Lyon: fantastische stad voor een weekendje weg

Veel mensen rijden langs Lyon op hun doortocht naar Zuid-Frankrijk. Wat bij velen onbekend is, is dat Lyon een fantastische stad is voor een tussenstop. De stad staat bol van cultuur, schilderachtige wijken en zelfs mooie natuur. Eigenlijk is één nachtje niet voldoende. Wie een groot deel van Lyon wil bewonderen kan maar beter een hotel of pension voor enkele dagen in deze bruisende stad boeken. Lyon heeft voor iedereen wat wils. Hieronder enkele tips voor een leuk weekendje-weg

Place Bellecour

Grootste plein Europa
Wie Lyon bezoekt, komt zeker het Place Bellecour tegen. Dit is het grootste plein van Europa en is zeer indrukwekkend om te zien. Midden op 'Bellecour' staat een imposant standbeeld van Louis XIV te paard en heel het plein is omringd met prachtige bomen. Op het plein zijn talloze terrasjes en bloemenstalletjes.

Office du tourisme Lyon

Het is handig om een start vanaf dit plein te maken want het Office du Tourisme is hier ook gevestigd. De (meertalige)medewerkers organiseren talloze rondleidingen en kunnen u helpen met allerlei vragen over Lyon. Vergeet niet 's avonds nog even naar Bellecour te gaan: het plein is dan prachtig verlicht en biedt een mooi schouwspel met uitzicht op de mooi verlichte basiliek.

Musée des Beaux-Arts

Museum van de 'schone kunsten' in Lyon

Wie Lyon bezoekt en van musea houdt, kan maar beter snel een kijkje gaan nemen in het Musee des Beaux-Arts. Dit museum, gehuisvest in een 17e eeuws klooster, is zeer indrukwekkend. Het heeft één van de grootste collecties kunst van heel Europa in huis. De tentoonstellingen variëren van werken van grote schilderkunstenaars uit heel de wereld tot een collectie over de Egyptische oudheid.

Place des Terraux

Het museum bevindt zich op het Place des Terraux, zo'n 10 minuten lopen van het Place Bellecour. Naast dit prachtige museum heeft Lyon nog tal van andere musea zoals het Gallo-Roman Musée en het Musée Lumière. Informeer voor een museum van uw wens bij het Office du Tourisme.

Heuvel van Fourvière

Stadsgezicht Lyon
De heuvel van Fourvière biedt een prachtig uitzicht op Lyon. U moet er wel even wat voor over hebben: de heuvel is via steile trappen en weggetjes te beklimmen maar men kan ook het kabeltreintje nemen. Als men eenmaal op de top van de heuvel is aangekomen waant men zich terug in de tijd. Er zijn zelfs resten van gebouwen uit de oudheid gevonden.

Basiliek

Op de heuvel is onder andere de sprookjesachtige basiliek van Fourvière te bezichtigen. Vooral 's avonds is dit mooi omdat de basiliek prachtig verlicht is. Overdag is het Parc des Hauteurs een aanrader omdat hier de panoramische wandelroutes samenkomen. Het park leidt tevens naar de hoofdbezienswaardigheid: de 72 meter lange Passerelle des Quatres-vents, een viaduct. Vanaf deze plek heeft u een schitterend uitzicht op de stad Lyon.

Parc de la Tête d'Or: ook leuk voor kinderen

Indrukwekkend park
Wie van rust houdt of iets leuks zoekt voor de kinderen kan zijn hart ophalen in het Parc de la Tête d'Or in Lyon. Dit zeer uitgebreid opgezette park-de grootste groene zône van de stad- biedt mogelijkheden om te picknicken of gewoon even lekker in het gras te liggen en te genieten van de natuur en de prachtige beelden. In 1856 werd besloten tot de aanleg van dit grote park. Het is ontworpen door een Engelse architect en vormt letterlijk een rustpunt in de stad Lyon.

Dierentuin in park Lyon

Voor de kinderen heeft Tête d'Or een extraatje: er is een heuse dierentuin achterin het park. Hier zijn onder andere apen, giraffen, flamingo's en beren te zien. Ook is er een speelpark voor de kinderen gebouwd met hobbelpaardjes en een draaimolen. Het Parc de la Tête d'Or is, gelegen in le Cité Internationale, met recht een park voor jong en oud.

Vervoer en rondleidingen stad Lyon

Lyon heeft uitgebreid metronetwerk
Het vervoer in Lyon is uitstekend geregeld. Via 4 metrolijnen -met goede overstapmogelijkheden- kunt u op bijna elke plek in Lyon komen, ook de delen van Lyon die op de heuvels gebouwd zijn. Hiernaast kent Lyon prima busverbindingen en rijden er overal trams. Byzonder in Lyon is dat er op heel veel punten in de stad Lyonfietsen staan. Deze kunt u voor een zacht prijsje huren.

Stadswandelingen en shoppingtours

Bij het Office du Tourisme kunt u diverse rondleidingen (ook engelstalig) voor een leuk prijsje boeken. Dit zijn stadswandelingen maar ook shoppingtours en museumtours staan op het programma. Wilt u Lyon liever vanaf het water bekijken? Geen probleem, zo'n drie keer per dag vaart een boot langs de mooiste plekjes van Lyon. In het hoogseizoen vaart deze boot ook 's avonds.

Lyonpas

Bij het Office du Tourisme is een speciale Lyonpas verkrijgbaar. Deze pas kunt u voor één of enkele dagen kopen en biedt onbeperkt toegang tot de metro, rondleidingen (ook per boot) en veel musea. Bedenk van tevoren goed of u genoeg dingen op een dag gaat doen om de kosten eruit te halen. De Lyonpas kost voor één dag 20 euro. Een pas voor twee dagen is 30 euro en een pas voor drie dagen bedraagt 40 euro.

Lyon by night

De stad Lyon is overdag schitterend maar vergeet vooral 's avonds niet een kijkje te nemen. De basiliek op de heuvel van Fourviere is prachtig verlicht. Ook is er bij het place Bellecour een mooi verlichte fontein. Zo zijn er nog tal van gebouwen bijna magisch verlicht. Lyon wordt ook wel de tweede lichtstad van Europa genoemd. En dat is niet zo gek als je Lyon by night hebt gezien. Een absolute aanrader.

Overnachtingen

In Lyon kunt u in het weekend relatief voordelig overnachten in een pension of een hotel. De hoteliers verlagen hun prijzen dan omdat er in het weekend nauwelijks zakenmensen inchecken. Maar ook door de weeks zijn er redelijke prijzen. Een hotel kunt u onder andere boeken via www.booking.com. Deze site biedt de laagste prijs-garantie en men kan tot 1 dag voor vertrek kosteloos annuleren. Wie alleen reist is iets voordeliger uit in een bed & breakfast. Neem hiervoor een kijkje op www.bedetbreakfastlyon.com. Let wel: de meerderheid van de eigenaren spreekt alleen Frans.

Tip: boekje met hot-spots en website Lyon

Haal bij aankomst bij het Office du Tourisme het gratis boekje Lyon: The Guide op. Dit boekje biedt een overzicht van alle wijken in Lyon met de diverse 'hot-spots', van luxe winkels, tot mooie parken, musea en de beste restaurants van Lyon. In Nederland kunt u alvast een kijkje nemen op www.en.lyon-france.com waar alle informatie overzichtelijk staat weergegeven.
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stad Lyon: gastronomie, cultuur, charme en nog veel meerDe stad Lyon: gastronomie, cultuur, charme en nog veel meerAls je aan een Fransman de hoofdstad van de gastronomie vraagt, dan antwoordt hij onmiddellijk Lyon. Op weg naar je vaka…
Weekendje weg: LyonIn Lyon voegt de rivier de Saône zich bij de Rhône. Vlak voor het punt waar ze samengaan, daar gebeurt het allemaal, op…
Lyon, derde stad van Frankrijk met meer dan grauwe industrieLyon, derde stad van Frankrijk met meer dan grauwe industrieFrankrijk vakantieland. Wij Nederlanders trekken graag Frankrijk in, en hebben zowat ieder hoekje van het land al binnen…
Bezienswaardigheden in Lille, de hoofstad van Le NordLille ofwel Rijssel heeft geschiedenis geschreven. In 1667 trok Lodewijk XIV de poorten van Lille binnen. De Zonnekoning…

Biak, koraaleiland boven Nieuw GuineaBiak is een koraaleiland dat net onder de evenaar ligt op het zuidelijk halfrond. Het is dicht gelegen bij het grote eil…
Verhuizing of emigreren naar BraziliëVerhuizing naar Brazilië. De kans op het krijgen van een nieuw leven is beschikbaar voor iedereen, maar een goed juridis…
Bronnen en referenties
  • www.en.lyon-france.com
  • Lyon the Guide- Hot Spots (Office du Tourisme)
  • De groene Gids- Ardèche - Rhonevallei- vertaald uit het Frans door Mieke Moors
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 29-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.