Caïro, stad die je gezien moet hebben

Alice was op zoek naar een fijne vakantiebestemming voor een paar dagen. Haar vriendin Petra opperde dat ze dan eens een oogje moest wagen aan Egypte en zeker de stad Caïro in gedachten moest nemen. Die historische stad, gelegen aan de Nijl, stond bekend als een aanrader voor zowel jong als oud, voor gezinnen maar net zo goed voor stelletjes. Petra was ervan overtuigd dat Caïro een stad was, waarvan de herinnering aan haar bezoek Alice nog een leven lang bij zou blijven.

Bereikbaarheid van Caïro

"Daarbij is de stad gemakkelijker bereikbaar dan veel mensen denken", vertelde Petra, terwijl ze zich met een beker warme chocomel op de brede bank nestelde. "Het ligt echt niet veel verder dan Athene. Met het vliegtuig, bijvoorbeeld de luchtvaart-maatschappij Egyptair, vlieg je er vanaf Schiphol binnen zes uur naar toe. De luchthaven ligt op ongeveer 25 km van het stadscentrum. Met een taxi ben je binnen een half uurtje bij je hotel. Daarbij is het handig om die taxi van te voren te bestellen. Soms kun je zo'n taxi zelfs boeken bij het hotel waar je logeert. Het echt bijzondere van Caïro vind ik dat je er in een heel andere wereld komt met een kleurrijk straatleven en tot de verbeelding sprekende bezienswaardigheden". "Nou, klinkt niet gek", glimlachte Alice. "Eens een balletje opgooien bij Hans, misschien is hij te porren voor Egypte".

Keuze van accommodatie

"Voordat jullie gaan is het verstandig een passende accommodatie te vinden", raadde de bereisde Petra aan. "Caïro biedt een grote keuzemogelijkheid. Je kunt kiezen tussen goedkope jeugdherbergen (waar je overigens al voor - ik meen - twee euro kunt overnachten) aan de ene kant en de best aangeschreven hotels van Noord Afrika aan de andere kant en uiteraard alles wat daar tussen zit". Alice luisterde geïnteresseerd en daarom vervolgde Petra: "Een van de mooiste plaatsen om te verblijven wanneer je een stedentrip naar Caïro maakt, is het Sofitel El Gezirah. Bovendien, voor de luxe die je daar krijgt, is het naar onze maatstaven bijzonder betaalbaar".

Sofitel El Gezirah

Alice raakte steeds meer geboeid. "Wat weet je over dat sofitel? Vertel er eens iets meer van", vroeg ze. "Nou ja", antwoordde Petra, "het is een elegant hotel in moderne Franse stijl met de nodige oosterse invloeden. Ik weet dat het onlangs nog gerestaureerd is. Het leuke is dat het hotel gebouwd is op een schiereiland midden in de rivier. Daardoor hebben alle kamers uitzicht op de Nijl. Verder betekent dit dat het een oase van rust en luxe is, want je zult er geen last ondervinden van het drukke stadsverkeer. Overigens hoef je de deur niet uit wanneer je naar het restaurant wilt of je wilt amuseren. In het El Gezirah bevinden zich zeven restaurants. Ook als je voor een andere accommodatie kiest, is het aan te raden om in het El Gezirah te dineren. Zelf heb ik een zwak voor de sfeervolle Buddha Bar, waar je kunt kiezen uit heerlijke thematische gerechten die uit de keuken van de Pacific komen. O, ja...op het terras moet je reserveren. Dat terras kijkt uit over de Nijl en dat is iets wat iedereen wel wil bekijken". "Enne...dat amuseren?" informeerde Alice. "In dit sofitel kun je 's-avonds een gokje wagen in het casino, dat eveneens in het gebouw te vinden is. Heb je er behoefte aan dan kun je je bijvoorbeeld heerlijk ontspannen in de spa".

Historische bouwwerken

"Natuurlijk kom je ook om wat historie en cultuur op te snuiven", zei Petra terwijl ze haar lege chocoladebeker op een laag tafeltje neerzette". "Wanneer je een ritje door het stadscentrum maakt kijk je je ogen uit. Het meest opvallende is er het chaotische straatleven. Je vindt er kramen met allerhande koopwaar, die nauwelijks ruimte laten voor de voetgangers, sjouwers, ezelkarren en vrachtautootjes die er tussendoor moeten en dan ook nog eens twee richtingen op. Plotseling kun je een paar straten verderop ineens midden tussen het hectische en walmende verkeer staan. Je voelt je omringd door het stokoude Egyptische wagenpark. Daarbij is Caïro als een opeenstapeling van historische gebouwen. Graftombes, oude tempels, moskeeën, het Egyptisch museum, kies maar uit".

Egyptisch museum

"Je kunt wel stellen dat dit museum het meest uitgebreide Egyptologisch museum ter wereld is. Het bezit 136.000 Oud-Egyptische items. Je vindt er de grootste schatten uit de oudheid, zoals bijvoorbeeld het graf van Toetanchamon en vele mummies, zoals dat van Ramses II. Je ontdekt er verschillende periodes uit de Egyptische geschiedenis, bijvoorbeeld het Oude Rijk van Memphis en de Ramessidentijd. Je kunt er een hele dag in zoet brengen, zoveel interssants is er te zien. En zelfs als je er een hele dag voor uittrekt, dan nog zul je echt keuzes moeten maken binnen het museum. Als je aan het begin van je stedentrip dit museum bezoekt, kun je er op de laatste dag nog een keer komen om een andere afdeling van het museum te bekijken".

Piramides

"Als ik ga, wil ik ook de beroemde piramides bekijken", liet Alice weten. Petra sprong daar onmiddellijk op in. "Natuurlijk" beaamde ze volmondig. "Het is een van de zeven wereldwonderen die bewaard is gebleven. De piramides liggen op ongeveer een half uurtje rijden met de auto vanaf het centrum van Caïro. Die bouwwerken behoren tot de oudste van de mensheid, weet je. Het complex bestaat uit de Piramide van Cheops en de wat kleinere Piramide van Chefren en Mycerinus".

Sfinx van Gizeh

"En dan nog de sfinx", zei Alice, wegdromend in het zachte kussen van de bank. "Ja", vertelde Petra, "de sfinx van Gizeh vind je aan de Oostzijde. Die is gebouwd tussen ongeveer 2551 en 2472 voor Christus. Ze hebben een stevige constructie, waardoor ze ook bewaard gebleven zijn". "Ze zijn zonder enige vorm van machinerie gemaakt, he? Puur handwerk" , wist Alice. "Ja. ongelofelijk. Dat ze zo iets tot stand hebben kunnen brengen", besloot Petra.

Toeristische attracties

"Uiteraard vind je bij de piramides veel toeristische attracties", haalde Petra herinneringen op. "Je kunt per kameel van het ene bouwwerk naar het andere rijden. Kost wel wat, maar dan ervaar je ook iets aparts. Maar heb jij of heeft Hans haast, dan kun je een tochtje per paard maken. De lokale bevolking zal je dat aanraden. Die kamelen, dat is puur voor de show". "Weet je wat prachtig is?" riep Petra met stralende ogen, "de piramies 's avonds te bezoeken! Er is dan een lichtshow, die echt de moeite waard is. Ook kun je dan prachtige foto's maken. Wel een beetje modern, maar dat mag de pret niet drukken".

Abdeenpaleis

"Maar ook in de stad Caïro zijn een paar historische gebouwen, die je eigenlijk niet mag missen", vervolgde Petra na een korte stilte. "Het Abdeenpaleis, bijvoorbeeld, is een voormalig koninklijk paleis, waar nu de president van Egypte verblijft. Een deel van het gebouw doet dienst als museum. Je vindt er onder andere een collectie wapens en er is een zaal vol met presidentiële geschenken. Die kun je er allemaal bekijken".

Al-Azharmoskee

"Dat is een moskee die in 971 in het oude Arabische stadsgedeelte is gebouwd. De reden dat ze deze moskee hebben neergezet is om Fatima Zahra (een van de drie dochters van Mohammed) te eren. Het is een belangrijk religieus centrum van de stad en van de hele islamitische wereld. Dat komt ook omdat de faculteit Theologie van de Al-Azharuniversiteit er is gelegen. De Al-Azharuniversiteit is de oudste universiteit ter wereld".

Blijvende herinneringen

"Ziezo, meiske," beeindigde Petra, terwijl ze haar tas van de bank viste en aanstalte maakte om haar jas aan te schieten. "Weet je trouwens dat Caïro met meer dan 16 miljoen inwoners de grootste metropool van Afrika en van de Arabische wereld is? In de Middeleeuwen noemden Arabieren deze stad de moeder van de aarde. Uit alle perioden van de 5.000 jaar oude, roerige geschiedenis van de stad vindt je wat terug. Behalve als je bij de bezienswaardigheden bent, ga je voor de rest op in het leven van alledag en bepalen toeristen er niet de sfeer! Echt ik zou je Caïro van harte willen aanbevelen voor een stedentrip van een paar dagen. Een dag of vijf is voldoende om er de hoogtepunten te bezoeken. Geloof me: je zult dat tripje je hele leven lang met plezier blijven herinneren".
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Leuke en leerzame musea bezoeken voor kinderenMuseumbezoeken zijn vooral voor volwassenen leuk en leerzaam, maar niet altijd voor kinderen. Je wilt je kinderen iets l…
Alkmaar: winkelen, musea, kaasmarkt, bereikbaarheidAlkmaar: winkelen, musea, kaasmarkt, bereikbaarheidAlkmaar is een stad met een rijke historie, maar is ook modern. In Alkmaar is van alles te doen, er zijn gezellige terra…

Visum aanvragen voor RuslandVisum aanvragen voor RuslandEen visum aanvragen voor Rusland kost meer moeite in vergelijking met andere landen. Er moet meestal enkele keren naar D…
Algerije, Maghrebland, daar waar de zon ondergaatAlgerije, Maghrebland, daar waar de zon ondergaatAlgerije behoort tot de zogenaamde Maghreblanden, samen met Libië, Tunesië, Marokko en Mauretanië. De landen liggen in h…
Bronnen en referenties
  • Tekst van Kees Verplanke in de Reisgids.
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 14-12-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.