Een boottocht over de Seine in Parijs

Tijdens een georganiseerde stedentrip naar Parijs staat er vrijwel altijd een boottocht over de Seine op het programma. Ook bij reizigers die op eigen gelegenheid naar Parijs gaan, blijkt dit een geliefde activiteit. Maar is zo'n boottocht ook de moeite waard? Welke bezienswaardigheden zie je allemaal? En wat kost zo'n boottocht met de rondvaartboot over de Seine? Een overzicht.

Boottocht Seine

Glazen dak of open dak

Dit artikel gaat over een boottocht over de Seine per rondvaartboot. Dit is een rondvaartboot waar zo'n 50 mensen op kunnen en die je in korte tijd de 'highlights' van Parijs laat zien. Er zijn boten met een glazen dak of met een open dak beschikbaar die op verschillende locaties in Parijs vertrekken.

Veel afvaarten
De rondvaartboten varen af en aan over de Seine en in het hoogseizoen vertrekt er elk kwartier wel ergens een boot. Je kunt dan zelf bepalen of je overdag rondgeleid wilt worden, of de Seine tijdens zonsondergang wilt zien. Ook een avondtour wanneer alle lichtjes al aan zijn, is aan te bevelen.

Vaste route over de Seine

Deze rondvaartboten zijn niet te verwarren met de Batoboot. Op deze boot kun je op elk gewenst moment op acht plekken in Parijs op- en afstappen. De tocht met de rondvaartboot duurt ongeveer een uur en vaart volgens een vaste route. Je kunt op deze boot niet tussentijds op- en afstappen.

De Seine

Slagader van Parijs

De Franse rivier de Seine wordt ook wel de slagader van Parijs genoemd. Parijs was ooit op het Ile de la Cité (een eiland in Parijs, tevens oudste gedeelte van de stad) gebouwd. Parijs is inmiddels echter zo groot geworden dat het uit 7 heuvels bestaat. De Seine die maar liefst 776 km lang is, deelt Parijs in tweeën. De Seine komt uit in het Franse plaatsje Le Havre.

Oevers van de Seine

De Seine is met name bekend geworden omdat deze rivier met maar liefst 13 km door Parijs stroomt. Vanaf de Seine zie je de mooiste gebouwen. Aan de oevers van de Seine is het gezellig vertoeven. Je ziet er veel studenten met een fles wijn of een zelfgemaakte picknick. Rondom de Seine in Parijs is altijd vertier.

Boottocht Parijs: een belevenis

Een boottocht over de Seine in Parijs is een echte 'happening'. Je kunt in een uurtje tijd echt de sfeer van Parijs proeven. 's Avonds zijn de meeste bezienswaardigheden, bijvoorbeeld de Notre Dame, verlicht met schijnwerpers en krijgen deze bezienswaardigheden de meest prachtige kleuren. Het is net een sprookje om dan door Parijs te varen. Op bepaalde tijdstippen kun je natuurlijk ook de zon onder zien gaan. De Eiffeltoren 'verdwijnt' dan in oranje licht en heel de stad lijkt te baden in dit prachtige licht.

Route en bezienswaardigheden

De route van de rondvaartboot is afhankelijk van welke maatschappij je kiest. Er zijn bijvoorbeeld rondvaartboten die vanaf de Eiffeltoren vertrekken en rondvaartboten die vertrekken vanaf de Notre-Dame. De boten varen altijd langs beide oevers van de Seine. Je vaart onder de meest prachtige bruggen door. Vaak zijn de Eiffeltoren en de Notre Dame te zien en heb je een schitterend uitzicht over de oevers van de Seine.

Gids op de rondvaartboot

Een boottocht over de Seine is een echte toeristische attractie maar daarom niet minder de moeite waard. Op de boot in Parijs zijn zogenaamde 'tour guides'-gidsen- aanwezig die per microfoon in diverse talen uitleg geven over de bezienswaardigheden die vanaf de rondvaartboot te zien zijn. Er zijn ook 'audioguides' in veel verschillende talen beschikbaar.

Kosten boottocht Seine

De kosten voor een boottocht over de Seine zijn ongeveer 10 euro. Het kaartje kun je bij de kiosk van de betreffende rondvaartboot kopen. Bij georganiseerde stedentrips naar Parijs maakt de boottocht vaak onderdeel uit van het programma. Bij bepaalde reisaanbieders zijn de kosten van het kaartje inbegrepen. Andere reisaanbieders bieden de boottocht optioneel aan. Je betaalt dan meestal tussen de 10 en 12 euro. Voor deze prijs word je wel afgezet en weer opgehaald bij de rondvaartboot. Een ticket voor een kind (tot en met 12 jaar) kost ongeveer 4 euro.

Opstapplaatsen aan de Seine

Diverse aanbieders rondvaarten

Er zijn verschillende rondvaartbootbedrijven die rondvaarten over de Seine organiseren. Zij hebben allemaal hun eigen opstapplaatsen. Enkele van deze bedrijven aan de Seine in Parijs zijn:
  • www.bateauxmouches.com
  • www.bateauxparisiens.com
  • www.vedettesdeparis.com

Folders rondvaart Parijs

Voor alle mogelijkheden van Parijse rondvaartaanbieders kun je natuurlijk een kijkje nemen op internet. Ook het toeristenbureau van Parijs kan je hier informatie over verstrekken en er zijn folders beschikbaar in diverse talen. De folders worden ook verstrekt bij de kiosken van de rondvaartboten aan de Seine.

Reserveren rondvaart?

Op de sites van de rondvaartboten staat precies aangegeven wat de opstapplaatsen zijn en welke metrolijnen en/of busverbindingen je naar de betreffende rondvaartboot brengen. Ook staat er op de site hoe vaak er rondvaarten gepland zijn en kun je zelf een tijd uitkiezen. Over het algemeen is het in het hoogseizoen niet nodig te reserveren voor een rondvaart. Buiten het laag- en hoogseizoen is dit wel aan te raden omdat de vaart over de Seine pas doorgaat bij een minimum aantal deelnemers.

Luxere rondvaart?

In Parijs is het ook mogelijk een uitgebreidere en chique rondvaart over de Seine te maken. Dit worden vaak 'riviercruises' genoemd. Sommige van deze riviercruises zijn inclusief lunch of een diner en vaak voor grotere groepen bestemd. De kosten variëren tussen de 30 en 50 euro en vooraf reserveren is verplicht.
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs  Rondvaart Seine, bustour Eiffeltoren en tipsParijs Rondvaart Seine, bustour Eiffeltoren en tipsEnkele malen per dag vertrekt er vanuit Amsterdam een snelle trein via Rotterdam en Brussel naar Parijs. De Thalys breng…
De brug met liefdesslotjes in ParijsDe brug met liefdesslotjes in ParijsVoor verliefde stelletjes die hun liefde voor eeuwig willen bezegelen, rest er maar één ding: pak je koffers en boek met…
Ontdek Parijs per tourOntdek Parijs per tourHoe kun je het beste Parijs ontdekken? Bij een bezoek aan Parijs heb je veel opties waar je uit kunt kiezen. De meeste t…
Notre-Dame de Paris en tips voor een stedentrip naar ParijsNotre-Dame de Paris en tips voor een stedentrip naar ParijsEen stedentrip naar Parijs: het is elke keer weer een cadeautje. Menigeen heeft het op het lijstje staan van bestemminge…

Voordelig naar New YorkVoordelig naar New YorkVoor veel mensen is het een droom om New York te bezoeken. Deze wereldstad is zeker een bezoek waard en er is heel veel…
Suriname, tropisch Zuid-Amerikaans paradijsSuriname is aan weerszijden ingeklemd door Guyana en Frans Guyana. In deze Guyana-gebieden heeft een Indianenstam gewoon…
Bronnen en referenties
  • www.parijsalacarte.nl
  • www.wikipedia.org
  • www.parijsmijnstad.nl
  • www.bateauxmouches.com
  • www.bateauxparisiens.com
  • www.vedettesdeparis.com
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 03-02-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.