De stad Lyon: gastronomie, cultuur, charme en nog veel meer

De stad Lyon: gastronomie, cultuur, charme en nog veel meer Als je aan een Fransman de hoofdstad van de gastronomie vraagt, dan antwoordt hij onmiddellijk Lyon. Op weg naar je vakantiebestemming aan de Middellandse Zee of de Provence-streek, ligt Lyon immers niet zover af, is deze wondermooie stad daarom alvast een bezoekje waard. De stad heeft tevens een bijzonder rijk verleden. Dat merk je ook als je in de authentieke steegjes wandelt. De specialiteit van de streek, samen met een heerlijk wijntje, maakt de vakantiesfeer alvast compleet. 800 restaurants maken van deze stad een echte culinaire topper. Door het heerlijke zuiderse klimaat voel je je als toerist onmiddellijk thuis in Lyon.

Cultuur: Zes niet te missen bezienswaardigheden in de stad Lyon

De “bouchons”

In de “bouchons” kan je lekker eten tegen democratische prijzen. Traditionele gerechten zijn eendenpaté, varkensrillette en tête de veau. De traditionele keuken, gecombineerd met een heerlijk wijntje, doet je heerlijk genieten in het zonnetje. Typerend voor een “bouchon” is de gemoedelijke sfeer. Bovendien is er een hechte en vriendschappelijke band met de eigenaar van het restaurantje. Haute cuisine met topgerechten hoeft in deze “bouchons” dan ook niet.

Het park de la Tête d’Or

Het park de la Tête d’Or of de groene long van Lyon, is te vergelijken met het Central Park van New York of het Greenwich Park in Londen. Dit leuke stadsconcept ontstond in 1856. Het park bevat een zoo, een meer, een plantentuin en een rozentuin. Een bezoekje meer dan waard en bovendien is het gratis.

De basiliek Notre-Dame de Fourvière

Deze prachtige basiliek werd gebouwd tussen 1872 en 1896, als dankbetoging aan de Heilige Maria, die de stad van de pest zou hebben verlost. De basiliek heeft vier torens en ligt op de heuvel Fourvière. Binnenin de basiliek is er een grote weelde van goud en mozaïeken. Wil je een prachtig uitzicht over de stad, dan kan je bovenaan de basiliek genieten van een fenomenaal uitzicht.

Opéra Nouvel

Het operagebouw in Lyon heet “Opéra Nouvel”, gebouwd in 1756 en ontworpen door Soufflot. Hij hielp ook mee bij het ontwerpen van het Pantheon in Parijs. De architect Jean Nouvel, naar wie de opera is vernoemd, heeft het hele operagebouw gerenoveerd tussen 1985 en 1993. Nouvel zorgde voor een moderne uitstraling en gebruikte hierbij veel zwart, maar behield toch de traditionele vorm van een Italiaans theater.

Le Vieux Lyon en zijn “traboules”

Saint-Jean, Saint-Paul en Saint-Georges zijn de gekende wijken in “Vieux Lyon”. Dit stadsdeel ligt aan de oever van de Saône en behoort tot het Unesco-werelderfgoed. Leuk om te beleven is een historische wandeling door het Middeleeuwse Lyon, langs de smalle kasseistraatjes en de beroemde “traboules”. De traboule passages brengen je bij prachtig gerenoveerde architectuurwerken zoals binnenkoeren, waterputten en nog veel meer. Het oude stadsgedeelte is een must indien je een bezoekje brengt aan Lyon.

Place Bellecour

Vroeger was Place Bellecour een koninklijk plein, centraal op het schiereiland Presqu’ile. Place Bellecour is één van de de grootste en mooiste pleinen van Europa. In het midden staat het standbeeld van Louis XIV, bijgenaamd de Zonnekoning . Het gigantische plein is enkel toegankelijk voor voetgangers en bezorgt je onmiddellijk een overweldigende indruk. Vanuit dit plein vertrekken de winkelstraten Rue de la République en Rue Victor Hugo. Voor de shoppers valt er in Lyon dus ook heel wat te beleven.

Lyon, vlot bereikbaar vanuit België en Nederland

Met de auto

Lyon is perfect te bereiken met de auto vanuit België en Nederland. Uiteraard dien je wel rekening te houden met de “péages” die je op de Franse autosnelwegen zullen worden aangerekend. De prijzen van deze toeslagen kan je vinden op www.autoroutes.fr. Het traject Amsterdam – Lyon bedraagt 950 km en leg je ongeveer af in 9,5 uur. Het traject Brussel-Lyon bedraagt 700 km en leg je ongeveer af in 7 uur.

Met de hogesnelheidstrein

De snelste manier om Lyon te bereiken is met de hogesnelheidstrein. Vanuit Nederland stap je op in Amsterdam of Rotterdam en spoor je naar Lyon. De reistijd bedraagt vanuit Amsterdam ongeveer 5u50 minuten. Vanuit Brussel spoor je met TGV Brussel-Frankrijk rechtstreeks naar Lyon in 3u20 minuten. Tickets en informatie verkrijg je bij de Belgische spoorwegen (NMBS Europe) of via de Nederlandse spoorwegen (NS International).

Met het vliegtuig

Vanuit Amsterdam en Brussel zijn er rechtstreekse vluchten naar Lyon-Saint-Exupéry. De luchthaven van Lyon bevindt zich wel op 20 kilometer van het centrum van Lyon. In tegenstelling tot de trein, die je in het stadscentrum brengt, dien je dus ook tijd te voorzien voor de verplaatsing van de luchthaven naar het stadscentrum. Meer info over de luchthaven van Lyon vind je op www.lyonaeroports.com.

Met een autocardienst

Er bestaan heel wat busmaatschappijen die vervoer inleggen tussen Lyon en de Belgische hoofdstad Brussel en de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Een voorbeeld hiervan is www.eurolines.com.

Drie weetjes over Lyon

  • De leuze of alomgekende woordspreuk van de stad Lyon is "Avant, avant, Lion le melhor!" (Vooruit, vooruit, Lyon de beste!)
  • Jean-Claude Trichet, de voorganger van Mario Draghi als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), werd in 1942 in Lyon geboren.
  • Het lichtfeest of het “Fête des lumières” vindt elk jaar plaats rond 8 december in de binnenstad van Lyon. Het is een vierdaags feest waarbij alle belangrijke monumenten, gebouwen en bruggen worden verlicht. Een prachtig spektakel. Het doel van dit prestigieus cultuurevenement is een herdenking aan de Heilige Moeder Maria omdat zij in de 19de eeuw de stad Lyon bevrijd heeft van de pest.

De andere Zuid-Franse stad Marseille

Marseille is de 2de grootste stad van Frankrijk en één van de belangrijkste steden aan de Middellandse Zee. In Marseille schijnt de zon het hele jaar door en is het heerlijk vertoeven. De gekende Mistral-winden maakt de hemel in Marseille bijzonder mooi. Marseille is ook heel erg gekend omwille van zijn rijke kunst en cultuur. Er zijn immers heel wat historische en architecturale bezienswaardigheden in Marseille zoals de Saint-Jean forten, de basiliek Notre-Dame de la Garde, de oude zeehaven enzovoort. Ook is Marseille erg gekend omwille van de vele musea, theaters en bioscopen. Een terrasje doen met een heerlijke pastis is een “must” indien je een bezoekje brengt aan deze Mediterrane grootstad.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lyon: fantastische stad voor een weekendje wegVeel mensen rijden langs Lyon op hun doortocht naar Zuid-Frankrijk. Wat bij velen onbekend is, is dat Lyon een fantastis…
Weekendje weg: LyonIn Lyon voegt de rivier de Saône zich bij de Rhône. Vlak voor het punt waar ze samengaan, daar gebeurt het allemaal, op…
Lyon, derde stad van Frankrijk met meer dan grauwe industrieLyon, derde stad van Frankrijk met meer dan grauwe industrieFrankrijk vakantieland. Wij Nederlanders trekken graag Frankrijk in, en hebben zowat ieder hoekje van het land al binnen…

Schagen, een knus en gezellig stadjeSchagen, een knus en gezellig stadjeCentraal gelegen in de kop van Noord Holland is het kleine maar immer bruisende stadje Schagen een bezoek meer dan waard…
Bezienswaardigheden op het Eilandje in AntwerpenBezienswaardigheden op het Eilandje in AntwerpenBij een bezoek aan Antwerpen is de wijk het Eilandje (of ’t Eilandje) een must voor wie van hip en trendy houdt! Ooit wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexiajacquet69, Pixabay
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Lyon, 7 januari 2015
  • Cityspotters, https://www.cityspotters.com/frankrijk/lyon, 7 januari 2015
  • Een.be, http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/lyon-48-uur-met-vincent, 7 januari 2015
  • Take a trip, http://www.take-a-trip.eu/nl/lyon/, 7 januari 2015
  • Lyon France, http://www.lyon-france.com/, 7 januari 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.