Alkmaar: winkelen, musea, kaasmarkt, bereikbaarheid

Alkmaar: winkelen, musea, kaasmarkt, bereikbaarheid Alkmaar is een stad met een rijke historie, maar is ook modern. In Alkmaar is van alles te doen, er zijn gezellige terrassen bij de Waag, Grote Kerk en de visbanken, je kunt er winkelen, het aanbod is zeer breed. In de binnenstad winkel je in een historische omgeving, in de Overstad is het modern. Er zijn veel leuke musea te bezoeken en wat betreft de horeca heb je het voor het uitzoeken. De Kaasmarkt is in het zomerseizoen een grote publiekstrekker, waar jaarlijks vele toeristen op af komen.

Centrum Alkmaar


Winkelen in Alkmaar

Alkmaar heeft een goed winkelaanbod. In het centrum zijn twee grote (hoofd) winkelstraten, waar je winkels vindt die je in iedere doorsnee stad tegenkomt. Ook in de kleinere straatjes ertussenin en tussen de Langestraat en de Kanaalkade zijn veel leuke winkels te vinden. Hier vind je ook wat meer gespecialiseerde winkels op het gebied van o.a. kaas, chocolade, koffie en vis. Aan de overkant van het Noordhollands Kanaal vind je ook nog de Overstad. Ook hier is een groot winkelaanbod, waarbij de meeste winkels te maken hebben met wonen en elektrische apparatuur. In de stad zijn veel leuke terrassen te vinden en om tijdens het winkelen een hapje te eten tussendoor, is er een ruime keuze aan cafés en restaurants.Op het Waagplein, voor de Waagtoren, vind je in de zomermaanden zeer grote terrassen. Ook in de winter kun je hier vlak bij de café' s buiten zitten, doordat er terras verwarming aanstaat.

Musea in Alkmaar

Hollands Kaasmuseum

Dit museum is gevestigd in het Waaggebouw aan het Waagplein. In dit museum leer je over de geschiedenis van de zuivelbereiding en de handel in zuivelproducten. Verder is er een collectie 16 de eeuwse schilderijen te bewonderen, van vrouwen in plaatselijke klederdrachten.

Biermuseum De Boom

Ligt aan de Houttil 1. Het museum is gevestigd in een voormalige brouwerij uit de 17 de eeuw. In het museum leer je over de geschiedenis en over het brouwproces van bier in Nederland en in de stad Alkmaar. Er is een collectie gereedschappen, apparatuur en machines te bekijken die bij het brouwen gebruikt werden. In de kelder van het gebouw bevindt zich een proeflokaal, waar zeer veel verschillende soorten bier uitgeprobeerd kunnen worden.

Stedelijk Museum

Dit museum is gelegen aan het Canadaplein 1. In het museum leer je alles over de geschiedenis van de stad en de omgeving van Alkmaar. Er zijn twee zalen, één over 'De Gouden Eeuw' ( 16 de en 17 de eeuw) en één over 'De moderne Tijd' (19de en 20ste eeuw). Verder is er historisch speelgoed te bewonderen en zijn er wisselende tentoonstellingen.

Nederlands Kachelmuseum

Dit museum is gelegen aan de Bierkade 10. Het museum is in een monumentaal pand gevestigd. Er staan ongeveer 75 fornuizen en kachels in het gebouw, uit de periode van 1850 tot heden.

Archeologisch Centrum

Dit is gelegen aan de Oudegracht 245. Hier worden archeologische vondsten geëxposeerd.

Beatles museum

Dit is gelegen aan de Kanaalkade 21 a. De eerste gitaar van John Lennon is gemaakt in Alkmaar, reden om hier een Beatle museum te hebben. Het originele platencontract uit 1967, getekend door de Beatles is een belangrijk stuk uit de collectie.

De Kaasmarkt

Vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september wordt elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur de kaasmarkt gehouden. Per seizoen komen hier ongeveer 100.000 bezoekers van over de hele wereld op af. Sinds 1365 worden er al kazen gewogen in Alkmaar. Vanaf 1622 vond de eerste kaasmarkt plaats. De kaaskeurders boren met een holle boor staafjes uit enkele kazen en ruiken, voelen en proeven alles. De kwaliteit van de kaas wordt bepaald en door middel van handjeklap wordt de prijs vastgesteld en is de partij verkocht. Kaasdragers brengen de partij kaas naar de Waag, waar het gewogen wordt.

Overige dingen te doen in Alkmaar

In Alkmaar zijn 400 prachtige monumenten te bewonderen. Deze zijn verspreid door de stad te vinden. Ook voor mooie grachten, singels en hofjes ben je in Alkmaar aan het goede adres. Verder is Alkmaar een heerlijke stad om uit te gaan. Er zijn vele café 's en restaurants te vinden.

Bereikbaarheid Alkmaar

Het centrum van Alkmaar is vanaf parkeerterreinen en ook vanaf het station binnen 10 minuten bereikbaar. Er zijn parkeergarages in de binnenstad, parkeren kan op het Parcade terrein op Overstad en er zijn P+R terreinen met gratis busvervoer naar het centrum. Bovendien is binnen Alkmaar op de zaterdagen busvervoer gratis. Voor bustijden kun je terecht op www.connexxion.nl.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas is er voor iedereen die wel eens in Alkmaar komt. Het is een stadspas waar je allemaal leuke dingen mee ku…
Alkmaar: kaasmarkt, historische stad en winkelstadAlkmaar: kaasmarkt, historische stad en winkelstadAlkmaar is een fraaie stad in de provincie Noord-Holland. Het is van alle markten thuis, het is een kaasstad, een histor…
Alkmaar: mooie monumentale gebouwenAlkmaar: mooie monumentale gebouwenAlkmaar heeft 400 monumenten in het oude centrum. De gezellige stad leent zich erg goed voor het maken van een wandeling…

Alkmaar: mooie monumenten en bereikbaarheidAlkmaar: mooie monumenten en bereikbaarheidDe prachtige historische stad Alkmaar is in het rijke bezit van wel 400 monumenten. Vele daarvan zijn op loopafstand van…
Lier, pittoreske stad aan de Nete in de provincie AntwerpenLier, pittoreske stad aan de Nete in de provincie AntwerpenOp zo'n dertig kilometer ten zuiden van Antwerpen, aan de Nete, ligt het groene en pittoreske stadje Lier. Niet erg groo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen foto
  • http://www.kaasmarkt.nl/ voor de foto van de kaasmarkt.
  • Boekje stadswandeling door Alkmaar.
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.