Boedapest, één van de mooiste Europese steden

Boedapest, één van de mooiste Europese steden Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en één van de mooiste steden van Europa. Er wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. Boedapest is door de eeuwen heen door verschillende mogendheden overheerst. Zoals de Romeinen, Turken en de Habsburgers. Hierdoor kent Boedapest een veelzijdige architectonische mix van stijlen. Zo is bijvoorbeeld de Turkse invloed vandaag de dag nog te herkennen aan de vele bad- en koffiehuizen. Boedapest is een levendige stad met veel bezienswaardigheden en een kleurrijke alternatieve cultuur, dankzij studenten en kunstenaars. Een waarschuwing is overigens wel op zijn plaats: heb je eenmaal een bezoek aan Boedapest gebracht, dan blijft het zeer waarschijnlijk niet bij deze ene keer!

Reizen naar Boedapest

Er zijn verschillende manieren om in Boedapest te komen. De meeste mensen zullen er voor kiezen om te vliegen vanaf Amsterdam of Brussel. Andere mogelijkheden om in Boedapest te komen zijn per auto, trein of de boot.
Met de trein kom je Boedapest overigens het mooiste binnen, de internationale treinen (vanuit Nederland vertrek je vanuit Amsterdam of Utrecht) arriveren namelijk op Boedapest Station Oost (Budapest-Keleti pályaudvar).Een schitterend monumentaal station en met twee metrolijnen, een tramlijn, negen buslijnen en zes trolleybuslijnen tevens een belangrijk overstapstation.

Bezienswaardigheden Boedapest

Wanneer je eenmaal in Boedapest bent aangekomen is het zaak om zoveel mogelijk van de stad te zien. Mocht je net een treinreis achter de rug hebben dan pak je met ‘Budapest-Keleti pályaudvar’ gelijk je eerste bezienswaardigheid mee. Naast de vele bezienswaardigheden in Boedapest is het belangrijk om goed naar de ‘normale gebouwen’ te kijken. Sommige gebouwen lijken in eerste instantie de moeite van het bekijken niet waard. Door het vele autoverkeer zijn ze een beetje smoezelig. Maar wanneer je goed kijkt, zie je de prachtige details waarmee ze versierd zijn.

Mocht je Boedapest slechts een aantal dagen bezoeken dan zijn er een aantal plekken waar je zeker geweest moet zijn:

Bezienswaardigheden Boeda

Gellertberg (Gellért-Hegy)
Aan de oever van de Donau domineert een 131,5 meter hoge heuvel het stadsdeel Boeda. Wanneer je deze ‘berg’ vanaf de Elisabethbrug (Erzsébet híd) beklimt heb je een schitterend uitzicht over Boedapest. Uitermate geschikt voor het maken van enkele mooie foto’s.
Daarnaast bouwden de Habsburgers halverwege de 19de eeuw een citadel bovenop de Gellertheuvel. Aan de voet van de Gellertheuvel (ter hoogte van de Vrijheidsbrug) ligt Hotel Gellert. In dit hotel bevinden zich de fraaie Gellertbaden.

Burchtheuvel (Budavár)

Naast de Gellertberg moet je aan de ‘Boeda-zijde’ zeker ook de Burchtheuvel bezoeken. Op de Burchtheuvel ligt de Burchtwijk. Dit is een ommuurde stad met vele historische gebouwen, kerken en smalle straatjes. Hier vind je ook het Vissersbastion en de Koninklijke paleizen.

Met het bezoek van de ‘Boeda-zijde’ van de stad kun je je zeker een dag vermaken.

Bezienswaardigheden Pest

Parlementsgebouw
Het Parlementsgebouw is waarschijnlijk het meest indrukwekkende gebouw van Boedapest.
Aan de Donau is het gebouw maar liefst 268 meter lang en het heeft een imposante 96 meter hoge koepel. Het is mogelijk het gebouw van binnen te bezichtigen, voor Hongaren en EU-burgers is dit gratis. In verband met de drukte is het raadzaam in de vroege ochtend te gaan.

Sint-Stefanusbasiliek
Vanaf het Parlementsgebouw is het een klein stukje lopen naar de Sint Stefanusbasiliek. Dit is de grootste kerk van Boedapest. De bouw begon in 1851 en pas in 1905 was hij helemaal af. De koepel, net zo hoog als die van het Parlementsgebouw, stortte in 1868 tijdens de bouw in. Hierdoor kon men weer van voor af aan beginnen. De basiliek is vernoemd naar de eerste koning van Hongarije: Stefanus de Eerste, ook wel koning Stefan genoemd.

Stefanus wordt gezien als de grondlegger van het christelijke Hongarije. In de kerk ligt een belangrijk relikwie: de gemummificeerde hand van koning Stefan. Vanaf de koepelgalerij van de basiliek heb je overigens een fantastisch over Boedapest.

Stadspark (Városliget)

Vanaf de Sint-Stefanusbasiliek is het via de Andrássy út ongeveer 3,3 km lopen naar het uitgestrekte stadspark van Boedapest. De Andrássy út loopt van het Elisabethplein (Erzébet tér naar het Heldenplein (Hősök tere).Onder de Andrássy Boulevard werd in 1896 een metrolijn gebouwd. Dit was de eerste metrolijn op het Europese vasteland en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vlak voor het stadspark ligt dus het Heldenplein. Hier staat het Millenniummonument, een 36 meter hoge zuil. Deze werd hier geplaatst ter ere van de 1000-jarige herdenking van de ‘landname’ in 896.

Achter het Heldenplein ligt dus het stadspark. Hier zijn een aantal interessante bezienswaardigheden. Waaronder het Széchenybad en het Vajdahunyadkasteel. Net als bij het Parlementsgebouw geldt voor het Széchenybad dat je (wanneer je hier wilt baden) er in de vroege ochtend bij moet zijn.

Joodse wijk (Zsidónegyed)
Vanaf het stadspark is het weer een klein stukje lopen naar de joodse wijk. Dit deel van Boedapest heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Er heerst een alternatieve sfeer en mooie panden worden afgewisseld met vervallen gebouwen.

Je vindt hier veel kleine winkeltjes en cafés. En aan de Kazinczy út zijn vervallen kraakpanden omgetoverd tot populaire uitgaansgelegenheden (bijvoorbeeld Zslimpla Kert) onder jonge Hongaren en toeristen.

Absolute hoogtepunt in deze wijk: de synagoge in de Dohány utca. Dit godshuis werd halverwege de 19de eeuw gebouwd en is de grootste synagoge van Europa. In die tijd woonden er nog zo'n 170.000 joden in Boedapest. Daar waren er na de Hongaarse Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog nog maar weinig van over.

Op de binnenplaats staat het indrukwekkende Holocaustmonument. Het beeld, een zilveren treurwilg, staat bovenop een massagraf. Op de blaadjes van de treurwilg zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd.

Verkeer in Boedapest

Al die bezienswaardigheden in Boedapest moeten natuurlijk ook nog bezocht worden. De beste manier om dit te doen is gewoon lopend. Zo zie je het meeste van een stad. Maar aangezien 30 kilometer per dag lopend afleggen voor de meeste mensen een beetje te veel van het goede is (tenzij je net aan het oefenen bent voor de Nijmeegse Wandelvierdaagse), zijn er nog een aantal prima alternatieven:

Metro

In Boedapest kun je uitstekend gebruik maken van de metro. Er zijn vier lijnen en deze komen langs alle belangrijke plekken in de stad. Bij een verblijf van een aantal dagen kan de Budapest Card worden aangeschaft. Deze is twee tot drie dagen geldig en je kunt tevens gebruik maken van het overige openbaar vervoer zoals tram en bus.

Tram

Tram lijn 2 rijdt in een minuut of 20 langs de Donau-kade van Pest. Je komt hierbij langs tal van bezienswaardigheden.

Bus

Er zijn verschillende soorten bussen in Boedapest. Sommige bussen zijn snelbussen en slaan haltes over.

Auto

Wie houdt van verkeerschaos is in Boedapest op de juiste plek. Net als in andere grote Europese hoofdsteden geven de inwoners van Boedapest stevig gas en remmen ze alleen wanneer dit echt nodig is. Verder staan er veel files, verkeren de wegen in een niet al te beste staat en zijn er te weinig parkeerplekken.

Fiets

Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in de uitbreiding van het aantal fietspaden in Boedapest. Op meerdere plaatsen in Boedapest kun je fietsen huren.

Vanaf het voorjaar van 2014 heeft Boedapest (net als een aantal andere grote Europese steden) op meerdere plaatsen speciale stallingen met fietsen. Het fietsenproject in Boedapest heet ‘MOL Bubi’, maar is op dit moment (augustus 2014) nog niet helemaal operationeel.
© 2014 - 2024 Tattersall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communistisch Boedapest: Het beeldenpark (Mementopark)Een van de bijzondere bezienswaardigheden in Boedapest is het beeldenpark (Mementopark). In het park zijn de belangrijks…
Hongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije, een samensmelting van Boeda en PestHongarije is gelegen in Europa tegen Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Dwars door…
Bratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava: de hoofdstad van SlowakijeBratislava is de hoofdstad van Slowakije. De stad kent zo'n 430.000 inwoners, wat weinig is voor een hoofdstad. Bratisla…
Marketing Boedapest richt zich op doelgroepenMarketing Boedapest richt zich op doelgroepenVliegtuigmaatschappij Malèv en het Budapest Tourist-Office hebben de handen ineengeslagen. Onder de noemer ‘winterinvita…

Brasilia: hoofdstad van BraziliëBrasilia: hoofdstad van BraziliëDe hoofdstad van Brazilië is Brasilia. Niet Rio de Janeiro of een andere grotere of bekendere stad is de hoofdstad. Toch…
Sluis - winkelstad en historische stad in Zeeuws-VlaanderenSluis - winkelstad en historische stad in Zeeuws-VlaanderenIn de middeleeuwen behoorde Sluis tot de meest vooraanstaande havensteden van het Bourgondische rijk. In de 21e eeuw is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pgebauer, Pixabay
  • http://www.src-cultuurvakanties.nl/land-informatie-hongarije-cultuur.htm
  • http://www.budapest.com/
  • http://www.hierzijnwij.nu/nieuws/het-metrogevoel-van-boedapest/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Budapest
  • http://members.home.nl/hongarije.huis/Boedapest.html
Tattersall (7 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.