Libanon; Tripoli en de citadel

Op een afstand van 85 km van Beiroet ligt de stad Tripoli. Boven de stad op de berg Pelerin ligt de Citadel. Deze dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw. Het was de kruisvaarder Raymond Saint-Gilles die het kasteel liet bouwen. Gedurende de daaropvolgende eeuwen hebben diverse verbouwingen en uitbreidingen aan het kasteel plaatsgevonden. Ook is er een leuke anekdote aan het kasteel verbonden.

Algemeen

Tripoli is een historisch oude stad die op 85 km ligt van Beiroet, een stad met een geheel eigen karakter. De stad kent al bewoning in de 14e eeuw v.Chr.. Net als Rome in Italië is Tripoli één groot openluchtmuseum. Meer dan honderd belangrijke monumenten uit de tijd van de Kruisvaarders, Mammelukken en Ottomanen zijn hier te bewonderen.

Eén van deze honderd monumenten is de Citadel.

Geschiedenis van de Citadel

Op de Pelerin berg boven de stad en de Abu-Ali rivier ligt deze Citadel. Deze berg werd in 1100 door de kruisvaarder Raymond Saint-Gilles van Toulouse bezet, omdat de berg uitkijkt over de vallei, de stad en de kust.

Hij bouwde hier de imposante Citadel, maar stierf al in 1105. De Citadel staat bekend om de plaatselijke naam Qal’at Sinjil. Helaas brandde het originele kasteel geheel uit. Pas in 1307 begon de Emir Essendemir Kurgi het kasteel te herbouwen. De Citadel is één van de best bewaarde kastelen van Libanon.

Toen de Mammelukken (14e eeuw) en de Ottomanen (16e eeuw) het beheer voerden in Tripoli hebben zij de nodige verbouwingen en uitbreidingen aan het kasteel aangebracht. De noordelijke ingang heeft een aantal poorten, eerst een Ottomaanse, dan de gracht. Na de gracht volgt een Mammelukse poort, gebouwd om ramaanvallen uit die tijd te kunnen weerstaan. Hierna volgt een passage die is versiert met Romeinse sarcofagen. Hiervandaan komt men in het binnenste van de Citadel.

Wanneer men de trap afdaalt, bereikt men de boogkamers aan de oostkant. Wanneer de weg vervolgt wordt komt men bij een fundering van een kruisvaarderkerk met een achthoekige crypte. De crypte behoort tegenwoordig tot één van de belangrijkste restanten vanuit de periode van de Kruisvaarders.

De huidige afmetingen van het grote fort is 140 meter x 70 meter. De laatste renovatie (aan het begin van de 19e eeuw) is uitgevoerd door Mustafa Barbar Agha, de gouverneur van Tripoli

De tragedie van Melisinda

In de citadel leefde begin 1100 de zus van de Kruisvaarder Raymond Saint-Gilles van Toulouse, de mooie Melisinda. De keizer van Constantinopel was erachter gekomen dat deze dame erg mooi was en vroeg Raymond om haar hand. Raymond voelde zich zeer vereerd en begon met de voorbereiding van de bruidschat; 12 galleien werden klaargemaakt om de bruid van de keizer te begeleiden.

Op het allerlaatste moment echter, besloot de keizer een andere vrouw tot keizerin te maken. Hij vond het passender om met iemand van het huis van Antiochië te trouwen. Hij vroeg Prins Bohemond I om de hand van zijn zuster Maria.

Raymond Saint-Gilles was boos en voelde zich beledigd. De 12 galleien werden leeggehaald en daarna volgestopt met boeven. Deze werden naar het rijk van de keizer gestuurd, met de opdracht het rijk van de keizer te plunderen. Melisinda ondertussen, stierf van verdriet.

Dit trieste verhaal wordt nog steeds van dorp tot dorp doorverteld
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Libanon; Tripoli, de geschiedenisDe plaats waar nu de stad Tripoli staat kent waarschijnlijk al bewoning die terug gaat tot ongeveer 1400 v.Chr.. Doordat…
Libanon; Geschiedenis tot aan de eerste WereldoorlogHet land Libanon bestaat al heel lang. Het waren ruim 5.000 jaar geleden de Feniciërs die de eerste nederzettingen stich…
Libanon; Tripoli, de bezienswaardighedenOndanks het vermoeden dat Tripoli in vroeger tijden niet echt belangrijk was, heeft de stad een enorme schat aan histori…
Libanon; Beiroet, de geschiedenisSinds dat de Fransen vanaf 1923 het mandaat voerde over het gebied Libanon en Syrië, werd Beiroet hoofdstad van het land…

Libanon; Baalbek, een wereldwonder?Eén van de meest mysterieuze plaatsen ter wereld ligt in Libanon. Baalbek heeft ruïnes uit de tijd van de Romeinse overh…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.