Parijs Rondvaart Seine, bustour Eiffeltoren en tips

Parijs Rondvaart Seine, bustour Eiffeltoren en tips Enkele malen per dag vertrekt er vanuit Amsterdam een snelle trein via Rotterdam en Brussel naar Parijs. De Thalys brengt je met een snelheid van 330 kilometer per uur naar de Franse hoofdstad. Een reisje van vier dagen, met twee volle dagen in de stad, begint en eindigt op het Centraal Station van Amsterdam. Wie naar Parijs gaat wil de tijd daar goed benutten: bereid het programma goed voor, bestel de kaartjes thuis online en bestudeer de plattegrond van de stad, is het devies. Kies voor zo'n korte stedentrip praktische activiteiten en stap op de tourbus en in de rondvaartboot. Je krijgt dan een prachtige blik op de 'stad der liefde.'

Bustour en boottocht door de Franse hoofdstad


Stedentrip Parijs

Vanuit Nederland start de reis naar Parijs in Amsterdam. De Thalys rijdt vervolgens naar Rotterdam, Antwerpen en Brussel. Vanaf Gare du Nord, het aankomststation in Parijs, vraagt het zoeken naar de juiste metro, het oppassen voor zakkenrollers en het ontwijken van bedelaars de nodige concentratie. Parijs is een grote en drukke stad, een stad om te genieten, maar je moet er ook goed op elkaar en op je spullen passen. Wat kun je in een paar dagen doen, zonder jezelf helemaal dol te draaien? Want dat kan makkelijk in een stad als Parijs. Een stedentrip is vermoeiend en je loopt gauw kilometers van het ene punt naar het andere en dan is plannen heel belangrijk.

Montmartre en de Mona Lisa

Als je Montmartre, Place du Tertre en de Sacré-Cur wilt bekijken, de Eiffeltoren wilt beklimmen en de Mona Lisa in het Louvre wilt zien, dan moet je uitgekiend te werk gaan. Ideaal om kennis te maken met de stad is een boottrip over de Seine, een bustocht door de stad met als afsluiter het beklimmen van de Eiffeltoren. Voor dat programma kun je een combiticket online thuis boeken. Met de geprinte vouchers in de hand haal je dan je kaartjes bij een informatiekantoor in de Rue des Pyramides. Het zijn Skip-the-Line tickets, zodat je bij de Eiffeltoren niet twee uur in de rij hoeft te staan, zoals al die duizenden mensen die niet online hebben geboekt, maar ter plekke een kaartje kopen.

Bustour en rondvaart

De bustour van ParisVision Tours rijdt vanaf het plein met het vergulde beeld van Jeanne dArc naar de Eiffeltoren. Eerst volgt een boottocht en pas later de beklimming van de Eiffeltoren. De vaart gaat over de Seine, onder de Pont de lAlma door en onder de Pont des Invalides, Pont Alexander III, Pont Solférino, Pont Royal, Pont du Carrousel, Pont des Arts, Pont Neuf, Pont Saint Michel, Petit Pont, Pont au Double, Pont de l Archevêché, Pont Saint Louis, Pont d Arcole, Pont Notre Dame en Pont au Change.

De Seine / Bron: Jeanet de JongDe Seine / Bron: Jeanet de Jong
De rondvaartboot en de Pont Neuf / Bron: Jeanet de JongDe rondvaartboot en de Pont Neuf / Bron: Jeanet de Jong
De slotjes op de Pont des Arts / Bron: Trissotin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De slotjes op de Pont des Arts / Bron: Trissotin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Slotjes

Sommige bruggen hangen zwaar vanwege alle geklonken slotjes die eraan zijn gehangen. De meest beroemde is de Pont des Arts, maar ook op andere bruggen over de Seine hangen ze bij duizenden. De verkopers op de brug hebben er goede handel aan: zij verkopen de slotjes aan de verliefde stelletjes, die in Parijs natuurlijk niet gaan bezuinigen op hun liefde. Een graveur zet er voor een paar euro hun namen in. Het sleuteltje verdwijnt in de Seine ten teken van hun eeuwige verbondenheid. De Pont des Arts bezwijkt bijna onder al het koper en ijzer. Begin juni 2015 zijn er relingen verwijderd met in totaal 45 ton aan hangsloten. In 2014 was er een stuk afgebroken: voor het gemeentebestuur reden voor rigoureuze maatregelen. Sindsdien zijn de flanken van de brug bedekt met houten platen om te voorkomen dat er meer slotjes aan worden gehangen dan de brug kan dragen. Het hout is inmiddels versierd met graffiti: in roze Arabische letters van een meter hoog staat er een tekst van de 19e-eeuwse Franse schrijver Honoré de Balzac. Straatkunstenaar eL Seed zette de graffitti. In 2016 worden er plexiglazen platen geplaatst.

Stad van de liefde

De burgemeester van de stad heeft de oorlog verklaard aan de slotjes, omdat ze inmiddels een gevaar voor de mensen zijn geworden. De traditie van de liefdesslotjes waaide over uit Rome, maar het Parijse stadsbestuur wil het tij keren. In de zomer van 2015 is de campagne gestart om de stad slotjesbrugvrij te maken. Met of zonder slotjesbrug blijft Parijs de stad van de liefde.

Seine

De boottocht over de Seine is aan te bevelen, omdat je veel ziet en lekker rustig aan boord kunt zitten. De gids geeft bovendien informatie over de bezienswaardigheden. Tijdens een trip naar Parijs loop je al snel de benen uit je lijf en dan is een boottocht een welkome kalme manier van stad verkennen. Voor de bustour geldt hetzelfde.

Van Tropische Museum naar Eiffeltoren

De boot legt na de rondvaart weer aan bij de Eiffeltoren en vandaar gaat een tourbus door de stad. De passagiers krijgen oortjes en kunnen via de oortelefoons in de eigen taal het verhaal horen over de bezienswaardigheden die de bus passeert. Hij rijdt langs de begroeide gevel van het Tropisch Museum, passeert het Hôtel des Invalides, het moderne gebouw van het Institut de Monde Arabe, de Opéra, het vergulde beeld van Jeanne dArc het Grand Palais en Petit Palais en rijdt langs de obelisk op Place de la Concorde. Via de versierde Champs Elysees het is bijna 14 juli (tijdens onze trip in 2015) en dan is hier de grote militaire parade en twee weken later de finish van de Tour de France rijdt de bus over het Place dEtoile, dat tegenwoordig Place de Gaulle heet (genoemd naar generaal Charles de Gaulle) en zien de passagiers in het midden onder de boog van de Arc de Triomphe de vlam van de onbekende soldaat.

Bloemstuk voor de onbekende soldaat

Elke dag wordt daar een bloemstuk neergelegd, door een vertegenwoordiging van een (elke dag een ander) militair onderdeel. De tour gaat ook langs het Hotel Saint George V, het hotel waar Prinses Diana verbleef vlak voor ze op 31 augustus 1997 verongelukte. Hij rijdt een deel van de route die zij op haar laatste rit maakte in de auto die de paparazzi probeerde te ontlopen. Vlakbij de Almatunnel waar ze verongelukte staat een monument in de vorm van de vlam van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Het monument stond er al, maar het heeft zich ontwikkeld tot Diana-monument. Bij die vlam worden vrijwel dagelijks bloemen gelegd ter nagedachtenis aan de People's Princess.
De bustour gaat nog langs de Trocadero en eindigt bij de Tour Eiffel. Die toren mag in een stedentrip Parijs niet ontbreken.

Tips

 • Plan je trip; Parijs is een grote stad en je kunt niet alles in vier dagen zien;
 • pas op voor zakkenrollers, vooral op plekken waar veel toeristen samenkomen;
 • neem een flesje water mee voor onderweg;
 • boek thuis online entreekaartjes voor de attracties, zodat je in Parijs geen tijd verdoet met wachten in de rij;
 • boek een boottocht: je ziet veel en kunt er rustig bij blijven zitten;
 • de combikaart boottocht-bustour-Eiffeltoren bij avond is bijzonder aan te bevelen.

Parijs

Legenda
A. Eiffeltoren
B. Trocadero
C. Seine
D. Pont des Arts
E. Pont Neuf
F. Beeld van Jeanne d' Arc
G. Place de la Concorde
H. Champs-Elyses
I. Place Charles de Gaulle - Etoile

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Place du Tertre: bruisend kunstenaarsplein in ParijsWie Parijs bezoekt kan eigenlijk niet zonder een bezoekje aan het beroemde Place du Tertre. Aan dit drukbezochte plein i…
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Een boottocht over de Seine in ParijsTijdens een georganiseerde stedentrip naar Parijs staat er vrijwel altijd een boottocht over de Seine op het programma.…
Tips voor kort verblijf in ParijsOf een modehoofdstad wel eens uit de mode raken kan? Bijna niet. Parijs in ieder geval niet. Bij een 2-daags verblijft i…
Renaissance wandeling door FlorenceItalië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tognopop, Wikimedia Commons (CC0.0)
 • http://www.travelvalley.nl/stedentrips/slotjes-aan-de-slotjesbrug-in-parijs-hangen-niet-meer-mogelijk geraadpleegd op 13 juli 2015
 • ANWB Extra Parijs
 • http://frankrijk.blog.nl/opmerkelijk/2015/06/01/geen-slotjesbrug-meer-in-parijs geraadpleegd op 13 juli 2015
 • http://nos.nl/artikel/2038868-liefdesslotjes-verdwijnen-van-parijse-brug.html geraadpleegd op 13 juli 2015
 • http://nos.nl/artikel/2040515-parijse-slotjesbrug-nu-versierd-met-roze-graffiti.html geraadpleegd op 13 juli 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diana_Spencer geraadpleegd op 13 juli 2015
 • Friesch Dagblad 2 juni 2015
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Trissotin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-05-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.