1417 inwoners (2010). Het dorp ligt in de kommun (gemeente) Åre maar de hoofdplaats is Järpen. Een belangrijke bron van inkomsten is het toerisme. Åre is het grootste wintersportgebied van Zweden en ieder winterseizoen ontvangt het dorp tienduizenden wintersportgasten.

Geschiedenis Åre

De omgeving van Åre werd duizend jaar geleden al bewoond door mensen. De meeste bewoners woonden rond de berg Åre. Deze bewoners waren voornamelijk afkomstig van de Vikingen en de Samen. In de twaalfde eeuw werd er een kerk gebouw in Åre en begonnen de mensen zich te bekeren tot het christendom. In de eeuwen daarna trokken er veel pelgrims door het dorp op weg naar Trondheim in Noorwegen. In de 18e en 19e eeuw waren de kopermijnen een belangrijke bron van inkomsten voor het dorp. Eind 19e eeuw kwam het toerisme op gang in Åre en in 1896 werd het eerste hotel geopend.

Skigebied

Het skigebied van Åre ligt in Jämtland, een provincie in Zweden. Het skigebied van Åre bestaat uit de volgende deelgebieden: Duved, Tegefjäll, Åre centrum en Åre Björnen. Daarnaast zijn er nog funparken en een skigebied voor kinderen. Åre is het grootste skigebied van Zweden.

Åre centrum

Åre centrum is het grootste skigebied van Åre. Hier vind je afdalingen voor beginners en gevorderden. Het gebied heeft 21 liften en 47 pistes. Het grootste verticale verval is 890 meter. In Åre centrum lijkt het alsof je (mede door de hoogte) in de Alpen aan het skiën bent. Verder kunt je hier ook langlaufen en is er een funpark. Nachtskiën is mogelijk in week 52 tot en met week 10. Het skiseizoen loopt van november tot mei.

Duved

Het skigebied van Duved bestaat uit tien liften en twintig afdalingen. Het grootste verticale verval is 405 meter. In Duved vind je poedersneeuw en zijn er afdalingen voor beginners en gevorderden. Duved en Tegefjäl zijn door middel van skiliften met elkaar verbonden. Duved heeft een eigen funpark en ook kinderen hebben een eigen deelgebied om te skiën. Skiën op verlichte pistes is mogelijk van week 52 tot en met week 10. Het skiseizoen loopt van november tot april.

Tegefjäll

Tegefjäll is geschikt voor families met kleine kinderen. Het gebied is verbonden met het skigebied van Duved. Er zijn vijf skiliften in Tegefjäll. Hier vind je ook een themapark waar kinderen kunnen leren welke dieren er allemaal in de Zweedse natuur zijn.

Åre Björnen

Åre Björnen is het grootste skigebied voor kinderen in Åre. Het gebied is speciaal ontworpen voor kinderen en families. In Björnen vind je een kleine muziekstudio en podium. Daarnaast zijn er verschillende restaurants en cafés te vinden. Åre Björnen heeft elf liften en meer dan twintig pistes. Het skiseizoen loopt van december tot april. Het maximale verval is 337 meter. Sommige pistes zijn verlicht van week 52 tot en met week 10.

Sneeuwzekerheid

De pistes in Åre beginnen allemaal boven de 380 meter en zijn sneeuwzeker. Doordat Zweden veel noordelijker ligt dan bijvoorbeeld Oostenrijk is het hier op 500 meter hoogte een stuk kouder. Daarnaast liggen de hoogste pistes op ongeveer 1200 meter hoogte. Het skigebied is vanwege de ligging en de hoogte dan ook zeer sneeuwzeker te noemen. Onder normale omstandigheden is Åre geopend van november tot en met mei.

Åre - meer dan skiën en wintersporten in Zweden

Åre is meer dan alleen maar skiën of snowboarden. Er zijn voldoende mogelijkheden om te langlaufen. In totaal heeft Åre meer dan 88 kilometer aan langlaufloipes in verschillende moeilijkheidsgraden. De routes lopen door een schitterende omgeving van bergen en meren. Ook voor de niet-wintersporters zijn er verschillende activiteiten te ondernemen. Zo zijn er voldoende restaurants en cafés voor diegenen die van lekker eten en drinken houden.

Toerskiën

Onder leiding van een gids is het mogelijk om te gaan toerskiën. In de omgeving zijn er verschillende plekken waar je dit kunt doen. Het is zelfs mogelijk om met een helikopter afgezet te worden op een plek en vanaf daar naar beneden te skiën. Er zijn tochten te boeken voor beginners en gevorderden.

Bereikbaarheid

Om in Åre te komen kun je vliegen op Trondheim (Noorwegen) of Östersund (Zweden). Vanuit deze plaatsen kun je per bus of taxi verder reizen naar Åre. Het skigebied ligt op 1882 kilometer vanaf Utrecht.

Åre - veelzijdig en sneeuwzeker skigebied in Zweden

Åre is een prima wintersportbestemming voor de winterliefhebber die eens wat anders wil dan de Alpen. Ook voor de niet-actieve wintersporters zijn er verschillende activiteiten te ondernemen. De schitterende omgeving met bergen en meren maakt het een prima plek voor een vakantie.

Overzicht Åre (2016)
Aantal pistes89
Groene pistes25
Blauwe pistes34
Rode pistes30
Zwarte pistes4
FunparkJa
HalfpipeJa
© 2016 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…
Branäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs is een sneeuwzeker wintersportgebied in Zweden in de provincie Värmland. Voor veel mensen is wintersport in Zwede…
Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenMontafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenHet skigebied van Montafon in Oostenrijk is bij veel Nederlanders nog relatief onbekend als het om wintersport gaat. Toc…

Sneeuw en wintersport op de Mont VentouxSneeuw en wintersport op de Mont VentouxDe Mont Ventoux in de Provence van Frankrijk is een bekende berg bij fietsers. De bijna tweeduizend meter hoge top is be…
Vier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Piaschiller, Pixabay
  • https://www.skistar.com/en/Are/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%85re_Ski_Area
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 31-07-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.