Libanon; Tripoli, de geschiedenis

De plaats waar nu de stad Tripoli staat kent waarschijnlijk al bewoning die terug gaat tot ongeveer 1400 v.Chr.. Doordat er zo weinig over de geschiedenis van Tripoli bekend is, wordt vermoed dat de stad een onbetekenende status gehad moet hebben. Toch is Tripoli een stad die een bezoek meer dan waard is.

Algemeen

In het arabisch is Tripoli “Taraboeloes”. De stad ligt op 85 km van Beiroet met een enorme historische rijkdom. Het is met circa 500.000 inwoners de tweede stad van Libanon. In Tripoli is ongeveer 2/3 deel van de bevolking Soenitische moslims.

In het Grieks betekend Tripoli; Drie steden (Tri-polis). Tripoli wordt eigenlijk opgedeeld in twee delen, namelijk el-Mina en de oude stad.

Tripoli

In het verleden is de stad aangeduid met verschillende namen, bijvoorbeeld “Derbly”, “Wahlia”en “Ahlia”.

Deze stad is één groot openluchtmuseum. Er zijn meer dan 100 monumenten te vinden uit de tijd van de Kruisvaarders, Mammelukken en de Ottomanen. Er is een oud “Quartier des Souqs”, de welbekende wirwar van de oriëntaalse winkeltjes, moskeeën, hammam en madrassas. Deze Souq is meer dan 600 jaar oud.

Naas de beroemde Citadel en vele historische bezienswaardigheden, kan men zich in Libanon ook tegoed doen aan de traditionele zoetwaren, de waterpijp en de traditionele op olijfolie gebaseerde zeep kopen.

Geschiedenis van Tripoli

Het weinige dat bekend is van de geschiedenis van Tripoli doet het vermoeden rijzen dat deze stad in de oudheid niet echt belangrijkwas. De Arabieren maakten ooit van Tripoli een legerplaats dat onderdeel was van Damascus.

Tripoli in vogelvlucht
  • Het is bekend dat Tripoli al bewoond was zo’n 16 eeuwen geleden.
  • In de periode van 888 tot 859 v.Chr. stond Tripoli, toen beter bekend als Mahallata, Mahlata, Mayza of Kayza, onder beheer van koning Ashurnasirpal II van Assyrië.
  • De stad Athar (Tripoli) is feitelijk gesticht door de Feniciërs rond 800 v.Chr.
  • In 539 v.Chr. kwamen de Perzen aan de macht. Tijdens deze bezetting werd de stad het centrum van de drie steden.
  • Rond 400 c.Chr. werd Tripoli de hoofdstad (tot ca. 1289 n.Chr.) van deze drie steden: Sidon, Tyrus en Arwad (laatstenoemde stad ligt tegenwoordig in het huidige Syrië). De Grieken noemde vanaf dit moment de stad Tri-Polis.
  • Ten tijde van Alexander de Grote was Tripoli in gebruik als zee scheepswerf.
  • Rond 64 v.Chr. kwamen de Romeinen onder leiding van Pompeï. Het waren de Romeinen die verschillende monumenten bouwden.
  • In 551 n.Chr. vindt er een enorm grote aardbeving plaats die naast een groot deel van de Libanese kust, ook Tripoli vernietigd.
  • Dan komen rond 635 de Ottomanen, zij maken de stad tot een commercieel en scheepsbouw centrum. Onder het beheer van Fatimid werd de stad semi onafhankelijk en een opleidingscentrum.
  • In 1109 nemen de Kruisvaarders de stad in handen. De strijd om de stad heeft veel beschadigingen aan historische gebouwen en monumenten veroorzaakt. Een groot verlies was de verbranding van de Dar il-‘ilm, de beroemde bibliotheek met zijn duizenden boeken. In de 180 jaar van hun bezetting brachten zij Tripoli tot de meest bloeiende periode van zijn bestaan in het gehele Midden Oosten.
  • In 1289 is Tripoli bezet door de Mammelukken, onder beheer van Sultan Qalaoun. Hij vernietigde de oude haven en liet een nieuwe aanleggen vlakbij het oude kasteel. Ook onder zijn beheer zijn onder andere vele religieuze gebouwen neergezet. Vele van deze bouwwerken bestaan heden ten dage nog steeds.
  • Van 1516 tot 1918 is de stad weer door de Ottomanen bezet. In de jaren rond 1516 vingen de Ottomanen de uit Spanje verdreven Joden op. Aan het einde van de 16e eeuw was de stad een drukbezochte haven. Men heeft indrukwekkende overzichten gevonden met goederen die door de Franssen en Venetianen werden meegenomen. Naast katoen en andere stoffen vervoerden zij ook verdovende middelen. Ook zij bouwen steeds meer.
  • Na de Eerste Wereldoorlog komt Libanon, dus ook Tripoli, onder Frans mandaat. In 1943 wordt Libanon onafhankelijk, maar zal tot aan 1975 regelmatig te maken hebben met invallen en wapenconflicten met Syrië en Isaraël.
  • In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw werd de geïndustrialiseerd, er werd onder andere een raffinaderij gebouwd.
  • Dan breekt in 1975 de 15 jarige burgeroorlog uit. Gedurende deze burgeroorlog valt Israël het land ook nog een paar keer binnen, in 1978 en 1982.
  • Rond 1983 heeft Tripoli te lijden onder bombardementen en belegering door Syrië. Hun opzet was de stad in handen te krijgen om op die manier de Palestijnen van Arafat te verjagen.
  • Aan het begin van de jaren ’90 wonen er ongeveer 250.000 mensen in de stad, waarvan het merendeel overwegend Soenniet is.

Tripoli nu

Anno 2008 is Tripoli een relatief veilige stad. Op 21 januari is de hooggeplaatste politie-officier Wisam Eid begraven, die enkele dagen ervoor omkwam bij een bomaanslag in Beiroet. Langs de route van de rouwstoet waren duizenden mensen verzameld.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Libanon; Tripoli en de citadelOp een afstand van 85 km van Beiroet ligt de stad Tripoli. Boven de stad op de berg Pelerin ligt de Citadel. Deze dateer…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Libanon; Geschiedenis tot aan 1990Libanon een land in het Midden Oosten, ingeklemd tussen Syrië en Israël, is een land dat een turbulente historie kent. B…
Overzicht van alle landen in het Midden-OostenHet Midden-Oosten is geen continent; het is een regio van Afrika-Eurazië met vage grenzen. De term is ontstaan in het Ve…

Libanon; Tripoli, de bezienswaardighedenOndanks het vermoeden dat Tripoli in vroeger tijden niet echt belangrijk was, heeft de stad een enorme schat aan histori…
Libanon; Baalbek, een wereldwonder?Eén van de meest mysterieuze plaatsen ter wereld ligt in Libanon. Baalbek heeft ruïnes uit de tijd van de Romeinse overh…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.