Visp: de stad vlakbij Europa's hoogstgelegen druivenranken

Visp: de stad vlakbij Europa's hoogstgelegen druivenranken De stad Visp ligt in het kanton Wallis in Zwitserland. Het ligt in het Rhônedal. Dit deel van Wallis is een zonnig gebied. De zon schijnt gemiddeld rond de 300 dagen per jaar. De wijnboeren in Visperterminen maken daar graag gebruik van. De hellingen met druivenranken zijn de hoogstgelegen druivenranken van Europa. Van oudsher was Visp een belangrijke marktstad. Dat is deels nog te zien aan de wekelijks terugkerende markt. Door de centrale ligging kun je alle kanten op voor leuke uitstapjes. Zo kun je in Visp op de trein stappen naar bijvoorbeeld Zermatt.

Inhoud



Visp

Visp ligt op een hoogte van 651 meter boven de zeespiegel. Sinds 1847 heet de stad pas echt Visp. Daarvoor werd er nog gesproken van Vispach, Vispbach of Fischbach. Dat had en heeft te maken met de ligging aan de rivier de Vispa. Deze rivier mondt trouwens bij Visp uit in de rivier de Rhône. In het Frans heet de stad Viège. Er wonen 7.940 mensen in Visp (eind 2019). De stad biedt aan 8.500 mensen werk (eind 2019), hiervan werken er ongeveer 3.000 mensen bij het chemische bedrijf Lonza AG/DSM. Het chemische bedrijf kreeg in 1907 een fabriek in Visp. Van oudsher was Visp een marktstad.

Ligging

Visp valt onder het Duitssprekende deel van het kanton Wallis en ligt in het Rhônedal. De werkzaamheden aan de Zwitserse autobaan A9 – ook wel Autoroute du Rhône genoemd – zijn in de omgeving van Visp in volle gang (anno 2020). Het is de bedoeling om Visp links te laten liggen als naar bijvoorbeeld Brig wilt. Dit wordt gerealiseerd door de aanleg van een tunnel. Om in Visp zelf te komen volg je de A9 tot aan Gampel/Steg (status 2020). Vanaf daar volg je de E62 richting Visp. Door de centrale ligging kun je alle kanten op.

Geschiedenis

De geschiedenis van Visp gaat heel erg ver terug, tot in de Romeinse tijd. Gaius Julius Caesar was in de Romeinse tijd aan de macht en hij probeerde de baas te worden over de Helvetiërs – een Keltische stam – die in Wallis woonden. Rond 57 jaar voor Christus werd hij tijdens de Gallische Oorlog overmeesterd door vier in Wallis wonenden Keltische stammen. Later is er uit die tijd een standbeeld met de naam Le Dieu de Viège – dat betekent de god van Visp – gevonden. Hiervan is een replica bij de fontein vlakbij het station.

Overige informatie

Verder heeft de stad nog het één en ander meegemaakt.
  • In 1518 zijn veel gebouwen door een ernstige brand verwoest
  • In 1799 werd er tijdens de Franse Revolutie veel geplunderd in Visp
  • In december 1755 vond er een aardbeving plaats; hierdoor werd een kerk verwoest
  • op 25 juli 1855 vond de grootste aardbeving plaats in de omgeving van Visp; er werd veel verwoest
  • in 1860 ontstonden er ernstige overstromingen
  • in 2011 woedde een grote bosbrand in de bossen bij Eyholz (vlakbij Visp)

Klimaat

Dit deel van Wallis is erg zonnig, gemiddeld schijnt de zon 300 dagen per jaar. In Visp is sprake van een warm, maar gematigd klimaat. Jaarlijks valt er rond de 970 millimeter neerslag. De maanden juni, juli en augustus zijn het warmst. De temperatuur ligt dan tussen de 24 °C en 27 °C.

Sepp Blatter

Sepp Blatter werd op 10 maart 1936 in Visp geboren. Zijn volledige naam is Joseph Blatter, Sepp is zijn roepnaam. Hij werd in 1998 voorzitter van de FIFA, maar hij werd in oktober 2015 in verband met corruptie geschorst. De school waarop Sepp Blatter zat is omgedoopt tot Sepp Blatter Schulhaus.


Marktstad

Heel lang geleden was Visp een belangrijke marktstad. Door de centrale ligging werden er vanuit Visp veel goederen verhandeld naar Italië en zelfs het Middellandse Zeegebied. Dat het van oorsprong een marktstad is geweest, is nog steeds een beetje te merken. Iedere vrijdag wordt de Visper Pürumärt (boerenmarkt) gehouden. Hier worden typisch Visper producten aangeboden. De markt is van 16.00 uur tot 20.00 uur (in de winter tot 19.00 uur). Daarnaast worden er meerdere keren per jaar nog andere markten gehouden. Alle markten zijn op het marktplein (Kaufplatz).

Overnachten

Het is mogelijk om in Visp in een hotel, Bed en Breakfast/vakantiewoning of op een camping te verblijven. Er zijn vier hotels, elf B&B/vakantiewoningen en twee campings (anno 2020). De campings zijn: de kleinschalige camping Seewjinen en de grotere Camping Mühleye.

begin oud stadsgedeelte Visp / Bron: ©ottergraafjesbegin oud stadsgedeelte Visp / Bron: ©ottergraafjes

Bezienswaardigheden

Door de centrale ligging kun je veel kanten op voor diverse leuke uitstapjes. Zo is het mogelijk om met de trein naar Zermatt te reizen, ben je niet ver van Sion – de hoofdstad van Wallis – verwijderd of kun je prachtig wandelen bij Visperterminen of een wandeling maken langs een suone. Maar er is nog meer te doen. Een wandeling door de oudstad van Visp is zeker de moeite waard.

VVV-kantoor

Een bezoekje brengen aan het VVV-kantoor in Visp – Visp Tourismus – kan nooit kwaad. De medewerkers staan je vriendelijk te woord en met vragen kun je bij hen terecht. Daarnaast zijn er verschillende informatiefolders verkrijgbaar over uitstapjes in de omgeving.

Adres en contactgegevens
Visp Tourismus
Balfrinstrasse 3
CH-3930 Visp
Telefoonnummer: +41 27 946 18 18
email: info@visp.ch


Oude gedeelte Visp

Het oude stadsdeel van Visp is ommuurd en op een heuvel gebouwd. Dit had een aantal redenen:
  1. vanaf de hogere ligging konden ze de vijand beter in de gaten houden
  2. door vestigingsmuren konden ze zich beter verdedigen
  3. het gebeurde nogal vaak dat de rivieren de Vispa en de Rhône buiten hun oevers traden, waardoor delen van Visp overstroomden

moerbei boom Visp / Bron: ©ottergraafjesmoerbei boom Visp / Bron: ©ottergraafjes
In het oude stadsdeel van Visp staan verschillende oude gebouwen. Deze dateren uit de periode vanaf de 11e eeuw tot ongeveer de 17e eeuw. Veel hiervan zijn behoorlijk goed bewaard gebleven. Er staan twee oude kerken, dat zijn de Dreikönigskirche en St. Martinskirche. Tijdens de aardbeving van 1855 viel het kruis van de St. Martinskirche op het Neues Pfarrhaus. Het gebouw Meier-Turm, dat ook de naam Lochmatter-Turm heeft, wordt nog steeds bewoond en is daarmee het oudste nog bewoonde huis in Visp. In het Chritzer-Haus woonden vroeger een man met zijn vrouw en maar liefst 16 kinderen. Vlakbij dit huis staat een moerbeiboom en dat is de enige moerbeiboom in heel Visp. Het is mogelijk om samen met een gids een tour door het oude stadsdeel te krijgen.

Gebouwen

De volgende oude gebouwen staan in het oude stadsdeel van Visp.
  • Zuber-Haus (1629)
  • binnenin St. Martinskirche / Bron: ©ottergraafjesbinnenin St. Martinskirche / Bron: ©ottergraafjes
    Im-Eich-Haus (16e/17e eeuw)
  • Chritzer-Haus (1577)
  • Schützenlaube (1664)
  • In-Albon-Haus (1518)
  • Dreikönigskirche (1100)
  • Altes Spittel (1570)
  • Burgener-Haus (1699)
  • Neues Pfarrhaus (1234 en 1855)
  • Rathaus (1948)
  • St. Martinskirche (1650-1655)
  • Altes Pfarrhaus (1551)
  • Meier-Turm (12e/13e eeuw)
  • Suste Pflanzetta (1352)
  • Blauer Stein (1388)
  • Blatter-Haus (15e eeuw)

St. Martinskirche Visp / Bron: ©ottergraafjesSt. Martinskirche Visp / Bron: ©ottergraafjes
Altes Spittel Visp / Bron: ©ottergraafjesAltes Spittel Visp / Bron: ©ottergraafjes
Burgener-Haus Visp / Bron: ©ottergraafjesBurgener-Haus Visp / Bron: ©ottergraafjes

Trein- en busstation Visp

Op het treinstation van Visp is het een komen en gaan van treinen. Zo komt de Glacier Express hierlangs op zijn tocht van en naar Zermatt. Het station van Visp is ook een plaats om in de trein naar Zermatt te stappen. Vlakbij het treinstation is ook het busstation. Hier is het mogelijk om bijvoorbeeld in de Zwitserse postbus te stappen. Met de Erlebniscard is het mogelijk om een aantal dagen gratis en onbeperkt met de treinen van Matterhorn Gotthard Bahn te reizen. Tevens kun je met deze kaart ook gratis met sommige bussen reizen.

oude dorpskern Visperterminen / Bron: ©ottergraafjesoude dorpskern Visperterminen / Bron: ©ottergraafjes

Visperterminen

Visperterminen is een dorpje niet ver van Visp vandaan en ligt op een hoogte van 1.378 meter. Het dorpje wordt ook wel Heidadorf genoemd. Dit heeft te maken met een witte druivenras met de naam Heida, de Parel der Alpenwijnen. Het dorpje bestaat al sinds de Middeleeuwen. Dat is ook te zien aan de oude huizen. Er was toen eerst sprake van vier gemeenten en pas in 1715 kwamen ze tot het besluit om samen te werken. Vanaf 1941 was het mogelijk om via de weg van Visperterminen naar Visp te komen. Veel inwoners gingen dagelijks heen en weer naar hun werk in de chemische fabriek Lonza AG en dat is nog steeds het geval. Er werken steeds minder mensen in de landbouw.

Kabelbaan naar boven

Vanuit het dorp gaat er een kabelbaan naar boven naar Giw op een hoogte van 2.000 meter. Zodra je daar bent, kom je in een stuk ongerepte natuur. Je kunt hier diverse wandelingen maken, lange maar ook korte. Je hebt een prachtig uitzicht op besneeuwde bergtoppen. In de zomerperiode (rond half juni tot half oktober) gaat deze kabelbaan van maandag tot en met zondag op gezette tijden.

Europa's hoogste wijnranken

De wijnranken van Visperterminen liggen op een hoogte van 1.150 meter en zijn daarmee Europa's hoogstgelegen wijnranken. In totaal is er rond de 50 hectare aan wijnranken. Via een geasfalteerde weg, waarbij je tussen de druivenranken doorrijdt, kom je uiteindelijk in het dorpje Visperterminen. Voor de liefhebber is het mogelijk om een wandeling te maken over het Wanderlehrpfad, een wandelpad met allemaal informatie.

Rondrit Visp-Törbel-Visp

Vanuit Visp gaat een weg naar boven richting Bürchen. Hier heb je kans dat je de postbus tegenkomt. Het weggetje slingert en iedere keer heb je weer een ander uitzicht op het Rhônedal. In Bürchen gaat een smal weggetje via Zeneggen en Moosalp naar Törbel. Ook hier is de natuur schitterend. Zodra je in Törbel bent, kun je nog (rechts) afslaan daar het doodlopende Embd, maar je kunt er ook voor kiezen om (linksaf) naar Stalden te rijden. Deze weg is weer breder. Vanaf Stalden pak je dan de grotere weg weer naar Visp.

Neubrück

Langs de weg van Visp naar Stalden zie je op een bepaald moment aan je rechterhand een brug. Die gaat over het treinspoor en de rivier Vispa. Je kunt met de auto over deze brug en als je de weg volgt, kom je in het gehucht Neubrück. Vanaf deze brug zie je ook een boogbrug. Deze brug gaat ook over de rivier de Vispa en het treinspoor. Met een beetje geluk zie je de Glacier Express aankomen. De boogbrug – Ritibrücke – is in 1599 gebouwd en de andere brug – Neubrück – is in 1922 gebouwd. Je mag niet met de auto over de boogbrug.
Europa's hoogstgelegen druivenranken Visperterminen / Bron: ©ottergraafjesEuropa's hoogstgelegen druivenranken Visperterminen / Bron: ©ottergraafjes
Neubrück / Bron: ©ottergraafjesNeubrück / Bron: ©ottergraafjes
Ritibrücke / Bron: ©ottergraafjesRitibrücke / Bron: ©ottergraafjes

Wintersport

De omgeving van Visp is ook ideaal voor een wintersportvakantie. Zo kun je in het gebied bij Visperterminen terecht. Het skigebied is misschien niet heel erg groot (20 kilometer aan pistes), maar wel erg mooi. Daarnaast kun je er volop wandelen. Het is zelfs mogelijk om sleetje te rijden op een speciale baan van ongeveer 7 kilometer lengte. De kabelbaan gaat doorlopend van maandag tot en met zondag.

Naast wintersport in Visperterminen, kun je ook terecht in het gebied Bürchen-Törbel, Unterbäch- Eischoll of Staldenried-Gspon. Ook deze skigebieden zijn niet groot. Ze zijn zeer geschikt voor de beginnende skiër en voor kinderen. In beide gebieden geldt dat er vanaf december tot april geskied kan worden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Sion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion is een stad in het Franstalig deel van Zwitserland die gedomineerd wordt door een tweetal rotsen met bijzondere bou…
Zwitserland: wandelen langs suonen/bisses in OberwallisZwitserland: wandelen langs suonen/bisses in OberwallisEr stroomt jaarlijks heel veel water van de hoger gelegen delen in de bergen naar de lager gelegen delen. Dit water is o…
Autoroute du Rhône: A9 in Zwitserland (status 2020)Autoroute du Rhône: A9 in Zwitserland (status 2020)Al tientallen jaren lang wordt er druk gewerkt aan de de Zwitserse autobaan A9. Deze weg wordt ook wel Autoroute du Rhôn…

Aardenburg: Zeeuwse stad vol historische bezienswaardighedenAardenburg: Zeeuwse stad vol historische bezienswaardighedenAardenburg ligt in Zeeuws-Vlaanderen. Het is een onderdeel van de gemeente Sluis. In de 21e eeuw is Aardenburg nog maar…
Appingedam: een Friese stad in de provincie GroningenAppingedam: een Friese stad in de provincie GroningenHet stadje Appingedam ligt in de provincie Groningen. Van oorsprong was Appingedam echter een Friese stad. Het werd in d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
  • Eigen ervaring
  • http://www.myswitzerland.com/nl-nl/visp-rund-um-visp.html
  • http://www.visp.ch/
  • https://www.visp.ch/portraet/statistik.php
  • Brochure Best of Visp (meegenomen tijdens onze vakantie in 2016)
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Visp
  • http://www.vispinfo.ch/home.php
  • http://www.visp.ch/portraet/statistik.php
  • Brochure Heidadorf Visperterminen (meegenomen tijdens onze vakantie in 2016)
  • http://www.myswitzerland.com/nl-nl/visperterminen.html
  • http://www.heidadorf.ch/
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 7: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 8: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 9: ©ottergraafjes
  • Afbeelding bron 10: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 26-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 22
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.