Toscane; Pisa en overige bezienswaardigheden

Pisa is de noordelijkste stad die ooit bij het Etruskische rijk hoorden. De stad heeft dus een heel lange geschiedenis en het kan dus ook niet anders dan dat er veel bezienswaardigheden zijn. De toren is beschreven in een ander artikel, evenals het plein der Wonderen. Hier een deel van de overige bijzondere bezienswaardigheden.

Algemeen

De Toscaanse kustplaats Pisa is vooral bekend om zijn “Scheve toren”. Deze maakt inderdaad deel uit van de bezienswaardigheden op het plein der Wonderen. Dit plein is echter niet het enige dat Pisa te bieden heeft. Er zijn namelijk nog meer prachtige bezienswaardigheden te vinden.

Museo dell´Opera del Duomo

In dit museum zijn de kerkschatten van de Duomo ondergebracht. Alsmede Pisaanse beeldhouwkunst vanuit de 11e en 13e eeuw, waarbij veel aandacht wordt geschonken aan vader (Giovanni) en zoon (Nicolo) Pisano. In een aantal zalen die zich onder de porticus bevinden zijn een aantal originele beelden uit het Baptisterium ondergebracht van de Pisano´s. Onder andere het kleine ivoren Madonnabeeld uit 1229 van de hand van zoonlief. Dit beeld behoorde bij het, in de brand van 1595, verloren gegaan altaarstuk en het houten kruis dat voor de graftombe was voor de aartsbisschop d´Elci.

Ieder jaar werd op de dag van het wijdingsfeest een soort ceintuur om de dom gespannen. Dit was een lange reep stof, waarop paneeltjes met zilverreliëfs en geëmailleerde figuren. Een deel van deze ceintuur is bewaard gebleven en ligt in dit museum.

Voordat vader en zoon Pisano hun kunsten lieten zien, waren Guililmo en Rainaldo de grote kunstenaars. In dit museum zijn panelen van de dom te bezichtigen met ingelegde marmeren afbeeldingen van oosterse figuren. Eén van hun opvolgers, Tino di Camaino heeft het grafaltaar gemaakt van de heilig Ranieri en beelden voor de graftombe voor Hendrik VII, deze zijn hier ook te bezichtigen.

Museo delle Sinopie

Dit gebouw aan de zuidzijde van het plein der Wonderen (Campo dei Miracoli) is het voormalig ziekenhuis (Ospedale Nuovo della Misericordia). Het is ontworpen door Giovanni di Simone en gebouwd in de 13e eeuw. Sinds 1979 is hier het museum ondergebracht.

Een Sinopie is een voortekening van een fresco. Over deze Sinopie heen werd uiteindelijk de definitieve fresco geschilderd. Het bevat voornamelijk tekeningen van de fresco´s van het Camposanto. Deze zijn bij restauratie´s en bij de bombardementen van 1944 tevoorschijn gekomen. Delen van de tekeningen van de Triomf van de Dood, het laatste Oordeel en de Hel zijn nog heel goed bewaard gebleven.

Heel interessant om te leren hoe een fresco werd opgebouwd, opvallend echter is dat de schetsen krachtiger zijn dan de uiteindelijke fresco zelf.

Chiesa Santa Caterina

Een kerk gebouwd door de dominicanen in de 13e eeuw. De uit twee gotische loggia´s (boven drie blinde bogen met een portaal in het midden) bestaande facade werd voltooid in 1330. Zoals bij zovele kerken uit deze periode heeft ook de Santa Caterina een roosvenster, deze is versierd met de bustes van heiligen.

In 1651 is in de kerk brand uitgebroken waardoor bijna het hele interieur werd vernield. Beelden voor de graftombe van de aartsbisschop Simone Saltarelli en de beelden Gabriël en Maria die ooit aan beide zijden van het altaar stonden werden bewaard. Deze stukken waren van de hand van Nino Pisano. Tevens hangt er een schilderij van Francesco Traint uit de 14e eeuw en één van Fra´Bartolomeo uit de 16e eeuw.

Chiesa San Francesco

Een onderdeel van het Franciscaans klooster dat, ten tijde van Franciscus´ leven, in 1211 werd gesticht. De kerk werd in de 14e eeuw aangepast, de sombere marmeren facade werd in 1603 aangebracht. De Campanile (toren) is ontworpen door Giovanni di Simone en wijkt nogal af. Het heeft namelijk geen rijen blinde bogen of dwerggalerijen. In deze kerk zijn fresco´s te bewonderen van Taddeo Gaddi en Taddeo die Bartolo.

Tomasso Pisano heeft het altaarstuk van de Madonna met kind en heiligen gemaakt. Graaf Ugolino della Gherardesca, die slechts 4 jaar aan de macht was na de overwinning van Genua op Pisa, werd in 1288 samen met zijn familie (na een beschuldiging van verraad) opgesloten in een toren en stierven daar de hongerdood. Zij zijn begraven in de tweede kapel van deze kerk. Dante heeft deze gebeurtenis beschreven in zijn “Inferno”.

Palazzo del Cavalieri

In de Middeleeuwen was dit Palazzo het Palazzo degli Anziani ondergebracht, de zetel van de “Raad van Ouden”. Pas in de 16e eeuw werd dit door Cosimo I de´Medici omgezet, middels een verbouwing, naar de zetel van de Ordine dei Cavalieri di Santo Stefano. Dit was een militaire orde, een variant op de Maltezer ridders. Hier kregen ridders een opleiding zodat zij wisten hoe zij de kust tegen piraten konden beschermen.

De facade heeft versieringen van onder andere wapenschilden van zowel de Medici en de bovengenoemde orde. Tegenwoordig is het Scuola Normale ondergebracht, een soort universiteit die door Napoleon is opgericht.

Een unieke bezienswaardigheid

Orto Botanico di Pisa; de in 1544 opgerichte botanische tuin en beheerd door de universiteit van Pisa. Het is de oudste tuin ter wereld.

Enkele andere bezienswaardigheden

  • Santo Sepoicro; een achthoekige kerk van Diotisalvi, gebouwd in de 12e eeuw in opdracht van de Tempeliers. In de kerk is de maitresse van koning Lodewijk XIV van Frankrijk, Maria Mancini begraven.
  • Borgo Stretto; een populaire trekpleister van het winkelend publiek, deze dure winkelstraat. In de Via Santa Maria zijn winkels die artikelen verkopen van albast uit Volterra.
  • Piazza Dante; een gezellig plein met leuke cafe´s en restaurantjes.
  • Piazza delle Vettovaglie; een plein met terrasjes, winkeltjes en groentemarkt in het hart van de marktwijk.
  • Corso Italia; de belangrijkste winkelstraat van Pisa, in het verlengde van de Borgo Stretto.
  • Strand; op ongeveer 8 km van de stad ligt het strand Marina di Pisa met zowel zand- rots- en kiezelstranden.
  • Feesten; op 16 juni wordt het feest van La Luminari di San Ranieri gevierd, de patroon van Pisa. In de vensters van de paleizen langs de rivier van de Arno olielampen ontstoken. Een dag later strijden roeiteams uit de wijken van Pisa om de overwinning. Historisch geklede inwoners houden een optocht door Pisa.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italië: VolterraVolterra is gelegen in de provincie Pisa in de Italiaanse stad, Toscane. Volterra trekt voornamelijk toeristen aan omwil…
Toscane; VolterraEén van de Toscaanse stadjes waar nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn, is Volterra. Hier ligt even buiten de…
Toscane; Arezzo, bezienswaardighedenArezzo in de Toscane in Italië is een oude stad met veel historie. Door de vele eeuwen heen zijn er natuurlijk de gebrui…

Toscane; PontrémoliIn het noordelijke deel van de Italiaanse Toscane ligt het plaatsje Pontrémoli. Het plaatsje heeft een lange geschiedeni…
Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 18-08-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.