Visperterminen of Heidadorf: dorp met hooggelegen wijnranken
Het dorpje Visperterminen is een klein dorpje onder de rook van Visp. Het wordt ook wel Heidadorf Visperterminen genoemd. Er wonen ongeveer 1.400 inwoners. Dit aantal blijft door de jaren heen redelijk stabiel. Er is een oude dorpskern waarin huizen staan die stammen uit de tijd van rond de Middeleeuwen. Visperterminen staat bekend als het dorp met de hoogstgelegen druivenranken van Europa. Vanuit het dorp gaat een kabelbaan naar het op 2.000 meter hoogte gelegen Giw. Vanaf daar kun je mooie wandelingen maken.
Inhoud
Visperterminen
Het dorp Visperterminen ligt in het kanton Wallis in Zwitserland. Het is op de Terbinerberg gebouwd en ligt niet ver van
Visp af. Om er te komen moet je de weg van Visp naar Visperterminen aanhouden. Deze weg bestaat sinds 1941. De weg werd toen speciaal aangelegd voor de inwoners die een baan hadden bij het chemische bedrijf Lonza AG in Visp. Ook nu nog werken er mensen uit Visperterminen bij Lonza AG. Het dorp wordt ook wel Heidadorf Visperterminen genoemd. Dat heeft te maken met de wijnsoort Heida die op de hooggelegen wijnranken wordt geteeld.
Geschiedenis
Het blijkt dat er al in de prehistorie mensen in deze omgeving woonden. Het oude dorpsdeel stamt uit de Middeleeuwen. In vroegere tijden waren er vier dorpen op de Terbinerberg. Deze dorpen waren het vaak niet eens met elkaar eens. Uiteindelijk - in 1715 - zijn ze tot inkeer gekomen en zijn ze samen verder gegaan onder de naam Visperterminen.
Klimaat
In tegenstelling tot het lagergelegen Visp, is het klimaat in Visperterminen een stuk kouder en natter. Er valt rond de 1320 millimeter regen per jaar. Augustus is de natste maand, er valt dan gemiddeld genomen 139 millimeter. De temperatuur ligt er niet heel hoog. In juli - dat is de warmste maand - wordt het tegen de 14 °C.
Overnachten
Er zijn een aantal mogelijkheden om in of in de omgeving van Visperterminen te overnachten.
- Er zijn twee hotels in Visperterminen: Hotel Gebidem en Hotel Rothorn.
- Verder zijn er rond de 10 vakantiewoningen in Visperterminen en een aantal in de omliggende dorpjes.
- Daarnaast zijn er twee overnachtingsplekken voor grotere groepen. Ferienlager Tärbinu bevindt zich in Visperterminen en Ferienlager 'Giw' is bij het dorpje Giw.
Bevolking
Tussen 1849 en 1883 vertrok een kwart van de inwoners uit Visperterminen. Ze vertrokken naar Zuid-Amerika. Dat had alles te maken met de ernstige droogte die rond 1850 heerste. Om het inwoneraantal niet nog verder te laten dalen, werd besloten om een watertoevoer aan te leggen. Dit werd de Muttji-Tunnel. Er is twintig jaar overgedaan om de tunnel met een lengte van 2,4 kilometer (van het Nanztal naar Visperterminen) te realiseren. Vanaf 1916 werd Visperterminen op deze manier van water voorzien. Deze tunnel is een onderdeel van de
suone Bodmeri-Niwa. Vanaf dat moment groeide het inwoneraantal weer gestaag. In 1930 woonden er slechts 750 inwoners, in 1970 was dit aantal gestegen tot ongeveer 1.325 inwoners en rond 2020 wonen er ongeveer 1.400 mensen in Visperterminen.
Klederdracht
Vroeger liepen alle bewoners van de Terbinerberg - ook wel Terbiners genoemd - in klederdracht. Tegenwoordig zijn er nog vijftien vrouwen die dagelijks klederdracht dragen. De oorspronkelijke klederdracht was het dure Festtagskleid. Dit werd door de vrouwen sowieso gedragen tijdens hun bruiloft. Daarnaast werd het ook gebruikt bij een doop en kerkelijke feestelijkheden. Sinds 1975 is er een Trachtenverein: vrij vertaald betekent dit een klederdrachtvereniging. Bij speciale gelegenheden wordt de klederdracht aangetrokken.
Totale klederdracht
De totale klederdracht bestond uit:
- een jurk (ds Chleidji in dialect) met in de winter daarover heen het Festtagskleid
- een zondagse jurk
- een jurk om in te werken
- een jurk voor de herderin
- een jurk om in te serveren
Druivenranken bij Visperterminen /
Bron: ©ottergraafjesEuropa's hoogstgelegen druivenranken
De druivenranken op de Terbinerberg (in de buurt van Visperterminen) zijn Europa's hoogstgelegen druivenranken. Ze bevinden zich op een hoogte van 1150 meter en zijn aaneengesloten. In totaal is er sprake van ongeveer 50 ha. Hiervan wordt 60% witte druiven geteeld en 40% rode druiven. Van de witte druiven wordt de wijnsoort Heida gebrouwen. Dit is een kenmerkende wijn voor Visperterminen en wordt ook wel
de parel van de Alpen genoemd.
De druivenranken staan op steile hellingen en zijn omringd door een stenen muur. Ze overbruggen een hoogte van 500 meter, gerekend vanaf de oever van de rivier Vispa tot aan het hoogste punt. Vroeger werden de druiven door de boeren zelf verwerkt, tegenwoordig gaan ze naar de St. Jodern Kellerei.
St. Joden Kellerei
De St. Joden Kellerei bestaat sinds 1979 en zit in Visperterminen. Daar wordt jaarlijks ongeveer 300.000 liter wijn gebrouwen. Hiermee worden rond de 400.000 wijnflessen gevuld. De druiven voor deze wijnen zijn afkomstig van 500 coöperatieve leden. Deze brouwerij heeft voor hun wijnen al meerdere prijzen ontvangen, zowel nationaal als internationaal.
Bezienswaardigheden
Ondanks dat Visperterminen niet erg groot is, is er genoeg te doen. Je kunt een wandeling maken door de oude dorpskern, over het leerpad door de druivenranken of langs alle kapellen die Visperterminen rijk is. Daarnaast kun je met de kabelbaan naar boven naar Giw.
Oude dorpskern /
Bron: ©ottergraafjesOude dorpskern
De oude dorpskern is nog deels bewoond. De oude huizen worden Heidenhäuser genoemd. Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids een rondwandeling te maken door het oude gedeelte.
Kerken
Er zijn behoorlijk wat kerken en kapellen in de buurt van Visperterminen. De eerste kerk stamt uit 1256, de tweede uit 1686 en de derde kerk werd in de periode 1834-1835 gebouwd. De nieuwste en tevens huidige kerk werd tussen 1962-1963 opgericht. Deze kerk werd in 2004 gerenoveerd.
Kabelbaan naar Giw
Vanuit Visperterminen gaat een kabelbaan naar boven naar Giw dat op een hoogte van 2000 meter ligt. Boven heb je een schitterend uitzicht op onder andere de
Matterhorn. Het gebied is een waar wandelparadijs met maar liefst 120 kilometer aan wandelpaden. Je kunt een wandeling maken naar de Gebidumsee (2193 meter) of nog verder naar de op 2201 meter hoogte gelegen Gebidumpass. Vlakbij de pass is de suone Heido.
Adres en contactgegevens
Giw AG, Sesselbahn & Skilifte
CH-3932 Visperterminen
Telefoon: +41 (0)27 946 32 46
Email: bergbahn@heidadorf.ch
Suone /
Bron: ©ottergraafjesLeuke wandelingen
Er zijn in de omgeving van Visperterminen een aantal leuke wandelingen om te doen. Hiervan zijn een aantal langs een
suone, een gekanaliseerde watertoevoer.
Dit zijn:
- suone Bodmeri-Niwa (bij het Nanztal boven bij Visperterminen)
- suone Heido (bij Giw boven Visperterminen)
- suone Beitra (bij Visperterminen)
Speciaal leerpad en Kappelenweg
Verder is het mogelijk om een wandeling te maken over een speciaal leerpad dwars door de druivenranken op de Terbinerberg. Of een wandeling langs 10 historische Rozenkranskapellen. Deze route wordt ook wel de
Kappelenweg von Visperterminen genoemd. Hiervoor moet je met de kabelbaan naar Giw en loop je terug naar Visperterminen.
Lees verder