Op vakantie in zuidwest Friesland

Zuidwest Friesland wordt in Friesland 'De Zuidwesthoek' genoemd, een andere naam is 'De Friese Meren'. De Zuidwesthoek staat vooral bekend om zijn vele meren en watersport. In de Zuidwesthoek liggen maar liefst zeven van de Friese Elf steden: Bolsward, Hindeloopen, Sloten, Sneek, Stavoren, Workum en IJlst. Andere belangrijke plaatsen zijn Balk, Heeg, Lemmer, Makkum en Woudsend.

Geschiedenis

Het water is altijd belangrijk geweest voor Friesland, vroeger was dat echt voor de scheepvaart, maar nu vooral voor het toerisme. Anders dan in Noord- en Zuid-Holland heeft in Friesland slechts in kleine mate een inpolderingsgolf plaatsgevonden. Zo zijn er nog steeds veel meren, vooral in zuidwest Friesland.

Algemeen

Zuidwest Friesland staat bekend om zijn meren en bijbehorende watersport. Behalve de grote meren, waarvan het Heegermeer/Fluessen, het Slotermeer, het Sneekermeer en de Groote- of Lemsterbrekken de belangrijkste zijn, zijn er ook veel vaarten, riviertjes en kanalen die deze meren verbinden. De belangrijkste verbindingen zijn:
 • Houkesloot, Geeuw, Wijmerts, de verbinding tussen het Sneekermeer en het Heegermeer via Sneek en IJlst;
 • Johan Willem Frisokanaal, snellere verbinding tussen Sneekermeer - Heegermeer - IJsselmeer (bij Stavoren), tevens een belangrijke scheepvaartroute;
 • Prinses Margrietkanaal, verbinding tussen Groningen en het IJsselmeer (bij Lemmer), doorkruist de Groote Brekken, het Koevordermeer, de Brekken en het Sneekermeer, een zeer druk bevaren kanaal, voor zowel plezier- als scheepvaart.

Eigenlijk is iedere plaats in de Zuidwesthoek van belang te bereiken over het water! Verder is er natuurlijk nog het IJsselmeer, waar de kust van zuidwest Friesland aan ligt.

De belangrijkste wegverbindingen zijn:
 • A7 (Afsluitdijk - Bolsward - Sneek - Joure)
 • A6 Joure - Lemmer)
 • N359 (Lemmer - Balk - Workum - Bolsward), doorkruist de Zuidwesthoek
 • N354 (Lemmer - Sneek)
 • N928 (Woudsend, kruising met N354 - Balk, kruising met N359)

Bereikbaarheid

Friesland is goed bereikbaar, zowel per auto als per trein. Vanuit Noord-Holland is Friesland bereikbaar over de A7 (Afsluitdijk), vanuit Groningen eveneens vanaf de A7 (de andere richting), vanuit Flevoland over de A6 en vanuit Zwolle over de A50 / N50.

Per trein moet men eerst naar Leeuwarden (via Zwolle). daarna kan overgestapt worden op de trein naar Stavoren, vanaf Sneek gaat deze spoorlijn dwars door de Zuidwesthoek en stopt in IJlst, Workum, Hindeloopen, Koudum en tot slot Stavoren. In Sneek, IJlst en Stavoren staat het station vrij dicht bij het centrum.

Wat is er te doen

De belangrijkste trekpleister is natuurlijk de watersport, op de watersport is daarom ook veel gericht. In bijna elke plaats van belang langs het water zijn wel boten te huur, verder hebben de meeste plaatsen ook een camping. Het kost weken om de Zuidwesthoek te leren kennen vanaf het water, omdat er gewoon heel veel meren zijn.

Hotels zijn te vinden in:
 • Balk
 • Bolsward
 • Heeg
 • Lemmer
 • Makkum
 • Sneek
 • Stavoren
 • Workum
 • Woudsend

Verder is zuidwest Friesland uitermate geschikt om te verkennen per fiets, fietsen worden in de meeste grotere plaatsen wel verhuurd. De laatste jaren zijn er zeer veel nieuwe fietspaden aangelegd, waar met de auto niet te geraken is. De fietspaden gaan dwars door de uitgestrekte weilanden en langs de grote meren.

Een bezienswaardigheid op zich zijn de zeven steden die in de Zuidwesthoek liggen, zij liggen allemaal aan het water en hebben prachtige oude binnensteden, ook weer doorsneden met grachtjes. Ze zijn stuk voor stuk een bezichtiging waard, al dan niet per boot. Lemmer en Makkum zijn dorpen, maar met stedelijk allure's, zijn ook een bezoek op zich waard.Ook zijn er in deze plaatsen genoeg faciliteiten voor toeristen, café's, restaurants, winkeltjes etc.

Ook voor jongeren heeft deze streek genoeg te bieden, de vakantie hoeft niet duur te zijn omdat het in eigen land is en er volop gekampeerd kan worden. Ook qua uitgaan is er genoeg te doen, plaatsen die veel te bieden hebben qua uitgaan zijn Sneek, Balk, Heeg en Lemmer. Voor mensen die meer van rust en ruimte houden is er een bijzonder alternatief, de zogenaamde boerencapming, dit zijn kleine campings bij een boerderij, vaak goedkoper dan een gewone camping en vaak ver weg van de drukte.

© 2008 - 2024 Lodomerie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen in Londen Marit BouwmeesterOlympische Spelen in Londen Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester wint in Londen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 de zilveren medaille met het zeilen in de Las…
Goedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachterGoedkoop of zelfs gratis kamperen bij de boswachter. Het kan Lekker wandelen, kanoen, fietsen of in de natuur zijn en da…
Friese natuur: van boezems, wouden en bonkige kleiFriese natuur: van boezems, wouden en bonkige kleiToen de eerste mensen zich in Friesland vestigden, stonden het westen en noorden regelmatig onder water. Met terpen en d…
De provincie Friesland, een vakantiebestemming?De provincie Friesland, een vakantiebestemming?De provincie Friesland, is dat de juiste vakantie bestemming? Er zijn ontzettend leuke plaatsen om in Friesland te bezoe…

Pampus, hindernis en beschermingPampus, de ondiepte voor het IJ, heeft, ondanks de hinder die het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam er door onder…
Op vakantie naar de Friese WoudenHet zuidoosten van de Nederlandse provincie Friesland is een gebied dat rijk is aan natuurschoon. Grote stukken zijn ono…
Lodomerie (15 artikelen)
Laatste update: 07-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.