Brasilia: hoofdstad van Brazilië

Brasilia: hoofdstad van Brazilië De hoofdstad van Brazilië is Brasilia. Niet Rio de Janeiro of een andere grotere of bekendere stad is de hoofdstad. Toch weten veel mensen nog steeds niet dat Brasilia de echte hoofdstad is. Sinds 1960 is dit de hoofdstad, alhoewel het officieel geen echte stad is. In slechts enkele jaren is de stad uit de grond gestampt. Tegenwoordig leven er miljoenen mensen. Brasilia kent verscheidene, moderne bezienswaardigheden.

Inhoudsopgave


Geschiedenis

Rond 1955 werd Brasilia uit de grond omhoog gehesen. Op de plek waar nu Brasilia staat, en waar vroeger indianen leefden, stond in 1950 nog nagenoeg niks. Vanaf 1955 tot 1960 werd Brasilia in recordtempo gebouwd. Dagelijks waren er duizenden arbeiders bezig om Brasilia te maken.

Brasilia moest de nieuwe hoofdstad worden, zodat het geruzie tussen Rio de Janeiro en andere belangrijke steden voorbij zou zijn. Brasilia is dan ook vooral praktisch ingericht, omdat het een moderne stad is. Juscelino Kubitschek, de Braziliaanse president die er voor zorgde dat Brasilia ontstond, wilde Brasilia ook vooral een praktische stad maken. De regering moest hier bijeen kunnen komen en het moest duidelijk de bestuurlijke hoofdstad zijn.

Opmerkelijk is dat Brasilia geen echte stad is. De hoofdstad is namelijk zo modern en is zo kortgeleden gebouwd, dat het geen stadsrechten heeft kunnen krijgen. Hierdoor is Brasilia het grootste dorp van heel Brazilië. Daarnaast is het de enige hoofdstad ter wereld die officieel geen stad is.

Sport - voetbal

Brazilië is een echt voetballand. Voetbal is er de nationale volkssport en bijna elke man kan wel redelijk voetballen. Toch heeft Brasilia niet echt hele goede voetbalclubs. Doordat Brasilia een zeer korte geschiedenis heeft zijn er maar twee grotere voetbalclubs: Brasiliense FC en SE Gama. Van deze twee speelt alleen Brasiliense nog betaald voetbal.

Andere sporten worden wel gespeeld in de stad, maar toch blijft voetbal favoriet. De beste voetballers worden al snel door grotere clubs weggehaald bij de clubs van Brasilia. Dit beperkt de groei van voetbal.

Kathedraal van Brasilia / Bron: Bgabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kathedraal van Brasilia / Bron: Bgabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kathedraal van Brasilia

Brasilia kent een vrij moderne kathedraal. De kathedraal van Brasilia ging in 1970 open voor het publiek. De betekenis van de kathedraal kan op diverse manieren geïnterpreteerd worden. Zo zou het kunnen zijn dat dit de doornenkroon van Christus moet voorstellen. Toch is niet bekend wat de architect van de kathedraal - Oscar Niemeyer - precies wilde uitbeelden.


Het Nationaal Congres / Bron: Mario Roberto Duran Ortiz, Wikimedia Commons (Publiek domein)Het Nationaal Congres / Bron: Mario Roberto Duran Ortiz, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Nationaal Congres

Dit gebouw bestaat uit de senaat (het hogerhuis) van Brazilië en het huis van afgevaardigden (het lagerhuis) van Brazilië. Ook dit gebouw is ontworpen door de architect Oscar Niemeyer. Het gebouw valt haast niet te missen, omdat het aan de drukste en grootste weg van Brasilia ligt, ergens in het midden.

Wetenswaardigheden over Brasilia

 • Op zondag is de auto in Brasilia verboden en is iedereen toegewezen op zijn fiets of zijn benen
 • De stad bestaat eigenlijk uit twee helften. Elke helft bestaat uit dezelfde bedrijven en belangrijke gebouwen.
 • De stervoetballer Ricardo Izecson dos Santos Leite, oftewel Kaká, is in Brasilia geboren.
 • Brasilia kent geen zomer, herfst, winter en lente, maar een regenseizoen en droog seizoen
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brazilië, door God zelf geschapen, met zijn rijke regenwoudBrazilië, door God zelf geschapen, met zijn rijke regenwoudHet grote Christusbeeld van de Franse architect en beeldhouwer Landowski, staat hoog op de rots bij Rio de Janeiro om Go…
Brazilië, een land met vier regio'sBrazilië, een land met vier regio'sBrazilië is het op vier na grootste land van de wereld. Het land bestaat uit vier verschillende regio’s, namelijk tropis…
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…

Bezienswaardigheden Leipzig – Wat u niet wilt missenLeipzig is een van die Duitse steden die een nieuwe jeugd doormaakt. Jarenlang was de stad van het Westen afgezonderd da…
Boedapest, één van de mooiste Europese stedenBoedapest, één van de mooiste Europese stedenBoedapest is de hoofdstad van Hongarije en één van de mooiste steden van Europa. Er wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen. B…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brasilia
 • http://www.reisgraag.nl/vakantie_brazilie/brasilia/
 • http://whc.unesco.org/en/list/445
 • Pixabay.com
 • Afbeelding bron 1: Bgabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Mario Roberto Duran Ortiz, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.