Een bezoek aan de stad Sneek
Sneek, in het Fries Snits, geniet haar bekendheid vooral als Elfstedenstad, de Sneekweek en de Waterpoort die menig Gaastra jas siert. De stad telt ongeveer ruim 33.500 inwoners en ligt in Zuidwest Friesland, ook wel genoemd de Zuidwesthoek. Sneek ligt in het watersportgebied van Friesland, maar is ook voor een niet watersporter een hele leuke stad om eens een bezoek aan te brengen!
Geschiedenis
Sneek is één van de oude vestingsteden van Friesland die haar stadsrechten kreeg in de 13e eeuw. Daarmee werd Sneek één van de Friese elfsteden die later bekend werden door de schaatstocht langs deze Elfsteden. De stad bloeide op aan het einde van de 15e eeuw en toen werd ook begonnen om een gracht rond de stad te leggen en deze te verbinden met de wateren rondom Sneek. De ouder Waterpoort uit 1613 is nog een stille getuige van de geschiedenis van Sneek.
Hoe in Sneek te komen?
In Sneek kun je prima komen per trein, vanuit Leeuwarden is het naar Sneek twintig minuten en door de week gaat er drie keer per uur een trein richting Sneek. Het station van Sneek ligt tegen de stad aan en is prima te bereiken. Per auto kun je in Sneek komen via de A7, let er wel op met navigatiesystemen dat Sneek sinds een paar jaar een nieuwe rondweg heeft. Parkeerplaatsen zijn er voldoende rondom Sneek, let er wel op dat bij de meeste plaatsen betaald moet worden.
Overnachten in of rondom Sneek
In Sneek zijn een aantal plekken waar je kunt overnachten. Naast overnachten in Sneek is het overnachten rondom Sneek ook zeker aan te raden. Er bevinden zich veel vakantieparken in de buurt van de stad en de meeste aan of dichtbij het water. Ook per boot kun je op voldoende plekken in en rondom de stan aanmeren om er een aantal dagen door te brengen. De stad is in principe te bezoeken binnen een dag dus aan te raden is om in de omgeving te overnachten en meer van de provincie te zien.
Sneek en watersport
Watersport hoort bij Sneek, mede door de ligging van het Sneekermeer aan de oostkant van de stad. Sneek is omgeven door allerlei meren en vaarwegen en is erg populair in de zomer onder watersporters. Er liggen diverse jachthavens aan het meer en daardoor is het een gewilde plek voor watersporters. Ook heeft het Sneekermeer een speedbootbaan en een wedstrijdtoren die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor wedstrijden als het skûtsjesilen.
Bezienswaardigheden
Sneek is een gezellige stad om, met name, in de zomer aan te doen. Vooral in de zomer is het druk in de stad met allerlei dagjes mensen en mensen die via het water Sneek bezoeken. Sneek kent een gezellig winkelcentrum met allerlei verschillende winkels. Ook kun je op diverse terrassen gezellig een drankje doen of wat eten. De meest in het oog springende bezienswaardigheden zijn de volgende:
Stadhuis
Het stadhuis van Sneek valt in de eerste oogopslag misschien niet direct op, maar is de moeite waard om te bekijken. Het stadhuis kent haar ontstaan in het jaar 1550 en daarna hebben diverse verbouwingen plaatsgevonden. Bekend is vooral het bordes dat met vele bruidsparen op de foto is gekomen. Naast trouwlocatie doet het tegenwoordig nog dienst als vergaderzaal voor de gemeenteraad.
Waterpoort
De Waterpoort dateert uit 1613 en is vooral bekend geworden doordat het dienst doet als logo voor het merk Gaastra. De twee torens hebben een achtkantig dak. De poort had als voornaamste functie om de stad af te sluiten, inmiddels is het nog een sierbouwwerk en doet het voornamelijk dienst als bezienswaardigheid en trouwlocatie.
De Grote of Martinikerk
Het carillon van Sneek met haar 50 klokken is het grootste carillon van Friesland. Het carillon kenmerkt het centrum van de stad met haar geluiden. De kerk zelf dateert uit het einde van de 15e eeuw en kent haar plaats op die plek van Sneek vanuit de 11e eeuw. Helemaal in originele staat is de kerk niet meer, door invloeden van de Reformatie en Bataafse revolutie is er veel verandert aan het interieur van de kerk. In de zomer is de kerk open in de ochtend, middag en soms zelfs in de avond.
Sint-Martinuskerk
Een andere kerk in Sneek is wat minder in het oog springend door het missen van een hoge toren, dat is de Rooms Katholieke kruiskerk. De kerk is genoemd naar Sint-Martinus, ook wel Sint-Maarten, waardoor kinderen nog elk jaar op elf september langs de deuren gaan. Bij de deze kerk staat een ook een klokkenstoel.
Evenementen
Sneek kent een aantal evenementen waarbij de Sneekweek wellicht één van de bekendere evenementen is. Hieronder de evenementen die in of rond Sneek plaatsvinden:
Sneekweek
De Sneekweek begint traditioneel op de eerste vrijdag voor de maand augustus en eindigt op de donderdag erop. Tijdens deze week staat het bol van festiviteiten in en rondom de stad en voornamelijk op het water bij de stad, het Sneekermeer. In de stad is onder andere een kermis, een braderie en verschillende muziekfestivals. Op alle dagen is er wat te doen in Sneek tijdens deze week, Sneek ontvangt die week dan ook haar hoogste bezoekersaantal. Op de wateren rondom Sneek wordt er veel gezeild en vinden er diverse zeilwedstrijden plaats.
Skûtsjesilen
De oorsprong van deze Friese zeilwedstrijd ligt ook rondom de wateren van Sneek. Als de boeren in de zomer geen lading meer hadden, werden wedstrijden uitgeschreven voor deze boeren met een geldprijs. Zo had de elite vermaak en konden de boeren geld bijverdienen. In 2011 is er op 12 augustus de laatste wedstijd van de reeks op het Sneekermeer. Voor Sneek doet de Sneker Pan mee met als schipper Douwe Visser Jzn, met op het zeil het kenmerkende logo voor Sneek: de Waterpoort.
Elfstedentocht
De eerste deelnemers die met de elfstedentocht Sneek aan doen, zullen weinig van de stad meekrijgen. De stad ligt over het ijs op 22km van Leeuwarden en daardoor komen de meeste schaatsers in het donker door de stad heen. Nog wel fris, want ze hebben nog een kleine 200km voor de boeg... Sneek is daarom geen stad dat tijdens de tocht veel bezoekers trekt, in tegenstelling tot schaatsers, die overnachten veel in Sneek omdat het een goede uitvalsbasis is naar Leeuwarden.
Fietselfstedentocht
Een elfstedentocht die wel elk jaar zijn doorgang vindt, is de fietselfstedentocht op de tweede Pinksterdag. Op een kleine 150km van de tocht doet men de stad Sneek aan, vervolgens komt er dan nog 80km tot de finish in Bolsward. De tocht dient in één dag uitgereden te worden. Naast het fietsen worden er ook wandeltochten, kanotochten, paardrijtochten georganiseerd langs de elf steden.
Kortom: een stad die veel te bieden heeft voor de toerist!