Libanon; Beiroet, de geschiedenis

Sinds dat de Fransen vanaf 1923 het mandaat voerde over het gebied Libanon en Syrië, werd Beiroet hoofdstad van het land. Er zijn bewijzen gevonden dat Beiroet al 5.000 jaar geleden bewoning kende. Ondanks de vele perioden van bezetting en de 15 jarige burgeroorlog van 1975, zijn er in de binnenstad nog steeds archeologische ruïnes te vinden. De restaurants van de stad bieden de beste keuken van het Midden Oosten.

Algemeen

De naam Beiroet is afkomstig van de Feniciërs, zij gaven aan de stad de naam “Beroth”. Dit betekend “stad van de bronnen”. Dit geeft gelijk aan dat Beiroet één van de oudst bewoonde steden van Libanon is. Ooit werd de stad ook wel “Berytus” genoemd. In de tijd van deze Feniciërs was Beiroet een bloeiende havenstad aan de Fenische kust.

Sinds de Fransen het mandaat over het gebied Libanon en Syrië voerden, vanaf 1923, is Beiroet hoofdstad van het land.

Beiroet

Beiroet is vaak de “parel van de Oriënt” genoemd, of ook wel de “bruid van de Middellandse Zee”.

De ruim 5.000 jaar oude stad ligt aan de Beiroet rivier, op een stuk land dat in de zee uitsteekt. Het westelijk deel van de stad is vlak. Het oostelijk deel rijst naar de bergketen die achter de stad ligt. Volgens schattingen in 2000 heeft de stad meer dan 2.000.000 inwoners, dit is ongeveer 75% van de totaal aantal Libanese inwoners. Honderd jaar geleden woonden er nog maar 6.000 mensen in Beiroet. De op één na grootste plaats van Libanon is Tripoli. Deze stad heeft ongeveer 400.000 inwoners. De munteenheid in Libanon is het Libanese Pond.

Beiroet heeft gedurende haar bestaan verschillende benamingen gehad. Zo stond de stad in verschillende tijden bekend als:
  • Beroth
  • Colonia (ca. 15 v.Chr.)
  • Julia
  • Augusta
  • Felix
  • Berythus

Geschiedenis van Beiroet tot aan 1900

  • 1900 v.Chr.; Er zijn overblijfselen van bewoning van de stad gevonden die aangeven dat de stad al veel langer heeft bestaan.
  • 1400 v.Chr.; Er zijn tastbare bewijzen in Egypte gevonden, in de vorm van een gegraveerde grafsteen, waar een tot slaaf gemaakte koning van Beiroet om assistentie vraagt tegen een vijandig leger.
  • Over de periode van het Hellenistische tijdperk is weinig bekend.
  • In 64 v.Chr. was keizer Pompeus de leider van Libanon, dus ook van Beiroet.
  • In de 1e eeuw waren de Romeinen nog steeds de heersers in Beiroet. Zij gebruikte de stad als basis voor hun vloot in het oosten. Dit in verband met de gunstige haven van Beiroet.
  • In de 3e eeuw richtte de Romeinen de “School van de Rechtsgeleerdheid op”. Dit was een rechtsschool die tijdens de regeringsperiode van keizer Septimus Severus van 192 tot 212, belangrijker was dan dezelfde soort scholen van Constantinopel, Athene en Rome.
  • Gedurende de 5e eeuw beschrijft een Griekse dichter de stad als “wetgever”. Justinianus, keizer in die tijd, heeft opdracht gegeven tot het herzien van de wetgeving. Hierbij werd hij geholpen door de rechtsgeleerden uit de school van Beiroet, die meehielpen de “Code van Justinianus” op te stellen.
  • 561; Een grote aardbeving vind plaats. Hierna worden de rechtsgebouwen verplaatst naar Sidon.
  • 635; De Arabieren heersen in Beiroet.
  • 1125; Na een lange strijd wordt (kruisvaarder) Baldwin I de heerser.
  • 1291; De Mammelukken nemen de macht over. Eeuwenlang probeerden de Fransen en Cyprioten de stad te veroveren, zonder succes.
  • 1516; De Ottomanen komen aan de macht.
  • 1585-1635; Nog steeds voeren de Ottomanen het beheer over de stad, maar fakir ed-Deen maakt van de stad een half autonome stad. Hij probeert onder andere handelaren uit Venetië naar de stad te halen om deze nog welvarender te maken. De Ottomanen werden bang dat zij het beheer over de stad zouden gaan verliezen en executeerden de fakir.
  • In 1840 wordt de stad aangevallen door de Britse vloot. De stad staat op dat moment onder beheer van Emir Becher, die de stad weer tot leven heeft gebracht. De emir wordt door de Britten gevangen gezet in Constantinopel, waar hij sterft.
  • 1847; Marun al-Nakkash schreef het 1e Arabische toneelstuk in Beiroet. De 1e Arabische roman verscheen in 1860 in Beiroet.

Rond 1860 lopen de spanningen tussen de Druzen en Christenen hoog op. Tijdens hun conflict komen ongeveer 10.000 Christenen om het leven. Frankrijk grijpt in en stuurt troepen naar de stad.

Geschiedenis tot 2008

  • 1920; Na het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt het gebied, dat tegenwoordig beter bekend is als Libanon en Syrië, Frans mandaat gebied. Het zijn de Fransen die Beiroet tot huidige hoofdstad van Libanon maken.
  • 1946; De stad groeit als commerciële hoofdstad, na de landelijke onafhankelijkheid in 1943. Vanaf dit moment noemt men Beiroet het “Parijs van het Midden Oosten”.
  • Vanaf 1975; Honderdduizenden Palestijnen en moslims komen naar Beiroet. Dit lijdt tot grote spanningen met de Christenen. Deze hadden zich na de strijd tegen de Druzen in 1860, waarbij zij de berg Libanon hadden verlaten, gevestigd in oost Beiroet. Zij raakten nu betrokken bij de burgeroorlog met de moslims in west Beiroet. De meeste Joden vanuit Beiroet zijn daarna geëmigreerd naar Amerika en wonen vooral in Brooklyn, New York.
  • Om de rust te herstellen, trokken in september 1982 Israëlische troepen de stad binnen. Met de goedkeuring van Israël vielen de Christelijke Falangisten de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatilla binnen. Hier werd een massaslachting aangericht, wat tot gevolg had dat Minister van Defensie Sharon van Israël af moest treden. Enkele dagen voor deze slachting had de PLO zijn hoofdkwartier vanuit Beiroet verplaatst naar Tunis.
  • 1989; Een vredesakkoord komt tot stand waarbij een groene lijn wordt ingevoerd tussen oost en west Beiroet. Er wordt een renovatieproject opgezet dat in 2015 gereed zal moeten zijn. Binnen deze periode moet Beiroet opnieuw tot een moderne stad veranderen, die haar bekende Oosterse aantrekkingskracht zal behouden.
  • 2000; Israël trekt zich volledig terug uit Libanon.
  • 2006; Op 5 februari wordt de Deense Ambassade in brand gestoken. Duizenden moslims protesteerde en uitte hun woedde tegen de Deense spotprenttekenaar die spotprenten had gepubliceerd van de profeet Mohammed.

Beiroet anno 2008

De groene lijn bestaat fysiek niet meer. Toch is Beiroet één van de meest gevarieerde steden van het hele Midden Oosten. Zij is verdeeld tussen drie groepen, namelijk:
  1. Christenen; de Maronieten, Grieks-orthodoxen, Armeens-orthodoxen, Armeens-katholieken, Rooms-katholieken en Protestanten.
  2. Moslims; Soennieten en Sji’ieten
  3. Druzen, een minderheid

Na de burgeroorlog startte Beiroet een van ’s werelds grootste herbouwprojecten. Een groot deel van de oude stad is weer helemaal opgebouwd in de oorspronkelijke (Franse) stijl. De stad moet je éénmaal in je leven hebben gezien, het centrum met zijn archeologische ruïnes. En het westers getinte uitgaansleven (een spetterende nachtscène) hebben meegemaakt. In Beiroet komt de Arabische jetset samen om te genieten (in vrijheid) van het moderne leven, en te eten in één van de vele restaurants. De keuken van Libanon is namelijk de beste van het hele Midden Oosten. Winkelen doet men in de chique winkelstraat de “Hamra”.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Libanon; Geschiedenis tot aan de eerste WereldoorlogHet land Libanon bestaat al heel lang. Het waren ruim 5.000 jaar geleden de Feniciërs die de eerste nederzettingen stich…
Libanon; Geschiedenis tot aan 1990Libanon een land in het Midden Oosten, ingeklemd tussen Syrië en Israël, is een land dat een turbulente historie kent. B…
Buddha Bar ook naar AmsterdamHoewel het de bedoeling was dat Amsterdam al in 2009 bij het Leidseplein een Buddha Bar zou hebben, wordt dit waarschijn…
Weekendje ParijsWeekendje ParijsOui! oui! Paris. Als je echt een lekker romantisch weekendje wil, dan is Parijs the place to be! Parijs heeft veel te bi…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.