Arnhem, hoofdstad van Gelderland

Arnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. Gelegen aan de Rijn en aan de rand van de Veluwe, ligt het in een erg groene omgeving. Maar niet alleen de natuur is indrukwekkend. In Arnhem is veel te zien, te doen en te beleven!

Algemene informatie

Arnhem is een stad met 148.320 inwoners en ligt zowel ten noorden als ten zuiden van de Rijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Arnhem niet gebouwd rondom de Rijn. Arnhem is van oudsher een stad die rondom de Sint Jansbeek is gebouwd, een beek die vanuit het noorden van Arnhem naar de Rijn toe loopt.

Geschiedenis

Arnhem is ontstaan in de middeleeuwen en heeft sinds 1233 stadsrechten. Enkele gebouwen uit die tijd zijn nog te vinden in het centrum van Arnhem. In het begin van de negentiende eeuw was Arnhem een populaire stad om te wonen, vooral doordat er al vroeg een goede treinverbinding was.

Tijdens de tweede wereldoorlog is er heftig gevochten in Arnhem. Bekend is de mislukte operatie Market Garden. Alle inwoners van Arnhem zijn in de oorlog geëvacueerd en terwijl heel Nederland de bevrijding al vierde, moesten zij nog terug keren naar hun huizen. Een groot deel van Arnhem is in de oorlog verwoest, wat zorgt voor een grote hoeveelheid aan na-oorlogse gebouwen.

Toeristische trekpleisters

Burgers' Zoo

In Arnhem Noord ligt één van de grootste dierentuinen van Arnhem. Deze dierentuin is vernoemd naar de oprichter, Johan Burgers, en is vanaf 1923 gevestigd in deze stad. Naast de gewone dierentuin staat Burgers' Zoo bekend om zijn overdekte bush, desert en ocean.

GeopendHet hele jaar
AdresAntoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem
Telefoonnummer026 - 442 45 34
WebsiteBurgers Zoo

Openluchtmuseum

Vrijwel naast Burgers' Zoo ligt het Openluchtmuseum, opgericht in 1912. Dit museum is opgericht door een aantal particulieren, door de verstedelijking van die tijd waren zij bang dat er cultureel erfgoed verloren zou gaan. In dit museum zijn veel gebouwen te zien die anders afgebroken zouden worden. Zo is er een Zaanse wijk en zijn er meerdere oude boerderijen te bezichtigen.

GeopendVan 1 april t/m 31 oktober
AdresSchelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem
Telefoonnummer026 - 357 61 11
WebsiteOpenluchtmuseum

Arnhem, modestad

Arnhem profileert zich steeds meer als een modestad. Sinds 1953 heeft de Kunstacademie een zeer succesvolle modeafdeling, waar onder andere Viktor & Rolf gestudeerd hebben. In 2006 is de Arnhemse wijk Klarendal omgedoopt tot modekwartier. Sinds 2005 vindt iedere twee jaar de Mode Biënnale plaats, een groots evenement wat in 2011 in het teken staat van Amber. Amber is de personificatie van het fenomeen mode. Op meerdere plaatsen in de stad zijn er tentoonstellingen te bezoeken.

Evenementen door het jaar heen

World Statues Festival

Ieder jaar vindt in Arnhem het World Statues Festival plaats. In 2011 is het in plaats van in augustus in het derde weekend van september. Dit festival bestaat vanaf 1996, eerst werd het het NK Living Statues genoemd, haar huidige naam heeft het evenement sinds 2004 en wordt het gezien als het officieuze wereldkampioenschap Living Statues. Tijdens dit evenement zijn de levende standbeelden overal in het centrum te bewonderen.

Koningsdag

Het mag dan wel geen Arnhemse maar een nationale feestdag zijn, in Arnhem wordt Koningsdag ieder jaar groots gevierd. Op meerdere plaatsen in de stad staan er podia met verschillende artiesten en ook is er ieder jaar een grote vrijmarkt.

Park Open

Iedere zomerse zondagmiddag, vanaf eind mei tot half augustus, staat het Sonsbeekpark in het teken van muziek en theater. Onder voorbehoud van goed weer is er iedere week een ander, gratis te bezoeken programma. Het Park Open Seizoen wordt ieder jaar afgesloten met het vierdaagse Sonsbeek Theater Avenue, waarin er op meerdere podia en in meerdere tenten een grote verscheidenheid aan theatervoorstellingen te zien is.

Eten en uitgaan

De bekendste plek in Arnhem om uit te gaan is natuurlijk de Korenmarkt. Hier zijn meerdere kroegen en restaurants gevestigd. Op het nabijgelegen Jansplein zitten ook wat eet- en drinkgelegenheden. Daarnaast is het ook op de RIjnkade goed toeven, met meerdere terrassen en restaurants. Als er niet gevoetbald wordt door Vitesse, vinden er in het Gelredome regelmatig grote concerten en evenementen plaats. Sinds september 2008 heeft Arnhem zijn eigen poppodium, Luxor Live, gevestigd in het monumentale Luxor Pand aan het Willemsplein.

Winkelen in Arnhem

Arnhem heeft een compact centrum, waar in de grote winkelstraten de grote ketens gevestigd zijn. Maar in de straatjes daarom heen zijn er ook veel bijzondere, kleinere winkeltjes te vinden. Naast het stadscentrum heeft Arnhem nog twee winkelcentra. Het overdekte winkelcentrum Presikhaaf is gevestigd in het oosten van de stad en in Arnhem Zuid ligt Kronenburg, eveneens een overdekt winkelcentrum.

De omgeving

Rondom Arnhem is er ook genoeg te doen en te beleven. Door dat Arnhem aan de ene kant omgeven is met water en aan de andere kant met bos, is het landschap heel groen en gevarieerd. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Nationale Park Hoge Veluwe, waar ook het Kröller-Müller Museum gevestigd is.
© 2011 - 2024 Renate83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in ArnhemArnhem, de hoofdstad van Gelderland. Schitterend gelegen in het groen. De Posbank, de Hoge Veluwe, de stadsparken en de…
Wat te doen in ArnhemArnhem is de hoofdstad van Gelderland en beroemd vanwege de ‘Slag van Arnhem’. Of je nou een dagje uit gaat, een weekend…
Plaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZPlaatsnamen met carnaval: belangrijke steden, van A tot ZMet carnaval krijgt een groot aantal steden in Nederland een andere plaatsnaam: Den Bosch wordt Oeteldonk, Breda heet Ki…
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…

Amersfoort: stad voor jong en oudAmersfoort: stad voor jong en oudSinds het verkrijgen van stadsrechten in 1259, is de stad Amersfoort gestaag gegroeid tot de tweede stad van de provinci…
Een bezoek aan de stad SneekEen bezoek aan de stad SneekSneek, in het Fries Snits, geniet haar bekendheid vooral als Elfstedenstad, de Sneekweek en de Waterpoort die menig Gaas…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Arnhem
  • http://www.burgerszoo.nl/
  • http://www.openluchtmuseum.nl
  • http://www.arnhemmodebiennale.com/
  • http://www.goarnhem.nl/
Renate83 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.