Bezienswaardigheden Leipzig Wat u niet wilt missen

Leipzig is een van die Duitse steden die een nieuwe jeugd doormaakt. Jarenlang was de stad van het Westen afgezonderd dankzij het IJzeren Gordijn. Na de Duitse eenwording brak voor de stad een nieuwe bloeitijd aan. Leipzig heeft veel te bieden aan liefhebbers van barokke architectuur. Maar de levendigheid van de stad blijkt ook uit het frisse aanbod van (klassieke) muziek. Veel studenten van het Conservatorium der Musik spelen in de zomermaanden op straat zodat de bezoeker voortdurend kleine klassieke concertjes kan bijwonen.

De val van de muur

Tijdens de nadagen van de DDR speelden de demonstraties in Leipzig een belangrijke rol bij de val van de muur. De demonstraties werden in korte tijd zeer massaal. In oktober 1989 werd door ongeveer 300.000 mensen gedemonstreerd voor meer vrijheid.

De zeven belangrijkste bezienswaardigheden

Met de val van de muur werd een schitterende stad weer toegankelijk voor westerse toeristen. Leipzig was tijdens de DDR-tijd de tweede stad na Berlijn in grootte. Zeven bezienswaardigheden zijn zeker een bezoek waard.

1 - Stasi Museum In Der Runde Ecke

Dit gebouw is een museum én een monument. Tijdens de DDR werd de bevolking in de gaten gehouden door de Stasi; de Oost-Duitse geheime dienst. De Stasi in Leipzig was daadwerkelijk gevestigd in dit gebouw, wat een bezoek aan dit museum een extra lading geeft. Het wantrouwen van de leiders van de DDR ten opzichte van hun onderdanen werd schrijnend zichtbaar in de paranoïde werkwijze van de geheime dienst. Niet alleen werden alle nummerplaten van in de omringende straten geparkeerde auto's gefotografeerd, ook werd iedere auto die langsreed heimelijk gefilmd.

2 - Thomaskirche

Wie Thomaskirche zegt, zegt Bach. De grote meester zelf, Johan Sebastian Bach was cantor van de Thomaskirche tussen 1723 en 1750. Daardoor is deze kerk nu wereldberoemd. In 1950 werd de 200ste sterfdag van Bach herdacht met een Bach-jaar. Tijdens dat jaar werden de stoffelijke resten van Bach herbegraven onder het koor van de kerk. De kerk heeft twee orgels: een Sauerorgel en een Woehl-orgel. Het laatstgenoemde orgel heeft een specifiek barokgeluid en werd speciaal in de kerk gebouwd om de werken van Bach beter te kunnen uitvoeren. Met grote regelmaat worden in de kerk orgelconcerten gehouden. Een must voor orgel- en Bach-liefhebbers.

3- Nikolaikirche

De Nikolaikirche is de andere bekende kerk van Leipzig. Deze kerk speelde een cruciale rol in de vreedzame revolutie in oktober 1989. Reden waarom de Stasi in de nadagen van de DDR veel bezoekers van deze kerk heimelijk fotografeerde. Het interieur is een prachtig voorbeeld van classicistische architectuur. Veel bezoekers vinden de Nikolaikirche mooier dan de meer sobere Thomaskirche.

4 - Museum der Bildenden Künsten

Tussen alle prachtig gerestaureerde barokke gebouwen in het centrum van Leipzig is Museum der Bildenden Künsten een opvallende verschijning. Het is een volledig rechthoekige kubus waarvan de wanden nergens onderbroken worden door deuren of ramen. De collectie omvat ruim 3.000 schilderijen, meer dan 1.000 beelden en enkele tienduizenden grafische werken. De werken dateren van de late Middeleeuwen tot en met werken van de twintigste eeuw.

5 - Mendelssohn Haus

Weinig Europese steden speelden zo´n belangrijke rol in de muzikale cultuur als Leipzig. Bach was er cantor, maar ook Felix Mendelssohn-Bartholdy woonde, werkte en stierf in Leipzig. Het vroegere woonhuis is nu een schitterend museum waar de bezoeker op een zeer smaakvolle manier via digitale media Mendelssohn´s muziek beleeft. In een van de zalen is het zelfs mogelijk om digitaal een orkest te dirigeren bij de uitvoering van een van zijn werken.

6 - Völkerschlacht Denkmal

Het Völkerschlacht Denkmal is een indrukwekkend eerbetoon aan de gevallenen van de slag om Leipzig. Deze slag begon op 16 oktober 1813 en duurde drie dagen. Tot de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog bleef dit de grootste veldslag ooit. In drie dagen werd Napoleon verslagen door een gezamenlijke tropenmacht van Oostenrijk, Pruisen, Rusland en Zweden. Het 91 meter hoge bouwsel heeft een onverzettelijke, gedrongen en sombere uitstraling. Het is opgetrokken in baksteen en werd ontworpen door de Berlijnse Architect Bruno Schmitz.

7 - Leipzig Hauptbahnhof

Het gebouw van dit hoofdstation is ronduit kolossaal. Wie dit station binnenloopt, kan kiezen uit treinen die vertrekken van 24 sporen. Wat het station van Leipzig bijzonder maakt is dat het gaat om een zogeheten kopstation. Dat wil zeggen dat alle sporen die binnenkomen eindigen in het station.

Leipzig biedt meer

Hoewel de zeven bezienswaardigheden in dit artikel houvast bieden voor wie de stad voor het eerste bezoekt, is er natuurlijk veel meer te zien dan deze zeven attracties. Wie zich verder wil verdiepen in wat de stad te bieden heeft kan terecht op de website van de stad Leipzig.
© 2014 - 2024 Tijnvanhenbeek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Johannes PassionDe Johannes PassionDe Matthäus Passion is dan het meest bekende, maar zeker niet het enige oratorium van Johan Sebastian Bach over de lijde…
Bach bloesems bij huisdierenBach bloesems bij huisdierenBach bloesems zijn een zeer gekend gegeven in de wereld van de homeopathie. Deze Bach bloesems pakken emotionele en fysi…
De Matthäus PassionDe Matthäus PassionVlak voor Pasen, aan het einde van de veertigdagentijd, is het weer de tijd waarin u bijna in iedere stad wel naar een u…

Een stedentrip naar IstanboelIstanboel is een van de grootste steden van de wereld. Het is een geweldige bestemming voor een stedentrip. Waar krijg j…
Brasilia: hoofdstad van BraziliëBrasilia: hoofdstad van BraziliëDe hoofdstad van Brazilië is Brasilia. Niet Rio de Janeiro of een andere grotere of bekendere stad is de hoofdstad. Toch…
Bronnen en referenties
  • Website van de stad Leipzig (http://www.leipzig.de/)
Tijnvanhenbeek (7 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.