Side: zon, zee, natuur en cultuur in Turkije

Side is een zeer populaire vakantiebestemming in Turkije. Het ligt aan de zuidkust van Turkije. De meeste mensen gaan naar Side voor een zonvakantie in één van de vele all-inclusive resorts. Maar Side biedt meer dan alleen maar zon, zee en strand. Mogelijkheden genoeg om van de natuur te genieten. Ook zijn er allerlei bezienswaardigheden te bekijken. Dat kan in Side zelf, maar ook in de omgeving.

Side


Side: van haventje naar zon, zee en cultuur in Turkije

Als men het over een vakantie naar Side heeft, bedoelt men niet alleen de plaats Side. Side is eigenlijk een kleine plaats. Van oorsprong een klein haventje, dat is uitgegroeid tot een populaire badplaats waar men genieten kan van de zon en de zee. Daarnaast biedt Side en omgeving ook veel cultuur. Side ligt op een smalle kaap in zee. Aan beide kanten van de plaats is er strand. De stranden van Side zijn eigenlijk één lang gebied van strand met hotels en all-inclusive resorts.

Langgerekte badplaats met hotels en all-inclusive resorts

Omdat Side een kleine plaats is, maar wel over langgerekte stranden beschikt, is men hotels en resorts gaan bouwen langs deze stranden. Dit heeft geleid tot een langgerekt lint van bebouwing. Deze bebouwing bestaat uit diverse wijken, zoals Kumkoy, Colakli tot helemaal in Gündogdu. Deze plaatsen hebben een eigen, soms oorspronkelijk, centrum. Men kan er winkelen in de bazaar en eten in één van de restaurants.

Van het hotel of resort naar Side

Om van het hotel naar de plaats Side zelf te komen is er de taxi, bus of de Dolmus. De Dolmus is een klein busje, dat een lijndienst onderhoudt. Staat er iemand bij een bushalte of geeft iemand een stopteken, dan stopt het busje. Als men is ingestapt, rijdt de bus meteen verder en wordt het geld doorgegeven via de andere passagiers aan de chauffeur. Omdat dit een hele goedkope manier van vervoer is (ongeveer € 1,- à € 2,- per rit in 2015), maken vele mensen hier gebruik van. Er is dan ook niet altijd zitplaats, maar de reistijd is meestal kort. Als men slechts enkele kilometers van Side vandaan zit, is lopen een mooie optie. Dit kan over het strand en aan de westkant van Side is ook een stuk wandelpromenade langs de zee.

Strand aan de westkant van Side

Aan dit strand staan de meeste en grootste hotels en resorts. Dicht bij Side is er zelfs sprake van enkele stroken met hotels die parallel aan elkaar lopen. De resorts die aan het strand liggen, beschikken allemaal over een stuk strand dat bij het hotel hoort. Hier zijn ook strandbars en toiletten te vinden. Vaak kan men ook gebruik maken van watersportactiviteiten. Ook worden er door een animatieteam van het hotel diverse activiteiten georganiseerd op het strand. Een geschikt strand voor kinderen, want het strand loopt langzaam af in zee.

Strand aan de oostkant van Side

Dit strand wordt minder bezocht dan het west-strand. Het ziet er ook anders uit. In de eerste plaats ziet een en ander er wat “natuurlijker” uit, door onder andere de aanwezigheid van wat duintjes. En op de achtergrond ontbreken de hele grote hotels. Een ander verschil met het west-strand is dat het strand sneller afloopt in zee. Dit maakt het strand wat minder geschikt voor families met kleinere kinderen. Ook hier weer watersportactiviteiten en voorzieningen als restaurants. Vaak moet men betalen als men op het strand een bed en/of een parasol wil huren.

Dwalen door Side: winkeltjes en plekken van grote archeologische waarde

Naast zonnebaden is er in Side genoeg te zien als men geïnteresseerd is in cultuur en geschiedenis. De hoofdstraat bestaat uit winkeltjes en restaurantjes. Maar hoe klein de plaats ook eigenlijk is, er is veel overgebleven uit de geschiedenis.
  • Aquaduct. Als men de stad binnen komt door de stadspoort ziet men al restanten van dit watertransportmiddel uit de Romeinse tijd.
  • Theater. Net vóór de ingang van de stad is de taxi- en Dolmus standplaats. Bezoekers met een auto moeten hier ook parkeren omdat men niet met de auto de stad in mag. Al lopend naar de stad komt men langs het theater. Er kan, in het hoogseizoen, gebruik gemaakt worden van een toeristentreintje. Soms worden er shows gegeven in het theater.
  • Stadsmuur en stadspoort. Als men Side binnenkomt is dit door de grote stadspoort.
  • Agora en Romeinse Baden. Dit is een marktplaats waar ook een museum gevestigd is en men meer over de geschiedenis van Side te weten kan komen.

Natuur-excursies in de omgeving van Side

Als men een dag wat anders wil doen en die doorbrengen buiten het resort, dan zijn er voldoende mogelijkheden. Turkije is een prachtig land en de omgeving van Side is uitermate geschikt om tochten door de natuur te maken.
  • (Boot)tocht Manavgat. Een halfuurtje rijden van Side ligt de plaats Manavgat. Een stad aan de rivier met dezelfde naam. Hier kan men een boottocht maken met een typisch Turkse boot (Gület) over de rivier. De rivier gaat door prachtige natuur met onder andere nogal wat viskwekerijen. Er zijn ook tochten vanuit de stad die naar de monding van de rivier aan zee gaan. Daarnaast gaan veel toeristen naar de waterval van Manavgat. Deze is niet hoog maar wel heel breed.
  • Kursunlu waterval. De waterval op zich is niet spectaculair, maar het park waar de waterval in ligt is erg mooi. De waterval ligt bij een meer en is omgeven door pijnbomen. Het park bevindt zich op ongeveer 1 uur rijden vanaf Side.

Culturele uitstapjes in de omgeving van Side

Vaak worden georganiseerde excursies aangeboden in de vorm van een combinatietocht naar Perge en Aspendos.
  • Perge. Deze plaats ligt ongeveer 50 km van Side. Zeer boeiend door het theater, de arena en de stadspoort die hier te zien zijn. Ook is er veel bewaard gebleven van het alledaagse leven in de stad.
  • Aspendos. Hier staat, op ongeveer 35 km van Side, één van de best bewaard gebleven amfitheaters ter wereld. Aan één kant is het theater in de heuvels gebouwd. Er is een ongelooflijke akoestiek, die regelmatig getest wordt door één van de bezoekers. Ook zijn nog restanten van een aquaduct te bezoeken, niet ver van het theater vandaan.

World Expo tentoonstelling in 2016 vlak bij Antalya

Reizigers die Side in 2016 bezoeken, kunnen ook naar de wereldtentoonstelling “Expo Antalya 2016” gaan. Deze tentoonstelling wordt gehouden vlakbij Antalya, aan de doorgaande weg naar Side. De bezoeker kan de expo bezoeken vanaf eind april tot en met oktober 2016. Ook na 2016 zal de expo zeker openblijven als trekpleister. Het thema van de tentoonstelling is "Bloemen en kinderen". Er is veel aandacht voor (stads)tuinbouw, duurzaamheid, milieu, innovatie, groene steden en natuurlijk bloemen.
© 2016 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek: tips voor elke vakantiegangerDe Dominicaanse Republiek is een prachtige bestemming voor een zonvakantie. Het hele jaar door kan men hier genieten van…
Leuke badplaatsen aan de Turkse RivièraLeuke badplaatsen aan de Turkse RivièraOngeveer 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol en je bent er: de Turkse Rivièra, een bestemming waar vele vakantiegangers 's zo…
Vakantie naar Turkije? Goedkoop in Lara of Side?Heeft u al een vakantie op het oog voor 2012? Turkije staat dit jaar weer hoog gewaardeerd! Dit komt in de eerste plaats…

Quebec: in en rond Lac Saint-Jean en SaguenayQuebec: in en rond Lac Saint-Jean en SaguenayIn het Canadese Quebec ligt een prachtig meer: het Lac Saint-Jean. Rond het meer liggen tal van mooie dorpen en veel bez…
Bronnen en referenties
  • http://www.realturkey.nl/pagina/side-stranden/
  • http://www.realturkey.nl/pagina/side/
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 27-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.