Zaragoza, Noord Spanje, een wereldstad!

Zaragoza, Noord Spanje, een wereldstad! Zaragoza is een indrukwekkende Noord Spaanse stad. Met een schitterende monumentale en historisch centrum. Gelegen aan de rivier de Elbo, rijk aan grote pleinen, parken, theaters, paleizen, musea´s en verrassende architectuur, centraal gelegen tussen Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao en de Franse stad Toulouse. De Spaanse Pyreneeën liggen vlak om de hoek. Gaststad van de Expo 2008 en met een prachtige kathedraal een stad om te bezoeken!

Zaragoza

Zaragoza is de hoofdstad van de provincie Zaragoza en van de autonome regio Aragon. Ongeveer de helft van alle inwoners van de regio Aragon wonen in Zaragoza. Zaragoza is de vierde grote stad van Spanje en ligt tussen de steden Madrid en Barcelona in aan de rivier de Elbo. Helaas is de stad een grote onbekende voor velen. De aandacht gaat voornamelijk uit naar de Spaanse hoofdstad Madrid of naar Barcelona.

Provincie Zaragoza

De provincie Zaragoza verrast iedere bezoeker. Prachtige dalen met de vele wijnranken, woestijnlandschappen, hooggebergte (de Pyreneeën liggen ten noorden van Zaragoza) en gebieden vol met kilometerslange meren waar tussen Middeleeuwse kastelen, kloosters en stadjes te bevinden zijn.

Geschiedenis

Vroeger heette Zaragoza Salduba en was een nederzetting van het Keltische rijk. In het jaar 27 kwam er een Romeinse kolonie onder aanvoering van keizer Caesar Augustus. In het Spaans: Caesare Agosto, het grote vermoeden bestaat dat de naam Zaragoza een verbastering is van de naam Caesare Agosto. Na de val van het Romeinse rijk werd Zaragoza ingelijfd bij het Visigotische koninkrijk. Rond het jaar 712 namen de Moren bezit van de stad. De Moren werden de stad in 1118 uitgedreven door Alfonso van Aragon en zou de hoofdstad worden van het koningrijk Aragon. In opdracht van Napoleon belegerde de Franse maarschalk Lannes de stad in 1808. Na een aantal maanden bezwijkt de stad door honger, verwoesting en door de vele doden ten gevolge van de oorlog. Invloeden van voornamelijk het Romeinse Rijk en de Moren zijn nog altijd duidelijk zichtbaar.
Zaragoza leefde weer op door de aanleg van de spoorwegen naar de steden Madrid en Barcelona.

Kelten, Romeinen, Moren en Christenen

Al deze culturen hebben tijdens hun overheersing en door hun cultuur in de stad Zaragoza indrukwekkende verschillende bouwstijlen en architectuur gebracht. Machtige monumentale panden, historisch centrum en resten van een Romeinse tempel en een Moorse moskee. Hier en daar kom je moderne kunst en barokstijlen tegen. Deze mengelmoes aan religies, cultuur en architectuur maakt Zaragoza tot een zeer bijzondere stad.

Industriestad en handelscentrum

Door de buitengewoon gunstige ligging van de stad, centraal gelegen tussen de grote Spaanse steden en met uitstekende treinverbindingen, is Zaragoza uitgegroeid tot een belangrijke handelscentrum en industriestad. Met de hogesnelheidstrein ben je binnen het anderhalf uur in Madrid en tegenwoordig ook in Barcelona. Fabrieken van Opel en Siemens hebben zich in de stad gevestigd. Rond de provincie Zaragoza liggen 10 wijngebieden.

Bedevaartsoord

Voor de Spaanssprekende gelovige is noordelijke stad Zaragoza wel degelijk een enorm belangrijke stad. Ze komen in grote getale om de heilige Maagd en de Zuil (Pilar) te vereren. Sinds de heilige Maagd zich aan de apostel Jacobus in het jaar 40 aan de rivier de Elbo bij Zaragoza verscheen en zij persoonlijk op die plek een zuil plaatste, is Zaragoza een bedevaartsoord geworden. Zuil in het Spaans is Pilar.

Processie

Op 12 Oktober word elk jaar de devotie van de heilige Maagd tentoongespreid door een processie door de stad. Een Zuil bedekt met bloemen word de stad rondgedragen. Het is dankzij deze processie die Zaragoza grote bekendheid geeft in heel Spanje .

Kathedraal Nuestra Señora del Pilar

De enorme kathedraal Nuestra Señora del Pilar is werkelijk imposant en indrukwekkend. Gebouwd in de 17de eeuw en een van de eerste Mariakerken van het Christendom. De vele torens zijn van verre al te bewonderen. Gelegen aan, vermoedelijk, het grootse plein van Europa, en met schitterende schilderingen van (oa) de Spaanse schilder Francisco Goya. Een monument en een beeld voor deze schilder is buiten op het plein te bewonderen. In schril contrast met het grote machtige gebouw, staat binnen het voorwerp van ieders devotie: het beeld van de heilige Maagd in brons. Slechts een halve meter hoog. Het beeld staat op een zilveren Zuil.

Klimaat in Zaragoza

Zomers kan het er flink heet zijn. Temperaturen van ver boven de 30º zijn normaal. In de winter kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt. Het jaarlijkse temperatuurgemiddelde van Zaragoza is 15º.

Expo 2008

De stad heeft zijn uiterste best gedaan om een verpletterende indruk achter te laten op de wereld en de bezoekers van de Expo 2008. De stad heeft een grondige renovatie gehad, nieuwe snelwegen zijn aangelegd en het vliegveld is in een nieuw jasje gestoken. Door het organiseren van de toeristische trekpleister van de wereldtentoonstelling Expo 2008 hoopt de stad op een blijvende aandacht vanuit de wereld.

Expo met als thema water

Dat Zaragoza kiest voor het thema water voor de Expo 2008 is niet verwonderlijk. Er heerst grote waterschaarste in het gebied. Door de extreme hitte en droogte in de zomer en grote gebieden ten noorden van Zaragoza die verwoestijnen. Dit is een van de droogste gebieden van heel Spanje. Barcelona moest zelfs voordat de zomer (2008) begon al drinkwater invoeren voor zijn burgers.

Vrijetijdsbesteding

Opvallend zijn de vele culturele evenementen die in de stad te vinden zijn. Dans, theater, exposities, concerten en muziekfestivals zijn er geregeld te vinden.

Winkelen

De kleine straatjes vol met winkeltjes in het monumentale centrum van Zaragoza verlenen zich buitengewoon goed om te shoppen. Voor de meer luxe winkels is de regio van het Gran Hotel geschikt.

Bars, restaurants, tapas, terrasjes en trendy cafés

Het centrum van Zaragoza puilt werkelijk uit zijn voegen van alle barretjes, restaurantjes, trendy cafeetjes en de vele terrasjes op de grote pleinen. Ideaal voor een ieder die uit wil gaan of zijn honger wil stillen met de verrukkelijke keuken uit Zaragoza en omstreken.

Hotels

Er zijn rond de 50 hotels te vinden in Zaragoza. De meeste in en nabij het centrum.

Vliegveld

Het vliegveld van Zaragoza is rustig en klein maar van alle gemakken voorzien. Sinds een aantal jaren begint het aantal passagiers voorzichtig te groeien. Dagelijks kan men vliegen naar een aantal Spaanse steden en rechtstreeks naar Milaan en Londen. Lange rijen taxi´s staan buiten te popelen de passagiers binnen 20 minuten naar Zaragoza te brengen.

Verkeer

Zaragoza is door zijn gunstige centrale ligging een zeer belangrijke verkeersknooppunt van Spanje. Dat geldt ook voor het treinverkeer.

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort is een leuke stad waar van alles te zien en te doen is. Het oude centrum heeft vele historische gebouwen en m…
Side: zon, zee, natuur en cultuur in TurkijeSide is een zeer populaire vakantiebestemming in Turkije. Het ligt aan de zuidkust van Turkije. De meeste mensen gaan na…
Eurohotel aan het Europaplein in LeeuwardenEurohotel aan het Europaplein in LeeuwardenHet Eurohotel aan het Europlein in Leeuwarden is een hotel met naam in de regio. Het ligt heel handig aan de uitvalsweg…
New York City een paradijs voor bezoekersNew York City een paradijs voor bezoekersNew York City, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, en bekend als the Big Apple, herbergt een populatie van ongevee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Donations Are Appreciated, Pixabay
  • www. zaragoza.es
  • www.expozaragoza2008.be
  • www.spanje.nl/site/regios/aragon/zaragoza.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 26-02-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.