Caïro, de hoofdstad van Egypte
Caïro, de miljoenenstad van Egypte. Met een mooie ligging aan de Nijl, is er veel te doen. Vele zaken maakt Caïro tot een bijzondere stad.
Ligging
Caïro ligt in het noorden van Egypte, aan de oostoever van de Nijl. Omgeven door de steden Gizeh, met zijn beroemde Piramiden van Gizeh, en Memphis. Memphis is een oud- Egyptische stad, 20 km ten zuiden van Caïro. Memphis was gedurende het Oude Rijk de hoofdstad van Egypte en werd volgens een traditie gesticht door farao Menes, die na de vereniging van Opper-Egypte en Neder-Egypte, hier een vesting en een tempel voor Ptah bouwde, de stadsgod van Memphis
Geschiedenis
Al in 969 werd Cairo gesticht door de Fatimiden. De Fatimiden, het Kafilaat van de Fatimiden genoemd, was een in Noord-Afrika regerend koningshuis van de 10e eeuw tot de 12e eeuw. Naast de stad Fustat bouwden zij een nieuwe hoofdstad, genaamd Al-Medina Al-Qahirah (de Overwinnende Stad). In 1258 werd Bagdad door de Mongolen verwoest, waardoor Caïro de belangrijkste culturele en intellectuele stad werd van het Midden-Oosten.
Bezienswaardigheden
Caïro is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. UNESCO, wat staat voor United Nations Educational, Scientific and Culutural Organization, is een organisatie van de Verenigde Naties, welke onder andere een lijst van het Werelderfgoed en een register met belangrijke documenten betreffende de Wereldgeschiedenis opstelt.
De bezienswaardigheden in Caïro zijn:
Piramiden van Gizeh
In Gizeh staan er 3 piramides;
- Piramide van Cheops ook wel de Grote Piramide genoemd, is de enige van de zeven wereldwonderen die vandaag nog bewaard is gebleven. Het heeft een hoogte van 146 meter, 230 meter breed en bestaat uit ongeveer 2,3 miljoen stenen van elk 2.300 kg.
- Piramide van Chefren is de op een na grootste piramide in Gizeh en is de graftombe van koning Chefren.
- Piramide van Mycerinus is de op twee na grootste piramide van Gizeh. De piramide bestaat uit kalksteen uit de nabij gelegen plekken. Het heeft de benaming: Menkaura is goddelijk.
Khan El-Khalili bazaar
Dit is een van de meest interessantste bazaars, niet alleen in Egypte, maar ook van het hele Midden Oosten. Genaamd naar een prins, welke een van de meest beïnvloedbaarste prinsen was van de 14e eeuw. De bazaar heeft typische, oriëntaalse souvenirs en handgemaakte dingen. Een gezellige atmosfeer, kronkelige straatjes, café’s, restaurants, kortom een bazaar wat je bezocht moet hebben.
Cairo Tower
Vanuit deze toren heb je het beste uitzicht over Caïro. De toren is 187 meter hoog, welke op een lotus plant lijkt en staat op nummer vier van de lijst van de ’s werelds hoogste torens.
Citadel
Dit is de meest bekende bezienswaardigheid van Caïro, gebouwd in de 12e eeuw. Hier zijn musea, oude moskeeën, en andere interessante zaken te vinden.
Nijlmeter
Dit is een trap van negentig treden die de Nijl induikt. De waterhoogten worden op de zijwanden gebeiteld. Aan de hand van de waterstand kon vroeger de omvang van de oogst bepaald worden en daardoor ook de te betalen belasting. Boven de Nijlmeter staat de woning van Weliicocks, een Britse ingenieur die meewerkte aan de eerste stuwdam van Aswan. Het is nu een klein museum waarin de mummie van de heilige ram Chnum te bezoeken is.
Musea
Egyptisch Museum
Dit is het Museum der Egyptische oudheden, ’s werelds grootste Egyptologisch museum. Bij de organisatie van het Egyptische ministerie is het museum ondergebracht, voor het behoudt van de Egyptische oudheid. In 1858 is het museum opgericht en heeft een aantal van de grootste schatten uit de Egyptische oudheid binnen staan. Bijvoorbeeld het graf van farao
Toetanchamon en vele mummies, onder andere ook dat van
Ramses II.
De kunst is in verschillende periodes onderverdeeld:
Prehistorie, Het Oude Rijk, Het Middenrijk, Het Nieuwe Rijk, Tell el Amarna, De Natijd, Grieks-Romeinse periode.
Museum van islamitische Kunst
In dit museum krijg je een goed beeld van de geschiedenis van Egypte. Er zijn meer dan 70.000 objecten van de islamitische kunst te vinden. Meubelstukken, geweren, grafzerken, tapijten, boeken Het museum is enorm, er zijn ongeveer 20 zalen te vinden.
Moskeeën
Al-Azhar Moskee
Deze moskee werd in 970 gebouwd als een vrijdagsmoskee voor de nieuwe residentie van Caïro. Snel werd het het centrum van de islamitische wetenschap. Het is de oudste moskee en nog in gebruik als universiteit. Hiernaast ligt een mooi park, waar je een lekkere wandeling kunt maken.
Sultan Hassen Moskee
Dit zijn een aantal moskeeën naast elkaar gelegen.
Ibn Tulun Moskee
De één na oudste moskee van heel Afrika.
Besnijdenis
Bij de islamieten wordt er een besnijdenis uitgevoerd, dit is een ritueel dat nog altijd toegepast wordt. In Egypte is in 1996 de besnijdenis van een meisje verboden.
Algemene informatie
Caïro is een drukke stad met ruim 18 miljoen inwoners, 90% is islam en 10% is christen. Op vrijdag zijn zij vrij, de dag om naar de Moskee te gaan. De Nijl is de belangrijkste bron van leven in Egypte. Het is de levensader van het land, geen leven zonder water. Het slib van de Nijl zorgt voor de vruchtbaarheid van de akkers. Met een lengte van 6.671 km is de rivier de langste ter wereld. In Egypte is de Nijl 1.500km lang, daar mondt hij uit in de Middellandse Zee. Bezoek je deze stad, wordt er aangeraden dit te boeken via een georganiseerde reis, of ga zelf op pad. Maar plan van te voren wel je reis. Het kan een enorme chaos zijn en het gaat er anders aan toe als in Europa.