Quebec: in en rond Lac Saint-Jean en Saguenay

Quebec: in en rond Lac Saint-Jean en Saguenay In het Canadese Quebec ligt een prachtig meer: het Lac Saint-Jean. Rond het meer liggen tal van mooie dorpen en veel bezienswaardigheden. Zo heb je de zoo van Saint-Félicien met beren en wolven; Mashteuiatsh, een indianendorp met Montagnais indianen en een ecomuseum; het spookstadje Val-Jalbert met de prachtige waterval Ouiatchouan; de dorpen Jonquière en Chicoutimi en in de fjorden feeërieke dorpen als Sainte-Rose du Nord en Tadoussac. Kortom: voor wie houdt van ongerepte natuur, dorpen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, Frans dat super grappig klinkt en heel vriendelijke mensen, is dit deel van Quebec een waar paradijs.


Saguenay en Lac Saint-Jean

Lac Saint-Jean is als het ware een binnenzee die met de Saint-Laurent is verbonden door de Saguenayrivier. Je vindt de Saguenay en de Lac Saint-Jean in de Canadese provincie Quebec. In Quebec wordt een grappig, archaïsch Frans gesproken, "joual" genaamd. Saguenay is tevens een stad, ontstaan door de samenvoeging van Chicoutimi, La Baie en Jonquière. De hele streek is prachtig; pittoreske dorpen, heel veel natuur, natuurparken, geschiedenis en heel vriendelijke mensen.

De Saguenay

Het gebied rond de Saguenay en het Saint-Jean Meer vind je op de linkeroever van de majestueuze Saint-Laurent. De Saguenay is een imposante fjord van zo'n honderd kilometer lang en twee kilometer breed. De fjord ontstond door het smelten van een enorme ijstong. De gigantische vallei werd overspoeld door het zoute water van de Saint-Laurent dat zich mengde met het zoete water dat reeds aanwezig was. In de fjord zijn er ook getijden. Aan beide kanten van de fjord zijn bossen en hoge rotswanden. Langs de fjord kan je wandelen. Op de Saguenay kan je een mooie boottocht maken of gaan kajakken. Tussen Tadoussac, l'Anse-Saint-Jean, Rivière-Eternité, Sainte-Rose-du-Nord en Saguenay vaart een pendelboot. Je kan in elk van deze steden opstappen en terug afstappen waar en wanneer je wil. Ideaal om de steden rond de fjord te ontdekken op een originele manier.

Lac Saint-Jean

De indiaanse naam van de Lac Saint-Jean is Piekouagami, wat zo veel betekent als "vlak meer". Het Saint-Jean Meer is een echte binnenzee met een oppervlakte van 1350 vierkante kilometer. Er komen talloze rivieren in uit met onuitspreekbare indiaanse namen. In het meer kan gevist worden op zalmforel. Je kan er op zeilen. Langs de rand kan je wandelen, fietsen of roller bladen. Overal zie je blauwe bessen die ginder "bleuets" worden genoemd en waarmee lekkere taarten, confituur en likeur wordt gemaakt. Rond het meer werden zeven circuits uitgestippeld.

Zoo Saint-Félicien

De magnifieke zoo Saint-Félicien in Saint-Félicien is beslist een bezoekje waard. Saint-Félicien vind je op de rivier Chamouchouane. De zoo werd opgestart in 1960 als een traditionele zoo maar ondertussen is hij hard geëvolueerd. In de zoo vind je heel wat lokale fauna: wolven, beren, herten, kariboe's, elanden, bizons en nog veel meer. De zoo is onderverdeeld in verschillende natuurgebieden: bossen, bergen, zeeën, prairie, etc. Het domein van de poolberen is de trots van de zoo. Je ziet de beren zwemmen door een glazen wand. Driemaal per dag ben je getuige van hoe ze naar hun eten duiken. Doorheen het hele park rijdt een treintje met kooien op. Bezoekers kijken door de tralies naar de dieren in hun natuurlijke habitat. Tijdens de zeven kilometer lange rit zie je beren, herten maar ook een houthakkerskamp en een indianendorp. Een originele manier om een zoo te bezoeken. Niet de dieren zijn gekooid maar de mensen!

Grands Jardins de Normandin

Dit park vind je op 1515 Avenue du Rocher-Normandin. Een overzicht van hoe tuinen evolueerden en veel voorbeelden van Europese tuinen.

Mashteuiatsh

Mashteuiatsh bevindt zich in Pointe-Bleue, op zo'n zes kilometer van Roberval. Het is een indiaans reservaat opgericht in 1856 door de Canadese regering. Je kan er een kijkje gaan nemen. Er is ook een ecomuseum gewijd aan de Montagnais, de indianen van de buurt. Je kan er met de indianen in contact treden, maar erg makkelijk is dit niet als je er maar even als toerist langskomt. Wel verkopen ze mooie, traditionele objecten zoals beelden en mocassins. Verder bieden ze ook kanotochten en visvangstexcursies aan.

Val Jalbert / Bron: Lratz, Flickr (CC BY-2.0)Val Jalbert / Bron: Lratz, Flickr (CC BY-2.0)
Chicoutimi / Bron: 1662332, PixabayChicoutimi / Bron: 1662332, Pixabay
Tadoussac / Bron: Pierre Andre Leclercq, Flickr (CC BY-2.0)Tadoussac / Bron: Pierre Andre Leclercq, Flickr (CC BY-2.0)

Val-Jalbert

Op de oevers van de Lac Saint-Jean vind je een heus spookdorp: Val-Jalbert. Een toeristische trekpleister aan de voet van de machtige, 72 meter hoge waterval Ouiatchouan. Deze waterval en het dorpje speelt een grote rol in de zesdelige saga van Marie-Bernadette Dupuy over de streek van de Saguenay en de Lac Saint-Jean. Zij beschrijft perfect hoe het dorp er uit zag in al zijn glorie. Het dorp werd volledig opgebouwd rond de papierfabriek rond 1900. Nu kan je er iedere zomer terecht voor een bezoek aan de oude school, de post, de winkels en de houten huizen. Soms wordt de watermolen opgestart en schieten de zagen terug in gang. Op bepaalde tijdstippen worden reconstructies opgevoerd van het leven van destijds. Via een glazen platform kan je bovenop de waterval gaan staan en het water naar beneden zien vallen.

Saguenay

De vroegere steden Chicoutimi, Jonquière en La Baie werden in 2002 samen gevoegd tot één stad: Saguenay. Saguenay is de hoofdstad van het administratieve gebied Saguenay-Lac-Saint-Jean. Er wonen in 2016 zo'n 147.197 mensen, waarvan 98% Franstalig is. Saguenay ligt in een afgezonderde regio met een guur klimaat. Hierdoor trekt de bevolking langzaam maar zeker weg uit de streek. De streek leeft hoofdzakelijk van papier- en aluminiumvervaardiging en van het toerisme. Nabij Shipshaw is er een waterkrachtcentrale die ook wel wat werk verschaft aan de lokale bevolking.

Chicoutimi

Chicoutimi domineert de fjord. De stad werd gesticht in 1842 en haar naam betekent "aan de rand van de diepe wateren". Ze bevindt zich op een van de baaien aan het uiteinde van de fjord. De baai aan de andere kant heeft een wel erg vreemde naam: "Ha! Ha!". En neen, dit is geen grap! Chicoutimi werd groot door een papierfabriek. In deze papierfabriek worden nu tentoonstellingen georganiseerd. Ook het huis van schilder Arthur Villeneuve werd er in onder gebracht. In de zomer kan je er naar theater gaan kijken. Naast de rivier kan je gaan wandelen in de voetsporen van de toenmalige arbeiders van de papierfabriek. In Chicoutimi vind je de Université du Quebec. In 1996 was er in Chicoutimi een hevige overstroming. Het witte huis en de piramide zijn plekken waar je meer kan leren over deze overstroming en de gevolgen voor de streek.

Jonquière

Jonquière werd gesticht in 1847 en ligt op 15 kilometer van Chicoutimi. Een stukje Noord-Amerika met een knipoog naar Frankrijk.
Een modern stukje van Saguenay met brede lanen. Heel wat uitgangsmogelijkheden, vooral voor jonge mensen.

La Baie

In La Baie bezoek je het Musée du Fjord. In dit museum leer je meer over de fauna en de flora van de fjord en van de baai van Ha! Ha!. Ook is er een glasblazerij waar zowel warm als koud geblazen wordt.

In de fjord

Sainte-Rose du Nord

Saint-Rose du Nord ligt in de fjord en is een heel mooi dorpje. Volgens sommigen zelfs het mooiste dorpje van de Saguenay. Naast het water ligt een mini-haven en een klein strandje, waar de mensen kunnen gaan zitten en de kinderen kunnen spelen in het zand. Vanuit de haven vertrekken boten voor de tocht door de fjord. Je kan er ook op de pendelboot tussen de verschillende steden. Verder zijn er een veertigtal witte huizen met houten balkons. In het Musée de la Nature leer je meer over de fauna en de flora van de streek. Heel wat bizarre voorwerpen gesprokkeld in de uitgestrekte bossen zijn er tentoongesteld. Je krijgt uitleg over de haaien die in de fjorden zitten.

l'Anse Saint-Jean

l'Anse Saint-Jean is het eerste dorpje dat op de Saguenay gesticht werd door pioniers in 1838. Nu strekt het dorp zich uit over zo'n tien kilometer. Vooral de overdekte brug is de moeite waard en stond op de briefjes van 1000 Canadese dollars.

Rivière-Eternité

In Rivière Eternité kan je zowel in de zomer als in de winter gaan kijken naar een enorme tentoonstelling over kerststallen. In de winter maken veel bewoners van Rivière-Eternité er een sport van om de mooiste kerststal te hebben voor hun huis. Ook de moeite waard: het Centre de Découverte le Fjord du Saguenay. Hier leer je heel wat bij over het ontstaan, de karakteristieken en de legendes van de rivier Saguenay. Het nationaal Park du Saguenay strekt zich uit van Ha! Ha! tot Tadoussac, meer dan honderd kilometer dus.

Tadoussac

Tadoussac ligt aan de monding van de Saguenay en kijkt uit over de machtige Saint-Laurent. De eerste toeristen, Jacques Cartier en Champlain, kwamen hier al voor hun plezier. Tadoussac betekent "borst". Je kan hier een tocht maken met een boot om walvissen en beluga's te gaan spotten. Maar ook vanop de rotsen kan je ze zien zwemmen en spuiten bij valavond en zonsopgang. In het Centre d'Interprétation des mammifères marins leer je heel wat bij over de walvissen door middel van een tentoonstelling, films en tal van activiteiten.

Welk is de beste periode om Quebec te bezoeken?

De beste periode om Quebec te bezoeken is van april tot oktober. Van april tot september kan je genieten van lange dagen en vele culturele evenementen. Vanaf oktober zal je getuige zijn van de prachtige nazomer. Voor wie van een strenge winter houdt, is de periode van november tot maart ideaal. Hou wel rekening met veel sneeuw, bevroren wegen en koude temperaturen. Het paradijs voor wie houdt van skiën, trips met een hondenslee, wandelingen met sneeuwschoenen, tochten met sneeuwscooters, en ga zo maar door.
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chicoutimi/Saguenay: van papierindustrie naar toerismeChicoutimi/Saguenay: van papierindustrie naar toerismeChicoutimi in de Canadese provincie Québec was vroeger 'the place to be' als je wilde werken in de papierindustrie. Nu i…
Tadoussac: de ideale plaats om walvissen te spottenTadoussac: de ideale plaats om walvissen te spottenNaast Quebec en Montreal is Tadoussac een te bezoeken plaats in het Franssprekende deel van Canada. Tadoussac ligt in de…
Camping Mas de la Cam in Saint Jean du Gard, Zuid-FrankrijkCamping Mas de la Cam in Saint Jean du Gard, Zuid-FrankrijkCamping Mas de la Cam is een middelgrote karaktervolle viersterrencamping, gelegen aan rivier de Gardon op 3 km afstand…
Saint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersSaint Patrick's Day of Paddy's Day in Ierland en eldersIerland, het land van veertig tinten groen, heeft een feestdag waarbij het groen de hoofdkleur is. Saint Patrick's Day i…

Op vakantie naar Sal (Kaapverdische Eilanden)Op vakantie naar Sal (Kaapverdische Eilanden)Het eiland Sal is een onderdeel van Kaapverdië, een groep van tien eilanden voor de westkust van Afrika. Dankzij de loca…
Side: zon, zee, natuur en cultuur in TurkijeSide is een zeer populaire vakantiebestemming in Turkije. Het ligt aan de zuidkust van Turkije. De meeste mensen gaan na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: VinceTraveller, Flickr (CC BY-2.0)
  • Télépro n° 2733 van 20 juli 2006 - pag. 103
  • http://ville.saguenay.ca/fr/home (op 11.06.2016)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Saguenay_(stad) (op 11.06.2016)
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Zoo_sauvage_de_Saint-F%C3%A9licien (op 12.06.2016)
  • Le guide du Routard - Quebec et Provinces Maritimes (1998/99)
  • Afbeelding bron 1: Lratz, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: 1662332, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Pierre Andre Leclercq, Flickr (CC BY-2.0)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.